Skip to main content
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια Ν.Ο.Α.
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια Ν.Ο.Α.
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια Ν.Ο.Α.
Αφιέρωμα στα 50 χρόνια Ν.Ο.Α.
23 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στα 50 χρόνια Ν.Ο.Α.

Πενήντα ολόκληρα χρόνια ζωής κλείνει φέτος ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου και το kefalonitis magazine βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει ένα σύντομο αφιέρωμα στο μεγάλο και ιστορικό αυτό σύλλογο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε περάσει κάποτε από κάποιο τμήμα του συλλόγου και αυτό πιστοποιεί δίχως άλλο τη διάσταση και τη σημασία που έχει, σε μια περιοχή που η θάλασσα και το κολύμπι είναι κάτι που τα περισσότερα παιδιά μαθαίνουν στα πρώτα πρώιμα χρόνια της ζωής τους.

Ο Ν.Ο.Α. ιδρύθηκε το 1957, σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για ολόκληρη την Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο για την Κεφαλονιά μας. Λίγα χρόνια μετά το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου, σε μια κατάσταση ευρύτερης φτώχειας, αλλά και έντονων αντιθέσεων με τον εμφύλιο που ακολούθησε, ο σεισμός του 1953 ήρθε να αποτελειώσει το νησί και να δημιουργήσει έντονο ρεύμα μετανάστευσης. Παρά τις δυσκολίες, κάποιοι τα σκληρά αυτά χρόνια παρέμειναν και αγωνίστηκαν σκληρά για την επάνοδο και ανάκαμψη από την καταστροφή.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, άρχισε να δημιουργείται η ανάγκη και να γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για ένα ναυτικό όμιλο, στον οποίο θα μπορούσε ο Αργοστολιώτης και όχι μόνο να έρθει σε επαφή με τη θάλασσα και να μάθει σωστό κολύμπι. Στις 8 Δεκεμβρίου του 1957 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια του ομίλου, ο οποίος στεγάστηκε αρχικά σε οίκημα στη θέση απέναντι από το σημερινό λιμεναρχείο. Βασικός χρηματοδότης υπήρξε ο κ. Ρόκκος Βεργωτής και πρώτος του πρόεδρος μέχρι το 1983 ήταν ο κ. Σταύρος Κοκκόλης.

Αρχικά ο Ν.Ο.Α. είχε τμήματα κολύμβησης και συμμετείχε και σε αγώνες υδατοσφαίρισης. Υπήρξε από τους πρώτους ναυταθλητικούς ομίλους σε ολόκληρη την Ελλάδα και μάλιστα από τους πλέον δυναμικούς. Η πορεία του παρέμεινε ανοδική μέχρι το 1967, όταν και άρχισε η πτώση. Το 1970 ο όμιλος υπάρχει μόνο στα χαρτιά, καθώς η συμμετοχή αθλητών είναι πολύ μικρή.

Από το 1983 γίνεται μια ουσιαστική στροφή στον όμιλο, με παλαιούς αθλητές του να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο με νέο πρόεδρο τον κ. Λούκα Νιφοράτο, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα. Με συλλογική προσπάθεια όλων επιτυγχάνεται μια μεγάλη ανάκαμψη, ενώ μέσα σε ελάχιστα χρόνια ο αριθμός των αθλητών που τον πλαισιώνουν ξεπερνά τους 300. Νέα τμήματα δημιουργούνται και οι διακρίσεις έρχονται η μια μετά την άλλη, με πολυάριθμα κύπελλα σε πανελλήνιους αγώνες (κατακτάται η πρώτη θέση στην κολύμβηση μεταξύ όλων των ομίλων στους αγώνες από το 1991 έως και το 1999).

Οι νέοι χώροι στους οποίους πλέον έχει εγκατασταθεί ο όμιλος (στους οποίους βρίσκεται μέχρι σήμερα), αποτελούν το ορμητήριο όχι μόνο για την κολύμβηση, αλλά και για την υδατοσφαίριση. Το αίτημα για κολυμβητήριο στο Αργοστόλι έχει αρχίσει να ωριμάζει και με έντονους αγώνες του ομίλου, δια πυρός και σιδήρου, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Μέλη του θυμόνται ακόμα τους αγώνες με πορείες, αφίσες και πανό, αλλά και διαμαρτυρία στη βουλή, προκειμένου το θέμα να έχει αίσια έκβαση για τον τόπο, με τεράστιους αγώνες του ομίλου που κανένας δεν αμφισβητεί.

Η διασφάλιση μιας σταθερής βάσης, ενός χώρου που θα μπορεί πλέον ο νέος του τόπου μας να μαθαίνει κολύμβηση, αλλά και ο αθλητής να προπονείται, σηματοδότησε ακόμα περισσότερες διακρίσεις για τον όμιλο σε αγωνιστικό επίπεδο, τιμώντας την Κεφαλονιά και γεμίζοντας χαρά για την αναγνώριση τη νεολαία μας. Εκμεταλλευόμενος αυτή τη βάση, ο Ναυτικός Όμιλος Αργοστολίου προχωρά σε ίδρυση ακόμα περισσότερων τμημάτων, διαθέτοντας πλέον αξιόλογη παρουσία τόσο στην ιστιοπλοΐα όσο και στην κωπηλασία.

Με εγκαταστάσεις ιδιόκτητες, οι οποίες συνεχώς εκσυγχρονίζονται, αλλά και αρκετά σκάφη που χρησιμοποιούνται σε προπονήσεις και αγώνες, ο Ν.Ο.Α. αποτελεί έναν όμιλο με βλέψεις στο μέλλον. Στόχος όχι μόνο η συνεχής παρουσία και οι διακρίσεις, αλλά και η σωστή προεργασία και προετοιμασία των αθλητών, βασιζόμενη και στη σύγχρονη τεχνολογία. Η χρήση άρτια καταρτισμένων προπονητών για κάθε άθλημα, η διεξαγωγή τακτικών προπονήσεων κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, αλλά και η είσοδος της τεχνολογίας, ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του κάθε αθλητή, με εξατομικευμένο πρόγραμμα που ταιριάζει στις δυνατότητές του, αποτελεί το στοίχημα της επόμενης ημέρας που με κόπο κερδίζεται.

Όμως, το πιο απαραίτητο στοιχείο για την ολοκλήρωση του αφιερώματός μας, δε θα μπορούσε παρά να είναι μια συνέντευξη από τον πρόεδρου του ιστορικού ομίλου, κ. Λούκα Νιφοράτο. Τον συναντήσαμε στις εγκαταστάσεις του ΝΟΑ, μας υποδέχθηκε με τον πιο φιλικό τρόπο και μας μίλησε για όλους και για όλα.

Είκοσι χρόνια στο τιμόνι του ομίλου, ο κ. Νιφοράτος είχε πολλά να μας πει. Πίκρες, χαρές, διακρίσεις, σχέδια για το μέλλον και εκπλήξεις… περιγράφονταν στα λεγόμενα του προέδρου του Ν.Ο.Α., αλλά και ευθείες βολές για την αδιαφορία των τοπικών αρχόντων στη στήριξη του ομίλου. Μια συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δεν μένει παρά να σας την παραθέσουμε.

Σίγουρα ο Ν.Ο.Α. αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους του νησιού. Φέτος μάλιστα κλείνει και τα 50 χρόνια από όταν ιδρύθηκε. Πείτε μας λίγα λόγια για το πως προέκυψε η ιδέα δημιουργίας του, αλλά και για την ιστορία του.

Η δημιουργία του Ομίλου, στηρίχθηκε στον Κεφαλονίτη εφοπλιστή Ρόκκο Βεργωτή, που ως κοσμοπολίτης είχε την έμπνευση για αυτό το “στέκι” της υψηλής κοινωνίας. Έτσι άναψε τα αίματα των ντόπιων, βρήκε και την κατάλληλη τοποθεσία και προχώρησε την ιδέα αυτή. Και όλα αυτά, το 1957, που ήταν χρόνια δύσκολα, με πολλές αντίξοες συνθήκες. Η υπόλοιπη βέβαια πορεία του Ομίλου, δεν ήταν σίγουρα στρωμένη με ροδοπέταλα.

Μπορείτε να μας αναφέρετε μερικές από τις πιο σημαντικές κατά τη γνώμη σας διακρίσεις που έλαβε ο Ν.Ο.Α. όλα αυτά τα χρόνια;

Ο Ν.Ο.Α. στο ξεκίνημά του και μέχρι το 1983 είχε διακρίσεις στην κολύμβηση και στο πόλο. Ήταν ο καλύτερος στην περιφέρεια. Μετά το 1983 όμως σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος. Στην κολύμβηση παίρναμε συνέχεια το πρωτάθλημα, ενώ στο πόλο είμαστε στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία. Γενικότερα, σε πανελλαδικό επίπεδο είμαστε μέσα στο παιχνίδι… Επίσης, στην ιστιοπλοΐα πηγαίνουμε καλά, στο καγιάκ έχουμε σημειώσει μεγάλες επιτυχίες κατακτώντας χρυσά μετάλλια και στην κωπηλασία προχωράμε αρκετά ικανοποιητικά.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες του ομίλου σήμερα; Από πόσα άτομα στελεχώνονται τα τμήματα και ποια η συμμετοχή του κόσμου;

Οι δραστηριότητες του ομίλου είναι εκμάθηση κολύμβησης σε μικρά παιδιά, αρχαρίους, προαγωνιστική και αγωνιστική. Παιδικό και ανδρικό πόλο, ιστιοπλοΐα, κωπηλασία και καγιάκ. Όλα τα τμήματα λειτουργούν όλο το χρόνο, έχουμε επτά προπονητές και μόνιμη γραμματειακή υποστήριξη. Για να εγγραφεί κάποιος θα πρέπει να διαλέξει το άθλημα που του αρέσει, να κάνει μια αίτηση και στη συνέχεια να ακολουθήσει κάποιες εξετάσεις που θα του υποδείξουμε. Η συνδρομή είναι μικρή αν και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί η εγγραφή να είναι δωρεάν.

Από πότε ασχολείστε με τα διοικητικά του ομίλου και πώς πήρατε την απόφαση να βρεθείτε στο… τιμόνι του;

Βρίσκομαι εδώ από το 1983. Ήμουν από τους πρώτους αθλητές και η αγάπη μου για το χώρο αυτό με έκανε να αναλάβω τη θέση αυτή. Στόχος ήταν να προσφέρω την εμπειρία μου σε αθλητικό επίπεδο και ο εθελοντισμός ήταν κάτι που με γοήτευε.

Από όταν αναλάβατε τη θέση του προέδρου, πείτε μας ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές κινήσεις σας μέχρι σήμερα.

Αποκτήσαμε κολυμβητήριο και αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη που μας έχει αναγνωριστεί. Επίσης, θα έλεγα η όλη εγκατάσταση του αθλητικού κέντρου που έδωσε άλλη αξία στη γύρω περιοχή. Εδώ διέμεναν τσιγγάνοι και σήμερα καταφέραμε να μεταμορφώσουμε το χώρο, νομίζω αρκετά καλά.

Η προσωπική σας προσφορά και η προσφορά του ομίλου στην Κεφαλονιά έχει αναγνωριστεί κατά τη γνώμη σας στο βαθμό που θα έπρεπε; Υπάρχει κάτι το οποίο σας έχει πικράνει όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρο του Ν.Ο.Α. αλλά και προσωπικά;

Δυστυχώς δεν υπάρχει αναγνώριση. Ακούς ένα μπράβο, αλλά όχι στο δια ταύτα. Εγώ το καθήκον μου πιστεύω ότι το έπραξα όσο μπορούσα καλύτερα. Το άσχημο θα είναι για τους συνεχιστές της προσπάθειας, πίκρες πολλές, ένα καράβι ολόκληρο. Κυρίως όμως από τη μη αναγνώριση από τους διοικούντες.

Υπάρχει κάτι για το οποίο μετανιώσατε ή δεν καταφέρατε μέχρι σήμερα από τους βασικούς σας στόχους;

Ναι, σίγουρα έχω μετανιώσει για κάποια πράγματα. Κυρίως επειδή δεν ήμουν πιο επιθετικός ή καλύτερα διεκδικητικός. Ήμουν πολύ ήπιος και πολλοί το εξέλαβαν σαν ηττοπάθεια, ενώ απλά ήταν ευγένεια, κούραση, πόνος. Στόχοι που δεν κατάφερα φυσικά και υπάρχουν. 

Κάποτε μου είχε δοθεί η ευκαιρία, μάλιστα δύο φορές με μεγάλους χρηματοδότες προκειμένου να γίνει ο Ν.Ο.Α. το κέντρο των Ιονίων Νήσων, σε τύπο κληροδοτήματος. Δεν είχα όμως την συμπαράσταση που θα ήθελα. Μου γύρισαν την πλάτη τους…

Πολλά αθλητικά σωματεία αντιμετωπίζουν κατά καιρούς προβλήματα βιωσιμότητας, κυρίως οικονομικής φύσεως. Αντιμετωπίσατε ποτέ κάποια τέτοια προβλήματα; Άλλωστε μιλάμε και για μια πορεία 50 χρόνων.

Πολλά οικονομικά προβλήματα φυσικά και αντιμετωπίσαμε και πολλές φορές φτάναμε στον άσσο. Το καλό νοικοκύρεμα όμως μας έσωσε σε δύσκολες περιόδους.

Η πολιτεία με τους φορείς της (δήμος, νομαρχία, κ.λ.π.) θεωρείτε ότι βοήθησε σε αυτή την προσπάθεια;

Είμαι σίγουρος ότι έκαναν ελάχιστα μπροστά στη δύναμη που είχαν. Στον αθλητισμό δε χωράει η πολιτική και αυτό ορισμένοι δεν το έχουν καταλάβει.

Έχουμε ακούσει ότι ετοιμάζετε την έκδοση ενός βιβλίου για την ιστορία του ομίλου. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Έχουμε αρχειακό υλικό το οποίο εδώ και έξι μήνες το επεξεργάζεται ιστορικός και θα γραφεί σχετικό βιβλίο με την ιστορία του ομίλου. Το πρώτο μέρος, μέχρι και το 1983 δε θα αργήσει να εκδοθεί και αυτό είναι κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, καθώς η καταγραφή της ιστορίας του ομίλου θα αποτελέσει γνώση και παράδειγμα στους επόμενους.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας;

Τα σχέδιά μας είναι επεκτατικά, με κάποιες βελτιώσεις των χώρων και βασικό στόχο την περαιτέρω αύξηση του αριθμού των παιδιών που ασχολούνται. Δηλαδή ουσιαστικά ο Ν.Ο.Α. να απορροφήσει τη δύναμη και το πνεύμα του κόσμου που θέλει να συμμετάσχει. Επίσης πλέον επιχειρούμε την εκπαίδευση των προπονητών μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, των οποίων η χρήση θα γίνεται και στις προπονήσεις. Πρόκειται για κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό.

Τι ετοιμάζετε για τα 50 χρόνια του ομίλου; Πολλά είναι αυτά που ακούγονται.

Το κάθε τμήμα θα κάνει τις δικές του εκδηλώσεις που θα είναι μεγάλης εμβέλειας. Από τις 24 Ιουνίου ξεκινάμε με κολυμβητικούς αγώνες με δεκαοχτώ συλλόγους, τον Ιούλιο ιστιοπλοΐα, τον Αύγουστο αγώνες καγιάκ, το Σεπτέμβρη κωπηλατικούς αγώνες. Όλοι Aοι αγώνες μας θα είναι αφιερωμένοι σε ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, όπως ο Αντώνης Τρίτσης, ο Νίκος Καββαδίας, ο Σταύρος Κοκκόλης και ο Παναγής Καραγιάννης. 

Ένα μέρος των εξόδων θα καλυφθεί από το Δήμο Αργοστολίου, ενώ στο τέλος των εκδηλώσεων θα διοργανώσουμε μια χοροεσπερίδα στο χώρο του Ν.Ο.Α. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να μας βοηθήσουν σε αυτή τη διοργάνωση.

Για το χώρο του διαδικτύου τι γνωρίζετε; Ποια η άποψή σας για τη ύπαρξη των δύο ιστοσελίδων με πολιτισμικό (www. Kefalonitis.com) και ενημερωτικό (www.mykefalonia.com) χαρακτήρα;

Είναι ευχής έργου που υπάρχουν. Η ενημέρωση για όσα γίνονται στο νησί μας, αλλά και η ύπαρξη των στοιχείων του πολιτισμού μας στο διαδίκτυο αποτελεί κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τους πάντες. Καλό θα ήταν κάποια στιγμή να υπάρχουν και στην αγγλική γλώσσα.

 
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU