Skip to main content
Αφιέρωμα στην Πύλαρο
Αφιέρωμα στην Πύλαρο
Αφιέρωμα στην Πύλαρο
Αφιέρωμα στην Πύλαρο
30 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στην Πύλαρο

Το Kefalonitis.com ξεκινάει ένα αφιέρωμα για την περιοχή της Πυλάρου. Σαν αρχή παραθέτουμε τις σκέψεις και αναμνήσεις που μας απέστειλε ο συνεργάτης μας κ.Γαβριήλ Παναγιωσούλης.

Πολλές φορές όταν ήμουνα μικρός διερωτόμουν, αν πράγματι η Πύλαρος είχε κάτι τι το κοινόν με την υπόλοιπη Κεφαλονιά. ήταν τόσο ξεχωριστή τόσο διαφορετική, τόσο απομονωμένη, μα και αυτάρκης ως προς την έξοδο των κατοίκων της προς τη μεγάλη στεριά, την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η Πύλαρος είναι μια ορεινή περιοχή η οποία περιλαμβάνει την κοιλάδα που σχηματίζεται από τα βουνά Καλονόρος και Αγία Δυνατή. Αυτός ο κάμπος, αυτή η κοιλάδα της Πυλάρου, καλλιεργείτω σπιθαμή προς σπιθαμή, ακόμα και οι πέτρινες βουνοπλαγιές της τον καιρό του πολέμου. Εκεί απ’ τα σπλάχνα αυτής της γης πρωτοβύζαξα το δέσιμο μου, με τον τόπο μου, με τα Μαρκάτα μου. Οι αναμνήσεις δεν πεθαίνουν, τρέφουν, αναζωογονούν την ύπαρξη του ανθρώπου, μέσα στο χάος της υφηλίου. Η Προσεισμική Πύλαρος με τα 24 χωριά της χτισμένα στους πρόποδες του Καλονόρου και Αγίας Δυνατής, χωμένα ανάμεσα σε ελαιώνες, κυπαρίσσια, και περνάρια με τους ανεμόμυλούς της στην μικρή πεδιάδα της, που με τη βοήθεια του αέρα άλεθαν τις σοδειές του σταριού. Με το λιγοστό τρεχούμενο νερό της στην Κρήνη, ακόμα και με το Ξεροπόταμό της, μα και με δυο θάλασσες να την αγκαλιάζουν, από δυτικά η του Μύρτου, από ανατολικά η της Αγίας Ευφημίας και ο Μαΐστρος, ο βορειοδυτικός αυτός άνεμος που πνέει όλο το καλοκαίρι ξεκινώντας από την μπούκα του Μύρτου δροσίζει όλη την Πύλαρο σαν ένα σύστημα κλιματισμού, μια δροσιά που είναι δώρον Θεού για τους κατοίκους της.

Με επίνειο της, το λιμανάκι της Αγίας Ευφημίας, το οποίον χρησίμευε με την ατμοπλοϊκή σύνδεσή του, σα μια έξοδο των κατοίκων της, σε άλλη γη σε άλλα μέρη, εκεί που άνοιγαν οι ευκαιρίες μιας εποχιακής εργασίας των κατοίκων της, είτε ως τυροκόμοι, είτε ως ναυτικοί. πολλές φορές ήτανε πιο εύκολο το ταξίδι στην Πάτρα, στην Κατοχή, ή στον Αστακό, για ψώνια παρά στο Αργοστόλι. Από εκεί ψώνιζαν χονδρικώς τα μπακαλικάκια της περιοχής.
Όσοι ξενιτεύτηκαν, τον προσεισμικό καιρό οι περισσότεροι δεν είχαν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο Αργοστόλι.

Έτσι κι εγώ έφυγα χωρίς να γνωρίζω τίποτα για την υπόλοιπη Κεφαλονιά.

Το βασίλειον της Πυλάρου ήταν ο κόσμος μου, το είναι μου, η γη μου, η Ιθάκη μου, η αγάπη μου, ένα κομμάτι του εαυτού μου. Κάθε πέτρα που κουνώ στα Μαρκάτα μου, έχω από κάτω θάψει παιδικές αναμνήσεις, αυτές που με βοήθησαν να επιζήσω στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Αυτές προσκυνώ κάθε φορά που επισκέπτομαι την Πύλαρό μου, όλα τ’ άλλα χάθηκαν, τα έφαγε η μετασεισμική σύγχρονη εποχή, τα έφαγε η ουτοπία της υποσχόμενης ευτυχίας με απόκτηση υλιστικών αγαθών. Τα έφαγε η εγωιστική ατομικοποίηση των πάντων. Πολλοί γεννημένοι Πυλαρινοί χάθηκαν, τους έφαγαν οι λωτοί της λησμονιάς, αυτοί που φύονται στα ξένα.

Αλλά η Πύλαρος υπάρχει, τα βουνά, οι πέτρες οι κάμποι, είναι τα ίδια, έστω κι ας κόπηκε η ελιά, κι ας ξεράθηκε η περγουλιά, κι ας φούντωσαν οι μάζες, τα κυπαρίσσια, είναι όλα Πυλαρινά, είναι η Πύλαρος μου.

Η σημερινή Πύλαρος, έγινε Δήμος, πρωτεύουσα η Αγία Ευφημία, τα χωριά άλλα ατόνησαν, άλλα χάθηκαν, οι ανεμόμυλοι δεν υπάρχουν πλέον, λεωφορειακή συγκοινωνία με το Αργοστόλι υπάρχει καθημερινώς, ανοίχτηκαν και ασφαλτοστρώθηκαν οι δρόμοι, ήρθε ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, τα χωράφια όμως μένουν χέρσα γέμισαν αγριόχορτα και θάμνους, το πράσινο κυριαρχεί, χάθηκαν τα μονοπάτια, τα έπνιξαν οι θάμνοι η Πύλαρος έγινε μια σύγχρονη μοντέρνα απομακρυσμένη περιφέρεια, γέμισε από εποχιακά κέντρα και τουρίστες, από αυτοκίνητα, μα και καυσαέρια, από ηλεκτρονικά παιχνίδια μέχρι υπολογιστές. Αλλά χάθηκε το κυριότερο, χάθηκαν οι κάτοικοί της, οι εναπομείναντες κάτοικοι είναι τόσο λίγοι, Οι καλοκαιρινοί επισκέπτες φερμένοι πίσω από τη νοσταλγία, αυτό το τέρας που σου αλέθει τα σωθικά, αυτό που σε κάνει να ζεις, αλλά και να μη ζεις, χαίρονται που βλέπουν την πρόοδο αυτή, αλλά ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους μόνο όταν θυμούνται τα περασμένα αγναντεύοντας τα αγέραστα βουνά, βλέποντας την ανατολή του ήλιου, κοιτώντας τ΄ αστέρια την νύχτα στον καθαρό ουρανό, μα και ακούωντας τα κουδούνια των τόσων πολλών αιγοπροβάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Βεβήλωση αυτής της αρμονίας, το μαρσάρισμα αυτοκινήτου και το κλάξον κάποιου νεόπλουτου ιδιοκτήτη ρόδας.

Παρακάτω παραθέτω ένα ποίημα από το Ζιζάνιον 1910

«Πύλαρος»

Μέρος με άγρια πουρνάρια
που γεννάει παλικάρια
και στον κόσμο τα σκορπά
και πατρίς του Παππαμέντε
του καλύτερου Παπά.
Έργα πολλά επιφανή
εκάμανε κι οι Πυλαρινοί.
Εμπόριο σημαντικό
κι ατμόπλοια του ναύλου
και συν αυτοίς κι η άμαξα
του Βάραγκα του Παύλου.

Σας Ευχαριστώ,
Γαβριήλ Παναγιωσούλης,
Νέα Υόρκη

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU