Skip to main content
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
30 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς

δρύθηκε στις 20-4-1975 στην Αθήνα. Τα μέλη του κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς, που είναι στους πρόποδες του βουνού «ΕΥΓΕΡΟΣ». Η δραστηριότητα του είναι πολύμορφη-θετική και πλούσια σ’ όλη την Ελλάδα με εκατοντάδες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα. Το 1982 τα συγκροτήματα Μουσικής και Χορευτικού, εμφανίστηκαν σε 4 πόλεις της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, Βράιλα, Μαγγάλεια, Πρέντεαλ. βραβευμένος από τους απλούς ανθρώπους καθώς και με δύο πρώτα Βραβεία της ΕΡΤ στη Μουσική-Παιδική χορωδία 1983, με μαέστρο τον Διονύση Αποστολάτο. Βραβευμένο με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ, τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη για την ελληνοτουρκική φιλία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσία του συνθέτη στην ΕΣΗΕΑ το 1996 με την παιδική Χορωδία-Μαντολινάτα του Συλλόγου μας που διηύθυνε ο Διονύσης Αποστολάτος.

Επίσης 3ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Χορευτικό Συγκρότημα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, από το Δήμο Καλλιθέας. Κάθε εμφάνιση του Συλλόγου έχει και μια ξεχωριστή επιτυχία όπως η τιμητική συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη (9-5-1995), τον Μάνο Λοίζο, τον Ηλ. Ανδριόπουλο κ.ά. Εκδηλώσεις για τον Βλ. Μαγιακόφσκυ, την Εθνική Αντίσταση Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, τον Μαρίνο Αντύπα και εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΥΓΕΡΟΣ» όπως τη μεγαλειώδη εκδήλωση στις 21-6-1988 στο θέατρο ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ Νίκαιας, με όλα τα συγκροτήματα του Συλλόγου (μουσικά-χορευτικά) με 230 εκτελεστές, καθώς και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 6000 θεατές στο θέατρο Βεάκειο, Λυρική Σκηνή, με την Παιδική-Μικτή-Ανδρική χορωδία του Συλλόγου και τα χορευτικά με ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς. Επίσης στα θέατρα Παλλάς, Ακροπόλ, Βρετανία, Μπροντγουαίη, Δημοτικό Αθηναϊκό, Δημοτικό Πειραιώς, στάδιο Αργοστολίου-Ληξουρίου, Σπήλαιο Δρογαράτης στις 14-8-1977, Δημοτικό θέατρο “ΚΕΦΑΛΟΣ” Αργοστολίου και σε πολλά θέατρα και στάδια της Αθήνας και επαρχίας.

Ο Σύλλογος σήκωσε το οργανωτικό βάρος των εκδηλώσεων που έγιναν στην Ελλάδα για τον Παναΐτ Ιστράτι από το 1978 μέχρι το 1984 που χαρακτηρίστηκαν σαν οι καλύτερες που έγιναν στην Ευρώπη.

Στο ξενόφερτο εκείνο τρόπο ζωής που εισάγει στη χώρα μας τα ναρκωτικά και τη διαφθορά απαντάμε με την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων: Παιδικής Χορωδίας-Μαντολινάτας, Μικτής Χορωδίας, Ανδρικής Χορωδίας-Μαντολινάτας, Συγκροτήματα Ελληνικών Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών, θεατρικό θίασο «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ», Σκάκι, Πινγκ-Πονγκ, Εκδρομές, Διαλέξεις, Εκδόσεις.

Ο Σύλλογός μας εγκαινίασε στις 23 Φεβρουαρίου 1986 το νέο ιδιόκτητο Πολιτιστικό του Κέντρο δύο ορόφων, – στην οδό Δεληγιώργη 24, Αθήνα που παίρνει το όνομα «ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΪΤ» ή Γεράσιμος Βασλαμής του μεγάλου Ελληνορουμάνου συγγραφέα που ο πατέρας του Γεώργιος Βαλσαμής του Σπυρίδωνος γεννήθηκε στο χωριό μας Φαρακλάτα Κεφαλονιάς αριθ. μητρ. αρρένων 35 το 1848. Τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου και την διατήρηση του τεράστιου πολιτιστικού έργου που επιτελεί ο Σύλλογός μας μέχρι σήμερα, προέρχονται από Μέλη, φίλους, εκδηλώσεις, δωρεάν προσωπική εργασία, χωρίς φυσικά τη συνδρομή της πολιτείας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ – ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΥΓΕΡΟΣ» ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Ιδρύθηκε το 1985 με δάσκαλο το μαέστρο Διονύση Αποστολάτο. Το 1992 τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο ταλαντούχος μαθητής του (μαθητής στο Σύλλογό μας από 12 χρόνων) Παναγιώτης Μπαρμπάτης. Η Χορωδία με τη Μαντολινάτα έχουν δώοει εκατοντάδες συναυλίες σε στάδια και στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας π.χ. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κατράκειο, Βεάκειο, Λυρική Σκηνή, Παλλάς, Ακροπόλ, Μπροντγουαίη, Βρετάννια, Αθηναϊκό, Δημοτικό Πειραιώς, Δημοτικό Αργοστολίου ο «ΚΕΦΑΛΟΣ» κλπ στην Αθήνα, Πειραιά, Επαρχία. Έχει πολλές διακρίσεις και χειροκροτήθηκε από χιλιάδες θεατές.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και η καταγωγή του είναι απ’ την Κεφαλονιά. Τα πρώτα μουσικά μαθήματα τα πήρε απ’ τον μαέστρο Δίον. Αποστολάτο απ’ τον οποίο μυήθηκε και στη χορωδιακή τέχνη. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο ανώτερα θεωρητικά και πιάνο με καθηγητή τον μουσουργό Ιωάννη Καστρινό. Τα 4 τελευταία χρόνια σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας με καθηγητή το μαέστρο Γιώργο Αραβίδη. Απ’ το 1992 διευθύνει την Μικτή Χορωδία-Μαντολινάτα του συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς και από το 1995 την Μικτή Χορωδία Δήμου Αγ. Αναργύρων. Παράλληλα συνοδεύει στο πιάνο τις χορωδίες του Διονύση Αποστολάτου, Δήμου Πεύκης, Μελισσίων και Κορωπίου. Μέχρι σήμερα έχει δώσει γύρω στις 500 συναυλίες ως μαέστρος και πιανίστας ενώ έχει συμμετοχή και σε χορωδιακούς δίσκους. Διατηρεί στενή σχέση με την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Κεφαλονιά στην οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες με αποκορύφωμα αυτήν στις 17-1-98 σε μία τιμητική Βραδιά για τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Σκοπός του επίσης είναι η διατήρηση και συνέχιση της επτανησιακής παράδοσης και της χορωδιακής μουσικής.

Τα κείμενα προέρχονται από το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην συναυλία της Μικτής χορωδίας μαντολινάτας του συλλόγου στις Κεραμειές το 1999.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

17 Απριλίου 2024

Saristra Festival OPEN CALL 2024

Ανοιχτό Κάλεσμα σε Καλλιτέχνες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης Το Saristra Festival δέχεται προ…
16 Απριλίου 2024

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Ομιλία «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού» @Κέφαλος [15.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα «Κεντρικά Σημεί…
16 Απριλίου 2024

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Πανηγύρια Κεφαλονιάς» @Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη [15.04.2024]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εχθές 15 Απριλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η επιμορφωτική ε…
15 Απριλίου 2024

Η Τρίτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης

Την Κυριακή το βράδυ, 14 Απριλίου, έπεσε η αυλαία για το Επιστημονικό Συνέδριο τηςΙακωβατείου Βι…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU