Skip to main content
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς
30 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα στο σύλλογο «η Εύγερος» Κεφαλονιάς

δρύθηκε στις 20-4-1975 στην Αθήνα. Τα μέλη του κατάγονται από το χωριό Φαρακλάτα της Κεφαλονιάς, που είναι στους πρόποδες του βουνού «ΕΥΓΕΡΟΣ». Η δραστηριότητα του είναι πολύμορφη-θετική και πλούσια σ’ όλη την Ελλάδα με εκατοντάδες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα. Το 1982 τα συγκροτήματα Μουσικής και Χορευτικού, εμφανίστηκαν σε 4 πόλεις της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, Βράιλα, Μαγγάλεια, Πρέντεαλ. βραβευμένος από τους απλούς ανθρώπους καθώς και με δύο πρώτα Βραβεία της ΕΡΤ στη Μουσική-Παιδική χορωδία 1983, με μαέστρο τον Διονύση Αποστολάτο. Βραβευμένο με το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ, τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη για την ελληνοτουρκική φιλία σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση παρουσία του συνθέτη στην ΕΣΗΕΑ το 1996 με την παιδική Χορωδία-Μαντολινάτα του Συλλόγου μας που διηύθυνε ο Διονύσης Αποστολάτος.

Επίσης 3ο Πανελλήνιο Βραβείο στο Χορευτικό Συγκρότημα στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, από το Δήμο Καλλιθέας. Κάθε εμφάνιση του Συλλόγου έχει και μια ξεχωριστή επιτυχία όπως η τιμητική συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη (9-5-1995), τον Μάνο Λοίζο, τον Ηλ. Ανδριόπουλο κ.ά. Εκδηλώσεις για τον Βλ. Μαγιακόφσκυ, την Εθνική Αντίσταση Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, τον Μαρίνο Αντύπα και εκατοντάδες άλλες εκδηλώσεις που οργάνωσε ο Σύλλογος «ΕΥΓΕΡΟΣ» όπως τη μεγαλειώδη εκδήλωση στις 21-6-1988 στο θέατρο ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ Νίκαιας, με όλα τα συγκροτήματα του Συλλόγου (μουσικά-χορευτικά) με 230 εκτελεστές, καθώς και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με 6000 θεατές στο θέατρο Βεάκειο, Λυρική Σκηνή, με την Παιδική-Μικτή-Ανδρική χορωδία του Συλλόγου και τα χορευτικά με ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς. Επίσης στα θέατρα Παλλάς, Ακροπόλ, Βρετανία, Μπροντγουαίη, Δημοτικό Αθηναϊκό, Δημοτικό Πειραιώς, στάδιο Αργοστολίου-Ληξουρίου, Σπήλαιο Δρογαράτης στις 14-8-1977, Δημοτικό θέατρο “ΚΕΦΑΛΟΣ” Αργοστολίου και σε πολλά θέατρα και στάδια της Αθήνας και επαρχίας.

Ο Σύλλογος σήκωσε το οργανωτικό βάρος των εκδηλώσεων που έγιναν στην Ελλάδα για τον Παναΐτ Ιστράτι από το 1978 μέχρι το 1984 που χαρακτηρίστηκαν σαν οι καλύτερες που έγιναν στην Ευρώπη.

Στο ξενόφερτο εκείνο τρόπο ζωής που εισάγει στη χώρα μας τα ναρκωτικά και τη διαφθορά απαντάμε με την ίδρυση και λειτουργία τμημάτων: Παιδικής Χορωδίας-Μαντολινάτας, Μικτής Χορωδίας, Ανδρικής Χορωδίας-Μαντολινάτας, Συγκροτήματα Ελληνικών Λαϊκών Παραδοσιακών Χορών, θεατρικό θίασο «Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΥΛΗΣ», Σκάκι, Πινγκ-Πονγκ, Εκδρομές, Διαλέξεις, Εκδόσεις.

Ο Σύλλογός μας εγκαινίασε στις 23 Φεβρουαρίου 1986 το νέο ιδιόκτητο Πολιτιστικό του Κέντρο δύο ορόφων, – στην οδό Δεληγιώργη 24, Αθήνα που παίρνει το όνομα «ΠΑΝΑΪΤ ΙΣΤΡΑΪΤ» ή Γεράσιμος Βασλαμής του μεγάλου Ελληνορουμάνου συγγραφέα που ο πατέρας του Γεώργιος Βαλσαμής του Σπυρίδωνος γεννήθηκε στο χωριό μας Φαρακλάτα Κεφαλονιάς αριθ. μητρ. αρρένων 35 το 1848. Τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου και την διατήρηση του τεράστιου πολιτιστικού έργου που επιτελεί ο Σύλλογός μας μέχρι σήμερα, προέρχονται από Μέλη, φίλους, εκδηλώσεις, δωρεάν προσωπική εργασία, χωρίς φυσικά τη συνδρομή της πολιτείας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΙΚΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ – ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΕΥΓΕΡΟΣ» ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Ιδρύθηκε το 1985 με δάσκαλο το μαέστρο Διονύση Αποστολάτο. Το 1992 τη διεύθυνση αναλαμβάνει ο ταλαντούχος μαθητής του (μαθητής στο Σύλλογό μας από 12 χρόνων) Παναγιώτης Μπαρμπάτης. Η Χορωδία με τη Μαντολινάτα έχουν δώοει εκατοντάδες συναυλίες σε στάδια και στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας π.χ. Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κατράκειο, Βεάκειο, Λυρική Σκηνή, Παλλάς, Ακροπόλ, Μπροντγουαίη, Βρετάννια, Αθηναϊκό, Δημοτικό Πειραιώς, Δημοτικό Αργοστολίου ο «ΚΕΦΑΛΟΣ» κλπ στην Αθήνα, Πειραιά, Επαρχία. Έχει πολλές διακρίσεις και χειροκροτήθηκε από χιλιάδες θεατές.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΑΝΑΓΗ ΜΠΑΡΜΠΑΤΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 και η καταγωγή του είναι απ’ την Κεφαλονιά. Τα πρώτα μουσικά μαθήματα τα πήρε απ’ τον μαέστρο Δίον. Αποστολάτο απ’ τον οποίο μυήθηκε και στη χορωδιακή τέχνη. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο ανώτερα θεωρητικά και πιάνο με καθηγητή τον μουσουργό Ιωάννη Καστρινό. Τα 4 τελευταία χρόνια σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας με καθηγητή το μαέστρο Γιώργο Αραβίδη. Απ’ το 1992 διευθύνει την Μικτή Χορωδία-Μαντολινάτα του συλλόγου «ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλονιάς και από το 1995 την Μικτή Χορωδία Δήμου Αγ. Αναργύρων. Παράλληλα συνοδεύει στο πιάνο τις χορωδίες του Διονύση Αποστολάτου, Δήμου Πεύκης, Μελισσίων και Κορωπίου. Μέχρι σήμερα έχει δώσει γύρω στις 500 συναυλίες ως μαέστρος και πιανίστας ενώ έχει συμμετοχή και σε χορωδιακούς δίσκους. Διατηρεί στενή σχέση με την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την Κεφαλονιά στην οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες με αποκορύφωμα αυτήν στις 17-1-98 σε μία τιμητική Βραδιά για τον μεγάλο μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Σκοπός του επίσης είναι η διατήρηση και συνέχιση της επτανησιακής παράδοσης και της χορωδιακής μουσικής.

Τα κείμενα προέρχονται από το φυλλάδιο που διανεμήθηκε στην συναυλία της Μικτής χορωδίας μαντολινάτας του συλλόγου στις Κεραμειές το 1999.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU