Skip to main content
Α.Γ.Σ. Επτανήσων: 20 χρόνια παρουσίας
Α.Γ.Σ. Επτανήσων: 20 χρόνια παρουσίας
Α.Γ.Σ. Επτανήσων: 20 χρόνια παρουσίας
Α.Γ.Σ. Επτανήσων: 20 χρόνια παρουσίας
22 Μαρτίου 2010

Α.Γ.Σ. Επτανήσων: 20 χρόνια παρουσίας

Είκοσι χρόνια συμπληρώνει ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Επτανήσων, γεμάτα ξεχωριστές στιγμές, διακρίσεις, επιτυχίες, μετάλλια, αλλά και παράλληλα πολλές πίκρες και απογοητεύσεις, έντονη προσπάθεια και αγωνία. Από το 1988 μέχρι και σήμερα ο σύλλογος αυτός της περιφέρειας έχει καταφέρει τόσα όσα δεν έχουν για πολλά χρόνια επιτύχει άλλες μεγάλες πόλεις και αυτό είναι άλλωστε το στοιχείο που τον κάνει ξεχωριστό.

Το μικρό αφιέρωμα που σας παρουσιάζουμε είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε απέναντι στη μεγάλη του προσφορά στην αθλητική διαπαιδαγώγηση που προσφέρεται όλα αυτά τα χρόνια στην Κεφαλονιά μας. Για την ιδιαίτερη αυτή ιστορία του Συλλόγου μας μίλησε ο Πρόεδρός και Υπεύθυνος της Επιτροπής Γενικής Γυμναστικής, κ. Σταύρος Μπασιαρδής.

Τον συναντήσαμε στο χώρο του Κλειστού Γηπέδου και σίγουρα αυτά που μάθαμε ήταν πολύ ενδιαφέροντα, τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον όχι μόνο του συλλόγου, αλλά και του αθλητισμού στην Κεφαλονιά γενικότερα.

Κ. Μπασιαρδή μιλήστε μας για τον Α.Γ.Σ. Επτανήσων, καθώς και για κάποια σημεία της ιστορίας του. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει για σημαντικές διακρίσεις.

Ο Α.Γ.Σ. Επτανήσων το 2008 κλείνει 20 χρόνια δραστηριοποίησης, που από μόνο του ως γεγονός θεωρείται πολύ μεγάλη επιτυχία. Το να μπορέσει να επιβιώσει ένα σωματείο περιφέρειας τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

Η ιστορία μας ξεκινάει το 1988. Είμαστε υπερήφανοι σαν Κεφαλονιά για αυτό και παράλληλα πρωτοπόροι σε έναν θεσμό που λέγεται μαζική άθληση και που εκφράζεται μέσω του Φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε χρόνο. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Φεστιβάλ που διοργανώνουμε είναι το αρχαιότερο στην Ελλάδα και παράλληλα το μοναδικό Διεθνές, ενώ το παράδειγμά μας ακολούθησαν και άλλοι δήμοι της χώρας, όπως του Ηρακλείου που διοργανώνει και αυτός αξιόλογες εκδηλώσεις.

Από την άλλη πλευρά, εκεί που είμαστε πρωτοπόροι είναι στο κομμάτι της Ρυθμικής Γυμναστικής. Δουλέψαμε σκληρά τα πρώτα χρόνια και παρά τις αντιξοότητες καταφέραμε να μπούμε στην Εθνική ομάδα με δύο παιδιά, την Ελένη Δαρδαμάνη και τη Μαρία Αντύπα. Ήταν η πρώτη φορά που δύο παιδιά από την περιφέρεια μπήκαν στην Εθνική ομάδα. Αυτό έγινε το 1993 και μάλιστα το 1995 στέφθηκαν Παγκόσμιες Πρωταθλήτριες στο Ανσάμπλ Γυναικών. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιτυχία που έφερε ποτέ η Ελλάδα στη Ρυθμική Γυμναστική και αποτελεί σημείο σταθμό στην ιστορία της Γυμναστικής γενικότερα.

Μετά τη Δαρδαμάνη και την Αντύπα, εντάχθηκε και η γνωστή σε όλους Άννα Πολλάτου που σημείωσε μεγάλες επιτυχίες με τρία Ευρωπαϊκά Χρυσά Παγκόσμια, το 1998, 1999 και 2000 όπου ήταν και Ολυμπιονίκης.

«Εμείς σαν Κεφαλονιά ανοίξαμε τις πόρτες για ένταξη παιδιών της περιφέρειας στην Εθνική Ομάδα».

Ο Α.Γ.Σ Επτανήσων έδειξε σοβαρότητα στον κόσμο της Κεφαλονιάς και επιβεβαιώσαμε την αξία και τις δυνατότητες των παιδιών μας. Το 1998 είχα πει πως από το σύλλογό μας θα βγουν Πρωταθλήτριες και έτσι και έγινε.

Όσον αφορά στο τραμπολίνο έχουμε έναν εκπληκτικό προπονητή και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα τελευταία τρία χρόνια τα αγωνιστικά μας τμήματα να έχουν φέρει 43 μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες. Αυτή τη στιγμή στο τραμπολίνο έχουμε έναν ολοκληρωμένο αθλητή που έχει τα φόντα για συμμετοχή στην Εθνική Ομάδα. Πρόκειται για το Γεράσιμο Κατσαρό που πέρυσι συμμετείχε στην κατηγορία των Ανδρών για πρώτη χρονιά. Έχει προοπτικές για Ολυμπιάδα και ως σύλλογος θα δώσουμε μεγάλη μάχη για να το επιτύχει.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή για όλους εμάς είναι η χαρά που παίρνουν οι γονείς που μας εμπιστεύονται, αλλά και τα παιδιά που περνούν καλά κοντά μας.

Ποια τμήματα λειτουργούν τώρα;

Αυτή τη στιγμή τα τμήματα που λειτουργούν είναι Γενική Γυμναστική & Μαζική Άθληση, Ρυθμική Γυμναστική και το Τραμπολίνο.

Αλήθεια, πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με το αντικείμενο;
Είχα ένα «άχτι» με τον αθλητισμό, όπως όλοι οι φίλοι μου τη δεκαετία του ’70 και θα έλεγα πως η εντελώς άνιση συμπεριφορά του κέντρου απέναντι στην περιφέρεια με ώθησε στο να αγωνιστώ για να αποδείξω το αντίθετο. Εμείς ήμασταν πάντα τα παραπαίδια. Φτάναμε μέχρι τους Περιφερειακούς Αγώνες και μετά μας έκοβαν επειδή ήμασταν από την επαρχία. Φυσικά νοιώθαμε αδικημένοι και αυτό λειτούργησε ως κίνητρο για μένα.

Όταν ήρθα μετά από τις σπουδές μου στην Κεφαλονιά, κάναμε προπονήσεις στο ανοιχτό στάδιο που υπήρχε τότε. Είχαμε όμως μεγάλη θέληση και έπρεπε να τα βγάλουμε πέρα σε μια άνιση μάχη.

Ποια είναι η στάση των φορέων απέναντί σας;

Από τους φορείς μπορώ να έχω και παράπονο και όχι. Πιστεύω πως οι φορείς δεν έχουν καταλάβει ακόμη το μέγεθος της προσφοράς του αθλητισμού στον τόπο. Δεν υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο απέναντι στον αθλητισμό. Χρειάζεται συντονισμός και μεθόδευση για να πάμε μπροστά και γι’ αυτό απαιτείται ένα συντονιστικό όργανο.

Μιλήστε μας για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ είναι μια χαρούμενη νότα στη ζωή μας. Το ξεκινήσαμε ως πρωτοπόροι και μείναμε 20 χρόνια πιστοί σε αυτό. Κάθε χρόνο βγαίναμε κερδισμένοι από μια τέτοια διοργάνωση. Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι η χαρά των γονιών αλλά και των παιδιών που συμμετέχουν. Αυτό τα λέει όλα.

Φθάσαμε να είμαστε το Φεστιβάλ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Τι ιδιαίτερο να περιμένουμε για τα 20α γενέθλια του θεσμού;

Για τα 20 χρόνια του Φεστιβάλ ετοιμάζουμε ξεχωριστά πράγματα με πολλές εκπλήξεις. Θα έρθουν πολλές ομάδες από το εξωτερικό, πολύ δυνατά ονόματα, παρουσία της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Προγραμματίζουμε επίσης να γίνει στην Κεφαλονιά η συνεδρίαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για εκείνη την περίοδο.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Οι στόχοι μας είναι πάντα υψηλοί και ζητάμε όλο και περισσότερα και στο Φεστιβάλ, αλλά και στον αγωνιστικό τομέα. Βλέπουμε όσο μπορούμε πιο μπροστά και προσπαθούμε να δίνουμε ότι καλύτερο.

Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να ασχοληθεί με τη ρυθμική γυμναστική;

Αν κάποιος επιθυμεί να ασχοληθεί μπορεί απλά να το κάνει ερχόμενος να γραφτεί στο σύλλογο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα τρεις φορές την εβδομάδα από μια ώρα, ενώ ειδικά για το τραμπολίνο από μιάμιση ώρα. Δεν χρειάζεται περισσότερο και αυτό είναι μια καλή συνταγή για την ψυχολογία των παιδιών.

Τι θα θέλατε να πείτε στους νέους αναγνώστες μας;

Θα ήθελα να πω στους νέους ότι επιβάλλεται να ασχολούνται με τον αθλητισμό. Πρέπει να ξεκινάνε από μικρές ηλικίες τα παιδιά και των δύο φύλων. Ξεκινώντας μια συγκεκριμένη γυμναστική αγωγή στην πορεία θα αναπτυχθούν πολύ καλύτερα σε όλα τα επίπεδα. Επίσης επιχειρούμε στο χώρο μας να υπάρχει ισότητα μεταξύ των παιδιών ανεξαρτήτως δυνατοτήτων, κάτι που είναι βασικά θέμα σεβασμού. Θεωρώ πολύ σημαντικό οι γονείς να στρέψουν τα παιδιά προς τον αθλητισμό, γιατί εκτός από την άσκηση και την αγωγή προσφέρει μια σωστή και υγιή διέξοδο σε πολλά θέματα της καθημερινότητας.

Εκτός όμως από τον κ. Μπασιαρδή, συλλάβαμε… και αρκετά παιδιά την ώρα του μαθήματος υπό την καθοδήγηση της κ. Μποζένα Μπαρτκόβσκα και μας μίλησαν σχετικά με την εμπειρία τους.

«Μου αρέσει πολύ η γυμναστική, έρχομαι αρκετό καιρό εδώ και θέλω να ασχοληθώ και στο μέλλον»,Ειρήνη

«Πρώτη χρονιά έρχομαι και μου αρέσει η Ρυθμική Γυμναστική. Θα συνεχίσω και στο μέλλον», Αλεξάνδρα

«Δεύτερη χρονιά έρχομαι και μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω», Ναταλία

«Μου αρέσει η Ρυθμική και έχω πολύ καλή εμπειρία μέχρι στιγμής», Αναστασία

«Έρχομαι πρώτη φορά και μια μέρα θέλω να γίνω σαν τη δασκάλα μου», Ελβίρα

«Μου αρέσει αυτό που κάνω και θα συνεχίσω στο μέλλον», Παναγιώτα

«Θα συνεχίσω τη Ρυθμική γιατί μου αρέσει πολύ», Χριστίνα

Αλλά και παιδιά του αγωνιστικού τμήματος (μικρές):

«Θέλω να μεγαλώσω και να μοιάσω στην δασκάλα μου. Αυτό είναι το όνειρό μου», Ειρήνη
«Μου αρέσει αυτό που κάνω. Η Γυμναστική κάνει ωραία σώμα και μια μέρα θέλω να γίνω διάσημη»,Λίζα

«Περνάω πολύ καλά εδώ και θέλω να πάρω πολλά μετάλλια στη ζωή μου», Στέλλα

«Μου αρέσει εδώ και θαυμάζω την δασκάλα μου. Θέλω να τις μοιάσω», Βασιλική

(μεγαλύτερες):

«Πιστεύω πως είναι μια πολύ καλή εμπειρία να πηγαίνεις ταξίδια με τα υπόλοιπα παιδιά και να γνωρίζεις κόσμο. Η γυμναστική πλέον έχει μπει μέσα στη ζωή μου», Ρόζα

«Είναι μια πολύ καλή εμπειρία και τα ταξίδια που κάνουμε είναι η ανταμοιβή για την κούραση όλης της χρονιάς, γιατί κάνουμε αρκετές ώρες προπόνηση. Θα συνεχίσω σίγουρα την προσπάθεια αυτή, καθώς αποκτώ ωραίο σώμα και ψυχαγωγούμαι», Μέμη

«Αισθάνομαι πολύ όμορφα που συμμετέχω στο Φεστιβάλ και έρχομαι εδώ και πέντε χρόνια από το Φισκάρδο. Έχω ταξιδέψει μέχρι στιγμής στο Βέλγιο και στην Αυστρία και μου αρέσει πολύ αυτό»,Θεοδώρα

«Εκτός του ότι γυμνάζομαι, κάνουμε όλοι παρέα και αποκτούμε ωραίες εμπειρίες με τα ταξίδια που κάνουμε», Αγγελική

«Αθλούμαι, κάνω ωραίο σώμα, πηγαίνω ταξίδια και γενικά περνάω πολύ καλά εδώ. Θα συνεχίσω σίγουρα», Έρη

«Έρχομαι εδώ επτά χρόνια και μου αρέσει πολύ. Στα ταξίδια περνάμε πολύ καλά και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις», Γεωργία

«Μου αρέσει η άθληση γιατί κάνω ωραίο σώμα και προσέχω την διατροφή μου, Θέλω πολύ να συνεχίσω», Έφη

Δηλώσεις επίσης ακολουθούν από την Ολυμπιονίκη, Ελένη Δαρδαμάνη, καθώς και από τη Μποζένα Μπαρτκόβσκα:

«Ο Σύλλογος έχει μεγάλη ιστορία και έχουμε καταφέρει πολλά για τα οποία αισθάνομαι υπερήφανη γιατί όλα έγιναν με πολύ προσπάθεια. Τώρα διδάσκω και με τα παιδιά ελπίζω να τα πάμε πολύ καλά» Ελένη Δαρδαμάνη

«Το μήνυμα μου είναι πως τα παιδιά κάνει πολύ καλό να γυμνάζονται και δεν έχει σημασία να πάρεις διακρίσεις ή μετάλλια γιατί αρκεί αυτό που προσφέρεις στο σώμα σου». Μποζένα Μπαρτκόβσκα

 
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU