Skip to main content
Γιάννης Κωνσταντάτος: Από πρόεδρος της αδελφότητας, αντιδήμαρχος στην Αργυρούπολη!
Γιάννης Κωνσταντάτος: Από πρόεδρος της αδελφότητας, αντιδήμαρχος στην Αργυρούπολη!
Γιάννης Κωνσταντάτος: Από πρόεδρος της αδελφότητας, αντιδήμαρχος στην Αργυρούπολη!
Γιάννης Κωνσταντάτος: Από πρόεδρος της αδελφότητας, αντιδήμαρχος στην Αργυρούπολη!
28 Φεβρουαρίου 2010

Γιάννης Κωνσταντάτος: Από πρόεδρος της αδελφότητας, αντιδήμαρχος στην Αργυρούπολη!

Ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος είναι ένας από τους πιο δραστήριους και διακεκριμένους Κεφαλονίτες. Ένας αγνός συμπατριώτης μας που έχει αφιερώσει ατελείωτες μέρες για την υποστήριξη του πολιτισμού του νησιού μας. Τον γνωρίσαμε σαν πρόεδρο του πολυμελή Συλλόγου Κεφαλονιτών Αργυρουπόλεως και Νοτίων Προαστίων, αλλά η πορεία του είναι πολύ μεγάλη στα κοινά παρά το νεαρό της ηλικίας του και αξίζει πραγματικά να μας μιλήσει ο ίδιος. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αναδείχτηκε δεύτερος σε σταυρούς στην πρώτη του μόλις εμφάνιση στα κοινά, ενώ αποτελεί και το νεώτερο αντιδήμαρχο στην Ιστορία της Αργυρούπολης, μιας πόλης 70.000 κατοίκων.

Η ζωή του με λίγα λόγια:

    • Γεννήθηκε στην Αργυρούπολη το 1976 και είναι παντρεμένος με τη Χρυσούλα Βασιλοπούλου.
    • Το 1993 υπήρξε Δευτεραθλητής Ελλάδας με την ομάδα κολύμβησης του ΑΝΟ Γλυφάδας στα 4X200 μ. ελεύθερο στη κατηγορία Νέων στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
    • Από το 2002 είναι Πρόεδρος του «Συλλόγου Κεφαλονιτών Αργυρούπολης & Νοτίων Προαστίων», ενώ έχει διατελέσει Γραμματέας του για 6 χρόνια και πρώτος εκδότης της εφημερίδας Κεφαλονίτικη Ώρα (1999-2002).
    • Το 2005 εκλέχτηκε πρώτος στις εκλογές για την ανάδειξη του 60μελούς Συμβουλίου της Δημοκρατικης Προοδευτικής Συνεργασίας και με πρόταση του Προέδρου Δημήτρη Ευσταθιάδη έγινε μέλος της Γραμματείας της παράταξης που αποτελεί το κορυφαίο Εισηγητικό της Όργανο.

Σπουδές:

    • Πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε),
    • Πτυχιούχος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
    • Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Durham, στη Μεγ. Βρετανία.

Επαγγελματική Σταδιοδρομία:

    • Ως στέλεχος και σύμβουλος σε Εταιρίες και Οργανισμούς όπως το «Βρετανικό Συμβούλιο» της Αθήνας (1995-1998), τη Γενική Μεταλλουργική Βιομηχανία «ΛΑΡΚΟ» (2003) κ.α.
    • Ως ειδικός συνεργάτης στο τομέα της επικοινωνίας του Υπουργού Μεταφορών & Επικοινωνιών (2000)
    • Ως επιστημονικός σύμβουλος στο Δήμο Αργυρούπολης (2002)

Σήμερα εργάζεται ως επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας σε ιδιωτική εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Δορυφορικής Τεχνολογίας.

Υπήρξε εκδότης του περιοδικού που εκδίδεται στην Αργυρούπολη «Παράθυρο στο Μέλλον», αλλά και αρθρογράφος σε έντυπα και εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας όπως το «Έθνος της Κυριακής» και το περιοδικό «ΕΙΚΟΝΕΣ», το «ΚΕΡΔΟΣ», κ.α.


Από που κατάγεστε, που μεγαλώσατε και πως ήταν τα νεανικά σας χρόνια;

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη τιμή που μου κάνετε να μιλήσω τόσο για μένα όσο και για το σύλλογο μας και έτσι να απευθυνθώ στους απανταχού συμπατριώτες μου. Γεννήθηκα το 1976 στην Αθήνα και από τότε κατοικώ μόνιμα στην Αργυρούπολη. Κατάγομαι όμως από την πλευρά του πατέρα μου από το χωριό Διγαλέτο στο όμορφο Πυργί όπου και βαπτίστηκα, και από την μητέρα μου το γένος Χαρερά από το χωριό Μαυράτα του Ελειού. Στα μέρη αυτά πέρασα τα καλοκαίρια μου και όλες μου οι αναμνήσεις είναι γεμάτες από εικόνες, χρώματα και μελωδίες της γενέθλιας γης των πατέρων μας. Ήμουν μάλιστα λίγων μηνών όταν με πρωτοπήγαν στο νησί μας και από τότε δε σταματάω να το επισκέπτομαι ανελλιπώς.

Πείτε μας για τις σπουδές σας. Με μια ματιά διαπίστωσα ότι έχετε ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό.

Είμαι Πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε), καθώς επίσης και του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αλλά και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το University of Durham, στη Μεγ. Βρετανία.


Που κινούνται οι επαγγελματικές σας δραστηριότητες;

Εργάζομαι περίπου δέκα χρόνια στο χώρο της επικοινωνίας και της δημοσιογραφίας, ενώ έχω διατελέσει σύμβουλος δημάρχων και άλλων πολιτικών προσώπων, ανάμεσα στους οποίους το 2000 και του συμπατριώτη μας πρώην Υπουργού Μεταφορών Τάσου Μαντέλη. Έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει εκλογικές καμπάνιες, ενώ έχω αρθρογραφήσει τακτικά σε εφημερίδες όπως το Έθνος της Κυριακής, το Κέρδος κτλ. Σήμερα εργάζομαι ως υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας σε εταιρία που δραστηριοποιείται στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες.

Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα πολιτιστικά δρώμενα της Κεφαλονιάς; Τι σας ώθησε;

Με ώθησε καθαρά η αγάπη και το μεράκι μου για το τόπο μας. Πιστεύω βαθιά μέσα μου με θρησκευτική ευλάβεια θα τολμούσα να πω στη «λέξη» Κεφαλονιά και όσα αυτή κρύβει για τους μύστες της. Στην κουλτούρα, την παράδοση και την ψυχή αυτού του τόπου. Στο σύλλογο μπήκα πριν ακριβώς από 10 χρόνια, μόλις είχε ιδρυθεί από συμπατριώτες που τους έκαιγε η ίδια φλόγα. 6 χρόνια τον υπηρέτησα ως γραμματέας και 4 ως πρόεδρος ενώ το 1999 εξέδωσα την εφημερίδα «Κεφαλονίτικη Ώρα» που κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα και την διαβάζουν 5000 περίπου Κεφαλονίτες των Νοτίων Προαστίων.

Θα θέλατε να μας πείτε κάποια πράγματα για τον Σύλλογο Αργυρουπόλεως; Μιλήστε μας λιγάκι για τις σημερινές του δραστηριότητες.

Είναι ένας σύλλογος που ξεκίνησε με μια χούφτα μέλη και σήμερα αριθμεί κοντά στα 600, ενώ στις εκδηλώσεις του επικρατεί κάθε φορά το αδιαχώρητο, αφού απευθύνεται ουσιαστικά στους 5000 κεφαλονίτες που ζουν στη Νότια Αθήνα. Είχα την τύχη να συνεργαστώ με σπουδαίους και αγνούς συμπατριώτες μας όλα αυτά τα χρόνια, όπου μέσα στους κόλπους του συλλόγου σφυρηλατήσαμε την αγάπη και την αλληλεγγύη για την πατρίδα και τους πατριώτες μας. Εκδίδουμε μια εφημερίδα που αποτελεί σημείο αναφορά στα νότια προάστια της Αθήνας, ενώ όποτε χρειάστηκε (απογραφή κ.τ.λ), δώσαμε δυναμικά και το παρόν σε διεκδικήσεις που αφορούν τα νησιά μας.

Κάποιες στιγμές που θυμάστε από τη μέχρι σήμερα πορεία;

Θυμάμαι την εποχή που γινόντουσαν οι συζητήσεις για την ταινία το Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι που πρωτοστατήσαμε ενάντια στις ενέργειες των παραγωγών να την γυρίσουν στη Τουρκία και όχι στην Κεφαλόνιά. Συμμετείχαμε ενεργά επίσης στην προσπάθεια της απογραφής, ενώ έχουν μείνει στην ιστορία συναυλίες του Διονύση Αποστολάτου και του συλλόγου Φαρακλάδων, που πολύς κόσμος έμεινε έξω από το θέατρο 1000 θέσεων, αφού μέσα επικρατούσε το αδιαχώρητο. Μεγάλες στιγμές όλες ξεχωριστές και μοναδικές.


Φαντάζομαι θα υπήρχαν και δύσκολες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια στα δύσκολα εμείς οι Κεφαλονίτες τα καταφέρνουμε, όμως θα θέλαμε να μας πείτε αν έχετε μέσα σας κάποια παράπονα.

Αρχικά με πόναγε ανέκαθεν η απουσία της πολιτείας. Καμία βοήθεια με εξαίρεση τον Αλέκο Καλαφάτη, που ως βουλευτής έδωσε έκτακτες ενισχύσεις στο σύλλογο. Στα δέκα χρόνια όμως ζωής του συλλόγου έντονη ήταν και η μοναξιά μας από την επίσημη θεσμικά Κεφαλονιά, αφού παρά τις προσκλήσεις μας ελάχιστες φορές παρευρέθησαν φορείς από το νησί μας, με εξαίρεση τον π. Δήμαρχο Ανδρέα Ζαπάντη. Ελπίζω στο μέλλον οι άνθρωποι του νησιού μας να αντιληφθούν ότι η δεύτερη Κεφαλονιά βρίσκεται στο Λεκανοπέδιο και οφείλουν να την τιμούν εξίσου. Άλλωστε και μεις γι αυτούς αγωνιζόμαστε. Για τον τόπο μας και ας μην κατοικούμε μόνιμα εκεί.

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι για το μέλλον του συλλόγου Αργυρούπολης; Ελπίζουμε τώρα που ασχολείστε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση του δήμου, να μην επηρεαστεί η ενασχόλησή σας, καθώς θεωρείστε ο βασικός λόγος που η αδελφότητα σήμερα έχει τόσο σημαντική παρουσία.

Είναι γεγονός ότι πολλοί συμπατριώτες μου διαμαρτυρήθηκαν καλοπροαίρετα όταν δεν έθεσα υποψηφιότητα για πρόεδρος πάλι, αλλά θεωρώ ότι καθένας που κλείνει το κύκλο του πρέπει να το κάνει όταν έχει δώσει ήδη πολλά και δεν έχει κουράσει. Ως αντιδήμαρχος πλέον πολιτισμού είχα και ηθικό κώλυμα, αφού δε μπορώ να είμαι πρόεδρος του συλλόγου που ενισχύω παράλληλα ως δημοτική αρχή οικονομικά κτλ. Είναι αντιδεοντολογικό αν με καταλαβαίνετε. Φυσικά όμως τρέχω το ίδιο για το σύλλογο που είναι το δεύτερο σπίτι μου ανεξάρτητα αν είμαι πρόεδρος ή απλό μέλος. Το νέο ΔΣ το αποτελούν 9 νέα παιδιά και αυτή είναι η μεγάλη μου παρακαταθήκη για το μέλλον ενώ πρόσφατα εγκαινιάσαμε και τα νέα μας γραφεία στη Λ Γερουλάνου 43 στην Αργυρούπολη.

Αλήθεια, πως αποφασίσατε να εμπλακείτε ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση στο δήμο; Πιστεύουμε ότι η προσφορά σας είναι εμφανής και οι συμπολίτες σας αγαπούν.

Για το τελευταίο νομίζω ότι αν κρίνω ότι στα 30 μου χρόνια με ανέδειξαν τόσο ψηλά σε σταυρούς στις πρόσφατες εκλογές, πιστεύω ότι με τίμησαν και με το παραπάνω. Αυτό που μένει είναι να τους ανταποδώσω την εμπιστοσύνη και να δουλέψω σκληρά για να αποδείξω τι μπορεί να δώσει ένας νέος στην πολιτική σήμερα, που δεν κατάγεται από τζάκια και δεν είναι δημιούργημα μηχανισμών. Με τα δημοτικά ασχολήθηκα όμως μετά από πρόταση του Δημάρχου μας Δημήτρη Ευσταθιάδη, του πρύτανη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποτελεί και σπουδαίο δάσκαλο για το ξεκίνημα μου και ειδικά ως αντιδήμαρχος του σε θέματα παιδείας και πολιτισμού. Οφείλω όμως να πω ότι στους Κεφαλονίτες οφείλω το μεγαλύτερο ποσοστό της εκλογικής μου επιτυχίας.

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους σκέφτονται να ασχοληθούν με τα κοινά γενικότερα και με το νησί μας ειδικότερα; Πως βλέπετε το ενδεχόμενο να υπάρξει και πολιτική προοπτική σας στο νησί μας;

Οφείλω να ομολογήσω ότι η ενασχόληση με τα κοινά είναι σαν ένα ταξίδι στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών, όπου θα συναντήσεις νεράιδες και ξωτικά, φαντάσματα και τέρατα, καλούς και κακούς, αλλά αν στη ψυχή σου κουβαλάς πάντα την Ιθάκη τότε το ταξίδι αυτό θα σε κάνει σοφότερο για να μάθεις οι Ιθάκες τι σημαίνουν. Αξίζει να ασχοληθεί κάποιος αναμφισβήτητα, αν και για μας τους νέους που έχουμε και την καριέρα μας αποτελεί πραγματικά ένα πολύ δύσκολο πεδίο. Για το νησί μας τώρα οφείλω να πω ότι παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις και με μεγάλο ενδιαφέρον. Έχει μεγάλη παράδοση στην πολιτική και οι άνθρωποι που υπηρετούν την Τοπική αυτοδιοίκηση το αποδεικνύουν νομίζω περίτρανα. Τώρα για μένα αν και θα ήταν ιδεατό να προσφέρω στον τόπο μου, νομίζω ότι θα ήταν λάθος όμως να είναι υποψήφιοι όσοι δε ζουν μόνιμα στο νησί, αφού οι μόνιμοι κάτοικοι γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες και τα προβλήματα. Εμείς οι λεγόμενοι ετεροδημότες ας είμαστε απλοί αγωνιστές στο πλευρό τους σε ότι μας χρειαστούν, αφού το σημαντικό είναι να δίνεις στον τόπο σου ανεξάρτητα που ανήκεις και που βρίσκεσαι.

Και τώρα κάτι για εμάς. Θα θέλαμε την άποψή σας για την μέχρι σήμερα παρουσία των ιστοσελίδων kefalonitis.com και mykefalonia.com στο χώρο; Πως σας φαίνεται η καινούργια μορφή των σελίδων;

Από τις ιστοσελίδες σας ενημερώνομαι καθημερινά για ότι συμβαίνει στην πατρίδα μας και οφείλω να σας συγχαρώ για την σπουδαία σας δουλειά. Είναι σαν να αναπνέω τον αέρα της Κεφαλονιάς, το θυμάρι του Αίνου και την αύρα της θάλασσας του Ιονίου. Ανάλογες προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν και σας υπόσχομαι να είμαι πάντα στο πλευρό σας με όλες μου τις δυνάμεις.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον κ.Κωνσταντάτο που παρά τις πολλές και σημαντικές του ασχολίες διέθεσε με χαρά από τον πολύτιμο χρόνο του για να απαντήσει στις ερωτήσεις μας. Σίγουρα όσα μας είπε είναι πολύ σημαντικά ως παράδειγμα δραστηριότητας ενός νέου ανθρώπου που αγαπά τον τόπο του και πόσα μπορεί να καταφέρει, πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU