Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Γιατροί και ιατρική Κεφαλονιάς από τα χρόνια της ένωσης μέχρι τον πόλεμο του 1940
Αγαπητοί φίλοι καλημέρα σας,
θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι κυκλοφόρησαν ετούτη την εβδομάδα δύο νέα βιβλία για την Κεφαλονιά. Το πρώτο αποτελεί την συνέχεια της μελέτης του κ. Πεντογάλου για τους γιατρούς και την ιατρική στην Κεφαλονιά και έχει τον τίτλο: «Γιατροί και ιατρική Κεφαλονιάς από τα χρόνια της ένωσης μέχρι τον πόλεμο του 1940».
Οπως γράφει ο κ. Πεντόγαλος στον πρόλογο του βιβλίου του:«Αυτό το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι μία συγγραφή που θέλει προπάντων να κρατήσει ζωντανή την ανάμνηση των γιατρών που υπηρέτησαν τους ανθρώπους της Κεφαλονιάς μετά την Ένωση των νησιών του Ιονίου με την Ελλάδα μέχρι τον πόλεμο του 1940. Οι ξένοι δεν κυβερνούσαν πλέον εδώ, όμως οι δοκιμασίες που αλυσιδωτά ζούσε η χώρα είχαν την επίδρασή τους και στο νησί. Οι άνθρωποι σ’ αυτές τις συνθήκες αγωνίζονταν με καρτερία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσώρευε η φτώχεια, οι πόλεμοι, οι αρρώστιες. Και οι γιατροί, όσο μπόρεσα να μάθω διαβάζοντας και ρωτώντας, βοήθησαν αποφασιστικά τους κατοίκους του νησιού να περιορίσουν αυτά τα προβλήματα και όχι μόνον τις αρρώστιες. Και αναφέρομαι βέβαια στους γιατρούς που άσκησαν ιατρική στην Κεφαλονιά για ικανό διάστημα και οι περισσότεροι από αυτούς για όλη τους τη ζωή.
Το νησί έχει δώσει γιατρούς τα ίδια χρόνια που γνώρισαν ξεχωριστή φήμη ασκώντας ιατρική έξω από τον χώρο του. Ο Φωτεινός Πανάς, ο Παναγής Λιβιεράτος, ο Γρηγόριος Ροσόλυμος, η Αγγελική Παναγιωτάτου γνωρίζουν διεθνή αναγνώριση στους ξένους τόπους που είχαν εγκατασταθεί και ασκούσαν την επιστήμη τους. Αλλά και στην Αθήνα σημαντικός είναι ο αριθμός των γιατρών που διαπρέπουν και έχουν πρώτες θέσεις στην ιατρική ιεραρχία. Ο Γεράσιμος Φωκάς, ο Μαρίνος Γερουλάνος, ο Νικόλαος Αλιβιζάτος, ο Σπυρίδων Λιβιεράτος, ο Γεώργιος Κοσμετάτος διατελέσανε καθηγητές στην Ιατρική Σχολή Του Εθνικού Πανεπιστημίου και έβαλαν τη σφραγίδα της προσωπικότητάς τους στην ιατρική των χρόνων που αναφέρεται αυτή εδώ η μελέτη. Όλοι πρόσφεραν βοήθεια στους κατοίκους του νησιού είτε είχαν έλθει για επίσκεψη του γενέθλιου τόπου είτε όταν η αρρώστια έφερνε τους Κεφαλονίτες έξω από το νησί και πρόσφευγαν στα φώτα τους. Όλοι όσους ανέφερα, αλλά και άλλοι επίσης αξιόλογοι, που τα ονόματά τους δεν έγραψα εδώ, ευτύχησαν να έχουν βιογράφους που περιέσωσαν τη φήμη της δράσης τους και της προσφοράς τους στον τόπο.
Εγώ, όπως προανέφερα, θέλησα να κρατήσω ζωντανή την ανάμνηση αυτών που έζησαν και έδρασαν στα χώματα του νησιού. …Πιστεύω πως διαβάζοντας αυτό το βιβλίο και παραβλέποντας κάποιες ελλείψεις που είναι δυνατό να επισημάνετε θα έχετε μια εικόνα ικανοποιητική της προσφοράς των γιατρών της Κεφαλονιάς στους κατοίκους του νησιού που ήταν και ο στόχος της συγγραφής του».
Παράλληλα εκυκλοφόρησε και το νέο τεύχος του περιοδικού της Οδύσσειας για το έτος 2007.
Με εκτίμηση
Μοσχονάς Παναγής
Βιβλιοπωλείο Κύβος
www.e-kivos.gr