Skip to main content
27 Ιανουαρίου 2010

Δρ. Νικόλαος Χ. Σολωμός: Aπό τον Αίνο & το «Εύδοξος», την Πίνδο & το «Ορλιακας»

Υπέγραψε η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου για το αστεροσκοπείο Ορλιακα στα χνάρια του ΕΥΔΟΞΟΣ ..πρίν ακόμα εξετάσει τον ίδιο τον ΕΥΔΟΞΟ !Για την δημιουργία του Αστρονομικού Πάρκου Ορλιακα Γρεβενών (2011) που είναι ένα ακριβές αντίγραφο του ΕΥΔΟΞΟΥ (1999) η Υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου αφού ενημερώθηκε από τον τοπικό Βουλευτή, τον Νομάρχη και τον επιστημονικό του πρωτεργάτη, εξέφρασε την έκπληξή της που είχαν καθυστερήσει οι σχετικές διαδικασίες εγκρίσεως από το Υπουργείο της (προηγούμενη κυβέρνηση) και μέσα σε 37 μέρες από την ενημέρωσή της μερίμνησε για την υπογραφή των εγκρίσεων για τα θέματα μελλοντικής λειτουργίας και μίλησε με κολακευτικά σχόλια για την αναμενόμενη συμβολή στην Παιδεία, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και την προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει το νέο περιφερειακό αστεροσκοπείο στον Νομό Γρεβενών (θα γίνει στην Πίνδο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών του έχει εξασφαλίσει 4.500.000 από το ΕΣΠΑ και τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους).

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κ. Υπουργός επέδειξε ταχύτατα πολιτικά αντανακλαστικά αφού εμπράκτως αποδεικνύει πως αντιλαμβάνεται τι σημαίνει για την νέα γενιά κάθε επένδυση στην γνώση και μάλιστα στην ξεχασμένη ελληνική περιφέρεια.

Για το προυπάρχον αίτημα όμως του Κεφαλληνιακού Ιδρύματος Ερευνών («ΚΙΕ»- που είναι σύμπλεγμα δύο υπαρκτών και πρωτοποριακών στην Ελλάδα αστεροσκοπείων (όρος Αίνος Κεφαλληνίας) το ένα μάλιστα αποτελεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Εκπαίδευσης ΕΥΔΟΞΟΣ που ξεκίνησε επί υπουργού Αρσένη και θεσμοθετήθηκε επί υφυπουργού Ταλιαδούρου) το οποίο υπάρχει στο γραφείο της κ. Υπουργού ως εκκρεμότητα από την εποχή του κ. Σπηλιωτόπουλου και της κ. Γιαννάκου και της επανυποβλήθηκε πρόσφατα από τον Βουλευτή του Νομού κ. Σπυρίδωνα Μοσχόπουλο και τον πρόεδρο του ΚΙΕ κ. Διονύσιο Γεωργάτο, δεν εξέφρασε δημοσίως την έκπληξή της και δεν είπε ακόμα τίποτα.

Το γεγονός είναι πολύ περίεργο γιατί το ΕΥΔΟΞΟΣ προυπάρχει , δεν είναι στα χαρτιά, είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα, ήταν το πρώτο στην Ευρώπη όταν δημιουργήθηκε, έχει ήδη θεσμικό πλαίσιο (που έχει συνυπογράψει το Υπ. Παιδείας), διαθέτει ήδη επιστημονικές υποδομές, εν εξελίξει αναπτυξιακό πρόγραμμα της Νομαρχίας μέσα στις εγκαταστάσεις του και απομένει μόνο η στελέχωσή του.
Θυμίζουμε πως το αίτημα είναι να συνεισφέρει το Υπ. Παιδείας στα λειτουργικά έξοδα του ΕΥΔΟΞΟΥ. Δηλαδή να ανοίξουν 10-15 θέσεις εργασίας για νέα παιδιά, επιστήμονες, τεχνικούς, βοηθητικούς που θα προσληφθούν και θα μείνουν στον τόπο τους ή θα έλθουν να τον εμπλουτίσουν με την παρουσία τους εργαζόμενοι σε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Σε οικονομικούς όρους το αίτημα ισοδυναμεί με τακτική επιχορήγηση 100-150 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, (το ένα δέκατο του κόστους 500 μέτρων ασφαλτοστρωμένης οδού) όταν κάθε ένα λ.χ από τα πλείστα Ιδρύματα των τέως πρωθυπουργών (Ε. Βενιζέλου, Γ. και Α Παπανδρέου, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σημίτη κλπ) επιχορηγείται από το ΥΠΕΠΘ περίπου με 1.000.000 ευρώ ετησίως για να παραλείψουμε πλήθος άλλα κρατικά ιδρύματα και πάσης φύσεως Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Γράφει στο Βιογραφικό της η Κ. Διαμαντοπούλου: “Το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε από όλους τους επιστήμονες να επιστρέψουν στην περιφέρειά τους για να συμβάλουν στο όραμα της αλλαγής και την αναζωογόνηση της υπαίθρου. Επέλεξα να εγκατασταθώ στην Κοζάνη με χαρά και πάθος για τη νέα προσπάθεια που ξεκινούσε η χώρα ολόκληρη. Εκείνη την εποχή η Κοζάνη, όπως όλη η ελληνική περιφέρεια, ανασταίνεται. Δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας, διδάσκω στο τοπικό ΤΕΙ και ως μηχανικός μετέχω ενεργά στην «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης» του Αντώνη Τρίτση”.
Αυτή την αποκεντρωτική αναζωογόνηση υπηρετεί με οραματισμό, καινοτομία, υψηλοφροσύνη και πολυετή επιχειρησιακό σχεδιασμό το ΚΙΕ «ΕΥΔΟΞΟΣ» κ. Υπουργέ.

Και μάλιστα σε περιοχές διαστημικής και τεχνολογικής Παιδείας που συνυφαίνονται με την Ερευνα και την Εκπαίδευση. Δεν βρίσκεται βέβαια πλησίον της Κοζάνης όπως τα Γρεβενά, αλλά πίσω στην πατρίδα του εμπνευστή του εφαλτηρίου σας (ΕΠΑ) Αντώνη Τρίτση. Είναι αυτό λόγος για να το ξεχάσετε ;

Περιμένουμε τις αποφάσεις σας για να εξάγουμε τα συμπεράσματα μας.

Δρ. Νικόλαος Χ. Σολωμός
Επ. Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσικής,
Ιδρυτικό Μέλος και Γραμματέας του Κεφαλληνιακού Ιδρύματος Ερευνών (ΝΠΔΔ)
Ιδρυτικό Μέλος της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας (ΕΛ.ΑΣ.ΕΤ)

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
26 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα , στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”, η συνέντευξη τύπου των διορ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU