Skip to main content
17 Μαΐου 2006

Εγκαίνια εικαστικής έκθεσης του Κώστα Ευαγγελάτου.

Εγκαινιάστηκε με μοναδική λαμπρότητα και προσέλευση δεκάδων φιλοτέχνων, καλλιτεχνών και συλλεκτών στο Χώρο τέχνης ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ, Ξενοκράτους 45, Κολωνάκι, αναδρομική έκθεση με εικαστικά έργα του Κώστα Ευαγγελάτου, που φιλοτέχνησε από το 1999 – 2006. Την επιμέλεια της εντυπωσιακής έκθεσης έχει η κ. Χριστίνα Π. Πρέκα.Ζωγραφικές συνθέσεις, επιζωγραφισμένες κατασκευές, οπτικοποιημένες ιδέες και θεωρητικές εκδόσεις συνθέτουν τον πολυμορφικό κόσμο του καλλιτέχνη. Έναν κόσμο αισθητικό και πρωτοποριακό με διεθνή απήχηση.

Ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης, Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κ. Στέλιος Λυδάκης ανέλυσε τα έργα αναφέροντας:
«Ο εικαστικός καλλιτέχνης Κώστας Ευαγγελάτος προσφέρει τον τύπο εκείνο του δημιουργού, που χωρίς οποιεσδήποτε προκαταλήψεις, ανήκοντας στο παρελθόν και στο παρόν ταυτόχρονα, εκφράζει την νοοτροπία ενός πληθωρικού σε δυνατότητες κόσμου, όπου τίποτα δεν είναι απορρίψιμο, αρκεί το πνεύμα να είναι ενεργητικό και ικανό να μετουσιώνει τα πιο απλά πράγματα σε τέχνη».


ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ζωγραφική και αισθητική θεωρία της σύγχρονης τέχνης στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης (Παν/μιο THE NEW SCHOOL FOR SOCIAL RESEARCH).

Από το 1986 μέχρι το 1993 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της γκαλερί DADA στην Αθήνα, ενώ το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης του ART STUDIO “EST”. Παράλληλα με τη ζωγραφική έχει ασχοληθεί με την PERFORMANCE, BODY ART και HAPPENING. Το 2000 γυρίστηκε από τον Αγγλο σκηνοθέτη Γιαν Ράσελ η ταινία «Κώστας Ευαγγελάτος-ο Έλληνας Νάρκισσος»,η οποία προβλήθηκε στο CHANNEL 4 της Αγγλίας.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη, Αμστερνταμ, Λευκωσία και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς εικαστικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτενμποργκ, Σαντιάγκο, Μπουένος – Αιρες, Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες κ.ά. Έχουν εκδοθεί βιβλία με αισθητικά δοκίμια και ποιήματά του. Έχει δώσει διαλέξεις σχετικά με εικαστικά θέματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος επιστημονικών και καλλιτεχνικών οργανισμών και μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος.

Εργα του ανήκουν σε πολλές συλλογές τέχνης, όπως στη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, στην Πινακοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών, στην «ΤΕΧΝΗ» – Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία, στην Πινακοθήκη της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος (συλλογή Κίμων Φράϊερ), στο ΓΕΝ, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Εραλδική και Γενεαλογική Εταιρεία Ελλάδος, στην Εταιρεία Κεφ/κων Ιστορικών Ερευνών, στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου, στο Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου, στο Δημαρχείο Αργοστολίου και στο Θέατρο «Κέφαλος», στη Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, στο Κέντρο Δικανικών Μελετών (συλλογή Κώστα Ε. Μπέη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιθάκης, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας κά. Το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς το εκθεσιακό κέντρο VILLA «ΡΟΔΟΠΗ», στο οποίο παρουσιάζει εκθέσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

COSTAS EVANGELATOS
WEB ADDRESS: www.gisi.gr/evangelatos

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαϊου 2006.

Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 9 μ.μ. Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή.
10 π.μ. – 4μ.μ. Τετάρτη, Σάββατο.
Κυριακή κλειστά
Περισσότερες πληροφορίες: 210.7223897, 6944621286

ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΗ ΤΕΧΝΗ – ΑΘΗΝΑ 2006

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ
Ο ΤΟΛΜΗΡΟΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ…

Γεννημένος στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς ο Κώστας Ευαγγελάτος φανέρωσε το ταλέντο του στη ζωγραφική από πολύ νωρίς. Ηδη 6 χρονών τον αποκαλούσαν «ο ζωγράφος» και από τα 13 του χρόνια γίνεται ευρύτερα γνωστός. Βραβεύεται με Α΄ βραβείο από το περιοδικό «Επίκαιρα» και με τιμητικό έπαινο ζωγραφικής σε πανευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό στις Βρυξέλλες (1973 – 74). Τελειώνει με άριστα το Γυμνάσιο και φοιτά στη Νομική Σχολή του Παν/μίου Αθηνών, ενώ παράλληλα σπουδάζει ζωγραφική. Διαμένει ένα εξάμηνο στο Παρίσι, όπου γνωρίζεται με κορυφαίους καλλιτέχνες και μετά το πέρας των σπουδών του στην Αθήνα, της στρατιωτικής του θητείας σαν μετεωρολόγος στην Καλαμάτα, φεύγει με υποτροφία για την Νέα Υόρκη. Εκεί σπουδάζει ιστορία και αισθητική της τέχνης και ζωγραφική στο πρωτοποριακό Πανεπιστήμιο THE NEW SCHOOL του Μανχάτταν.

Στην Αμερική (Βοστώνη, Λος Αντζελες, Ρότζεστερ, Ουάσιγκτον, Φιλαδέλφεια, Βαλτιμόρη) εντυπωσιάζει το διεθνές κοινό με τις σωματογραφίες του (τμήματα και μέλη γυμνών σωμάτων) και τις performance του (ζωντανά εικαστικά έργα). Μετα τρία χρόνια σπουδών και μεγάλης εκθεσιακής δραστηριότητας επέστρεψε στην Αθήνα και ανέλαβε σε ηλικία 25 χρόνων την καλλιτεχνική διεύθυνση της περίφημης γκαλερί DADA. Παράλληλα ίδρυσε την ομάδα τέχνης ART STUDIO “EST”, (1990) και πρόσφατα το ΑΡΧΕΙΟ “FOTOTANISM”. Σημαντικός σταθμός στην πορεία του το ντοκυμαντέρ του Αγγλου σκηνοθέτη Γιάν Ράσσελ σε παραγωγή της Κέϊτ Τέκμαν για την εκπομπή του CHANNEL 4 της Αγγλίας “EUROTRASH” το 2000, ενώ το 2002 παρουσίασε σε γκαλερί της Αθήνας την εικαστική καταγγελία, με τίτλο B.B. TRASH, εναντίον του φαινομένου των τηλεριάλιτι που κατέκλυσαν τις τηλεοπτικές οθόνες. Πρώτη έμπρακτη καταγγελία από άνθρωπο της κουλτούρας που είχε τεράστια απήχηση και αντιδράσεις από παντού. Δεκάδες είναι οι συμμετοχές του σε διεθνείς εκθέσεις από τη Λευκωσία μέχρι το Μπουένος Αϊρες και από το Παρίσι μέχρι την Νέα Υόρκη και το Γκέτενμποργκ. Με έδρα του την Αθήνα είναι από τους Ελληνες καλλιτέχνες – δημιουργούς που εκθέτει έργα του συχνά στα μεγάλα εικαστικά κέντρα, ενώ τα κείμενά του για την τέχνη καθώς και τα ερωτικά του ποιήματα αναδεικνύουν την τόλμη και το πηγαίο ταλέντο του. Όπως λέει: «Η τέχνη είναι βίωμα και απόσταγμα ζωής. Η αληθινή και τολμηρή έκφραση ελευθερώνει τις ανθρώπινες ψυχές χωρίς δεσμά και προκαταλήψεις».

Με την αναδρομική έκθεση χαρακτηριστικών έργων του από το 1999 – 2006 στον Χώρο Τέχνης «ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ» στην Αθήνα σηματοδοτείται η πρωτότυπη και ανεξάρτητη πορεία του στο εικαστικό γίγνεσθαι της σύγχρονης κοινωνίας. Με διεθνείς προεκτάσεις και στέρεο θεωρητικό υπόβαθρο καταξιώνεται για την συνεχή αισθητική του αναζήτηση, τις προδρομικές και δημιουργικές προτάσεις του.
Το έργο του καλλιτέχνη αναλύει ο καθηγητής ιστορίας της τέχνης κ. Στέλιος Λυδάκης.

Χώρος Τέχνης Αιγόκερως, Ξενοκράτους 45, Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλ.: 210.7223897, τηλ. & fax: 210.7214740.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
26 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα , στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”, η συνέντευξη τύπου των διορ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU