Επίσκεψη στη Μεγάλη Ελλάδα – Γιώργος Μεσσάρης
Επίσκεψη στη Μεγάλη Ελλάδα – Γιώργος Μεσσάρης
Επίσκεψη στη Μεγάλη Ελλάδα – Γιώργος Μεσσάρης
Επίσκεψη στη Μεγάλη Ελλάδα – Γιώργος Μεσσάρης
18 Ιουνίου 2018

Επίσκεψη στη Μεγάλη Ελλάδα – Γιώργος Μεσσάρης

Ξημέρωσε άλλη μια όμορφη μέρα στη Σικελία. Ο καιρός παρέμενε πιστός σύμμαχός μας. Ούτε ίχνος σύννεφου!

Αφήσαμε την Κατάνια με προορισμό τον Ακράγαντα (το σημερινό Αγκριτζέντο) προκειμένου να επισκεφθούμε την άκρως ενδιαφέρουσα Κοιλάδα των Ναών. Καθώς το πούλμαν καταβρόχθιζε τα χιλιόμετρα, σε αρκετά σημεία μπορούσες να δεις τα σημάδια από τη λάβα που μετά από μεγάλες εκρήξεις της Αίτνας είχε φτάσει μέχρι τη θάλασσα! Το τοπίο φάνταζε εξωγήινο! Δύο ώρες και κάτι αργότερα φθάναμε στον Ακράγαντα – μια από τις επιφανέστερες ελληνικές αποικίες της Μεγάλης Ελλάδας. Την αρχαία πόλη ίδρυσαν, γύρω στα 870 π.Χ., άποικοι από τη Γέλα, μια ακόμα ελληνική αποικία. Αποβιβαστήκαμε στην είσοδο της Κοιλάδας των Ναών – τον επιβλητικότερο αρχαιολογικό χώρο της Σικελίας. Διασχίσαμε αρκετά χιλιόμετρα για να βρεθούμε κοντά στα πάμπολλα αρχαία ελληνικά μνημεία που είναι διάσπαρτα σε μια αρκετά μεγάλη έκταση. Μένεις πραγματικά άφωνος μπροστά σε αυτά που μάς κληροδότησαν οι Έλληνες άποικοι της Μεγάλης Ελλάδας. Το ένα μνημείο εντυπωσιακότερο από το άλλο. Περπατώντας ανάμεσά τους κάνεις ένα νοερό ταξίδι στο χρόνο. Νιώθεις ότι ζεις στους παλμούς εκείνης της εποχής, ότι ακούς εκείνους που τα δημιούργησαν, ότι βλέπεις τις σκιές τους να περιφέρονται ανάμεσα στα δημιουργήματά τους, ότι αφουγκράζεσαι κάθε πτυχή της ζωής τους.

Ο χώρος περιλαμβάνει τα ερείπια ναών του Δία, της Ήρας, του Ηρακλή (ο οποίος στη Σικελία λατρευόταν σα θεός και όχι σαν ημίθεος, όπως στην Ελλάδα), των Διοσκούρων, της Ομόνοιας, της Δήμητρας και πολλές άλλες αρχαιότητες. Από το 1997 η Κοιλάδα των Ναών αποτελεί πολιτιστικό μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Να σημειωθεί ότι ο Διεθνής Οργανισμός δανείστηκε το σχήμα του Ναού της Ομόνοιας για το λογότυπό του. Ο Ακράγαντας είναι η γενέτειρα του Εμπεδοκλή, ενός πολύ σημαντικού προσωκρατικού φιλόσοφου της αρχαιότητας. Γεννήθηκε το 495 π.Χ. (άλλες πηγές αναφέρουν 492) και πέθανε το 435 π.Χ. Δυστυχώς διασώθηκαν ελάχιστα στοιχεία γύρω από τη ζωή του. Λέγεται ότι αυτοκτόνησε πέφτοντας μέσα στον κρατήρα της Αίτνας. Δύο από τα σοφά αποφθέγματά του: «Ο καθένας πιστεύει ότι αντιλαμβάνεται» και «Ο Θεός είναι ένας κύκλος που το κέντρο του είναι παντού και η περιφέρειά του πουθενά».

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ
Μετά από μια πραγματικά αξέχαστη πολιτισμική εμπειρία στην Κοιλάδα των Ναών πήραμε το δρόμο προς τη Μεσσήνη, τελευταίο σταθμό μας στη Σικελία, πριν περάσουμε και πάλι απέναντι στην ηπειρωτική Ιταλία. Ήταν ήδη αργά το απόγευμα και έπρεπε να διανύσουμε γύρω στα 260 χιλιόμετρα. Οι καταπράσινες καλλιεργημένες εκτάσεις δεχόντουσαν τα ροδοκόκκινα «χαϊδέματα» του ήλιου που είχε πάρει το δρόμο προς τη δύση, δίνοντας στο τοπίο μια απόκοσμη απόχρωση. Περάσαμε και πάλι κάτω από την Αίτνα του απειλητικού καπνού και της καταστρεπτικής λάβας και μετά από μιάμιση περίπου ώρα φθάναμε στα εξωτερικά προάστια της Μεσσήνης.

Δεν πήγαμε απευθείας στο ξενοδοχείο μας γιατί τη βραδιά αυτή θα είχαμε μια συνάντηση με τους ελληνόφωνους της Μεσσήνης που είχε οργανώσει ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλογος Κεφαλληνίας και Ιθάκης «Το Ριφόρτσο». Η συνάντηση έγινε σε μια φορτισμένη από συναισθήματα ατμόσφαιρα. Είναι πραγματικά μια όμορφη εμπειρία να συναντάς ανθρώπους που έχουν επίγνωση της αρχαίας ελληνικής (και βυζαντινής) καταγωγής τους και οι οποίοι πασχίζουν να κρατήσουν ζωντανά τα στοιχεία των πανάρχαιων καταβολών τους!

Στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Στενού (όπως ονομάζεται επίσημα) έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών, κάποιες ομιλίες και η παράδοση εκατοντάδων ελληνικών βιβλίων που τόσο χρειάζονται οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας, οι γνωστοί Γκραικάνοι. Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Ντάνιελ Μακρής, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να διατηρηθεί «ζωντανή» η διάλεκτος (τα Γκραικάνικα) που μιλούν οι Έλληνες της Κάτω Ιταλίας. Οι παλιοί φεύγουν και οι νέοι αδιαφορούν. Άποψή του είναι να στραφεί το ενδιαφέρον στα Νέα Ελληνικά αλλά και αυτό φαντάζει δύσκολο αφού, λόγω κρίσης, η Ελλάδα απέσυρε τους αποσπασμένους Έλληνες εκπαιδευτικούς. «Εμείς πάντως συνεχίζουμε τον αγώνα και αισιοδοξούμε…» μας είπε ο κ. Μακρής.

Στα γραφεία της Κοινότητας συναντήσαμε επίσης τον Ιταλό φαρμακοποιό Κάρλο Ναστάσι, που μάς αφηγήθηκε μια πικάντικη ιστορία ενός Ιταλού ιερέα που ερωτεύθηκε μια Κεφαλλονίτισσα και πέταξε για χάρη της τα… ράσα (!), τον δικηγόρο Ανουτσιάτο Τραπάνι που μας απήγγειλε ένα ποίημα στα Γκραικάνικα και την ποιήτρια Ειρήνη Κατερινάκη-Μπρούνο. Αυτά για σήμερα. Ραντεβού την ερχόμενη εβδομάδα.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Στενού, Ντάνιελ Μακρής και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Το Ριφόρτσο» Διονύσης Φωκάς ανταλλάσσουν αναμνηστικά δώρα. Στις ένθετες φωτογραφίες ο Ανουτσιάνο Τραπάνι (πάνω) και ο Κάρλο Ναστάσι (κάτω).

Ο Ναός της Ομόνοιας στην Κοιλάδα των Ναών. Διακρίνεται και το μπρούτζινο άγαλμα του Ίκαρου, μια σύγχρονη δημιουργία Πολωνού καλλιτέχνη.

– Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση και εγώ θα το μεταβιβάσω: georgemessaris@gmail.com
– Μία από τις τελευταίες παραγωγές ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο στην προαναφερόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση.

Γιώργος Μεσσάρης

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εναρκτήρια εκδήλωση για το Παγκόσμιο Δίκτυο Επτανησίων Επιστημόνων
8 Αυγούστου 2022

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Εναρκτήρια εκδήλωση για το Παγκόσμιο Δίκτυο Επτανησίων Επιστημόνων

Το Εργαστήριο Μελέτης Απόδημου Επτανησιακού Ελληνισμού του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινων…
Θεατρική παράσταση «ΑΛΑΝΤΙΝ THE SHOW» στον Αύλειο χώρο του Ξενία
8 Αυγούστου 2022

Θεατρική παράσταση «ΑΛΑΝΤΙΝ THE SHOW» στον Αύλειο χώρο του Ξενία

ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ «ΑΛΑΝΤΙΝ THE SHOW» ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Για μια μοναδική παράστασ…
Καλοκαιρινή συναυλία όλων των τμημάτων της Χορωδίας & Μαντολινάτας Αργοστολίου
8 Αυγούστου 2022

Καλοκαιρινή συναυλία όλων των τμημάτων της Χορωδίας & Μαντολινάτας Αργοστολίου

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 , ώρα 9 μμ. τον αύλειο χώρο του ΞΕΝΙΑ , ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ Τ…
Μουσικός περίπατος στο Φισκάρδο από τους Αδελφούς Καραβιώτη
8 Αυγούστου 2022

Μουσικός περίπατος στο Φισκάρδο από τους Αδελφούς Καραβιώτη

Ο Δήμος Σάμης σας ενημερώνει ότι σήμερα Κυριακή, 7 Αυγούστου 2022 τα αδέλφια Σπύρος & Μάκης …

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα
2 Αυγούστου 2022

Η νέα καφετέρια «19_61 coffe n’ more » με τη μαγευτική θέα

Ένας διαφορετικός χώρος ετοιμάστηκε για να δημιουργήσει νέα δεδομένα στη περιοχή και όχι μόνο….Σ…
Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!
20 Ιουλίου 2022

Νέα boutique με ρούχα Αttrattivo & Αle τώρα στο Ξι!

Στην boutique που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Cephalonia Palace, στο Ξι, Ληξούρι, θα βρείτε όλα τα…
«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας
12 Ιουλίου 2022

«Kefalonia Morfeas Massage» Εξαιρετικός προορισμός χαλάρωσης και ευεξίας

Το κατάστημα «Kefalonia Morfeas Massage»  βρίσκεται στο κέντρο του Λιθοστρώτου και παρέχει μοναδ…
Λαχταριστές και θρεπτικές γεύσεις στο «Carpos Quality And Taste»
12 Ιουλίου 2022

Λαχταριστές και θρεπτικές γεύσεις στο «Carpos Quality And Taste»

Στο κατάστημα «Carpos Quality And Taste» θα βρείτε μπάρες δημητριακών με μέλι και ταχίνι, χωρίς …
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design