Skip to main content
31 Μαΐου 2006

Ερώτηση του Δ. Μαντζουράτου στον Νομάρχη για το νέο λατομείο της ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ.

Ερώτηση του Νομαρχιακού σύμβουλου Δ. Μαντζουράτου προς τον Νομάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης Δ. Λευκαδίτη σχετικά με την πρόθεση της εταιρίας ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ συμφερόντων Ι. Καλαφάτη να προβεί στην κατασκευή λατομείου στο δήμο Ελειού – Πρόννων.Σας είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, η καταγγελία κατοίκων του Δήμου Ελειού – Πρόννων με την οποία σας καταγγέλλουν μεθοδευμένη προσπάθεια καταπάτησης των περιουσιών τους από συγκεκριμένα άτομα, (στην περιοχή «Κοτρώνα – Αμμο αυλάκι κ.λ.π)., οι οποίοι στην συνέχεια έχουν σκοπό να τις μισθώσουν στην εταιρία «Ιόνιαν-καλκ» προκειμένου να λειτουργήσει μια νέα εξορυκτική λατομική μονάδα.

Σας είναι επίσης γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς και η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελειού-Πρόννων, που ουσιαστικά επέβαλλαν οι ίδιοι οι πολίτες- και που δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων στην προοπτική να λειτουργήσει λατομείο στην περιοχή.

Εκτός του ότι έχετε αποκρύψει, (σκόπιμα από ότι φαίνεται) το παραπάνω γεγονός από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, (στην τελευταία συνεδρίαση παρότι σας προκάλεσα δεν μας ενημερώσετε σχετικά), προκύπτει και μείζον θέμα τόσο με τις παράνομες καταπατήσεις από τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, όσο και με την συμβατότητα μιας λατομικής δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Επιπλέον, μια τέτοια λατομική δραστηριότητα που θα λειτουργεί, όπως και σε άλλες περιοχές με το ισχύον καθεστώς αυθαιρεσίας στην τήρηση των όρων που καθορίζουν ακόμη και αυτές οι περιβαλλοντικές μελέτες, πόσο μάλλον που πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή Πάστρας – Κατελιού – Σκάλας κλπ μεγάλο παράγοντα όχλησης και ρύπανσης. Επισημαίνω εδώ τις εγκληματικές ευθύνες στην μη τήρηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους επιχειρηματίες των λατομείων και όχι μόνο, (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), με την ανοχή και την κάλυψη όλων των τελευταίων Νομαρχιακών Αρχών, Μεταξά – Γαλιατσάτου (ΝΔ-ΣΥΝ), Γεωργάτου (ΠΑΣΟΚ), καθώς και αυτής της σημερινής, της δικής σας (Ν.Δ).

Μακροχρόνια η νέα επιχειρούμενη δραστηριότητα στην προαναφερόμενη περιοχή , θα υποβαθμίσει και θα εξαφανίσει όχι μόνο την χλωρίδα αλλά και την σπάνια πανίδα της περιοχής (άγρια άλογα). Παράλληλα θα υποτιμήσει την ίδια την οικονομική αξία της, καθώς επίσης θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ήδη υπάρχουσα οικονομική δραστηριότητα, που κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρεβλής ανάπτυξης της Ε.Ε. που υλοποιούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις της Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ καθώς και τις αντίστοιχες τοπικές αρχές, έχει δομηθεί αποκλειστικά σχεδόν, στον τομέα του τουρισμού.

Για άλλη μια φορά προβάλλουν οι επίσης εγκληματικές ευθύνες των προαναφερομένων πολιτικών και τοπικών αρχών και για το γεγονός, ότι έχουν κρατήσει στα συρτάρια των υπουργείων την χωροταξική μελέτη του νομού που θα μπορούσε ίσως να βάλει κάποιο φρένο στην ασύδοτη και άναρχη δράση των κάθε λογής επιχειρηματιών, που με μοναδικό σκοπό το κέρδος δεν διστάζουν να καταστρέψουν το περιβάλλον, μια και κανένας περιορισμός δεν τους επιβάλλεται, «χάριν» της «ανάπτυξης» των επιχειρηματικών τους κερδών. Γι αυτό άλλωστε εξαθλιώνουν και τους εργαζόμενους με τον εργασιακό μεσαίωνα που τους επιβάλλουν, χωρίς αμοιβές και ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας, σε σύγχρονα εργασιακά κολαστήρια, χωρίς δικαιώματα, με απειλές ακόμη και σε συνδικαλιστές του τύπου, «θα περάσω με την μπουλντόζα από πάνω σας».Τέτοια «ανάπτυξη» τάζουν τώρα και σε αυτήν την περιοχή. Η υποκρισία όμως είναι μεγάλη όταν επικαλούνται όλοι, επιχειρηματίες – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ και τοπικοί άρχοντες, διάφορα μεγαλόστομα περί «αειφόρου ανάπτυξης» και «κοινωνικής συνοχής»!!!

Κύριε Νομάρχη
Με βάσει τα παραπάνω αλλά και επειδή φημολογείται ότι αυτή η δραστηριότητα δρομολογείται σε επίπεδο υπουργείων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την τοπική κοινωνία ερωτάστε:
• Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να σταματήσουν οι διαδικασίες μαζικών καταπατήσεων και εγκατάστασης λατομείου στην προαναφερθείσα περιοχή.
• Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε αν είναι αληθείς οι πληροφορίες, ότι το θέμα «τακτοποιείται» στα υπουργεία, να σταματήσει πάραυτα η συγκεκριμένη διαδικασία.
• Αν προτίθεσθε να απασχολήσει το θέμα το Ν.Σ., όχι απλά ως θέμα έγκρισης της ΜΠΕ αλλά ως ένα σοβαρό πολιτικό θέμα ως είναι.

Εάν η τακτική της διολίσθησης που μέχρι σήμερα τηρείται σχετικά με το θέμα συνεχιστεί θα είναι μια ακόμη πράξη εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα και αντίστοιχα φιλική προς τα επιχειρηματικά, που τα τελευταία χρόνια με εναλλαγές εξυπηρετείτε εσείς και οι προκάτοχοί σας ως δικομματικοί διαχειριστές, με συνέπεια και με την αναγκαία πάντα ΣΥΝδρομή της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Προβάλει όμως η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, να εντάξει στα κριτήρια της ψήφου του εκτός των άλλων την θέση και την στάση του κάθε συνδυασμού και για το συγκεκριμένο θέμα, να στηρίξει την δική του φωνή, τα δικά του συμφέροντα που εκφράζει η ΝΑΣ και όχι αυτά των επιχειρηματιών, που τελευταία συνωστίζονται στην προεκλογική διαδικασία είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπων τους για να…….τον «σώσουν».
Οψόμεθα λοιπόν.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Εκπρόσωπος της ΝΑΣ και Υποψήφιος ΝΟΜΑΡΧΗΣ

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU