Skip to main content
31 Μαΐου 2006

Ερώτηση του Δ. Μαντζουράτου στον Νομάρχη για το νέο λατομείο της ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ.

Ερώτηση του Νομαρχιακού σύμβουλου Δ. Μαντζουράτου προς τον Νομάρχη Κεφαλονιάς & Ιθάκης Δ. Λευκαδίτη σχετικά με την πρόθεση της εταιρίας ΙΟΝΙΑΝ ΚΑΛΚ συμφερόντων Ι. Καλαφάτη να προβεί στην κατασκευή λατομείου στο δήμο Ελειού – Πρόννων.Σας είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, η καταγγελία κατοίκων του Δήμου Ελειού – Πρόννων με την οποία σας καταγγέλλουν μεθοδευμένη προσπάθεια καταπάτησης των περιουσιών τους από συγκεκριμένα άτομα, (στην περιοχή «Κοτρώνα – Αμμο αυλάκι κ.λ.π)., οι οποίοι στην συνέχεια έχουν σκοπό να τις μισθώσουν στην εταιρία «Ιόνιαν-καλκ» προκειμένου να λειτουργήσει μια νέα εξορυκτική λατομική μονάδα.

Σας είναι επίσης γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων, καθώς και η τελευταία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ελειού-Πρόννων, που ουσιαστικά επέβαλλαν οι ίδιοι οι πολίτες- και που δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση των κατοίκων στην προοπτική να λειτουργήσει λατομείο στην περιοχή.

Εκτός του ότι έχετε αποκρύψει, (σκόπιμα από ότι φαίνεται) το παραπάνω γεγονός από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, (στην τελευταία συνεδρίαση παρότι σας προκάλεσα δεν μας ενημερώσετε σχετικά), προκύπτει και μείζον θέμα τόσο με τις παράνομες καταπατήσεις από τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς, όσο και με την συμβατότητα μιας λατομικής δραστηριότητας στην συγκεκριμένη περιοχή.

Επιπλέον, μια τέτοια λατομική δραστηριότητα που θα λειτουργεί, όπως και σε άλλες περιοχές με το ισχύον καθεστώς αυθαιρεσίας στην τήρηση των όρων που καθορίζουν ακόμη και αυτές οι περιβαλλοντικές μελέτες, πόσο μάλλον που πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή Πάστρας – Κατελιού – Σκάλας κλπ μεγάλο παράγοντα όχλησης και ρύπανσης. Επισημαίνω εδώ τις εγκληματικές ευθύνες στην μη τήρηση των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τους επιχειρηματίες των λατομείων και όχι μόνο, (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), με την ανοχή και την κάλυψη όλων των τελευταίων Νομαρχιακών Αρχών, Μεταξά – Γαλιατσάτου (ΝΔ-ΣΥΝ), Γεωργάτου (ΠΑΣΟΚ), καθώς και αυτής της σημερινής, της δικής σας (Ν.Δ).

Μακροχρόνια η νέα επιχειρούμενη δραστηριότητα στην προαναφερόμενη περιοχή , θα υποβαθμίσει και θα εξαφανίσει όχι μόνο την χλωρίδα αλλά και την σπάνια πανίδα της περιοχής (άγρια άλογα). Παράλληλα θα υποτιμήσει την ίδια την οικονομική αξία της, καθώς επίσης θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ήδη υπάρχουσα οικονομική δραστηριότητα, που κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής και της στρεβλής ανάπτυξης της Ε.Ε. που υλοποιούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις της Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ καθώς και τις αντίστοιχες τοπικές αρχές, έχει δομηθεί αποκλειστικά σχεδόν, στον τομέα του τουρισμού.

Για άλλη μια φορά προβάλλουν οι επίσης εγκληματικές ευθύνες των προαναφερομένων πολιτικών και τοπικών αρχών και για το γεγονός, ότι έχουν κρατήσει στα συρτάρια των υπουργείων την χωροταξική μελέτη του νομού που θα μπορούσε ίσως να βάλει κάποιο φρένο στην ασύδοτη και άναρχη δράση των κάθε λογής επιχειρηματιών, που με μοναδικό σκοπό το κέρδος δεν διστάζουν να καταστρέψουν το περιβάλλον, μια και κανένας περιορισμός δεν τους επιβάλλεται, «χάριν» της «ανάπτυξης» των επιχειρηματικών τους κερδών. Γι αυτό άλλωστε εξαθλιώνουν και τους εργαζόμενους με τον εργασιακό μεσαίωνα που τους επιβάλλουν, χωρίς αμοιβές και ασφάλιση, χωρίς μέτρα προστασίας, σε σύγχρονα εργασιακά κολαστήρια, χωρίς δικαιώματα, με απειλές ακόμη και σε συνδικαλιστές του τύπου, «θα περάσω με την μπουλντόζα από πάνω σας».Τέτοια «ανάπτυξη» τάζουν τώρα και σε αυτήν την περιοχή. Η υποκρισία όμως είναι μεγάλη όταν επικαλούνται όλοι, επιχειρηματίες – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ και τοπικοί άρχοντες, διάφορα μεγαλόστομα περί «αειφόρου ανάπτυξης» και «κοινωνικής συνοχής»!!!

Κύριε Νομάρχη
Με βάσει τα παραπάνω αλλά και επειδή φημολογείται ότι αυτή η δραστηριότητα δρομολογείται σε επίπεδο υπουργείων χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την τοπική κοινωνία ερωτάστε:
• Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να σταματήσουν οι διαδικασίες μαζικών καταπατήσεων και εγκατάστασης λατομείου στην προαναφερθείσα περιοχή.
• Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε αν είναι αληθείς οι πληροφορίες, ότι το θέμα «τακτοποιείται» στα υπουργεία, να σταματήσει πάραυτα η συγκεκριμένη διαδικασία.
• Αν προτίθεσθε να απασχολήσει το θέμα το Ν.Σ., όχι απλά ως θέμα έγκρισης της ΜΠΕ αλλά ως ένα σοβαρό πολιτικό θέμα ως είναι.

Εάν η τακτική της διολίσθησης που μέχρι σήμερα τηρείται σχετικά με το θέμα συνεχιστεί θα είναι μια ακόμη πράξη εχθρική για τα λαϊκά συμφέροντα και αντίστοιχα φιλική προς τα επιχειρηματικά, που τα τελευταία χρόνια με εναλλαγές εξυπηρετείτε εσείς και οι προκάτοχοί σας ως δικομματικοί διαχειριστές, με συνέπεια και με την αναγκαία πάντα ΣΥΝδρομή της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Προβάλει όμως η ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, να εντάξει στα κριτήρια της ψήφου του εκτός των άλλων την θέση και την στάση του κάθε συνδυασμού και για το συγκεκριμένο θέμα, να στηρίξει την δική του φωνή, τα δικά του συμφέροντα που εκφράζει η ΝΑΣ και όχι αυτά των επιχειρηματιών, που τελευταία συνωστίζονται στην προεκλογική διαδικασία είτε αυτοπροσώπως είτε δια αντιπροσώπων τους για να…….τον «σώσουν».
Οψόμεθα λοιπόν.

ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Εκπρόσωπος της ΝΑΣ και Υποψήφιος ΝΟΜΑΡΧΗΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

20 Μαΐου 2024

Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων στα μνημεία των Ριζοσπαστών εν όψει των εορτασμών της 21ης Μαΐου [20.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Επιμνημόσυνη Δέηση και καταθέσεις στεφάνων στο Νεκροταφείο Αργοστολίου…
20 Μαΐου 2024

Γυναικεία Χορωδία Δήμου Αργοστολίου: «Σαν του Μαϊού τες ευωδιές» @Κέφαλος [19.05.2024]

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση των Επτανήσων με τη…
19 Μαΐου 2024

Κτήμα Χαριτάτος: Ανοιχτές Πόρτες 2024 [19.05.2024]

Με τον πρωινό ήλιο της Κυριακής αλλά και με το αεράκι της κυριακάτικης βραδιάς πραγματοποιήθηκε …
19 Μαΐου 2024

Συναυλία σπουδαστών της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας @Αργοστόλι [18.05.2024]

Χθες Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 8μμ η αίθουσα συναυλιών της Φ.Σ.Κ. γέμισε από μουσική και ενθουσια…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU