Skip to main content
27 Φεβρουαρίου 2006

Η αγροτιά το θεμέλιο της οικονομίας μας και της διατροφής μας.

Κύριοι όταν ήμουν μικρός ακόμα, κάθε τέλος του χρόνου καθόμουν κι έκρινα τον εαυτό μου, για να δω τι λάθη είχα κάνει την χρονιά που πέρασε, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβω την επόμενη.

Θα γυρίσω χρόνια πίσω για να κρίνουμε μαζί τα έργα που έγιναν, με στόχο πάντα την πρόοδο και την εξασφάλιση του μέλλοντος της χώρας μας και των παιδιών μας γενικότερα.

Το 1970, περίπου, η Ευρώπη καθόρισε ένα προσανατολισμό της χώρας μας. Μας είπαν ξεκάθαρα και σταράτα ότι η χώρα μας πρέπει να προσανατολιστεί και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, με βιοτεχνίες, με οικογενειακές επιχειρήσεις και με την πρωτογενή παραγωγή στον αγροτικό τομέα. Πραγματικά έφτασαν τα πρώτα χρήματα για την ανάπτυξη της γεωργίας. Δόθηκαν τρανταχτές και γερές επιδοτήσεις στον αγροτικό κόσμο μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, που έγινε και η διάθεση.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν έγινε σωστός προσανατολισμός όσον αφορά τις υποχρεώσεις που θα είχε ο κάθε δικαιούχος, αλλά και τι κυρώσεις θα είχε αν δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ο κάθε δανειολήπτης σε αυτή την προσπάθεια (ήταν και γραμμένα με πολύ μικρά γράμματα κύριοι).

Οι περισσότεροι πήραν τα χρήματα και τα διέθεσαν κάπου αλλού κι εγκατέλειψαν τη γεωργία. Αλλοι τα διέθεσαν σε διασκεδάσεις και μπουζούκια και οι εναπομείναντες σωστοί πλήρωσαν και πληρώνουν τα σπασμένα κι εξαφανισμένα.

Είναι γεγονός, κύριοι, ότι πήγα με κάποια χαρά κι αισιοδοξία στην τράπεζα για να επωφεληθώ τις καινούριες προσφορές γύρω από τα πανωτόκια. Έμεινα άφωνος όταν ο αρμόδιος υπάλληλος με πληροφόρησε ότι εγώ προσωπικά δεν ανήκω στους προνομιούχους του καινούριου νόμου. Και τον ερωτώ γιατί και η απάντηση του ήταν σαφής, όσοι είναι σωστοί και συνεπής δεν δικαιούνται τίποτα. Αρα ο νόμος έγινε μόνο γι αυτούς που πήραν χρήματα, τα έφαγαν και τα εξαφάνισαν. Δηλαδή οι άνθρωποι εκείνοι που δεν πρόσφεραν τίποτα στον αγροτικό τομέα, κύριοι. Τώρα ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να καταλάβουμε τι μας περιμένει αύριο.

Εμείς ως τουριστική χώρα δεν κατορθώσαμε να προσφέρουμε πιάτο φθηνό και υγιεινό στους τουρίστες μας, αλλά και στο δικό μας τραπέζι. Και τούτο γιατί τα προϊόντα μας έρχονται από ανταγωνίστριες χώρες με προσθήκη Τσέρνομπιλ ή με ανεξέλεγκτα φυτοφάρμακα.

Αύριο στη γεωργία δεν υπάρχει. Τόσα χρόνια που ήταν οι εκσυγχρονιστές της εξέλιξης, των σύγχρονων εγκαταστάσεων και της παραγωγής για να μάθουν και να εκπαιδεύσουν, για να μεταδώσουν την σύγχρονη τεχνολογία με τους σύγχρονους τρόπους ανάπτυξης και διάθεσης των προϊόντων μας, κύριοι?

Αυτοί που συνέβαλαν φέρουν μεγάλη ευθύνη για τη μη ενημέρωση γύρω από τις εξελίξεις της τεχνολογίας, των ανθρώπων εκείνων που μοχθούν και ιδροκοπούν σε αντίξοες συνθήκες. Μόνο πάρτε το παραδάκι να δημιουργήσετε τα πράγματα. Χωρίς φώς, μόνο με το λυχνάρι? Είναι μεγάλη ντροπή στους κυρίους που χορήγησαν τις επιδοτήσεις χωρίς προγραμματισμό κι εκπαίδευση γύρω από τις σύγχρονες προοπτικές, με στόχο πάντα την αναβάθμιση της οικονομίας μας και τη βελτίωση του οικογενειακού εισοδήματος.

Ήρθε μεγάλη αγανάκτηση στους σωστούς, όπου σε κάθε οικογένεια του μόχθου έφερε ακόμα και το διχασμό. Τα παιδιά που ξέρουν μια αράδα γράμματα παραπάνω θέλουν να απομακρυνθούν, το γρηγορότερο δυνατό, από τον κλάδο της γεωργίας, που τόσο η πολιτεία έχει υποβαθμίσει. Εγώ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, κατατάσσω την Αγροτιά σαν φύλακα και προστάτη της ανθρώπινης υγείας, του πολιτισμού και της οικονομίας κι αυτό θα το δούμε πολύ γρήγορα στο εγγύς μέλλον.

Έχουμε τις ιδανικότερες καιρικές συνθήκες για να καλλιεργηθεί μεγάλη γκάμα προϊόντων. Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανήκει στις χώρες αυτές που εξάγουν τα προϊόντα τους κι όχι σε αυτές που τα εισάγουν. Κι αν όχι να εξάγει, τουλάχιστον η ελληνική παραγωγή θα έπρεπε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού της χώρας μας. Και μόνο στη σκέψη του ότι εισάγουμε αγροτικά προϊόντα αγανακτώ και λυπάμαι, λυπάμαι βαθύτατα.

Έφτασε η ώρα και η στιγμή να κάτσουμε στο τραπέζι τώρα και να κάνουμε κάποια προσευχή και κάποιο συλλογισμό. Θα πούμε « να φάω το φαγητό ή αυτό θα φάει εμένα?». Ήρθε η ώρα κι η στιγμή!

Σ. Κυριακάτος
http://www.kyriakatos-nurseries.gr :: http://www.kyriakatos.com

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU