Skip to main content
17 Αυγούστου 2006

Η.Μπεριάτος: Εφαρμόστε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αργοστολίου

Πόλη – Γέφυρα – κυκλοφορία
Εφαρμόστε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αργοστολίου!

Προσυπογράφω ΠΛΗΡΩΣ όλα όσα γράφονται (στις αστοχίες του kefaloniaphotonews.gr και Ανεξάρτητο) για το θέμα της κυκλοφορίας στο Αργοστόλι σε σχέση και με το κλείσιμο της Γέφυρας. ΕΥΤΥΧΩΣ που είναι κλειστή η Γέφυρα γιατί αλλιώς θα είχαμε ακόμη τραγικότερες καταστάσεις!.
Κάθε χρόνο υπενθυμίζω συστηματικά – δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων- την ανάγκη αλλαγής πλεύσης και πολιτικής των τοπικών αρχών αλλά και νοοτροπίας των κατοίκων σχετικά με τις μετακινήσεις στην πόλη, την ελαχιστοποίηση της μηχανοκίνησης, την μεγιστοποίηση της χρήσης ποδηλάτου, την έναρξη τοπικής αστικής συγκοινωνίας (αλήθεια που σκοντάφτει τόσα χρόνια τώρα ;;;). Μια πρόσθετη μόνο παρατήρηση για τον (ημι)περιφερειακό δρόμο: Σήμερα έχουμε άγνοια ή έλλειψη βούλησης για τη χρήση του. Αύριο θα έχουμε αδυναμία χρήσης του επειδή, όπως είχα επισημάνει πέρυσι (6-10-05)σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης, ο δρόμος αυτός φτιάχτηκε για να είναι ταχείας κυκλοφορίας και όχι αστικός-εμπορικός βραδείας ροής. Όμως με το τρόπο που οικοδομείται, τις παρόδιες χρήσεις και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σε λίγο θα έχουμε τα ίδια μποτιλιαρίσματα και εκεί αν όχι και δυστυχήματα….

Όσον αφορά τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης στις εισόδους της πόλης και κυρίως στους περιβόητους ΅κόμβουςΆ Πετρία και Βαλλιανάτου η ακολουθούμενη τακτική είναι πραγματικά μυωπική! Το τονίζουμε για πολλοστή φορά: τα φανάρια που τοποθετήθηκαν είναι άχρηστα και επιβαρυντικά! Οι λύσεις υπάρχουν γραμμένες από χρόνια στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, για το Σχέδιο της πόλης:
Οδικός άξονας 6,5-7 χιλιομέτρων Ραζάτα- Δρακοσπηλιά – Βαλλιανάτου
Κυκλικός κόμβος (round about) στου Βαλλιανάτου – και όχι μόνο- για συνεχή ροή οχημάτων. Ένα έργο ελαχίστου κόστους και μεγάλης ωφέλειας !
Αυτά και άλλα πολλά, ΚΑΝΕΝΑΣ τοπικός άρχοντας ΔΕΝ τα προώθησε, όλα αυτά τα χρόνια , παρά τις επανειλημμένες δημόσιες αναφορές και συζητήσεις

Ας το χωνέψουν όλοι. Η λύση περνάει μέσα από την υλοποίηση του Σχεδιασμού! ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ – επιτέλους – το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο! Όπου και όταν εφαρμόστηκε ωφέλησε την πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεταφορά του ΚΤΕΛ κλπ. Υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορούν να υλοποιηθούν !
Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν υπάρχει άλλη, καλύτερη, ρυθμιστική- χωροταξική μελέτη για την περιοχή. Είναι η μόνη και μάλιστα θεσμοθετημένη! Αν κάποιος έχει άλλη ας μας το πει να την μάθουμε και ευχαρίστως να την εξετάσουμε. Μέχρι τότε όμως δεν έχει (έχουν) καμία δικαιολογία !

Τέλος, όσον αφορά την απάντηση που πήρα από τους «συντρόφους» για την Γέφυρα , στην προ μηνών έκκλησή μου, λέω ευθέως κάτι που όλοι γνωρίζουν – ότι δηλαδή δεν υπήρξε ΚΑΜΙΑ απάντηση από κανέναν!. Απόλυτη σιωπή. Απόλυτη έλλειψη πολιτικής βούλησης. Αυτό βέβαια ήταν αναμενόμενο γιατί ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι τοπικές πολιτικές ηγεσίες (του Πασοκ συμπεριλαμβανομένου) δεν στάθηκαν άξιες των περιστάσεων στο θέμα αυτό.

Είναι όντως λυπηρό, ο πολιτικός χώρος που έφερε πρωτοποριακές αλλαγές και ρυθμίσεις στον πολεοδομικό σχεδιασμό, εθνικά και τοπικά, θεσμοθετώντας την πεζοδρόμηση και προστασία της Γέφυρας από το 1985 και που πήρε τις αποφάσεις του 2001 (ΥΠΠΟ), να αναιρεί και να ΑΚΥΡΩΝΕΙ όλα αυτά, τα τελευταία 3-4 χρόνια. Κανένας -δυστυχώς- τοπικός εκπρόσωπός του δεν υποστηρίζει την πολιτική αυτή που και σήμερα ισχύει για τις υπηρεσίες των κεντρικών υπουργείων! Αν λοιπόν πρέπει κάποιος πρέπει να έχει πρόβλημα και να ντρέπεται, αυτός δεν είμαι εγώ, που δεν πήρα ΅απάντησηΆ, αλλά όλοι εκείνοι (΅σύντροφοιΆ και μη) που ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΅ΑΙΔΩΆ εγκατέλειψαν- άλλος γρήγορα άλλος αργά -τις θέσεις αυτές για λόγους πολιτικού ή άλλου κόστους..

Ηλίας Μπεριάτος

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU