Skip to main content
5 Νοεμβρίου 2004

Η Ν.Α.Σ για την παιδεία

Από τον νομαρχιακό σύμβουλο και επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) Δ. Μαντζουράτο, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με το πρόσφατο Ν.Σ. για την παιδεία, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1/11 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Η ΝΑΣ δεν ψήφισε την πρόταση του νομάρχη Δ. Λευκαδίτη για μη αναστολή λειτουργίας του Τμήματος ΤΕΙ Τουριστικών Επιχειρήσεων και κατέθεσε δική της πρόταση, η οποία παραθέτεται παρακάτω.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΑΣ, έχει ως εξής:
Για μια ακόμα φορά η Νομαρχιακή Αρχή της Ν.Δ., μετατρέποντας το Ν. Συμβούλιο σε παρωδία, με την αμέριστη συμπαράσταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ και τη ΣΥΝδρομή της «Ανεξάρτητης» Αυτοδιοίκησης, θέλησαν να αποπροσανατολίσουν και να συγκαλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης και Ε.Ε. για τα προβλήματα της παιδείας στο Νομό.
Αφού ανέβαλε για ενάμιση χρόνο την επιβεβλημένη από την εκπαιδευτική κοινότητα συνεδρίαση του Ν/Σ, αφού στέρησε από τη ΝΑΣ, που έβαλε το θέμα, τη δυνατότητα να το εισηγηθεί κιόλας, μεθόδευσε, με πρωτάκουστες διαδικασίες 10 ωρών, την εξόντωση όλων των παρευρισκόμενων φορέων, ώστε, την ώρα που θα έφτανε η ψηφοφορία, να είναι ανενόχλητη μαζί με τον πολιτικό «χυλό» της αντιπολίτευσης, να ψηφίσουν το όραμα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ε.Ε. για την παιδεία και να συγκαλύψουν τις τρομακτικές τους ευθύνες, μαζί με αυτές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Καθόρισαν (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) τελικά, αφήνοντας άναυδη την εκπαιδευτική κοινότητα, ότι η πρώτη προτεραιότητα για τις ανάγκες της εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά είναι η «ανάγκη της τουριστικής ανάπτυξης», που επιβάλλει την με κάθε θυσία λειτουργία της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, έστω και στα χαρτιά!

Δεύτερη προτεραιότητα είναι όλα τα άλλα (κτιριακό, δαπάνες, ασφάλεια, στατική επάρκεια, εκπαιδευτικό προσωπικό κ.λ.π.), που οι επικεφαλής των παρατάξεων θα βρεθούν να τα συμφωνήσουν εκτός του Ν/Σ, υποκαθιστώντας το, προκειμένου να χαθούν οι προσωπικές ευθύνες τους στη συμφωνία της δεδομένης πλειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ.

Αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, εξευτελιστικές δαπάνες, ετοιμόρροπα και ανεπαρκή κτίρια, σχέσεις εργασίας – ομηρίας των εκπαιδευτικών, παραίτηση των μαθητών και φοιτητών από την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, και άλλα αποτελέσματα της πολιτικής τους, καθώς και οι ευθύνες των Δήμων και της Ν. Αρχής, δεν βρήκαν θέση στην απόφαση του Ν/Σ, αποκαλύπτοντας έτσι, με τον πιο αδιάσειστο τρόπο, ποια είναι η αιτία που τα δημιουργεί, αλλά και ποιος και γιατί συγκαλύπτει και αποκρύβει από το λαό, τις τεράστιες και εγκληματικές τους ευθύνες.

Κουβέντα για το ότι, με συμφωνία ΝΔ–ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ στη βουλή, εκχωρούνται οι αρμοδιότητες για την παιδεία, την πρόνοια, τον αθλητισμό κ.λ.π. στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους, ώστε να φορτώνονται στις πλάτες του λαού ξανά και ξανά. Αντίθετα η προβαλλόμενη, εν ήδη συμβουλής, από την «ανεξάρτητη» αυτοδιοίκηση του ΣΥΝ «διέξοδος», που δίνει και η κυβέρνηση, δηλαδή το να χρηματοδοτούν τα σχολικά κτίρια οι ιδιώτες, αποτελεί «ρεαλιστική» λύση γι αυτούς, με εφιαλτικές προεκτάσεις όμως για το λαό μας και την εκπαίδευση.
Η ΝΑΣ, έχοντας όραμα την αποκλειστικά Δημόσια Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι την παιδεία εμπόρευμα της πλουτοκρατίας, της ΕΕ και των κομμάτων που την στηρίζουν, ανάδειξε και αναδεικνύει τα αιτήματα των εκπαιδευτικών φορέων (καθηγητών, γονέων, μαθητών, φοιτητών) που αφορούν τόσο στο αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό πλαίσιο όσο και σε ότι αφορά στα συγκεκριμένα αιτήματα σε κάθε βαθμίδα.

Γι αυτό στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα σε κάθε αγώνα τους, παρά την προκλητική απουσία όλων των άλλων παρατάξεων. Γι αυτό δεν εξασφάλισε στις παραπάνω μεθοδεύσεις την πολυπόθητη «ομοφωνία» στις αποφάσεις, παρόλα τα ψεύτικα και προβοκατόρικα επιχειρήματα που επικαλείται η Νομαρχιακή Αρχή, σε κάθε ευκαιρία, για να θολώσει τα νερά.
Η ΝΑΣ επισυνάπτει το κείμενο που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προς ψήφιση, το οποίο απορρίφθηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις, για να μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Καλεί το λαό να εμβαθύνει στην ανάγκη να κατανοηθεί ότι τόσο στο θέμα της παιδείας, όσο και στα άλλα προβλήματα, της υγείας, της ανεργίας, της ακρίβειας κ.λ.π., η λύση βρίσκεται στην οικοδόμηση ενός πλατιού μετώπου αντίστασης, που δεν θα έχει καμιά ανοχή στην ακολουθούμενη πολιτική και παράλληλα θα βάζει την προοπτική γενικότερων πολιτικών αλλαγών προς όφελος του λαού,θα βάζει την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας σαν τη μόνη και αναγκαία βάση για να δοθούν λύσεις, από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο μεγάλες.
Όσο δεν κατανοείται αυτό, θα διευρύνεται το χάσμα των προβλημάτων αλλά και θα γίνεται πιο απροκάλυπτη και προκλητική η κοροϊδία των υπευθύνων.
Αργοστόλι 3 Νοέμβρη 2004
Η Γραμματεία της ΝΑΣ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΠΟΤΗΝ Ν.Α.Σ

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θεωρεί ότι το καθεστώς της υποχρηματοδότησης που βιώνει η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που την διέπει, το οποίο βρίσκεται σε αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση, είναι οι αιτίες όλων των προβλημάτων που υπάρχουν και στο Νομό μας.
Θεωρεί επίσης ότι αν δεν ανατραπούν, τόσο η υποχρηματοδότηση όσο και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, δεν πρόκειται να υπάρξει αναχαίτιση των προβλημάτων στην κατεύθυνση ενίσχυσης του Δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους.
Συγκεκριμένα το ΝΣ:

1. Απαιτεί
-Την κατάργηση των νόμων 2525 και 2640 και της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
-Των νόμων που δίνουν αρμοδιότητες στην ΤΑ χωρίς πόρους
-Των νόμων που αντικαθιστούν την εκπαίδευση με την κατάρτιση
-Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν.

2. Διεκδικεί γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού.

3. Διεκδικεί γενναία χρηματοδότηση, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες κατασκευές και επισκευές, για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και με 20 μαθητές ανά τμήμα τα σχολεία της Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για να υλοποιηθούν τα απαραίτητα εργαστήρια, αίθουσες και οι άλλες υποδομές στα ΤΕΙ.
Διεκδικεί επίσης γενναία αύξηση των λειτουργικών δαπανών
Συγκεκριμένα ζητάμε:
Υποδομές
-Καινούριο σχολικό συγκρότημα στο Αργοστόλι, το Ληξούρι, την Πάστρα. Και τις Κεραμιές.
-Συμπλήρωση αιθουσών στις άλλες περιοχές
και ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Ασφάλεια
-Απομάκρυνση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας
-Αντισεισμική θωράκιση και προστασία (έλεγχος, επισκευές και συντήρηση).
-Αντικεραυνική προστασία, οδική ασφάλεια
Προσωπικό
-Αμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού, χωρίς ελαστικές σχέσεις εργασίας και ομηρίας, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
-Ειδικά για την Ιθάκη το Ν.Σ. κάνει δεκτά όλα τα αιτήματα του Δήμου Ιθάκης.

4. Δωρεάν σίτιση και στέγαση, συγγράμματα, υλικά, για όλους τους φοιτητές.

5. Αποσαφήνιση των επιστημονικών αντικειμένων και τη διαμόρφωση ανωτάτου επιπέδου προγραμμάτων σπουδών, με αποκλειστική χρηματοδότηση – σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες για υποδομές και φοίτηση – από το Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό, με υψηλά ειδικευμένο δυναμικό, με δυνατότητα διεξαγωγής έρευνας προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

6. Προκήρυξη θέσεων μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών των τμημάτων. Να πάψει να υπάρχει ο θεσμός των εκτάκτων. Θέσπιση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το ΝΣ συντάσσεται με το κίνημα παιδείας που αναπτύσσεται καθημερινά και με αφορμή τα παραπάνω προβλήματα, για τη διεκδίκηση του σχολείου των πραγματικών λαϊκών αναγκών και οραμάτων. Του αποκλειστικά Δημόσιου Ενιαίου Δωδεκάχρονου καθώς και της Ενιαίας Πραγματικά Ανώτατης Εκπαίδευσης.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU