Skip to main content
24 Φεβρουαρίου 2006

Η Ομηρική Ιθάκη και η Κεφαλονιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Στις 29 Σεπτεμβρίου μία ομάδα ερευνητών αποτελούμενη από τους Robert Bittlestone, James Diggle και John Underhill ανακοίνωσε ότι έχει σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με την θέση της Ομηρικής Ιθάκης.Την ίδια ημέρα τα σημαντικότερα παγκοσμίως ειδησιογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν στις ιστοσελίδες τους την είδηση για την “ανακάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης”.Tα Reuters, BBC News, The Independent online news,.ABC news φιλοξένησαν την είδηση με τίτλους όπως “Search Locates Homer’s Ithaca.”, “Lost island home of Odysseus found after 3000 years”. Συνεντεύξεις των μελών της ερευνητικής ομάδα αναμεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στη μεγάλη Βρετανία Η είδηση έκανε γρήγορα το γύρω του κόσμου και αναδημοσιεύτικε από πάρα πολλά site. Στις 6 Οκτωβρίου ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου Odysseus Unbound: “The search for Homer’s Ithaca” από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου του Cambridge.

Η πραγματική θέση της Ομηρικής Ιθάκης αποτελεί έναν άλυτο γρίφο χιλιετιών.Οι θεωρίες και οι υποθέσεις γύρω από αυτή δεν αποτελούν σημερινό φαινόμενο. Ο γρίφος αυτός έχει προσελκύσει κατά καίρους το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και πολλών άλλων ειδικών επιστημόνων. Πάρα πολύ μελάνι έχει χρησιμοποιηθεί για να καταγράψουν οι ειδικοί τις θεωρίες τους,τις θέσεις και τις διαφωνίες τους.Επιπλέον υπάρχει μία αρκετά διευρυμένη και αμφιλεγόμενη βιβλιογραφία γύρω από το θέμα.Με την τελευταία όμως έρευνα τα πράγματα φένεται να ξεκαθαρίζουν σημαννικά.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες μελέτες και βιβλία που τοποθετούν την Ομηρική Ιθάκη στην ίδια περίπου γεωγραγική περιοχή,αυτή της Βόρειας Παλικής, κάνοντας βέβαια αρκετά διαφορετικές παραδοχές.Ο Νικός Γ.Λιβαδάς παρουσίασε πριν από μερικά χρόνια τη βόρεια Παλική σαν την πατρίδα του Οδυσσέα στο βιβλίο του «Κεφαλληνία η αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης» θέση που προσπαθεί να ενισχύσει με τα βιβλία του ο συνεχιστής του έργου του Νίκος Καμπάνης. Παράλληλα ο Γάλλος συγγραφέας Gilles le Noan στο βιβλίο” a la recherché d’Ithaque” πρότεινε την ίδια περιοχή και επιπρόσθετα περιέγραψε θέσεις για το παλάτι του Οδυσσέα και τη φάρμα του Εύμαιου. Η ομάδα των άγγλων ερευνητών προχώρησε αρκετά βήματα παραπέρα.Έκαναν χρήση λογισμικού της NASA για την ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνηση της περιοχής και κατάφεραν να χαρτογραφήσουν κάθε μία τοποθεσία που αναφέρεται στην οδύσσεια στην Βόρεια Παλική.Η ταύτιση όλων αυτών των ερευνών στην βασική παραδοχή ότι η Ομηρική Ιθάκη βρίσκεται στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στη Βόρεια Παλική δείχνει οτί υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την λύση ενός αινίγματος χιλιετιών.

Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι για να αναλάβουν οι εκδόσεις του πανεπιστημίου του Cambridge την έκδοση του “Odysseus Unbound”, πρόκειτε για μία πολύ καλά τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση.Η πρώτη έκδοση του βιβλίου (10000 αντίτυπα) εξαντλήθηκε μέσα σε 3 μήνες και ήδη ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση του.Τα περισσότερα αντίτυπα πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και απέσπασε από το περιοδικό ForeWord το βραβείο εξαιρετικού βιβλίου στον τομέα της ιστορίας ανάμεσα σε άλλες πανεπιστημιακές εκδόσεις. Επίσης η έρευνα ψηφίστηκε στις 3 κορυφαίες επιστημονικές έρευνες για το 2005 στον τομέα της Ιστορίας από το περιοδικό Discover.

Για την υποστήριξη του ερευνητικού εγχειρήματος πρόκειτε συσταθεί από τους συγγραφείς ένας μη κερσοσκοπικός οργανισμός.Σκοπός του θα είναι ο συντονισμός της όλης προσπάθειας, καθώς και η εύρεση των απαραίτητων πόρων για την συνέχεια των ερευνών. Σε ένα πρώτο στάδιο θα επιχειρηθεί μέσω μη παρεμβατικής αρχαιολογίας να ελεγθούν οι υποθέσεις της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την υπόθεση κλειδί ότι η Παλική ήταν νησί πριν από 3000 χρόνια δηλαδή ότι υπήρχε ένας στενός πορθμός μεταξύ της Παλικής και της υπόλοιπης Κεφαλονιάς(κατι τέτοιο εξηγεί και τις αυτονομιστικές τάσεις των Ληξουριωτών!!!). Αυτό απαιτεί γεωλογικές μελέτες και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που λίγοι φορείς παγκοσμίως διαθέτουν, κυρίως πετρελαϊκές εταιρίες. Το δέλεαρ της σύνδεσης του ονόματος μιας εταιρίας με μια τόσο σημαντική ανακάλυψη αποτελεί εξαιρετικό μέσω πειθούς στα χέρια των εραυνητών.Ετσι γίνονται διερευνητικές συναντησεις προς αυτή την κατεύθηνση. Επιπρόσθετα θα προσκληθούν διεθνείς αρχαιολογικές σχολές ώστε να αξιολογήσουν τα διάφορα ευρήματα. Αλλοι ειδικοί επιστήμονες θά βοηθήσουν στην αξιολόγηση και συγκεκριμενοποίηση των υπολοίπων υποθέσεων. Αν και όταν επιβεβαιωθούν αυτές οι αρχικές υποθέσεις της έρευνας θα ξεκινήσουν ανασκαφές στα σημεία που πιθανολογείτε ότι βρίσκονται κρυμμένες σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως η πόλη της Ιθάκης και παλάτι του Οδυσσέα.

Αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν την Κεφαλονιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ικανές να μεταβάλουν αρκετά την εικόνα του νησιού.Είναι μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγές οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη.Επίσης ένα ενδεχόμενο ξεσκέπασμα αρχαιολογικών χώρων θα αποτελέσει πόλο έλξης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο. Σε αυτές τις αλλάγες θα πρέπει οι φορείς μας και η πολιτεία να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν. Θα πρέπει αναλάβουν πρωτοβουλία,να είναι προετοιμασμένοι και να σχεδιάσουν σωστά βοηθόντας οσό μπορούν την πρόοδο των ερευνών και διαφυλάσσοντας παράλληλα την πολιτισμική μας κληρονομιά. Κατά τη προσωπική μου γνώμη θα πρέπει όλοι να είμαστε αρωγοί σε αυτή την ερευνητική προσπάθεια ο καθένας από τη θέση του.

Υ.Γ1:Οι Robert Bittlestone, John Underhill και James Diggle πιθανότατα θα επισκευτούν την Κεφαλονιά τον Μάρτιο. Υ.Γ2:Προσεχώς ολοκληρώνεται το νεοανεγερθέν μουσείο του Δήμου Ληξουρίου.Πως θα χρησιμοποιηθεί;Θα επιστρέψουν τα αγάλματα των βαρδιάνων;το ψηφιδοτό που βρέθηκε έξω από το Ληξούρι και μεταφέρθηκε στην Πάτρα;Που θα καταλήξουν τα τυχόν ευρήματα των ανασκαφών για την Ομηρική Ιθάκη;(Ελπίζω όχι στο Βρετανικό μουσείο δίπλα στα μάρμαρα του Παρθενώνα).

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU