Skip to main content
24 Φεβρουαρίου 2006

Η Ομηρική Ιθάκη και η Κεφαλονιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Στις 29 Σεπτεμβρίου μία ομάδα ερευνητών αποτελούμενη από τους Robert Bittlestone, James Diggle και John Underhill ανακοίνωσε ότι έχει σημαντικά νέα στοιχεία σχετικά με την θέση της Ομηρικής Ιθάκης.Την ίδια ημέρα τα σημαντικότερα παγκοσμίως ειδησιογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν στις ιστοσελίδες τους την είδηση για την “ανακάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης”.Tα Reuters, BBC News, The Independent online news,.ABC news φιλοξένησαν την είδηση με τίτλους όπως “Search Locates Homer’s Ithaca.”, “Lost island home of Odysseus found after 3000 years”. Συνεντεύξεις των μελών της ερευνητικής ομάδα αναμεταδόθηκαν από ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στη μεγάλη Βρετανία Η είδηση έκανε γρήγορα το γύρω του κόσμου και αναδημοσιεύτικε από πάρα πολλά site. Στις 6 Οκτωβρίου ακολούθησε η έκδοση του βιβλίου Odysseus Unbound: “The search for Homer’s Ithaca” από τις εκδόσεις του πανεπιστημίου του Cambridge.

Η πραγματική θέση της Ομηρικής Ιθάκης αποτελεί έναν άλυτο γρίφο χιλιετιών.Οι θεωρίες και οι υποθέσεις γύρω από αυτή δεν αποτελούν σημερινό φαινόμενο. Ο γρίφος αυτός έχει προσελκύσει κατά καίρους το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και πολλών άλλων ειδικών επιστημόνων. Πάρα πολύ μελάνι έχει χρησιμοποιηθεί για να καταγράψουν οι ειδικοί τις θεωρίες τους,τις θέσεις και τις διαφωνίες τους.Επιπλέον υπάρχει μία αρκετά διευρυμένη και αμφιλεγόμενη βιβλιογραφία γύρω από το θέμα.Με την τελευταία όμως έρευνα τα πράγματα φένεται να ξεκαθαρίζουν σημαννικά.

Η έρευνα αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες μελέτες και βιβλία που τοποθετούν την Ομηρική Ιθάκη στην ίδια περίπου γεωγραγική περιοχή,αυτή της Βόρειας Παλικής, κάνοντας βέβαια αρκετά διαφορετικές παραδοχές.Ο Νικός Γ.Λιβαδάς παρουσίασε πριν από μερικά χρόνια τη βόρεια Παλική σαν την πατρίδα του Οδυσσέα στο βιβλίο του «Κεφαλληνία η αποκάλυψη της Ομηρικής Ιθάκης» θέση που προσπαθεί να ενισχύσει με τα βιβλία του ο συνεχιστής του έργου του Νίκος Καμπάνης. Παράλληλα ο Γάλλος συγγραφέας Gilles le Noan στο βιβλίο” a la recherché d’Ithaque” πρότεινε την ίδια περιοχή και επιπρόσθετα περιέγραψε θέσεις για το παλάτι του Οδυσσέα και τη φάρμα του Εύμαιου. Η ομάδα των άγγλων ερευνητών προχώρησε αρκετά βήματα παραπέρα.Έκαναν χρήση λογισμικού της NASA για την ψηφιακή τρισδιάστατη απεικόνηση της περιοχής και κατάφεραν να χαρτογραφήσουν κάθε μία τοποθεσία που αναφέρεται στην οδύσσεια στην Βόρεια Παλική.Η ταύτιση όλων αυτών των ερευνών στην βασική παραδοχή ότι η Ομηρική Ιθάκη βρίσκεται στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα στη Βόρεια Παλική δείχνει οτί υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες για την λύση ενός αινίγματος χιλιετιών.

Εύκολα καταλαβαίνουμε ότι για να αναλάβουν οι εκδόσεις του πανεπιστημίου του Cambridge την έκδοση του “Odysseus Unbound”, πρόκειτε για μία πολύ καλά τεκμηριωμένη επιστημονική πρόταση.Η πρώτη έκδοση του βιβλίου (10000 αντίτυπα) εξαντλήθηκε μέσα σε 3 μήνες και ήδη ετοιμάζεται η δεύτερη έκδοση του.Τα περισσότερα αντίτυπα πουλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το βιβλίο κέρδισε διθυραμβικές κριτικές και απέσπασε από το περιοδικό ForeWord το βραβείο εξαιρετικού βιβλίου στον τομέα της ιστορίας ανάμεσα σε άλλες πανεπιστημιακές εκδόσεις. Επίσης η έρευνα ψηφίστηκε στις 3 κορυφαίες επιστημονικές έρευνες για το 2005 στον τομέα της Ιστορίας από το περιοδικό Discover.

Για την υποστήριξη του ερευνητικού εγχειρήματος πρόκειτε συσταθεί από τους συγγραφείς ένας μη κερσοσκοπικός οργανισμός.Σκοπός του θα είναι ο συντονισμός της όλης προσπάθειας, καθώς και η εύρεση των απαραίτητων πόρων για την συνέχεια των ερευνών. Σε ένα πρώτο στάδιο θα επιχειρηθεί μέσω μη παρεμβατικής αρχαιολογίας να ελεγθούν οι υποθέσεις της έρευνας. Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν την υπόθεση κλειδί ότι η Παλική ήταν νησί πριν από 3000 χρόνια δηλαδή ότι υπήρχε ένας στενός πορθμός μεταξύ της Παλικής και της υπόλοιπης Κεφαλονιάς(κατι τέτοιο εξηγεί και τις αυτονομιστικές τάσεις των Ληξουριωτών!!!). Αυτό απαιτεί γεωλογικές μελέτες και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που λίγοι φορείς παγκοσμίως διαθέτουν, κυρίως πετρελαϊκές εταιρίες. Το δέλεαρ της σύνδεσης του ονόματος μιας εταιρίας με μια τόσο σημαντική ανακάλυψη αποτελεί εξαιρετικό μέσω πειθούς στα χέρια των εραυνητών.Ετσι γίνονται διερευνητικές συναντησεις προς αυτή την κατεύθηνση. Επιπρόσθετα θα προσκληθούν διεθνείς αρχαιολογικές σχολές ώστε να αξιολογήσουν τα διάφορα ευρήματα. Αλλοι ειδικοί επιστήμονες θά βοηθήσουν στην αξιολόγηση και συγκεκριμενοποίηση των υπολοίπων υποθέσεων. Αν και όταν επιβεβαιωθούν αυτές οι αρχικές υποθέσεις της έρευνας θα ξεκινήσουν ανασκαφές στα σημεία που πιθανολογείτε ότι βρίσκονται κρυμμένες σημαντικές αρχαιολογικές τοποθεσίες όπως η πόλη της Ιθάκης και παλάτι του Οδυσσέα.

Αυτές οι εξελίξεις θα φέρουν την Κεφαλονιά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι ικανές να μεταβάλουν αρκετά την εικόνα του νησιού.Είναι μια μοναδική ευκαιρία για αλλαγές οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη.Επίσης ένα ενδεχόμενο ξεσκέπασμα αρχαιολογικών χώρων θα αποτελέσει πόλο έλξης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και όχι μόνο. Σε αυτές τις αλλάγες θα πρέπει οι φορείς μας και η πολιτεία να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν. Θα πρέπει αναλάβουν πρωτοβουλία,να είναι προετοιμασμένοι και να σχεδιάσουν σωστά βοηθόντας οσό μπορούν την πρόοδο των ερευνών και διαφυλάσσοντας παράλληλα την πολιτισμική μας κληρονομιά. Κατά τη προσωπική μου γνώμη θα πρέπει όλοι να είμαστε αρωγοί σε αυτή την ερευνητική προσπάθεια ο καθένας από τη θέση του.

Υ.Γ1:Οι Robert Bittlestone, John Underhill και James Diggle πιθανότατα θα επισκευτούν την Κεφαλονιά τον Μάρτιο. Υ.Γ2:Προσεχώς ολοκληρώνεται το νεοανεγερθέν μουσείο του Δήμου Ληξουρίου.Πως θα χρησιμοποιηθεί;Θα επιστρέψουν τα αγάλματα των βαρδιάνων;το ψηφιδοτό που βρέθηκε έξω από το Ληξούρι και μεταφέρθηκε στην Πάτρα;Που θα καταλήξουν τα τυχόν ευρήματα των ανασκαφών για την Ομηρική Ιθάκη;(Ελπίζω όχι στο Βρετανικό μουσείο δίπλα στα μάρμαρα του Παρθενώνα).

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Απριλίου 2024

1η ημερίδα καλαθοσφαίρισης Κεφαλονιά 2024

Ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Παίδων Γιάννης Καλαμπόκης και ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέ…
17 Απριλίου 2024

Saristra Festival OPEN CALL 2024

Ανοιχτό Κάλεσμα σε Καλλιτέχνες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης Το Saristra Festival δέχεται προ…
16 Απριλίου 2024

Θεατρικό Εργαστήρι Σύγχρονης Τέχνης Κεφαλονιάς: Ομιλία «Κεντρικά Σημεία της Ιστορίας του Νεότερου Ελληνισμού» @Κέφαλος [15.04.2024]

Πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα τα «Κεντρικά Σημεί…
16 Απριλίου 2024

Επιμορφωτική εκδήλωση με θέμα: «Πανηγύρια Κεφαλονιάς» @Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη [15.04.2024]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εχθές 15 Απριλίου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη η επιμορφωτική ε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»
20 Μαρτίου 2024

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Η Τελετή»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «Η ΤΕΛΕΤΗ» Παρασκευή 22, Σάββατο 23 & Κυριακή 24 Μαρτίου και ώρα 21:00…
Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU