Skip to main content
2 Αυγούστου 2005

Η Ομιλία του Προέδρου κ. Αγγούρια στην 6η Συνάντηση Απόδημων Κεφαλλήνων & Ιθακησ

Αγαπητές Συμπατριώτισσες! Αγαπητοί Συμπατριώτες!
Καλώς σας βρήκαμε!
Για άλλη μια χρονιά στο αγαπημένο μας νησί! Στη γη των πατέρων μας ! Η επιστροφή στη πατρίδα είναι πάντα μια μεγάλη χαρά! Για πολλούς από τους ομογενείς είναι σχέδιο χρόνων και το βάλσαμο να αντέξουμε στις πίκρες της ξενιτιάς!
Ερχόμαστε για να αγκαλιάσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα , να μιλήσουμε με γείτονες και φίλους,να κάμουμε τις δουλειές μας, να φροντίσουμε τις περιουσίες μας, να απολαύσουμε τα πανέμορφα νησιά μας, να ανασάνουμε τον ευλογημένο αέρα της πατρίδας. Ερχόμαστε για να καμαρώσουμε όλα όσα έχετε δημιουργήσει και δημιουργείτε ασταμάτητα -στα νησιά μας με μεράκι , με κόπο, με θυσίες. Πόσο περήφανοι είμαστε για όλους σας! Πόσο περήφανοι είμαστε για την πατρίδα μας!
Η σημερινή μας συνάντηση και η διοργάνωση μιας συζήτησης, μιας Ημερίδας, ήταν από τους πρώτους στόχους μου σαν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας . Ευχαριστούμε τόσο εγώ προσωπικά και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο όλους εσάς που μας βοηθήσατε να γίνει ο στόχος μας πραγματικότητα και να αρχίσει ένας δημοκρατικός διάλογος με όλο το δημιουργικό δυναμικό του Νομού μας που ζει και εργάζεται στο τόπο μας και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ευχαριστούμε για την συνεισφορά τους :
&8226;τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα .
&8226;το Υπουργείο Εξωτερικών,
&8226;τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού,
&8226;τη Νομαρχία,
&8226;την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ευχαριστούμε τον βουλευτή του Νομού μας κ. Πέτρο Αλιβιζάτο για το ενδιαφέρον του προς τους ομογενείς, για τις καθημερινές του προσπάθειές στην επίλυση των αιτημάτων μας.
Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Ερίσσου και το Δημοτικό Συμβούλιο
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Αντιδήμαρχο Ερίσσου κυρία Χάϊδω Νικολετάτου για την συνεργασία της, για τη πίστη της στους ομογενείς και την προσπάθεια που κατέβαλε για την πραγμάτωση της Ημερίδας μας σε αυτό τον μαγευτικό χώρο, στο Κάστρο της ¶ÏƒÏƒÎ¿Ï….
Ευχαριστούμε τον κ. Αλέξανδρο Καλαφάτη πρώην Βουλευτή του Νομού μας, για την στήριξη που μας παρείχε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του και από κάθε αξίωμα που υπηρέτησε.
Ευχαριστούμε , τους αγαπητούς εκπροσώπους όλων των Κεφαλλονίτικων και Θιακών συλλόγων -μέσα κι έξω απ’ τα Ελληνικά σύνορα &8211; που ήρθαν για να μοιραστούν μαζί μας
τη σημερινή βραδιά και το αυριανό πανηγύρι στην ¶ÏƒÏƒÎ¿.
Μέσα από τη καρδιά μου εύχομαι η σημερινή ημέρα να είναι μια μεγάλη αρχή που θα μπουν γερά τα θεμέλια για μια πραγματικά Παγκόσμια , δημοκρατική και ισχυρή Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Θιακών .
Κυρίως ευχαριστούμε όλους εσάς που μας τιμάτε με την παρουσία σας!

Συμπατριώτες,
Θέλω να σας μιλήσω για τη ζωή μας στη ξενιτιά, για τους αγώνες, τα όνειρα και τις ελπίδες μας για τη θέλησή μας να προσφέρουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας ότι καλύτερο μπορούμε.
Η πρώτη γενιά μεταναστών έφυγε από τα νησιά μας πριν 50 χρόνια! Αγράμματα, αμούστακα αγόρια
μην έχοντας στον ήλιο μοίρα ! Φύγαμε για να βοηθήσουμε τις οικογένειές μας : τη μάνα, το πατέρα, να παντρέψουμε την αδελφή, να κάνουμε επιστήμονα τον μικρό μας αδελφό. Η οικογένεια εναπόθεσε τα προβλήματά και τις ελπίδες της στους αδύνατους ώμους 15χρονων και 20 χρόνων παιδιών! Βαρύ το φορτίο!
Φθάσαμε πεινασμένοι αλλά περήφανοι στις νέες μας πατρίδες : Αμερική, Καναδά, Αυστραλία,
Ν. Αφρική, Αλάσκα! Το όνομα μας έγινε «ο Μετανάστης». Αργότερα γίναμε «ο Έλληνας» .Και για όσους μας γνώρισαν καλύτερα «ο Κεφαλλονίτης» , ο «Θιακός». Ξένο «σώμα» σε μια ξένη χώρα. Αλλά και όταν γυρίζουμε στη πατρίδα, στα χωριά μας άλλα ονόματα πάλι! «ο Καναδός», ο «Αμερικάνος» , «ο Μπρούκλης» &8230; Η ζωή δημιούργησε και εδώ και εκεί μια νέα κατηγορία πολιτών «με ονομασία τόπου προέλευσης».
Με τη σκληρή μας δουλειά , με το ήθος και τις αξίες μας όχι μόνο επιβιώσαμε στη ξενιτιά αλλά και διακριθήκαμε. Αρχίσαμε από εργάτες για να καταλήξουμε στη σημερινή γενιά των μεταναστών που είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες , διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες , που τιμούν τα νησιά μας , τιμούν την Ελλάδα σε μεγάλα πανεπιστήμια σε όλους τους τομείς της επιστήμης.
Σήμερα, εδώ ανάμεσά μας βρίσκονται μερικοί από τους κορυφαίους Κεφαλλονίτες επιστήμονες : &8230;&8230;
(επισυνάπτεται κατάλογος).
Σας ευχαριστούμε για την περηφάνια που μας κάνετε να νιώθουμε σε κάθε σας επιτυχία!

Αγαπητοί φίλοι!
Δεν προτίθεμαι να σπαταλήσω τον πολύτιμο χρόνο σας φιλολογώντας. Θα επικεντρωθώ στα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τους ομογενείς .
1.Κέντρο Εξυπηρέτησης Ομογενών
Μας είναι απόλυτα κατανοητό ότι οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν μια συγκεκριμένη λειτουργία, δομή και ωράριο. Αλλά σε ένα νησί , που οι περισσότεροι πολίτες του ζουν εκτός τόπου και σε άλλο χρόνο (λόγω διαφοράς στη ώρα) θα έπρεπε να δημιουργηθούν και νέες σύγχρονες υπηρεσίες που θα καλύπτουν και εμάς τους φορολογούμενους έλληνες του «εξωτερικού». Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί είναι αδύνατη η δημιουργία στη Νομαρχία ενός Γραφείου Απόδημων Κεφαλλήνων και Θιακών όπου θα δέχεται τα αιτήματα των ομογενών προς τις δημόσιες υπηρεσίες και θα τους διευκολύνει για την επίλυσή τους.
2.Δασικό
Φεύγοντας για τη ξενιτιά αφήσαμε πίσω και τις περιουσίες μας. Όσο ζούσαν οι γέροι όργωναν, έσπερναν, βάζανε μποστάνια.. &8220;Έφυγαν&8221; οι γέροι , ρήμαξαν τα χωράφια, φύτρωσαν περνάρια. Η φωτιά αποτέλειωσε το έργο της εγκατάλειψης. Με τούτο και με το άλλο βγήκε δασικό το χωράφι! Η διαδικασία αποχαρακτηρισμού απαιτεί χρόνο. Εμείς λείπουμε, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τη πορεία της αίτησης, χάνουμε προθεσμίες, χάνουμε και τις περιουσίες μας.
3.Τελωνείο
Προσωπικά διαπίστωσα ότι στο Τελωνείο για τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων των ομογενών η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά. Παραμένει όμως το πρόβλημα του σφραγίσματος / ξε-σφραγίσματος των αυτοκινήτων μας κάθε φορά που ερχόμαστε. Το αίτημα μας είναι να γίνεται μόνιμος εκτελωνισμός του αυτοκινήτου έναντι ενός ποσού και παράλληλα να απαγορευτεί η κυκλοφορία του από άλλο άτομο.
4.Η νέα γενιά ομογενών
Η διατήρηση της γλώσσας μας, των εθίμων και των παραδόσεων των νησιών μας είναι στη πρώτη γραμμή των στόχων της Ομοσπονδίας μας. Η μεγάλη μας έννοια είναι πως τα εγγόνια μας που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στην ομογένεια θα μάθουν την ελληνική γλώσσα, τα ήθη ,τα έθιμα μας και θα αγαπήσουν την Ελλάδα -την πατρίδα των γονιών τους- σαν δική τους πατρίδα. Η Ομοσπονδία μας με την βοήθεια της Πολιτείας έχει καταφέρει αρκετά σε αυτόν τον τομέα. Σχολεία, δάσκαλοι, πολιτιστικές εκδηλώσεις, βιβλία. Συνεχίζουμε βέβαια να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση και την αύξηση των ελληνικών σχολίων, την εκμάθηση της γλώσσας μας, την σπουδή στην ιστορία και στον ελληνικό πολιτισμό.
Είμαστε περήφανοι που πολλά από τα ελληνόπουλα μεταδίδουν την αγάπη τους για την Ελλάδα και σε φίλους τους Καναδούς, Αυστραλούς Αμερικάνους . Είναι μεγάλη η περηφάνια μας όταν βλέπουμε τους μικρούς φίλους των εγγονιών μας να μαθαίνουν ελληνικά , να χορεύουν το Κεφαλλονίτικο μπάλο.
Είναι καθήκον μας να διδάξουμε σε αυτές τις μικρές ηλικίες τη φιλία των λαών, τις σχέσεις ισότητας, τον αλληλοσεβασμού στην διαφορετικότητα του συμμαθητή , του γείτονα, του συμπολίτη. Είναι αλήθεια ότι με την βοήθεια σας έχουν γίνει σπουδαία βήματα με τη τρίτη γενιά των ομογενών. Πολλά μπορούν να γίνουν ακόμα.
Μας ενδιαφέρουν νέες προτάσεις και σχέδια που θα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά των ομογενών
να ζουν, να παίζουν ,να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα και ιστορία , τα ήθη και έθιμά μας, να γεύονται τις Κεφαλλονίτικες γεύσεις μαζί με συνομήλικους τους στην πατρίδα. Μας ενδιαφέρουν προτάσεις για οργανωμένη φιλοξενία σε κατασκηνώσεις , σε σπίτια και άλλους χώρους όπου μέσα από την καθημερινή συναναστροφή τα παιδιά θα αναπτύσσουν προσωπικές φιλίες με συνομήλικους στην πατρίδα. Για το καλύτερο αύριο! Για τα παιδιά μας, αξίζει κάθε προσπάθεια! κάθε κόπος! κάθε θυσία! Βοηθήστε μας να μείνουμε Έλληνες!

Αγαπητοί πατριώτες,
Αν με τα λεγόμενά μας, σας δώσαμε την εντύπωση ότι μόνο αιτήματα θέτουμε προς τη «μητέρα-πατρίδα», συχωρέστε μας . Επιτρέψτε μου να διορθώσω αμέσως! Έχω την εξουσιοδότηση εκ μέρους των Κεφαλλήνων και Θιακών της ομογένειας να σας δηλώσω ότι είμαστε στη διάθεση της πατρίδας να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο στα σχέδια σας, στα οράματά σας για την πρόοδο και την ανάπτυξη του Νομού μας. Αυτός ο διάλογος που εγκαινιάσαμε σήμερα, εδώ, στο μαγευτικό Κάστρο της ¶ÏƒÏƒÎ¿Ï…, θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια με πολλές και πρωτότυπες δραστηριότητες και θα καλύψει όλες τις χώρες του πλανήτη που ζουν και δημιουργούν Κεφαλλονίτες και Θιακοί.
Σήμερα, εδώ παραβρίσκονται και εκπρόσωποι των Κεφαλλονίτικων και Θιακών Συλλόγων της Αυστραλίας και της Ν. Αφρικής αλλά και εκπρόσωποι Ελληνικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων Κεφαλλήνων και Θιακών. Η παρουσία τους οφείλεται στην ευγενική πρωτοβουλία της κυρίας Ευρυδίκης Λειβαδά &8211; Ντούκα που προσκάλεσε μέσω της Πολιτιστικής Επετηρίδας «Οδύσσεια» τόσο τους συλλόγους που δεν είχαμε επικοινωνία αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες της ομογένειας από τον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.
Καλώς ορίσατε φίλοι Κεφαλλονίτες και Θιακοί από κάθε άκρη του πλανήτη μας !
Καταφέραμε να βρεθούμε απόψε εδώ Κεφαλλονίτες και Θιακοί κυριολεκτικά από τις πέντε ηπείρους του πλανήτη. Επιστήμονες, εργαζόμενοι ,επιχειρηματίες. Η Ομοσπονδία μας σας περιμένει όλους με προσμονή κι αγάπη να ενταχθείτε στις δυνάμεις της! Σας καλούμε να δηλώσετε συμμετοχή σε αυτόν τον ανοιχτό, θετικό δημιουργικό διάλογο. Σας καλούμε να οργανώσουμε μαζί μια παγκόσμια συζήτηση με θέμα:«Η Ανάπτυξη των νησιών μας και η συμβολή της ομογένειας». Ο καθένας μας με τις δικές του δυνάμεις, γνώσεις , απόψεις, αντιρρήσεις.

Αγαπητοί συμπατριώτες!
Σας υποσχόμαστε ότι δεν θα μείνουμε στα λόγια.
Σας βεβαιώνουμε πως θα είμαστε κοντά σας και στα έργα! Σας βεβαιώνουμε ότι μπορούμε να κινητοποιήσουμε δυνάμεις της ομογένειας που θα επενδύσουν με την επιστήμη , τη τεχνογνωσία ,με κεφάλαιά τους,στα αναπτυξιακά σχέδια, στα αναπτυξιακά σας οράματα ! Αυτά τα σχέδια, αυτά τα οράματα, ήρθαμε να μοιραστούμε απόψε μαζί σας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την ειρήνη, για την πρόοδο, για την ανάπτυξη του τόπου μας , για την Ελλάδα!

Σας ευχαριστώ με όλη τη καρδιά μου που είστε εδώ! Που μας νοιάζεστε! Που μας θυμάστε!

Με τιμή
Απόστολος Αγγούριας
Πρόεδρος

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU