Skip to main content
2 Αυγούστου 2006

Η ομιλία του Σωτήρη Κουρή στο 7ο Συνέδριο Αποδήμων.

Ο Αντινομάρχης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Σωτήρης Κουρής κατά την διάρκεια των εργασιών της 7ης Συνάντησης Αποδήμων Κεφαλλήνων και Ιθάκησιων που πραγματοποιήθκε τις 29- 30 Ιουλίου στον Δήμο Λειβαθούς ανέπτυξε το θέμα Δυνατότητες για Επενδύσεις στην Κεφαλονιάς και την Ιθάκη». Ο κ. Αντινομάρχης κατά την ομιλία του είπε τα εξής:Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι όπου γης, η σημερινή μας συνάντηση είναι μια επαφή νοσταλγίας, κοινών μνημών, ομοψυχίας στους στόχους και το όραμα για έναν ιδανικό τόπο , μια καλύτερη, θετικότερη πατρίδα και έναν ποιοτικότερο τρόπο διαβίωσης. Τα συναισθήματα έντονα, κυρίαρχα, ποικίλα. Η συγκίνηση διαδέχεται το νόστο, η χαρά συμπνέει με τον προβληματισμό , τα όνειρα και οι προσδοκίες μας συμπορεύονται με το πάθος , την ανάγκη για προσφορά και δημιουργία, την παραγωγικότητα και τα σημαντικά έργα που στηρίζουν μια ουσιαστική και βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία. Τα όμορφα λόγια, οι πομπώδεις περιγραφές και ηχηρές υποσχέσεις συνιστούν πάντοτε την εύκολη λύση για την προσέγγιση και την προσέλκυση του κοινού.

Θα ήταν εύκολο να αναφερθώ σε μια ωραιοποιημένη κατάσταση και ένα μεγαλεπήβολο σχεδιασμό για τον νομό μας, σαν μια επιτυχημένη παράσταση εντυπωσιασμού σας. Όμως αφενός επιθυμώ απέναντι σε σας τους αιμοδότες και τους οραματιστές, του νόστου της πατρίδας μας, να επικοινωνήσω από καρδιάς με ειλικρίνεια και αμεσότητα, αφετέρου δεν υπάρχει καμία ανάγκη υπερβολής και εξωραϊσμού της κατάστασης, καθώς η προσπάθεια και η δράση μας αποδεικνύεται έμπρακτα και αποτυπώνεται ανεξίτηλα στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τετραετία, σε εκείνα που προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς προς την ολοκλήρωσή τους αλλά και σ΄αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί ή πρόκειται να ξεκινήσουν προσεχώς.

Ακόμη η πορεία μας προς τον εκσυγχρονισμό , την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας και την αύξουσα αναπτυξιακή μας πορεία είναι μακρά, επίπονη. Απαιτεί την συνεργασία σας, την κατάθεση των ιδεών, των σκέψεών σας, την κοινοποίηση των όποιων προβληματισμών σας απασχολούν , την επισήμανση όποιων κακώς κειμένων εντοπίζετε. Εσείς είστε οι σημαντικότεροι αρωγοί και οδηγοί στην εφαρμοζόμενη στρατηγική μας και οφείλετε να το αποδεικνύεται με την ενεργό παρουσία σας και την φωνή σας συμπατριώτες μου. Την φωνή της επίπληξης, της νουθεσίας, της υπόδειξης , της καθοδήγησης.

Εμείς ως νομαρχιακή αρχή οφείλουμε να σας παρουσιάσουμε όλα εκείνα που πράξαμε , βάσει της πολιτικής μας, με τα μέσα που διαθέταμε και με γνώμονα το «ευ ζειν» στο σήμερα και το μέλλον όλων τον πολιτών μας. Εσείς θα κρίνετε, θα αξιολογήσετε το έργο μας και θα μας καθοδηγήσετε στις περαιτέρω, ενέργειες μας επικροτώντας , αμφισβητώντας μας ή υποδεικνύοντας παραλείψεις, ατέλειες η ότι διέφυγε των προτεραιοτήτων και της προσοχής μας.

Από την λήψη των καθηκόντων μας και κατά την διάρκεια της 4 ετούς θητείας μας και σε απόλυτη συνεργασία με του Δήμους,οι στόχοι μας εστιάστηκαν στην ανάπτυξη των τεχνικών και κοινωνικών υποδομών στα νησιά μας, στην δημιουργία κινήτρων επαναπατρισμού, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην εν γένει τόνωση της επαγγελματικής δραστηριότητας .Ειδικότερα επικεντρωθήκαμε :

1. Στην ποιοτική αναβάθμιση του βίου των συμπολιτών μας, την συγκράτηση αλλά και αύξηση του πληθυσμού μας (επαναπατρισμός συμπολιτών μας), ειδικότερα των νέων που θα κληθούν να στηρίξουν την μελλοντική μας ανάπτυξη, εντός των γεωγραφικών μας ορίων. Συγκεκριμένες δράσεις και έργα πραγματοποιήθηκαν με γνώμονα την θεμελιώδη βελτίωση των βασικών μας υποδομών και την καλύτερη και πλέον αναβαθμισμένη οδικώς και δια θαλάσσης εντός και εκτός πρόσβαση στον Νομό μας. Αυτοί οι νευραλγικοί τομείς αναδείχθηκαν με αξιόλογα έργα όπως:
1. Αυτά που υλοποιούνται με ευθύνη και αποτελεσματικότητα και αναμένεται το 2007 και 2008 να δοθούν προς χρήση και σ΄αυτά εντάσσονται:
• H λιμενική εγκατάσταση προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι
i. Τα λιμάνια Πόρου ,Σάμης και Ληξουρίου.
ii. Το τουριστικό αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας .
(έργα συνολικού προϋπολογισμού 20 εκ ¤ ).
2. Εκείνα που βρίσκονται στο στάδιο της χρηματοδότησης όπως :
a. Οι λιμένες Πισαετού κΆ Βαθέως Ιθάκης, το Εμπορικό λιμάνι Αργοστολίου και Φρικών Ιθάκης
3. Αυτά που έγιναν γίνονται ή μελετώνται και αφορούν παρεμβάσεις αναφορικά με το οδικό δίκτυο και την ασφάλειά του :
• Η αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού δικτύου των Νησιών μας , από τα σημαντικότατα ολοκληρωμένα αναπτυξιακά έργα υποδομής ανερχόμενο στα 6 εκ ¤
• Η χρηματοδότηση επιμέρους βελτιώσεων του τοπικού οδικού δικτύου με έργα προϋπολογισμού περίπου 17 εκ ¤ όπως ο Περιφερειακός δρόμος του Πόρου , ο δρόμος της Κρανιάς, ο οδικός άξονας του Καραβόμυλου-Αγ.Ευφημίας, η γέφυρα στο Χάρακα, το οδικό δίκτυο της Παλικής, της Ιθάκης, της Σάμης-Πυργίου, Αγ. Ελευθερίου Πυργίου, όπου και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης
καθώς και πολλά άλλα στον εν λόγω τομέα μικρότερης μεν κλίμακας αλλά ουσιαστικής βαρύτητας δε .

Πέραν τούτων η Νομαρχιακή Αρχή έχει παρέμβει ενεργά για την αναβάθμιση του πρωτογενούς κ΄ δευτερογενούς τομέων στην βελτίωση των υποδομών παιδείας, κ.τ.λ
Πιο ειδικά:

• Δόθηκε έμφαση στην διεύρυνση και ενίσχυση του παραγωγικού μας ιστού και των περιοχών που ασκείται αγροτική δραστηριότητα. Σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης του δευτερογενούς και του πρωτογενούς τομέα αξιοποιήθηκαν με γνώμονα την αλληλένδετη και προσθετική τους επίδραση στην εναλλακτική κατεύθυνση του τουρισμού μας. Ο πρωτογενής τομέας άλλωστε κατέχει αδιαμφισβήτητα ηγετική θέση αποτελώντας και την κορωνίδα των πλεονεκτημάτων που θα θεμελιώσουν την διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος. Ως εκ τούτου αναδιαρθρώνονται και εκσυγχρονίζεται οι παραδοσιακές καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές μονάδες.Αλλά και τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης βρίσκονατι σε εξέλιξη Επιπρόσθετα δίνεται ξεχωριστή έμφαση στην αλιεία, ως βάση του αλιευτικού τουρισμού με την δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων (Σάμης, Κατελειού και Κουνόπετρας) και την στήριξη των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειες που λειτουργούν με σεβασμό στον τόπο μας και το οικολογικό του προφίλ.

• Στηρίχθηκε ο ευαίσθητος και σημαντικότατος τομέας της παιδείας, για την απρόσκοπτη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου για τα παιδιά και τους νέους του τόπου μας, με την ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων και την βελτίωση των υφιστάμενων, προϋπολογισμού 10 εκ. Ευρώ, αλλά και την δεδομένη και διαρκή υποστήριξη μας , στο λειτουργικότατο και καθοριστικό για την αναπτυξιακή πορεία του εκπαιδευτικού έργου στα νησιά μας ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

• Υλοποιήθηκαν στοχευόμενες δράσεις ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης, συνεπικουρούμενες από έργα υποδομής που συνδυάζουν την περιβαλλοντική ανάπλαση και τις δράσεις που προβάλλουν και προωθούν το τουριστικό μας προϊόν (συμμετοχές σε εκθέσεις, δημιουργία και αναπαραγωγή υλικού προβολής, φιλοξενία ειδικών, διενέργεια εκδηλώσεων κλπ).Εδώ αξίζει να δοθεί έμφαση, στο ζήτημα του εθνικού μας Δρυμού του «Αίνου» που αποτελεί καύχημα για τους Κεφαλλονίτες αλλά και σήμα κατατεθέν της φυσιογνωμίας της περιοχής μας. Εκεί υλοποιούνται δύο βαρύνουσας σπουδαιότητας έργα που θα ισχυροποιήσουν το τουριστικό προϊόν και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Το ένα αφορά αμιγώς την ανάπλαση του Δρυμού μας και την αξιοποίησή του για λόγους αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και το άλλο αναφέρεται στην δημιουργία του αστεροσκοπείου Εύδοξος , το οποίο χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης ως τόπος έρευνας, μελέτης και εκπαίδευσης προάγοντας τον ερευνητικό και εκπαιδευτικό τουρισμό.

Αγαπητοί Συμπατριώτες
• Συνεχώς απαιτούμε, παλεύουμε, διεκδικώντας προς κάθε κατεύθυνση για σημαντικά ζητήματα, επιτακτικές ανάγκες του νησιού μας, ανάγκες που εκπορεύονται από την επικοινωνία μας με σας και την αντίληψη των αναγκών σας όπως: η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η επίλυση του δασικού και του χωροταξικού ζητήματος.

Το πρόγραμμα μας δεν είναι στατικό εξελίσσεται, διαμορφώνεται, συμπληρώνεται με νέες προτάσεις έργων και μελετών που σκοπό έχουν την ανάπτυξη των νησιών μας. Και εάν αυτά εκτελούνται ή μελετώνται σε τοπικό επίπεδο παράλληλα ισχύει και ένα θεσμικό πλαίσιο ο λεγόμενος ΅Αναπτυξιακός ΝόμοςΆ που επιβραβεύει κάθε αναπτυξιακή-επενδυτική πρόταση που υλοποιείται στο Νομό μας με ποσοστά επιδότησης έως 55%. Ο ισχύων Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004 προβλέπει αυξημένα κίνητρα για μια σειρά επενδύσεων που οριοθετούνται και κατηγοριοποιούνται σαφώς και ευδιάκριτα. Ο Νόμος αυτός ισχύει μέχρι 31-12-2006 και ήδη συζητείται ο αντικαταστάτης του από 1-1-2007 με σοβαρές καινοτομίες για πληθώρα επενδύσεων.

Πέραν του Αναπτυξιακού Νόμου υπάρχουν και τα Προγράμματα. Αυτά που διεκδικούμε ,που αξιοποιούμε αυτά για τα οποία ενημερώνουμε και ευαισθητοποιούμε τον πολίτη ωθώντας και υποβοηθώντας τον στην άσκηση της επενδυτικής του δραστηριότητας. Υπάρχουν επί παραδείγματι Περιφερειακά προγράμματα αλλά και τομεακά όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να επιλέξει τον έναν ή τον άλλο τρόπο επιχορήγησης της επένδυσης του. Περιορισμένου προϋπολογισμού (έως 440.000 ¤) επενδύσεις προβλέπονται και σε επιμέρους κοινοτικές πρωτοβουλίες που δημοσιεύονται κατά καιρούς στα πλαίσια του ΓΆ Κ.Π.Σ. Εκείνο όμως που έχει βαρύνουσα σημασία για κάθε επενδυτή είναι η πηγή των πληροφοριών, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του για όλα αυτά τα επιδοτούμενα προγράμματα και η απαγκίστρωση από απαρχαιωμένους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που παρακωλύουν, συχνά αποτρέποντας την υποψηφιότητα, των ενδιαφερομένων σε ισχύοντα προγράμματα, παρεμποδίζοντας την αναπτυξιακή μας πορεία.

Προς αυτή την κατεύθυνση κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής ή πολίτης μπορεί να επισκεφτεί ή να ζητήσει πληροφόρηση από την Δ/νση Σχεδιασμού της Ν.Α.Κεφ/νίας ή το κέντρο υποδοχής επενδυτών (ΚΥΕ) που ιδρύθηκε στην Νομαρχία ή στο κέντρο Επιχειρηματικής & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) που εδρεύει στο Αργοστόλι αλλά και στο Ε.Β.Ε.Κ.Ι. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών σήμερα θα έχετε όποια πληροφόρηση χρειάζεται προκειμένου να προετοιμαστεί σωστά και να ολοκληρωθεί έγκαιρα όποια επένδυση, ιδιαίτερα σήμερα όπου το ισχύον νομισματικό σύστημα στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας ευνοεί για νέες επενδύσεις εξαιτίας της ισχυρής του παρουσίας παγκοσμίως.

Από τους πλέον σημαντικούς αρωγούς στην αναπτυξιακή πορεία του Νομού σας αλλά και στην προώθηση και στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας ειδικά στον ζωτικό τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων είναι η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ (ΑΝ.ΕΤ.ΚΙ). Η εν λόγω εταιρεία αφενός παρέχει αμέριστη συμβουλευτική υποστήριξη στους υποψήφιους επενδυτές, οδηγώντας και προτρέποντας τους σε αξιόλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες, αφετέρου κατευθύνει και διαχειρίζεται μία ογκώδη επενδυτική δραστηριότητα με άξονες τα προγράμματα ΟΠΑΑΧ και LEADER +. Τα εν λόγω προγράμματα έχουν καταστεί ζωογόνα για την ανάταση του πρωτογενούς τομέα και όχι μόνο. Οι υλοποιηθείσες ή υπό υλοποίηση επενδύσεις αποτελούν ισχυρότατα εχέγγυα αναβάθμισης του αγροτικού τομέα, της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των ανάλογων μορφών τουρισμού, ενώ σημαντικότατες χρηματοδοτήσεις έχουν αξιοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ ανέρχεται στο ύψος των 8.700.000 ¤ περίπου και το αντίστοιχο του LEADER + στο ύψος των 4.200.000 ¤ κατά προσέγγιση. Ειδικά για το LEADER + είμαστε ήδη στο στάδιο της 4ης Προκήρυξης με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 2.200.000 ¤ περίπου. Το στελεχιακό δυναμικό της Εταιρείας, είναι πάντα στην διάθεση όλων μας, πρόθυμο να συνδράμει στην προσπάθειά τους, όλους τους εν δυνάμει υποψήφιους επενδυτές, αλλά και όλους όσους ενδιαφέρονται για συναφείς πληροφορίες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην διάδοση του επενδυτικού ρεύματος στον Νομό μας.

Αγαπητοί συμπατριώτες, απόδημοι συμπολίτες μας, Κεφαλλονίτες και Θιακοί της διασποράς, γνωρίζουμε ότι είστε περισσότερο πιστοί στις αξίες τα ιδεώδη και την ταυτότητα της γενέτειράς μας από όλους εμάς που βαυκαλιζόμαστε ότι κατοικούμε εδώ και πονάμε τον τόπο μας. Εσείς διατηρείτε με ευγένεια και τιμή άσβηστες τις παραδόσεις μας, τηρείται ευλαβικά τα έθιμα της γης μας, προβάλλετε ενεργά και ακούραστα τα νησιά μας όπου βρεθείτε. Δακρύζετε στο άκουσμα της ντοπιολαλιάς μας και στην μελωδία των καντάδων μας. Εσάς που αφήσατε γενναιόδωρα κομμάτι της ψυχής και την λεβεντιά σας , στα πάτρια εδάφη να αναμένει καρτερικά την επιστροφή σας, μπορείτε και πρέπει να συνδράμετε στην προσπάθεια όλων μας για την αναβάθμιση των νησιών μας. Εμείς δημιουργούμε τις υποδομές και διεκδικούμε την λύση θεσμικών προβλημάτων. Εσείς οι συμπατριώτες μας της διασποράς μπορείτε να ενισχύσετε την τοπική μας οικονομία μέσω κατάλληλων επενδύσεων που μπορείτε να κάνετε σε αυτά. Ακόμη είναι δεδομένο ότι πολλοί από εσάς έχετε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα στα πεδία των τεχνών των γραμμάτων των επιστημών. Αυτή την εμπειρία σας ζητούμε να μας μεταλαμπαδεύσετε και να σταθείτε αρωγοί στην ανάπτυξη του Νομού μας.

Μπορούμε και επιζητούμε να οικοδομήσουμε σήμερα την αρχή ενός τέτοιου διαλόγου, συνεργασίας, υποστήριξης σε όσους θέλουν να επενδύσουν στον τόπο μας και να συνδράμουν κατά οιονδήποτε τρόπο το έργο μας. Επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε μια αγαστή και διαρκής συνεργασίας , με σύμπνοια, ομοψυχία και πάνω από όλα ενδιαφέρον και αγάπη για τούτο τον τόπο, τούτη την πατρίδα που μας ανάστησε και που μας προσέφερε , μας προσφέρει και θα συνεχίσει να μας προσφέρει τόσα σε μας τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Όσο η ρομπόλα θα ευθυμεί τα πανηγύρια μας, οι καντάδες θα διασκεδάζουν νοσταλγικά γενιές και γενιές, το θυμάρι και η λεβάντα θα μοσχομυρίζουν στις ρούγες και τα σοκάκια του τόπου μας, τόσο εμείς έχουμε χρέος να παλεύουμε για το όραμα μιας καλύτερης, μα πάντα αυθεντικής και ανόθευτης Κεφαλονιάς, μιας καλύτερης , αυθεντικής και ανόθευτης Ιθάκης!!
Σας ευχαριστώ.»

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU