Skip to main content
8 Μαΐου 2006

Η ομιλία του Σ. Βόσδου στο «Τουριστικό Πανόραμα 2006».

Διαβάστε παρακάτω την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σωτήρη Βόσδου στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνής Έκθεσης «Τουριστικό Πανόραμα 2006».

Βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα μιας νέας τουριστικής περιόδου γεμάτη από απαιτήσεις αλλά ταυτόχρονα με στόχους και προσδοκίες. Μια νέα χρονιά όπου το βλέμμα όλων έχει στραφεί κυρίως στην Περιφέρεια με σκοπό την άμεση ισχυροποίησή της μέσω των κινήτρων και της ανάπτυξης.
Τώρα πλέον το νέο μεγάλο στοίχημα της καινούργιας χρονιάς είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη οι οποίες θα δώσουν το μήνυμα για την εφαρμογή μιας νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής με κύριους άξονες την τουριστική εξυγίανση και την αποκατάσταση των μέχρι πρότινος χαμηλών επιδόσεων της τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Είναι γεγονός ότι με την σύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και τις προσπάθειες του Υπουργού κ. Αβραμόπουλου και του τέως Υφυπουργού κ. Λιάσκου έγινε ένα νέο ξεκίνημα για την ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού πάνω σε υγιείς βάσεις. Η δε νέα Υπουργός κ. Πετραλιά συνεχίζει ήδη με επιτυχία το μεταρρυθμιστικό έργο της τουριστικής πολιτικής, αναλαμβάνοντας και νέες . Ας μην ξεχνάμε την αποσπασματική πολιτική που είχαν καθιερώσει στον τομέα του ελληνικού τουρισμού οι προηγούμενες κυβερνήσεις κατά την δεκαετία 1994-2003 με τα γνωστά αποτελέσματα. Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διακυβέρνησης δρομολογήθηκε σταδιακά η αποκατάσταση της εικόνας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε διεθνές και παγκόσμιο επίπεδο. Εξαιτίας αυτών των νέων πολιτικών οδηγηθήκαμε στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την χώρα μας. Ειδικότερα στην Κέρκυρα το 2005 η αύξηση των επισκεπτών ήταν της τάξης του 3,6%, στην Λευκάδα 5%, στην Ζάκυνθο 4% ενώ στην Κεφαλονιά υπήρξε μια μικρή μείωση των επισκεπτών από το εξωτερικό η οποία τελικώς ισοσκελίστηκε από αντίστοιχη άνοδο του εσωτερικού τουρισμού. Συνολικά τα Ιόνια Νησιά είχαν μία αύξηση της τάξης του 5-6%.
Η προσπάθεια όμως, δεν σταματά εδώ. Ήδη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Π.Ι.Ν.) ενόψει των διαδικασιών σχεδιασμού για την νέα προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχει δραστηριοποιηθεί έντονα καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2005 και μέχρι σήμερα για την χάραξη των στρατηγικών που πρόκειται να υιοθετήσει, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κατευθύνσεις τις εθνικής πολιτικής. Η γεωπολιτική θέση των Ιονίων στην ευρύτερη περιοχή της Αδριατικής –Ιονίου- Ανατολικής Μεσογείου είναι καθοριστικής σημασίας και απομένει σε εμάς να αναπτύξουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της ΠΙΝ με επιλεγμένη στόχευση και μέσω της κινητοποίησης όλων των φορέων, οι οποίοι θα παράγουν από κοινού συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες ανάπτυξης της ΠΙΝ οδηγούν στην υιοθέτηση ως στρατηγικού μας στόχου, την καθιέρωση των Ιονίων Νήσων ως Διεθνή Προορισμό Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού είναι η βελτίωση και ενίσχυση της ελκυστικότητας της ΠΙΝ ως προορισμού επισκεπτών, ως χώρου άσκησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και ως τόπου διαμονής και διαβίωσης των κατοίκων.
Κύριες παράμετροι για την επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου θεωρούνται:
-Η ανάπτυξη τοπικών και ευρύτερων διαπεριφερειακών συνεργασιών.
-Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με νέες εναλλακτικές δυνατότητες και ο αναπροσανατολισμός της τοπικής αγροτικής παραγωγής σε προϊόντα υψηλής ζήτησης, σε συνδυασμό με την διεύρυνση της παραγωγικής βάσης του δευτερογενή τομέα.
-Υιοθέτηση πολιτικών για την ενίσχυση της γνώσης, των δυνατοτήτων απασχόλησης και για την παροχή υψηλού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών.
-Φροντίδα του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος (βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, των στερεών απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, προστασία ιστορικής κληρονομιάς κα).
-Αξιοποίηση δικτύων μεταφοράς και επικοινωνιών.
-Βελτίωση διοικητικής ικανότητας και προσφορά καλύτερων και ταχύτερων υπηρεσιών.
Προφανώς, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Γ΄ Κ.Π.Σ., και ιδιαίτερα αυτά που εντάχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτελούν τη βάση του σχεδιασμού. Η ολοκληρωμένη παρέμβαση σε τομείς θα επιτευχθεί μόνο αν για πολλά από τα αποσπασματικά έργα που είχαν χρηματοδοτηθεί ακολουθήσει η ένταξη νέων έργων. Αλλά και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν προσδώσει νέα χαρακτηριστικά στην περιφέρεια μας.

Ειδικότερα, όσον αφορά την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων στον τομέα της γνώσης και των υπηρεσιών, από τον νέο αναπτυξιακό νόμο στην ΠΙΝ ήδη επιδοτούνται 20 τουριστικές επιχειρήσεις προϋπολογισμού 17,55εκ. €, ενώ έχουν υποβληθεί ήδη επιπλέον 13 προτάσεις ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο προϋπολογισμού 13εκ.€. Μέσω του ΠΕΠ ενισχύονται 154 τουριστικές επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 15,9 εκ. €. Μέσω του Υπουργείου Οικονομικών χρηματοδοτούνται 10 ιδιωτικές επιχειρήσεις τομέα του τουρισμού συνολικού ύψους επένδυσης 56,13εκ.€ από τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ από το ΕΠΑΝ η χρηματοδότηση για τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων ανέρχεται 29,2εκ.€, για τα επιχειρηματικά σχέδια μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων στα 2,5εκ.€ και για τη διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας η αντίστοιχη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,2εκ.€, ενώ υπάρχει σε εξέλιξη προκήρυξη προϋπολογισμού 10εκ.€ για όλη την Ελλάδα. Συνεπώς, για την ΠΙΝ, ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων επιχειρήσεων στο ΕΠΑΝ ανέρχεται στα 32,9εκ.€.
Στα ίδια πλαίσια της ενίσχυσης των επιχειρήσεων έχει μελετηθεί ήδη και καταγραφεί η ιεράρχηση των νέων τουριστικών προϊόντων και η αναπτυξιακή υλοποίησή τους. Θαλάσσιος τουρισμός, θεματικές κρουαζιέρες, γιώτινγκ, διοργάνωση αθλητικών γεγονότων, βελτίωση των γηπέδων γκολφ, διενέργεια συνεδρίων και εκθέσεων είναι μερικές από τις μορφές του τουρισμού στην ανάπτυξη των οποίων ήδη εστιάζουμε.

Όσον αφορά την αξιοποίηση των δικτύων μεταφοράς και την βελτίωση της προσβασιμότητας πραγματοποιείται μέσω βελτιωτικών παρεμβάσεων στις εισόδους της περιφέρειας. (Αεροδρόμια, Λιμάνια). Αυτή τη στιγμή ο προϋπολογισμός των ενταγμένων λιμενικών έργων στο ΠΕΠ ανέρχεται στα 35,5εκ.€, ενώ από αυτά 21εκ € εντάχθηκαν από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα υπό εκτέλεση έργα στο λιμάνι της Κέρκυρας, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα- Ιταλία» και είναι προϋπολογισμού 34 εκ.€. Από το ΠΕΠ χρηματοδοτείται, για παρεμβάσεις, το λιμάνι Ζακύνθου προϋπολογισμού 4,7εκ. €. Η κατασκευή του λιμανιού της Κέρκυρας θα εξασφαλίσει τη βελτίωση της δυνατότητας ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών και κρουαζιερόπλοιων, γεγονός που θα αυξήσει κατακόρυφα την τουριστική κίνηση δεδομένης της ήδη καταγραφόμενης ζήτησης. Επίσης αναφέρονται χαρακτηριστικά και τα λιμάνια Σάμης, Πόρου και Ληξουρίου και οι εγκαταστάσεις χερσαίας ζώνης στο Λιμάνι της Κέρκυρας. Εδώ σημειώνω την περσινή σύνδεση των λιμένων της Κέρκυρας με Μπάρι, Μπρίντεζι, Βενετία, της Σάμης με Μπάρι, Μπρίντεζι, και της Ζακύνθου με Μπρίντεζι και μάλιστα αναμένεται φέτος η αύξηση των δρομολογίων.
Μια που αναφέραμε την Ζάκυνθο, η οποία πρόσφατα ταλαιπωρήθηκε από τoυς τελευταίους σεισμούς, ήδη υποδέχεται τις πρώτες αφίξεις τουριστών με πτήσεις charters δίχως καμία πτήση να έχει ακυρωθεί. Ειδικότερα σε διάστημα περίπου δέκα ημερών, έχουν ήδη αφιχθεί (28) πτήσεις με 4.483 τουρίστες (μέχρι 3/5) με κυριότερες Χώρες προέλευσης την Μ.Βρετανία, την Ολλανδία, την Γερμανία και την Πολωνία.
Η αποτίμηση των ζημιών απέδειξε ότι οι κατασκευές ανταποκρίθηκαν πλήρως στη σεισμική καταπόνηση. Είναι γεγονός ότι οι κανονισμοί κατασκευής των οικοδομών στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και τη Λευκάδα λαμβάνουν υπόψη την ιδιαίτερη σεισμικότητα της περιοχής και επιβάλλουν διαφορετικούς συντελεστές. Γεγονός είναι ότι δεν υπέστη σοβαρές ζημιές κανένα τουριστικό κατάλυμα. Και αυτό πιστοποιείται κάλλιστα από το ότι δεν έχει καταγραφεί ακύρωση κρατήσεων από το εξωτερικό, καθώς οι έλεγχοι οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν, και από τους τουριστικούς πράκτορες, πιστοποίησαν την καταλληλότητα των κατασκευών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρω ότι βρίσκεται το τελικό στάδιο η χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων για την εγκατάσταση σύγχρονων ψηφιακών σεισμογράφων στη περιοχή του Ιονίου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις είχαν υποβληθεί αρκετό χρονικό διάστημα, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της περιοχής και προφανώς δεν συνδέονται με την πρόσφατη σεισμική έξαρση στη Ζάκυνθο. Εν κατακλείδι, οι διακοπές στα νησιά μας δεν εγκυμονούν κινδύνους, αντιθέτως οι φυσικές ομορφιές αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων θα αποζημιώσουν τους επισκέπτες μας χαρίζοντας τους αξέχαστες ημέρες.

Αναφορικά με τα τουριστικά λιμάνια, χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ υποδομές ύψους 12,23εκ.€. Χαρακτηριστικά αναφέρονται η μαρίνα της Λευκάδας, το αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας, το καταφύγιο στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας και τα έργα χερσαίας ζώνης στις Μπενίτσες (μέσω τομεακών προγραμμάτων έχει ήδη κατασκευαστεί το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στις Μπενίτσες). Στην πρόσφατη προκήρυξη του ΠΕΠ, και σύμφωνα με τα στοιχεία της αξιολόγησης, είναι ώριμα προς ένταξη έργα ύψους 14,55 εκ.€ όπως η προβλήτα κρουαζιεροπλοίων Αργοστολίου και το τουριστικό καταφύγιο στη Σπηλιά στη πόλη της Κέρκυρας, το παλιό λιμάνι. Στο ίδιο πνεύμα διεύρυνσης και καθιέρωσης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που προσφέρουν τα Ιόνια Νησιά, όπως ο θαλάσσιος, εντάσσονται και οι ενέργειες έκδοσης επικαιροποιημένου οδηγού ναυσιπλοΐας για τους λάτρεις του γιώτινγκ αλλά και οι εκδηλώσεις επίδειξης ταχυπλόων σκαφών (φουσκωτών).
Εν συνεχεία, στον ίδιο τομέα χρηματοδοτούνται ήδη μελέτες για τον δίαυλο Λευκάδας, οι οποίες αφορούν την διαπλάτυνση και εκβάθυνσή του, έργα προστασίας των μνημείων, όπως το κάστρο της Λευκάδας, αλλά και έργα καταπολέμησης της προσάμμωσης. Με την ολοκλήρωση των μελετών και την έναρξη της τέταρτης προγραμματικής περιόδου θα καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση των έργων περαιτέρω αξιοποίηση των δυνατοτήτων.

Επίσης βελτιωτικές παρεμβάσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στα αεροδρόμια Κέρκυρας και Ζακύνθου. Στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν βελτιωτικές παρεμβάσεις στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις συνολικού προϋπ. 3,2εκ €, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί βελτιωτικές παρεμβάσεις στις θέσεις στάθμευσης των αεροσκαφών και σε σημεία του αεροδιαδρόμου, έργα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους. Στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου η παράδοση της αίθουσας αφίξεων συντέλεσε στην εξυπηρέτηση των τουριστών, ενώ η αποπεράτωση και παράδοση όλου του έργου πριν την ώρα αιχμής αναμένεται να επιλύσει οριστικά το πρόβλημα (προϋπ. 34 εκ. €). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις αερομεταφορές συνεχώς βελτιώνονται και αναπτύσσονται και συνδέσεις με νέους προορισμούς. Εκτός από την καθημερινή σύνδεση όλων των νησιών με την Αθήνα, πρέπει να αναφερθούμε στην σύνδεση όλων των νησιών με την Θεσσαλονίκη τρεις φορές την εβδομάδα. Επίσης, η εκτέλεση νέων δρομολογίων με τα υδροπλάνα αναμένεται να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης.
Αναφορικά με την βελτίωση του πολιτιστικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών υποδομών και δράσεων:

Είναι γεγονός ότι η ιστορία των Ιόνιων Νησιών είναι συνυφασμένη με τον πολιτισμό τους στο πέρασμα των χρόνων. Η διατήρησή του αποτελεί βασικό στόχο για την περαιτέρω προαγωγή του. Οι κάτοικοι των νησιών γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι πρέπει να διαφυλάξουν τον πολιτισμό τους ο οποίος αποτελεί μέρος της ιστορίας του κάθε τόπου μέσα από τις επιρροές που δέχθηκε στο παρελθόν από τους κατακτητές (Ενετοί, Γάλλοι κλπ) . Είναι γεγονός ότι η έκρηξη της τεχνικής προόδου, το ογκούμενο τουριστικό ρεύμα επηρέασαν σε μικρό ευτυχώς βαθμό ορισμένες περιοχές. Εκτιμώ όμως ότι έγινε έγκαιρα αντιληπτό ότι πρέπει να βαδίσουμε προς το μέλλον κρατώντας από το παρελθόν εκείνα τα στοιχεία που φαίνονται ζωντανά, πολύτιμα και απαραίτητα για να θεμελιωθεί πάνω τους η καινούργια μορφή ζωής.
Στον τομέα αυτό ήδη προχωρούμε στην δημιουργία πολιτιστικών υποδομών (Θέατρο Λευκάδας, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης), σε αναστυλώσεις και ανάδειξη μνημείων (Αγγελόκαστρο Κέρκυρας που χρηματοδοτείται απ΄ το Interreg και στερέωση Παλαιού φρουρίου Κέρκυρας), αλλά και σε ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων που βασίζονται στην παράδοση των Επτανησίων (φιλαρμονικές, χορωδίες, πολιτιστικά δρώμενα Πάσχα), αλλά ακόμη και εκδηλώσεις που αποτελούν πόλο έμπνευσης και συνεύρεσης καλλιτεχνών, όπως το Ionian concerts festival στην Κέρκυρα, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Δήμου Κερκυραίων, με μετάκληση μουσικών διεθνούς αναγνώρισης. Το Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης στην Λευκάδα αποτελεί πλέον θεσμό που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας. Η πολύχρονη επιτυχής διεξαγωγή του αποτελεί πρεσβευτή της χώρας μας σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Μέσω του ΠΕΠ από την αρχή του προγράμματος μέχρι και σήμερα έχουν ενταχθεί έργα πολιτισμού προϋπολογισμού 26,79εκ. €, ενώ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ χρηματοδοτούνται έργα σχετικά με τον πολιτισμό ύψους 3,4εκ.€. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το θέατρο Λευκάδας προϋπολογισμού 6εκ.€, το θέατρο Ζακύνθου προϋπολογισμού 3,7εκ.€, οι αναβαθμίσεις των περιοχών «Πόρτα Ρεμούντα» και «Εβραϊκή» της παλιάς πόλης της Κέρκυρας και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Κράνης Σάμης και Αλαλκομένων της Κεφαλονιάς. Επίσης από το ΠΕΠ χρηματοδοτούνται αποκαταστάσεις ναών και μονών, όπως της Ιεράς Μονής Ατρου στην Κεφαλονιά, του Ιερού Ναού Παναγίας Βουγιάτου στη Ζάκυνθο και της Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιώτισσας στη Ζάκυνθο, αλλά και το εκκλησιαστικό μουσείο Ιεράς Μονής Φανερωμένης στη Λευκάδα. Πολιτιστικές δράσεις χρηματοδοτούνται επίσης από το Interreg, το Leader και το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου, όπου πρόσφατα εντάχθηκε η αναστύλωση του παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας προϋπολογισμού 3,35 εκ. €
Αναφορικά με την φροντίδα του φυσικού περιβάλλοντος σε σχέση με την βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων προχωρούμε ήδη στις εξής δράσεις. Βασική προτεραιότητα αποτελεί η επίλυση του προβλήματος της υδροδότησης των Νησιών, αλλά και της αποχέτευσης με έμφαση στις τουριστικές περιοχές. Για αυτό το λόγο εντάχθηκαν στο ΠΕΠ από το 2004 έργα ύδρευσης ύψους 4,8εκ. €, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων στο ΠΕΠ έργων ύδρευσης ανέρχεται στα 8εκ.€. Στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ έχουν ήδη προενταχθεί έργα ύδρευσης προϋπολογισμού 14,8εκ. €,και έργα αποχέτευσης ύψους 9,5εκ. €.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νησιών συνειδητοποιεί ότι η αναβάθμιση των παρεχομένων στον τομέα του τουρισμού υπηρεσιών, ιδίως όταν κύριος στόχος είναι η αειφόρος ανάπτυξη, συναρτάται άμεσα και από την ύπαρξη έργων υποδομής στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Κρίσιμη παράμετρος στο θέμα είναι αδιαμφισβήτητα η διαχείριση των στερεών και των υγρών αποβλήτων.
Η διάθεση των στερεών αποβλήτων αποτελεί μείζον πρόβλημα και αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη σοβαρότητα από την Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών, η οποία και έχει δεσμευτεί μέχρι το τέλος του 2008 να εξασφαλίσει την διαχείριση και διάθεση των απορριμμάτων όλων των οικισμών της με φιλικές προς το περιβάλλον και ασφαλείς για τη δημόσια υγεία μεθόδους. Παράλληλα η ΠΙΝ έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση μέχρι τότε και όλων των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων.
Προκειμένου να προκύψει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα η ΠΙΝ έχει ήδη προβεί στην εκπόνηση συνολικού περιφερειακού σχεδίου για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, η οποία θα πραγματοποιείται μέσω της ανακύκλωσης και της υγειονομικής ταφής που αποτελούν κι τις πλέον σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους.

Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού η ΠΙΝ πέραν της χρηματοδότησης του Π.Ε.Σ.Δ.Α. χρηματοδοτεί επίσης (μέσω του ΠΕΠ και του Ταμείου Συνοχής) την μελέτη και κατασκευή του ΧΥΤΑ (χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) στη Νότια Κέρκυρα ( προϋπ. 4,6 εκ. €), την επέκταση του ΧΥΤΑ στην Κεφαλληνία( προϋπ.2,94 εκ. €), την αποκατάσταση των χωματερών του Δήμου Κερκυραίων (προϋπ.2,4 εκ. €) και την αναβάθμιση του ΧΥΤΑ Ζακύνθου (προϋπ.1,4 εκ. €).
Αναφορικά με την διαχείριση των υγρών αποβλήτων, η ΠΙΝ αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την χρηματοδότηση μελετών και έργων βιολογικής επεξεργασίας των λυμάτων. Ήδη λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί σε όλες τις πόλεις της ΠΙΝ, σε αρκετούς παραλιακούς οικισμούς, ενώ ήδη κατασκευάζονται νέες μονάδες ή επεκτάσεις υφισταμένων δικτύων. Συνολικά στην ΠΙΝ λειτουργούν 12 μονάδες ΒΙΟΚΑ με τα αντίστοιχα δίκτυα, 9 ακόμη έργα βρίσκονται υπό εκτέλεση και αφορούν σε νέες μονάδες ή επεκτάσεις υφισταμένων δικτύων. Τέλος επτά αντίστοιχα έργα έχουν πρόσφατα ενταχθεί στο ΠΕΠ και αναμένεται άμεσα να ξεκινήσουν.

Σε απόλυτα νούμερα μέσω του ΠΕΠ χρηματοδοτούνται έργα αποχετεύσεων ύψους 21,73 εκ. €
Από αυτά τα 15,57 εκ. € εντάχθηκαν ή συμβασιοποιήθηκαν από το 2005 και μετά (ΒΙΟΚΑ Σιδαρίου , Χλωματιανών-Μεσογγής και Κασιόπης στη Κέρκυρα, επέκταση ΒΙΟΚΑ Αργοστολίου στη Κεφαλονιά δίκτυο Πόντη Βασιλικής στη Λευκάδα). Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη πρόσκληση ύψους 23,45 εκ. €. Και έχουν ήδη αξιολογηθεί προτάσεις που αναμένεται να υπερκαλύψουν το ύψος της χρηματοδότησης (ΒΙΟΚΑ Δήμου Θιναλλίων- Αχαράβης στη Κέρκυρα, ΒΙΟΚΑ Ελλομένου – Νυδρίου στη Λευκάδα, Αποχέτευση Σουλάρων Παλικής στη Κεφαλονιά, Αποχέτευση Καλαμακίου Λαγανά στη Ζάκυνθο, επέκταση αποχετευτικού Ζακύνθου).
Μέσα στο γενικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων σε σχέση και με την αναβάθμιση των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών κύριος και αναγκαίος στόχος είναι η επίλυση μέχρι το τέλος της τέταρτης προγραμματικής περιόδου του προβλήματος διάθεσης των υγρών αποβλήτων όλων των τουριστικών και παραθαλασσίων οικισμών.
Ο νησιωτικός χαρακτήρας της ΠΙΝ δημιουργεί δυσχέρειες στις συγκοινωνίες. Το πρόβλημα οξύνεται στα μικρότερα νησιά της Περιφέρειας, τα οποία και ενισχύονται με ειδική χρηματοδότηση από το ΠΕΠ που ανέρχεται στα 10,81 εκ.€ και η οποία αυξήθηκε πρόσφατα κατά 9,52 εκ. Με τη χρηματοδότηση αυτή εκτελούνται κυρίως έργα λιμενικά και οδοποιίας. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Λιμάνι Βαθέως στο Μεγανήσι Λευκάδας προϋπ 2,43 εκ.€, και το λιμάνι των Οθωνών Κέρκυρας προϋπ. 3εκ. €.
Επίσης τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά συνδέονται καθημερινά αεροπορικά με την Αθήνα ενώ με τη Θεσσαλονίκη τρεις φορές την εβδομάδα. Για πρώτη φορά εκτελούνται δρομολόγια και με τα υδροπλάνα ενώ σημαντικό είναι και το έργο της Ιονίας Οδού.
Αναφορικά με την βελτίωση της διοικητικής ικανότητας και της προσφοράς καλύτερων και ταχύτερων υπηρεσιών πληροφορίας η ΠΙΝ τρέχει ήδη το πρόγραμμα «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ», το οποίο αποτελεί μία παρέμβαση που ενισχύεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στα πλαίσια της προώθησης καινοτόμων μεθόδων και πρακτικών σχετικών με τους στόχους του ταμείου αυτού.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το αντικείμενο της «καινοτομίας» προσδίδει μία νέα προοπτική στην αναπτυξιακή προσπάθεια της περιφέρειας Ιονίων νήσων προσδιορίζοντας νέους τύπους υπηρεσιών, εφαρμόζοντας νέες τεχνολογίες και προάγοντας νέες ιδέες για επιτυχημένα επιχειρηματικά σχέδια. Η στρατηγική του σχετίζεται άμεσα με τις περιφερειακές ανάγκες ώστε να προωθήσει τα Ιόνια Νησιά σε μία νέα οικονομική εποχή, προστατεύοντας παράλληλα τις παραδοσιακές επιχειρηματικές πρακτικές και την πολιτιστική ταυτότητα. Με την εφαρμογή πολιτικών που περιλαμβάνουν εφαρμογές τεχνολογίας «ήπιας μορφής» καθώς και τον εμπλουτισμό των παραδοσιακών υπηρεσιών με ψηφιακές δημιουργείται η πρώτη ύλη για καινοτόμες δράσεις στον τουριστικό τομέα.
Ειδικότερα, η στρατηγική αυτή στηρίζεται στο τρίπτυχο:
*Περιφερειακή οικονομία βασιζόμενη στην γνώση καις την τεχνολογική καινοτομία.
*Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην υπηρεσία της περιφερειακής ανάπτυξης και
*Περιφερειακή ταυτότητα και αειφόρος ανάπτυξη.
Το καινοτόμο αυτό Πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά προβλέπει μία ευρεία συνεργασία μεταξύ φορέων της Περιφέρειας οι οποίοι έχουν συμφωνήσει στην παραπάνω στρατηγική. Οι φορείς αυτοί, Τελικοί Δικαιούχοι των δράσεων είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και Διαχειριστική Αρχή), η Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων (Ε.Τ.Ι.Ν.),τα Επιμελητήρια Κέρκυρας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας-Ιθάκης, Ζακύνθου, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και η Ερευνητική Ομάδα URENIO του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 4.630.000,00 ευρώ.

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα προβλέπει ακόμη την ανάπτυξη προτύπων ποιότητας στις τουριστικές υπηρεσίες, την εφαρμογή της τεχνικής Benchmarking στον τουριστικό κλάδο, τη δημιουργία ενός vertical portal με ιστορικές, πολιτιστικές και τουριστικές πληροφορίες, τον σχεδιασμό των προδιαγραφών προτύπου ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών με στόχο την δημιουργία αντίστοιχου εθνικού προτύπου ποιότητας σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τον ΕΛΟΤ. Αρχικώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει την προετοιμασία για την σχετική πιστοποίηση 300 τουριστικών επιχειρήσεων των Ιόνιων Νησιών με την βοήθεια της ΕΤΙΝ και των Επιμελητηρίων.
Επίσης το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει την ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης κινδύνου δασικών, πυρκαγιών, τη δημιουργία ενός μηχανισμού μόνιμης υποστήριξης της καινοτομίας στη ΠΙΝ, την παροχή ψηφιακών καινοτόμων εμπορικών υπηρεσιών (πολιτιστικές διαδρομές, ψηφιακή ξενάγηση, ηλεκτρονική κράτηση).

Η εκτεταμένη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών εγγυάται την αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος και εξασφαλίζει την επιτυχία του Προγράμματος. Η ΠΙΝ επιχειρεί να παίξει έναν συμπληρωματικό αλλά κρίσιμο ρόλο στην εφαρμογή υπαρχόντων και ανερχόμενων καινοτόμων μηχανισμών και διαδικασιών σε υψηλής προτεραιότητας περιφερειακούς τομείς ευθύνης της, όπως είναι η ανταγωνιστικότητα των ΜΜΕ, η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή οικονομία και η στήριξη του παραδοσιακού παραγωγικού τομέα.

Κυρίες και κύριοι, η τουριστική οικονομία, στα πλαίσια της παγκόσμιας αγοράς εισέρχεται σε μία νέα φάση ανάπτυξης που καθορίζεται από την πορεία της ανταγωνιστικότητάς της. Για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε πλήρως στις προκλήσεις, προβλέπουμε και ιεραρχούμε το σύνολο των αναγκών της Περιφέρειάς μας, υιοθετούμε κατευθύνσεις που θα αντισταθμίζουν τα μειονεκτήματα που προκύπτουν από την γεωγραφική της ιδιομορφία και θέτουμε ως στρατηγικό στόχο την καθιέρωση των Ιόνιων Νησιών ως Διεθνή Προορισμό Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης.
Σας ευχαριστώ

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU