Skip to main content
Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Απόπλους»
Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Απόπλους»
Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Απόπλους»
Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Απόπλους»
22 Ιανουαρίου 2011

Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων Κεφαλληνίας & Ιθάκης «Απόπλους»

Το ότι σήμερα στην Ελλάδα –αλλά και διεθνώς- βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της οικονομικής κρίσης, το έχουμε έμμεσα ή άμεσα αντιληφθεί όλοι. Βρεθήκαμε ξαφνικά από μια κατάσταση –πλαστής όπως φάνηκε- ευμάρειας, σε μια κατάσταση κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που αποδιοργάνωσε τη ζωή των ανθρώπων και δημιουργεί σε κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο μεγάλη αστάθεια. Σε ατομικό επίπεδο, στην ιστορία της βιομηχανικής εποχής όλες οι κρίσεις συνοδεύτηκαν από φαινόμενα έξαρσης των προβλημάτων ψυχικής υγείας, πέρα από την έξαρση των παρεκκλίνουσων συμπεριφορών όπως π.χ. της εγκληματικότητας. Αυτά τα προβλήματα ψυχικής υγείας εμφανίζονται πολύ συχνά και με τη μορφή των εξαρτητικών συμπεριφορών, όπως η χρήση ουσιών, ο αλκοολισμός κ.α. Γι αυτό σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι δομές στήριξης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς και οι δομές πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, παίζουν σημαντικό ρόλο, ώστε να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν κατά το δυνατόν τα προβλήματα που προκύπτουν με αυξανόμενη καθώς φαίνεται ένταση.

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Απόπλους» λειτουργεί στην Κεφαλονιά από το 2001, καλύπτοντας την Κεφαλονιά και την Ιθάκη όχι μόνο σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων (δουλεύοντας δηλαδή με τον υγιή πληθυσμό), αλλά και στην αντιμετώπιση ήδη υπαρκτών περιστατικών χρήσης ή γενικότερα εξαρτήσεων που -όπως αναφέρθηκε παραπάνω- λόγω των συνθηκών φαίνεται να βαίνουν αυξανόμενα. Ο «Απόπλους» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που λειτουργεί υπό την εποπτεία και τη συμμετοχή του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και τοπικών φορέων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Εδρεύει στο Αργοστόλι σε κτήριο στον περιβάλλοντα χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας και στελεχώνεται από ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που περιλαμβάνει κοινωνιολόγους, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Σκοπός του «Απόπλου» είναι η παροχή ολοκληρωμένων προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής και σωματικής υγείας. Απευθύνεται κυρίως σε κοινωνικές ομάδες που δεν έχουν άμεση σχέση με το πρόβλημα της χρήσης και ειδικότερα σε νέους και παιδιά εντός σχολείου, σε εκπαιδευτικούς, γονείς, αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα. Η φιλοσοφία των προγραμμάτων αυτών βασίζεται στην πεποίθηση ότι το άτομο και η ομάδα μπορούν να εκπαιδευτούν πάνω σε θέματα που αφορούν την προώθηση της ουσιαστικής επικοινωνίας και των σχέσεων. Θέμα εκπαίδευσης αποτελεί επίσης για το άτομο η ικανότητα να εκτιμά τον εαυτό του, να έχει αυτοπεποίθηση και να αξιολογεί ορθά τις προκλήσεις που θα συναντήσει στη ζωή του. 

Στόχος είναι η ενδυνάμωση της προσωπικότητας για την επιλογή θετικών και υγιών στάσεων ζωής. Βασικό εργαλείο της εκπαίδευσης στα προγράμματα πρόληψης αποτελεί η συμμετοχή στην ομάδα, η βιωματική και ενεργητική μάθηση μέσα από διάλογο, ασκήσεις επικοινωνίας και καλλιτεχνική έκφραση. Η βιωματική εκπαίδευση χρησιμοποιεί την εμπειρία αποβλέποντας στη συνεχή εξέλιξη ολόκληρου του δυναμικού της προσωπικότητας που περιλαμβάνει το νου, την ψυχή και το σώμα.

Το να μπορούμε να επικοινωνούμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας, να έχουμε αυτοεκτίμηση, υπευθυνότητα και κριτική σκέψη, να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να μην φοβόμαστε να ζητήσουμε βοήθεια από τους άλλους είναι μερικές από τις κοινωνικές και προσωπικές δεξιότητες που λειτουργούν ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στην ανάπτυξη επιβλαβών για το άτομο μορφών συμπεριφοράς, όπως είναι η εξάρτηση. Η πρόληψη δεν εστιάζει τόσο στις ουσίες, όσο στις ανάγκες που αυτές έρχονται να καλύψουν. Πρόληψη δεν είναι οι διαλέξεις, η κινδυνολογία και οι απαγορεύσεις. Είναι να μπορεί να βρει ο καθένας μας το προσωπικό νόημα στη ζωή και να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της, χωρίς να ζητάει ψεύτικα στηρίγματα, όπως αυτά που δίνουν οι ουσίες.
Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα της χρήσης ουσιών είναι ήδη –δυστυχώς- υπαρκτό στα νησιά μας, δεν θα ήταν δυνατόν να περιοριστούμε μόνο στην λεγόμενη «πρωτογενή» πρόληψη, στον υγιή δηλαδή πληθυσμό. Όλο και συχνότερα συναντάμε άτομα που είτε «φλερτάρουν» και πειραματίζονται με ουσίες, είτε είναι ήδη χρήστες. Αρκετά από αυτά τα άτομα μάλιστα ανήκουν στο κομμάτι της μαθητιώσας νεολαίας. Εξάλλου σοβαρό πρόβλημα πλέον υφίσταται και με την εμπλοκή των ατόμων εφηβικής ή και προεφηβικής ηλικίας με τις νόμιμες ουσίες όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα, αλλά και με εξαρτητικές συμπεριφορές που δεν συμπεριλαμβάνουν χρήση ουσιών, όπως η εξάρτηση από το internet, τα διαδικτυακά και μη ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.

Για τους λόγους αυτούς ο «Απόπλους» δέχεται περιστατικά χρήσης ή εξάρτησης, προκειμένου το άτομο και το οικογενειακό του περιβάλλον να ενημερωθούν, να υποστηριχθούν και να παραπεμφθούν στο κατάλληλο για την κάθε περίπτωση θεραπευτικό πρόγραμμα. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως τα περιστατικά καλύπτονται από πλήρη εχεμύθεια, ανωνυμία και ασφάλεια, παράγοντες καθοριστικοί ώστε να παρακινηθούν οι έχοντες πρόβλημα να απευθυνθούν στο Κέντρο για βοήθεια.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όπως αναφέρθηκε και πριν, ο «Απόπλους» πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια ευρεία γκάμα δράσεων πρόληψης στην τοπική κοινωνία. Οι δράσεις αυτές χρονικά συμπίπτουν συνήθως με τα σχολικά έτη (Σεπτέμβριο με Ιούνιο), ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητά τους, μιας και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. 

Το παραπάνω διάστημα -από Σεπτέμβριο 2010 μέχρι Ιούνιο 2011- πραγματοποιήθηκε πλήθος δράσεων και παρεμβάσεων. Συγκεκριμένα:Υλοποιήθηκαν 2 ομάδες βιωματικής εκπαίδευσης γονέων σε Ομαλά και Κεραμειές με συμμετοχή περίπου 30 γονέων πάνω σε θέματα επικοινωνίας στην οικογένεια.Πραγματοποιήθηκε 1 σεμινάριο για καθηγητές που υπηρετούν στην Κεφαλονιά, για την εκπαίδευσή τους πάνω στην εφαρμογή υλικών πρόληψης στα σχολεία.Δημιουργήθηκαν ομάδες εφήβων στο χώρο του Κέντρου με τη συμμετοχή μαθητών από το ΕΠΑΛ Αργοστολίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου, όπου έγινε επεξεργασία θεμάτων όπως οι εξαρτήσεις, ο σχολικός εκφοβισμός, η αλληλεγγύη κ.α.Διοργανώθηκε 2ήμερη συνάντηση στην Κεφαλονιά μαθητών του Γυμνασίου Μεσοβουνίων με μαθητές του Γυμνασίου Καστριτσίου Αχαΐας με εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης.Έγιναν σε σχολικές τάξεις της β’ γυμνασίου και των τριών Γυμνασίων του Αργοστολίου, βραχείες παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις.Υλοποιήθηκε η πανελλήνια έρευνα ESPAD για τη χρήση ουσιών στον μαθητικό πληθυσμό. Συμμετείχε δείγμα περίπου 750 μαθητών από 13 γυμνάσια και λύκεια Κεφαλονιάς και Ιθάκης.Διοργανώθηκε ημερίδα στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη για την εξάρτηση από το internet και το gaming.

Παράλληλα με τα παραπάνω, το Κέντρο παρείχε υποστήριξη σε 40 περίπου περιστατικά που αφορούσαν χρήση ουσιών, αλκοολισμό και άλλα παρεμφερή προβλήματα. Εξάλλου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου υπάρχει δικτύωση και συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και τα Μ.Μ.Ε.. που περιλαμβάνει εκδόσεις δελτίων τύπου, ενημερωτικών φυλλαδίων, δημοσιεύσεις άρθρων κ.α.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κέντρο πρόληψης «Απόπλους» στεγάζεται στο κτήριο της πρώην παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αργοστολίου. Διοικείται από πενταμελές Δ.Σ., πρόεδρος του οποίου είναι σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας κος Σωτήρης Κουρής. Αντιπρόεδρος είναι η κα. Νόπη Αλεξανδροπούλου, ιατρός και εκπρόσωπος της Τ.Ε.Δ.Κ.-Κ.Ι. Χρέη ταμία ασκεί η επίσης ιατρός κα. Διονυσία Καπετανάκου ως εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας και η γραμματέας είναι η δημοτική σύμβουλος Μαρία Κουνάδη, που εκπροσωπεί το Δήμο Κεφαλληνίας. Τέλος μέλος είναι ο κος Ευάγγελος Φιορεβάντες, περιφερειακός σύμβουλος. Όλοι οι παραπάνω φορείς μαζί με την Ε.Λ.Μ.Ε.Κ.Ι., την ένωση των συλλόγων γονέων Αργοστολίου, το ΓΝ Κεφαλληνίας, τον φαρμακευτικό σύλλογο, τον δικηγορικό σύλλογο και τον οδοντιατρικό σύλλογο, μετέχουν στο εταιρικό σχήμα του «Απόπλου».

Η τετραμελής επιστημονική ομάδα αποτελείται από τον κο. Ανδρέα Μαρούλη, κοινωνιολόγο και επιστημονικά υπεύθυνο, την κα. Ελένη Ζαρμπή, κοινωνική λειτουργό, τον κο Ναπολέων Φόρτο, κοινωνιολόγο και την κα. Κατερίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγο. Διοικητική υπάλληλος είναι η κα Σοφία Σπυράτου.

Για επικοινωνία μαζί μας μπορείτε να τηλεφωνείτε στο 26710-27320 (fax:26710-27321) ή να αποστέλλετε mail στο apoplus@otenet.gr. Για περαιτέρω πληροφορίες και διαδικτυακή επικοινωνία μπορείτε να επισκεφτείτε το site μας στη διεύθυνσηwww.apoplus.gr και τη σελίδα μας στο facebook.

Πρόσθετο Φωτογραφικό Υλικό:

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU