Skip to main content
8 Απριλίου 2012

«Κηπουρική για Αρχάριους και Ερασιτέχνες»

Στις 5 Απριλίου 2012 οργανώθηκε στην αίθουσα «Κώστας Ευαγγελάτος» του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Κηπουρική για Αρχάριους και Ερασιτέχνες». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε μαζί με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και το Τμήμα Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σπαρτιών «Το Σπάρτο».

Το σεμινάριο προλόγισε ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας κ. Αγησίλαος Κονιδάρης, ο οποίος υπογράμμισε το κρίσιμο ρόλο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη διάχυση της γνώσης στην τοπική κοινωνία. Στη συνέχεια, έλαβαν το λόγο ο Προϊστάμενος του Τμήματος Τεχνολογίας Βιολογικής Γεωργίας και Τροφίμων κ. Ιωάννης Σαμαράς και η Πρόεδρος του «Σπάρτου» κα. Λίτσα Παυλάτου. Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε η Καθηγήτρια Εφαρμογών Ειρήνη Κατσαλήρου, Γεωπόνος, η οποία τόνισε την αξία της ενασχόλησης με την κηπουρική ως μέτρο βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Η κα. Κατσαλήρου ξεκίνησε με τα μέτρα ασφαλείας και τις προφυλάξεις για την προστασία από ατυχήματα στον κήπο, ενώ διατύπωσε κατάλογο με τα χρήσιμα εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ο αρχάριος ή ερασιτέχνης κηπουρός. Κατόπιν, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τοποθεσίας του σπιτικού κήπου, και πώς θα αξιολογήσουμε αλλά και θα βελτιώσουμε το έδαφος του κήπου μας. Τέλος, η κα. Κατσαλήρου αναφέρθηκε στα φυσικά λιπάσματα και την άρδευση του κήπου.

Στη συνέχεια, ο Επιστημονικός Συνεργάτης Άρης Γεράκης, Γεωπόνος, ανέπτυξε ένα προς ένα τα στάδια για την εγκατάσταση του σπιτικού λαχανόκηπου, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό του λαχανόκηπου, ποια φυτά θα επιλέξουμε και πού θα τα βρούμε, τι είναι τα είδη, οι ποικιλίες, τα «υβρίδια» και οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή και αγορά του σπόρου και γενικότερα του πολλαπλασιαστικού υλικού. Στη συνέχεια, ο κ. Γεράκης παρουσίασε συνοπτικά πώς κατασκευάζεται ένα σπορείο, πώς γίνεται η σπορά, ποιά είναι η τεχνική της μεταφύτευσης και ποιές πρέπει να είναι οι πρώτες περιποιήσεις των φυτών μετά την μεταφύτευση.

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Μάκη Δαναλάτου, Τεχν. Γεωπόνου, ο οποίος ανέπτυξε ειδικά θέματα διαχείρισης του σπιτικού λαχανόκηπου, όπως τεχνικές αμειψισποράς και συγκαλλιέργειας για αειφορική παραγωγή χωρίς συνθετικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Ιδιάιτερη μνεία έκανε για τη διαχείριση των αυτοφυών ειδών, των αποκαλούμενων «ζιζανίων», ως χρήσιμες μονάδες του σπιτικού αγρο-οικοσυστήματος. Ο κ. Δαναλάτος παρουσίασε τεχνικές οικιακής κομποστοποίησης καθώς και τεχνικές εντοπισμού, συλλογής και συντήρησης πολλαπλασιαστικού υλικού από ντόπιες ποικιλίες. Ο κ. Δαναλάτος ολοκλήρωσε περιγράφοντας σε αδρές γραμμές τις αρχές που διέπουν τη βιολογική γεωργία.

Η επόμενη ομιλήτρια ήταν το μέλος Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού κα. Ελένη Σακαντάνη, Τεχν. Γεωπόνος. Η κα. Σακαντάνη παρουσίασε τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που απειλούν τα φυτά του σπιτικού λαχανόκηπου και τους βιολογικούς τρόπους αντιμετώπισης με έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη χρήση φυσικών σκευασμάτων όπως ο θειϊκός χαλκός και το θειάφι. Στη συνέχεια, η κα. Σακαντάνη παρουσίασε μερικούς από τους συνήθεις εχθρούς που απειλούν το σπιτικό λαχανόκηπο, όπως έντομα, ακάρεα και σαλιγκάρια. Τόνισε τη σημασία της πρόληψης και περιέγραψε πώς θα παρασκευάσουμε απλά σκευάσματα για την αντιμετώπιση των φυτικών εχθρών με βάση υλικά τα οποία βρίσκονται στην κουζίνα μας, όπως σαπούνι, αλεύρι, ξύδι και γάλα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το ακροατήριο, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία για εποικοδομητική συζήτηση πάνω σε ειδικά θέματα τα οποία αντιμετωπίζει ο ερασιτέχνης κηπουρός. Ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σπαρτιών «Το Σπάρτο» κέρασαν σπιτικά λικέρ με γεύσεις από φρούτα του κήπου τους.

Άρης Γεράκης
canenas@gmail.com

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU