Μαρία Μαγουλά: 2 παραμύθια για τα ελληνικά σπήλαια
Μαρία Μαγουλά: 2 παραμύθια για τα ελληνικά σπήλαια
Μαρία Μαγουλά: 2 παραμύθια για τα ελληνικά σπήλαια
Μαρία Μαγουλά: 2 παραμύθια για τα ελληνικά σπήλαια
31 Μαρτίου 2010

Μαρία Μαγουλά: 2 παραμύθια για τα ελληνικά σπήλαια

Πριν από λίγες ημέρες μέσω της ηλεκτρονικής μας αλληλογραφίας ήρθαμε σε επαφή με μια συμπατριώτισσά μας, που μας ενημέρωσε για δυο ιδιαίτερες εκδόσεις της. Αυτές περιγράφονταν ως παιδικά παραμύθια, που έχουν θέμα τη σχέση ενός παιδιού με τα σπήλαια του τόπου που ζει, και φυσικά εννοούμε τα Ελληνικά Σπήλαια. Σύντομα, βρεθήκαμε μπροστά σε δύο όμορφες εκδόσεις, πρωτότυπες και ξεχωριστές σε σχέση με οποιεσδήποτε άλλες, τόσο στη θεματολογία, όσο και στην εικονογράφηση, που σίγουρα αξίζει κάθε παιδί να ξεφυλλίσει…

Μιλήστε μας για τις εκδόσεις αυτές. Ποια η θεματολογία τους και που απευθύνεστε; 

Πρόκειται για δύο παιδικά βιβλία μου που μόλις κυκλοφόρησαν από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ (Ηράκλειο Κρήτης). 

Το πρώτο παραμύθι έχει τίτλο: «Ο Λυκούργος και η μαγική σπηλιά» και απευθύνεται σε παιδιά (5-6 ετών και άνω). Λειτουργεί ως εισαγωγή στο δεύτερο βιβλίο που έχει τίτλο «Ο Λυκούργος και η χρονοσπηλιά» και που απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά (8 ετών και άνω).

Τα βιβλία δίνουν πληροφορίες για τα Ελληνικά Σπήλαια και τη σημασία τους, τόσο σαν μέρος της Φυσικής κληρονομιάς ενός τόπου, όσο και σαν αναπόσπαστο κομμάτι της Πολιτιστικής του Κληρονομιάς. Όμως διαθέτουν την πλοκή ενός παραμυθιού με ήρωα ένα μικρό αγόρι, που είναι ανήσυχο και αναζητά απαντήσεις. Είναι δύο παραμύθια τα οποία δίνουν μια διαφορετική διάσταση της οικολογίας μέσα από το θέμα των σπηλαίων, χωρίς να παραλείψουν την αναφορά στην ιστορική, αρχαιολογική, παλαιοντολογική και λαογραφική σημασία που έχουν τα ελληνικά σπήλαια. Στο τέλος τους γίνεται η παράθεση του πλήρους καταλόγου των αξιοποιημένων Σπηλαίων της Ελλάδας που μπορεί ένα παιδί να επισκεφθεί.

Δημιουργήθηκαν με τη μορφή εικονογραφημένου παραμυθιού, ώστε να «μιλήσουν» στα παιδιά με τον πιο οικείο τρόπο, σε μια πρώτη προσέγγισή τους με αυτά. Γιατί με τη συμβολική και υποσυνείδητη μορφή επικοινωνίας που έχουν τόσο τα παραμύθια όσο και οι εικόνες τους, συχνά πετυχαίνει κάποιος να περάσει συγκεκριμένα μηνύματα. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο τα παραμύθια είναι κάτι που πολύ αγαπάμε όλοι όσο κι αν μεγαλώνουμε.

Ασχολείστε ερασιτεχνικά με την εξερεύνηση σπηλαίων;

Η Σπηλαιολογία ή Εξερεύνηση σπηλαίων είναι κάτι που αν και συνδέεται με κάποιες Επιστήμες, όπως η Παλαιοανθρωπολογία (κλάδος της Αρχαιολογίας), η Γεωλογία, η Βιολογία Σπηλαίων κ.α., στη χώρα μας λειτουργεί ερασιτεχνικά, κυρίως μέσω Σπηλαιολογικών συλλόγων, που καλλιεργούν την αγάπη και γνώση για τα σπήλαια, την εξερεύνηση και καταγραφή νέων Σπηλαίων, μερικές φορές και με το αθλητικό κομμάτι που περιλαμβάνει μια εξερεύνηση. Κάποια μέλη των Συλλόγων προέρχονται από χώρους που συνδέονται επιστημονικά με το χώρο των σπηλαίων.

Τα σπήλαια θεωρούνται Μνημεία της Φύσης και υπάγονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείο Πολιτισμού. Οι σπηλαιολογικοί σύλλογοι παίρνουν ειδική άδεια για κάθε επίσκεψη σε μη Αξιοποιημένα ή Ανεξερεύνητα Σπήλαια και λειτουργούν σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα του Υπουργείου Πολιτισμού, την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας για την εξερεύνησή τους.

Είμαι μέλος του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου (ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.) από το 1996. Ασχολούμαι ερασιτεχνικά, εφόσον έχω κάνει εικαστικές και γραφιστικές σπουδές. Πήρα μέρος σε αρκετές αποστολές εξερεύνησης ή επισκέψεις σπηλαίων με τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. παλαιότερα και συνεχίζω ακόμη τις επισκέψεις μου σε σπήλαια, όποτε ταξιδεύω σε κάποιο τόπο. Άλλωστε, η Ελλάδα έχει πολλά επισκέψιμα σπήλαια. Η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για τα σπήλαια, όμως, είναι κάτι που ξεκίνησε από πολύ νωρίς, από την προσχολική μου ηλικία, όταν με πήγαν οι γονείς μου να επισκεφθώ τα Σπήλαια Μελισσάνης και Δρογκαράτης στην Κεφαλονιά και λίγο αργότερα, όταν με το σχολείο μου ξεναγηθήκαμε στο μοναδικό αξιοποιημένο σπήλαιο της Αττικής. Στο Σπήλαιο Κουτούκι Παιανίας.

Πως σας ήρθε η ιδέα για ένα παιδικό παραμύθι με αυτή τη θεματολογία;

Σαν παιδί, κάποτε αναζήτησα ένα παραμύθι βγαίνοντας από κάποιο σπήλαιο. Ήθελα μετά την επίσκεψη να πάρω ένα κομμάτι από αυτό το χώρο που με μάγεψε τότε, μαζί μου σπίτι. Μα στο πωλητήριο στην έξοδο του Σπηλαίου δε υπήρχε τίποτα τέτοιο.

Δεν μπορούσα τότε να φανταστώ ότι μετά από πολλά χρόνια θα συνέδεα όσα αγαπώ, την παιδική εικονογράφηση, το γραπτό λόγο, τη γραφιστική και τα σπήλαια που είχα γνωρίσει από κοντά, με τη δημιουργία αυτών των παραμυθιών.

Επίσης, μου άρεσε πολύ η ιδέα να φτιάξω κάτι που δεν υπάρχει αντίστοιχό του ακόμα και που πιστεύω ότι αν συνδυαστεί και με την βιωματική επίσκεψη των παιδιών σε σπήλαια, να μπορεί να λειτουργήσει σαν μια αφορμή για να πάρει ένα παιδί πληροφορίες για την ιστορία του τόπου του. Πιστεύω ότι αν δε γνωρίζει κάποιος τη σημασία και την ιστορία κάποιων χώρων, σημείων, θέσεων του τόπου του, δε μπορεί να τον εκτιμήσει όσο χρειάζεται. 

Για ποιο λόγο θα προτείνατε στο γονιό να αγοράσει ένα παιδικό παραμύθι με θέμα τα σπήλαια της χώρας μας για το παιδί του; 

Τα παραμύθια αυτά περιέχουν οικολογικά μηνύματα και διαδραματίζονται σε κρυμμένους τόπους φαντασίας, γεμάτους από ιστορία και τοπικούς θρύλους. Και φανερώνουν ότι αυτοί οι τόποι που συχνά βρίσκονται απλά κάτω από τα πόδια μας είναι υπαρκτοί.

Αν δε γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας, πιστεύω ότι δε γνωρίζουμε ποιοί είμαστε. Τα σπήλαια από την αρχαιότητα ταυτίστηκαν με την ψυχή κατά τον Πλάτωνα και νομίζω ότι σε μια εποχή που κινδυνεύουν οι ανθρώπινες αξίες είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε τον όμορφο εσωτερικό κόσμο που διαθέτουμε και μέσα μας και απλά κάτω από την πόλη που ζούμε.

Που μπορεί να βρει κάποιος τις συγκεκριμένες εκδόσεις;

Στα βιβλιοπωλεία, αλλά και σε κάποια Μουσεία Φυσικής Ιστορίας (Ηρακλείου Κρήτης, Γουλανδρή, Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Μυτιλήνης, όπως και σε κάποια σπήλαια (Αλιστράτης Σερρών και Περάματος Ιωαννίνων) προς το παρόν.

Τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες μας μέσα από το περιοδικό;

Ο τόπος που γεννιέται ένας άνθρωπος πάντα επηρεάζει την ιδιοσυγκρασία του. Παρόλο που μεγάλωσα και ζω στην Αθήνα, νομίζω ότι το μέρος που γεννήθηκα, η Κεφαλονιά, είναι μαζί μου συνοδοιπόρος στα ταξίδια της φαντασίας μου, μα και στα υπαρκτά ταξίδια που μπορεί να κάνει κάποιος πάνω ή και κάτω από την «επιφάνεια».

Τα σπήλαια της Κεφαλονιάς ήταν από τα πρώτα που δόθηκαν σε κοινή θέα, τη δεκαετία του 1960, για να μπορούν οι άνθρωποι να τα επισκέπτονται. Ελπίζω τα παραμύθια αυτά να σταθούν αφορμή να αγαπήσουμε τον τόπο μας και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτόν τον τόπο, αλλά και άλλους ξένους, συνδέει ως κοινό και ζωτικό στοιχείο η υπόγεια φυσική μας κληρονομιά. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να κάνει όλον τον κόσμο μια αγαπημένη πατρίδα.

 

 
 
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]
27 Σεπτεμβρίου 2022

Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]

Σήμερα το πρωί τέθηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμή των αξιωματικών και στρατιωτών της Ιταλίας …
Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι
27 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Παναγή Βαλλιάνου στο Αργοστόλι θα πραγματοπ…
Πρόγραμμα Erasmus με θέμα «Risk Impact Zone Environment» στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου
26 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόγραμμα Erasmus με θέμα «Risk Impact Zone Environment» στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου

Σήμερα το πρωί το 2ο Λύκειο Αργοστολίου υποδέχτηκε, εκπαιδευτικούς και μαθητές των συνεργαζόμενω…
Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης διοργανώνει ημέρα δράσης «STREETWORK» στην Αγία Ευφημία
26 Σεπτεμβρίου 2022

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σάμης διοργανώνει ημέρα δράσης «STREETWORK» στην Αγία Ευφημία

Ημέρα Τετάρτη 28.09.2022 και ώρα 11.00 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης,θα βρίσκεται σ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design