13 Σεπτεμβρίου 2006

Μερικές σκέψεις για τις εκλογές που έρχονται.

Αγαπητοί αναγνώστες των ιστοσελίδων μας,
Οι μέρες για τη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία, των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, της επιλογής δηλαδή των τοπικών αρχόντων που θα λάβουν τις αποφάσεις για το μέλλον του τόπου τα επόμενα τέσσερα χρόνια, πλησιάζουν. Με την ευκαιρία της ολιγοήμερης αδείας μου και της έλευσής μου στο αγαπημένο μου νησί αποφάσισα να γράψω κι εγώ μερικά πράγματα που αντιπροσωπεύουν αυτά που πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρά κατά την μεγάλη αυτή απόφαση που θα κληθούμε να λάβουμε σε λίγες μέρες. Σε καμία περίπτωση δεν έχω στόχο να σας κάνω να ψηφίσετε συγκεκριμένους υποψηφίους και παρατάξεις, γιατί θεωρώ ότι ο ρόλος μου μέσα από ατή την ιστοσελίδα δεν είναι αυτός και ούτε θα επέτρεπα στον εαυτό μου να σας κατευθύνει κατά αυτόν τον τρόπο. Αντίθετα, θέλω να σας προβληματίσω με σκοπό να επιλεγούν τα καλύτερα άτομα για να αντεπεξέλθουν στον ρόλο που θα τους ανατεθεί αμέσως μετά τις εκλογές.

Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν, δεν ψηφίζουμε με βάση κομματικά κριτήρια, αλλά με το αν θεωρούμε κάποιον ικανό να διεκδικήσει από την πολιτεία όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, αλλά και να εκμεταλλευτεί τους υπάρχοντες πόρους για την βελτίωση της καθημερινής μας ζωής. Επιλέγουμε τα περισσότερο ικανά άτομα και όσους θεωρούμε ότι θα ενδιαφερθούν πραγματικά για τα προβλήματα του τόπου μας, κάτι που φυσικά προϋποθέτει γνώση τους, αλλά και διάθεση για δουλειά.

Η λογική του ότι επιλέγω κάποιον επειδή εκλέγεται τόσα χρόνια και επομένως είναι έμπειρος πολιτικός είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Προσωπικά θα επέλεγα ευκολότερα κάποιον που δοκιμάζει για πρώτη φορά να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία γιατί είναι πιο πιθανόν να έχει διάθεση για δουλειά και για προσφορά στον τόπο, έχει φθαρεί ελάχιστα και δεν έχει τις εξαρτήσεις που έχει ένας πολιτικός που εκλέγεται κάθε τετραετία. Βέβαια, πιθανότατα έχει λιγότερες διασυνδέσεις, αυτό ωστόσο τον κάνει και πιο αντικειμενικό και ελάχιστα επηρεαζόμενο στις αποφάσεις του.

Θέλω να πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να απαλλαγούμε από αυτούς που ονομάζουμε επαγγελματίες πολιτικούς. Ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με μοναδικό του μέλημα τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και την ανάδειξη μέσα από αυτήν κάθε άλλο παρά παραγωγικός μπορεί να είναι. Αντίθετα, ένας εργαζόμενος επαγγελματίας του τόπου σίγουρα γνωρίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τα πραγματικά προβλήματα και η άποψή του προσανατολίζεται πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά χρειάζεται.

Η συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε σημαντικό ποσοστό είναι άκρως απαραίτητη, γιατί αυτοί αποτελούν τους φορείς νέων ιδεών και έχοντας στενότερη σχέση με τη σύγχρονη τεχνολογία μπορούν να την αξιοποιήσουν και να την επιβάλλουν προς εξυπηρέτηση του πολίτη.

Επιτέλους, κάτι που ακούγεται πολύ τα τελευταία χρόνια αλλά δεν το έχουμε δει στην πράξη, είναι αναγκαία η συμμετοχή ανθρώπων με επιστημονικό υπόβαθρο. Η πολιτική ζωή πρέπει να σταματήσει να αποτελεί επικράτηση μέσω της υβραιολογίας και της φωνής από κάθε πλευρά, αλλά αντίθετα να είναι μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ υπεύθυνων ατόμων που σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τις περιστάσεις να συνεργάζονται για το κοινό καλό του τόπου.

Επιπρόσθετα, σε όλα αυτά να αναλογιστούμε και το τι έπραξαν όσοι μέχρι στιγμής διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του τόπου σκεφτόμενοι τα έργα που έπραξαν, καθώς και το πώς αυτά εκτελέστηκαν, με τι πρόβλεψη και προδιαγραφές, αλλά και ποιο το κόστος τους. Ενδεικτικά αυτή τη στιγμή μου έρχονται στο νου, χωρίς να καλύψω ούτε ένα ελάχιστο μέρος του συνόλου:

• Το δίκτυο ύδρευσης του δήμου Αργοστολίου που χρονολογείται από το 1953. Ίσως περιμένουμε μια ακόμα μεγάλη καταστροφή για να αντικαταστήσουμε τους επικίνδυνους καρκινογόνους αμυαντοσωλήνες σε ένα δίκτυο που ούτως ή άλλως έχει κορεστεί σε μια πόλη που τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκε σε μέγεθος. Οι συχνές διακοπές στην υδροδότηση της πόλης σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν με τον σύγχρονο χαρακτήρα που κάποιοι επιθυμούν να προσδώσουν στην πόλη και που οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι δρόμοι της πόλης στρώθηκαν, πλην όμως πρόχειρα και χωρίς τις κατάλληλες κλήσεις για το νερό της βροχής. Αλλά και με δεδομένο ότι θα σκαφτούν εκ νέου για να περαστούν σωλήνες, το έργο αυτό μάλλον αποτελεί προσωρινή μαγική εικόνα, αφού δεν προβλέφτηκε να γίνει με την λογική χρονολογική σειρά ενός οργανωμένου δημοσίου έργου. Μήπως εξάλλου θα έπρεπε να υπάρχει και πρόβλεψη ακόμα και για δίκτυα τηλεφώνου, αλλά και καλωδιακής τηλεόρασης με βάση την παγκόσμια νέα τάση της τεχνολογίας;
• Η γέφυρα Δεβοσσέτου έκλεισε, αλλά παραμένει ως ένα λάφυρο στη μάχη μεταξύ όσων επιθυμούσαν το άνοιγμα και το κλείσιμο αυτής, ανάλογα με τα προσωπικά τους συμφέροντα. Καμία διαδικασία για την απαραίτητη αναστύλωση, αλλά και γιατί όχι την τουριστική αξιοποίηση και προβολή του τόπου μας μέσα από αυτό. Ο δρόμος του κουτάβου στρώθηκε πρόχειρα, με αποτέλεσμα ήδη να έχει εκλείψει η ομαλή ροή της κυκλοφορίας στο φρέσκο οδόστρωμα από τις αλλοιώσεις σε αυτό που ήδη σχηματίστηκαν. Και για διαπλάτυνση φυσικά ούτε λόγος.
• Ο δρόμος της Κρανιάς ξεκίνησε, αλλά παραμένει σε στάσιμη κατάσταση εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι φοβήθηκαν την αντίδραση των λίγων μπροστά στο συμφέρον τον πολλών που καθημερινά τον διασχίζουν με μεγάλο κίνδυνο για την σωματική τους ακεραιότητα. Σε κάθε έργο οι εκπτώσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό είναι συνηθισμένες, καθώς κανένας δεν αντιδράσει και οι εκπρόσωποί μας παραλαμβάνουν επικίνδυνα έργα που θα έπρεπε να επιστραφούν ως απαράδεκτα και να ενεργοποιηθούν οι ποινικές ρήτρες της εκάστοτε συμφωνίας ανάθεσης.
• Τα λιμάνια μας παραμένουν σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να διώχνουμε τον υψηλό τουρισμό που φέρνουν τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και να επιλέγουμε όσους έρχονται με οικονομικά πακέτα και δεν αφήνουν χρήματα στον τόπο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μαρίνα της πόλης που κρίθηκε άχρηστη προς αξιοποίηση γιατί απλά δεν ερωτήθηκαν οι ειδικοί πριν από την κατασκευή τους. Ακόμα και ο λιμενοβραχίονας είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, γιατί πολύ απλά αλλοιώνει την φυσιογνωμία της λιμνοθάλασσας σε μια περίοδο που ακόμα και ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί.
• Η κατάσταση στους δήμους όσον αφορά το προσωπικό μπορεί να χαρακτηριστεί σε οριακό σημείο. Ελάχιστοι εξειδικευμένοι υπάλληλοι μπορούν να προσφέρουν, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς παραμυθιάστηκαν με μονιμοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται μετέωροι, απλήρωτοι και αρκετοί από αυτούς σε απόγνωση.
• Τα ΤΕΙ αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης και όχι διαλόγου, ενώ όλοι γνωρίζουμε την ευεργετική επίδραση που είχαν στην τοπική οικονομία. Δεν είναι εύλογο οι υποψήφιοι φοιτητές να μην επιθυμούν να σπουδάσουν σε μια σχολή που διαθέτει τόσα προβλήματα και αυτό γνωστοποιείται σε αυτούς πριν ακόμα την επιλέξουν;
• Τα χρέη των δήμων απέναντι και σε αυτούς τους ίδιους τους επαγγελματίες είναι αρκετά υψηλά και δυσχεραίνουν την κατάστασή τους ειδικά όταν αυτοί έχουν βασιστεί σε δάνεια για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
• Ο μεγάλος αρχαιολογικός πλούτος της ιδιαίτερης πατρίδας μας είναι ελάχιστα γνωστός, ενώ η αξιοποίηση και η προβολή του τόπου δεν περιλαμβάνει το βασικό μέσο της εποχής που είναι το διαδίκτυο. Η χρήση του και μια προσπάθεια για μια οργανωμένη και εμπεριστατωμένη προβολή από τους ειδικούς σίγουρα θα είχε ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τόπου.
• Ποιος μπορεί να ξεχάσει την μεγάλη δυσφήμιση του τόπου όταν το δίκτυο ηλεκτροδότησης κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος από μια ισχυρή κακοκαιρία βυθίζοντας στο σκοτάδι το νησί για 6 ολόκληρες ημέρες. Και πόσο μεγάλη ντροπή αισθανθήκαμε όταν μας είπαν ότι θα αποκατασταθεί με τις ίδιες προδιαγραφές με το προηγούμενο.

Αυτά και άλλα πολλά που γνωρίζουμε, αλλά και πολλά που δεν γνωρίζουμε θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ. Στόχος δεν είναι όμως να καταγραφούν όλα τα προβλήματα του τόπου, αλλά να προβληματιστούμε σε μια περίοδο που έχουμε στα χέρια μας την μεγάλη απόφαση της επιλογής.

Όσοι θεωρούν ότι όλα στον τόπο πάνε καλά μπορούν να επιβραβεύσουν με την ψήφο τους αυτούς που τα έφεραν σε πέρας με αυτό τον τρόπο. Οι υπόλοιποι μπορούν να αναζητήσουν σε κάποιους άλλους υποψήφιους και σε νέα πρόσωπα την ελπίδα για κάτι καλύτερο. Και ελπίζουμε αυτή τη φορά να μην διαψευσθούν.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Α.Ο. Διλινάτων [06.02.2023]
8 Φεβρουαρίου 2023

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Α.Ο. Διλινάτων [06.02.2023]

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, μέσα σε ένα ευχάριστο και οικογενειακό κλίμα, σε μια όμορφη βραδιά…
Aποκριάτικη εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης
7 Φεβρουαρίου 2023

Aποκριάτικη εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης σας προσκαλεί την Κυριακή 12 Φεβρου…
Κοπή πίτας του Α.Ο. Διλινάτων και της τοπικής σχολής του Ολυμπιακού Πειραιώς
6 Φεβρουαρίου 2023

Κοπή πίτας του Α.Ο. Διλινάτων και της τοπικής σχολής του Ολυμπιακού Πειραιώς

Το Δημοτικό Διλινάτων «Κ. Βαρτελάτος» έβαλε τα γιορτινά του, σήμερα το πρωί, προκειμένου να υποδ…
Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης «Του κρασιού, του γλεντιού & της αποκριάς» μια συναυλία αφιερωμένη στην παλιά Αθήνα
6 Φεβρουαρίου 2023

Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης «Του κρασιού, του γλεντιού & της αποκριάς» μια συναυλία αφιερωμένη στην παλιά Αθήνα

Αγαπητοί μας φίλοι, Με αφορμή τις ευχές μας για καλές Απόκριες σας προσκαλούμε στην ξεχωριστή…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Λουκία Μικελάτου είναι η νέα Βασίλισσα του Αργοστολιώτικου Καρναβαλιού
5 Φεβρουαρίου 2023

Η Λουκία Μικελάτου είναι η νέα Βασίλισσα του Αργοστολιώτικου Καρναβαλιού

Η Λουκία Μικελάτου είναι η νέα Βασίλισσα του Αργοστολιώτικου Καρναβαλιού. Κατάγεται από τα Καρδα…
O Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος από το ΡΙΦΟΡΤΣΟ
2 Φεβρουαρίου 2023

O Κεφαλονίτικος σατιρικός γάμος από το ΡΙΦΟΡΤΣΟ

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 12 Φ…
Βοσκοπούλα από το 1910 patisserie chocolaterie «Η φινέτσα, αποτυπωμένη στα πιο περίτεχνα γλυκίσματα»
21 Δεκεμβρίου 2022

Βοσκοπούλα από το 1910 patisserie chocolaterie «Η φινέτσα, αποτυπωμένη στα πιο περίτεχνα γλυκίσματα»

Κάτι αλλάζει στην Κεφαλονιά και φέρνει… την πιο γλυκιά εμπειρία σοκολάτας. Το μυθικό ζαχαρο…
Βρείτε ποικίλες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο κατάστημα «Πετράτος – The P Store»
19 Δεκεμβρίου 2022

Βρείτε ποικίλες ιδέες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα σας στο κατάστημα «Πετράτος – The P Store»

Δεκέμβρης σημαίνει Χριστούγεννα. Χριστούγεννα σημαίνει Δώρα. Δώρα σημαίνει «ΠΕΤΡΑΤΟΣ – THE P STO…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design