Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Νέος εξοπλισμός για το Αστεροσκοπείο «ΕΥΔΟΞΟΣ» στον Αίνο.
Εξοπλίζονται οι εγκαταστάσεις του «Εθνικού Κέντρου Αστρονομίας ΕΥΔΟΞΟΣ», ίδρυμα το οποίο ανήκει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης καθώς υπεγράφη από τον Γ. Γ. Περιφέρειας Ιονίων Νήσων κ. Σ. Βόσδου η απόφαση χρηματοδότησης, από το ΠΕΠ Ιονίων Νήσων.
Με το έργο, προϋπολογισμού 872,500 €, προωθείται η αναβάθμιση και η ενίσχυση υφισταμένων ερευνητικών υποδομών που λειτουργούν στο Ιόνιο στους τομείς της αστροδιαστημικής, της γεωδυναμικής και της σεισμολογίας.
Στο χώρο της αστροδιαστημικής και της τηλεμάθησης, υφίσταται και λειτουργεί σε υψόμετρο 1040μ το «Εθνικό Κέντρο Αστρονομίας ΕΥΔΟΞΟΣ», το οποίο αποτελεί επίσημο διαδικτυακό αστεροσκοπείο του εκπαιδευτικού συστήματος και το πρώτο και μόνο ρομποτικό αστεροσκοπείο της χώρας μας.
Το «Αστεροσκοπείο ΕΥΔΟΞΟΣ» εξυπηρετεί σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού παρέχοντάς τους μεταξύ άλλων τηλεματική πρόσβαση στο υπερσύγχρονης τεχνολογίας ρομποτικό τηλεσκόπιο «Ανδρέας Μιχαλιτσιάνος» που αναπτύχθηκε στον Αίνο το 2000. Είναι ένα από τα τρία σπουδαιότερα εκπαιδευτικά αστεροσκοπεία της Ευρώπης, το μεγαλύτερο τέτοιο κέντρο στην Ελλάδα, η παροχή υπηρεσιών του είχε χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαική Επιτροπή και συμβάλει στην παρακολούθηση της περιοχής στον κρίσιμο τομέα των σεισμών.
Με την νέα χρηματοδότηση του έργου θα πραγματοποιηθεί:
Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του «Αστεροσκοπείου Έυδοξος».
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα συντηρηθούν και θα διαμορφωθούν κατάλληλα προς παντοειδή υποστήριξη των σχετικών ερευνών και δράσεων.
Η απόκτηση δύο (2) αυτοματοποιημένων πολυδύναμων κατοπτρικών τηλεσκοπίων μεσαίας διαμέτρου συζευγμένων με προηγμένες οργανολογίες αναλύσεως φωτός τα οποία θα συμπληρώσουν το ημιτελές «ευέλικτο ρομποτικό τηλεσκοπικό δίκτυο» του Εθνικού Κέντρου Αστρονομίας «ΕΥΔΟΞΟΣ» της Κεφαλονιάς. Η περιφέρεια του Ιονίου θ’ αποκτήσει το πρώτο στην Ελλάδα «κατανεμημένο τηλεσκόπιο» αξιώσεων ικανό να συμμετέχει στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Με την επέκταση των δυνατοτήτων τους τα δικτυωμένα ερευνητικά συστήματα του «Αστεροσκοπείου ΕΥΔΟΞΟΣ» θα δύνανται να διεξάγουν αυτοτελή προγράμματα έρευνας.
Με αυτόν τον τρόπο, προσφέρονται στην νέα γενιά επιστημόνων της χώρας μας, νέες ευκαιρίες και πολύτιμες δυνατότητες προσπέλασης ξένων συστημάτων οι οποίες, έως σήμερα, ήταν παντελώς ανύπαρκτες.
Η απόκτηση οκτώ (8) σύγχρονων ψηφιακών σεισμογράφων και πέντε (5) ψηφιακών παλιρροιογράφων. Tα όργανα αυτά θα τοποθετηθούν και στους τέσσερις νομούς της περιφέρειας του Ιονίου. Οι σεισμογράφοι θα είναι σταθερής θέσης σε περιόδους σεισμικής ηρεμίας και θα συλλέγουν στοιχεία της συνήθους σεισμικότητας.
Με τον τρόπο αυτό εγκαθιδρύεται στο Ιόνιο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, «ευέλικτο δίκτυο σεισμογράφων». Με τη σεισμική δράση που θα καταγραφεί από την έναρξη λειτουργίας των οργάνων θα διαμορφωθεί νέο, ακριβές μοντέλο «σεισμικών ταχυτήτων» στο στερεό φλοιό της περιοχής του Ιονίου.
Οι παλιρροιογράφοι θα τοποθετηθούν σε σταθερές θέσεις και θα συνδεθούν με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΕ) στην Αθήνα και με το «Εθνικό Αστεροσκοπείο Εύδοξος» στην Κεφαλονιά.
Με το έργο το Ιόνιο για πρώτη φορά ένα πολυδύναμο ενόργανο σύστημα συλλογής επιστημονικών στοιχείων χρήσιμων σε πληθώρα ερευνητικών κατευθύνσεων και τεχνολογικών εφαρμογών.
Πέρα απο τα ερευνητικά/επιστημονικά ωφέλη που έχει το έργο της Νομαρχιακής Αρχής, έχει και κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Δημιουργεί νέες εποχιακες θέσεις εργασίας κατα τη διάρκεια της εκτελέσεώς του, ενώ μετα την περάτωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν νέες μόνιμες θέσεις εργασίας επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού.