Skip to main content
25 Αυγούστου 2006

ΝΕΑ της ΕΡΙΣΟΥ (Αύγουστος Α).

Διαβάστε παρακάτω το δεκαπενθήμερο ειδησεογραφικό δελτίο επικοινωνίας των Ρισιάνων:

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΒΑΣΙΛΙΚΑΔΩΝ

Την Δευτέρα 31-07-06 στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την υλοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Υ.Π.Ε Ιονίων Νήσων να ιδρυθεί Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο 24ώρου βάσεως, αναβαθμιζομένου έτσι του Αγροτικού ιατρείου στις Βασιλικάδες και εξετάστηκαν οι κτιριακές υποδομές που απαιτούνται.Συμμετείχαν, Ο Βουλευτής του Νομού Πέτρος Αλιβιζάτος, ο Αντιπρόεδρος της Δ.Υ.Π.Ε. Ιονίων Νήσων Παύλος Καψαμπέλης που ήρθε για το σκοπό αυτό στη Κεφαλωνιά από τη Κέρκυρα, οι Διοικητές των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου, Χρόνης και Κεκάτος, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σάμης Β.Μαρούλης και από το Δήμο, ο Δήμαρχος Κ. Κοντογούρης, η Α/δήμαρχος Χ. Νικολετάτου , ο επί κεφαλής της Α/πολίτευσης στο Δήμο, Δημ. Σύμβουλος, Γ. Βανδώρος και ο τεχνικός υπάλληλος του Δήμου Γ. Φιλιππάτος που θα συνδράμει επικουρικά τις υπηρεσίες του ΔΥΠΕ, το οποίο έχει τη ευθύνη του έργου. Ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος ανέλαβε τον συντονισμό των δράσεων και τις απαραίτητες ενέργειες στα Υπουργεία.

Οι παραλίες μας κινδυνεύουν

Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις παραλίες μας έχουμε κατ΄ επανάληψη αναφερθεί. Η Δημοτική μας αρχή, με τις παραλήψεις και την ουσιαστική αδιαφορία της, τάχει κάνει κυριολεκτικά θάλασσα στη …..θάλασσα! Στο Δελτίο μας αρ. 35 του Ιουνίου, σας είχαμε πληροφορήσει για το ότι δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Δήμου στην επιτροπή που θα καθόριζε τη χρήση των παραλιών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στο Φώκι, όπου σκάφη και λουόμενοι βρίσκονται σε συνεχή αντιπαράθεση. Πρόσφατα, το σκάφος γνωστού …..άγνωστου! καθαρίζοντας τις σεντίνες του, άφησε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα. Μερικοί λένε πως το έκανε επίτηδες γιατί οι λουόμενοι τον ενοχλούσαν! Ευτυχώς αποφύγαμε τη ρύπανση των ακτών χάρις την έγκαιρη επέμβαση του Περιβαλλοντικού συλλόγου που ειδοποιήθηκε από τους αγανακτισμένους Δημότες. Ο Λιμενικός σταθμός, δεν μπορούσε να επέμβει, διότι εκείνη την ώρα περίμενε να έρθει το…Φέρρυ! Πάντως μάθαμε ότι επέβαλε στο σκάφος πρόστιμο 6000 Ευρώ. Όταν βρούμε το έγγραφο θα σας πληροφορήσουμε για το περιεχόμενο και την τύχη του. Οι αγανακτισμένοι δημότες απέστειλαν την εξής επιστολή.

Προς: Δήμο Ερύσου
Κοιν.: Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλλονιάς και Ιθάκης,
Λιμεναρχείο Φισκάρδου, ( Λιμενικό σταθμό)
Λιμεναρχείο Αργοστολίου

Από: Κάτοικοι και παραθεριστές περιοχής Φισκάρδου
Ημερομ.: 10 Αυγούστου 2006
Θέμα: Προστασία όρμου «Φώκι» στην περιοχή Φισκάρδου
Κύριοι,
Με την παρούσα θα θέλαμε κατΆαρχήν να διαμαρτυρηθούμε για την αδιαφορία του Δήμου Ερύσου σχετικά με την προστασία των όρμων που περικλείουν την περιοχή ευθύνης του. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η περιοχή της Ερύσου δεν διαθέτει μεγάλης έκτασης αμμώδεις παραλίες όπως το μεγαλύτερο μέρος του νησιού μας, περικλείεται όμως από πανέμορφα λιμανάκια, τα οποία χρόνια τώρα χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες / τουρίστες ως τόποι αναψυχής και θαλάσσιων μπάνιων.
Όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε, τα λιμανάκια αυτά, είναι χαρακτηρισμένα στους ναυτικούς χάρτες ως όρμοι, γεγονός που επιτρέπει σε σκάφη κάθε είδους να ελλιμενίζονται σΆαυτά.

Αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια : με εξαίρεση την Έμπλυση όπου ο ελλιμενισμός σκαφών απαγορεύεται λόγω του υποθαλάσσιου καλωδίου της ΔΕΗ, όλοι μας λίγο – πολύ έχουμε συνηθίσει να κολυμπάμε ανάμεσα σε σκάφη. Όμως, με τη ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια, το κακό έχει παραγίνει. Ειδικά την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου, αρκεί να κάνει κανείς μια βόλτα στους πανέμορφους όρμους της περιοχής μας για να διαπιστώσει ότι είναι γεμάτοι από σκάφη κάθε λογής και μεγέθους, με όποιο κίνδυνο συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των λουομένων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το δυστύχημα είναι ότι παρά τα συνεχή παράπονα προς τον Δήμο Ερύσου και το Λιμεναρχείο Φισκάρδου (ΛΣ) από κατοίκους και συλλόγους της περιοχής, ουδείς έχει ενδιαφερθεί εμπράκτως για το θέμα – ο ίδιος ο δήμαρχος σε κατΆ ιδίαν συζητήσεις έχει δηλώσει παντελώς αναρμόδιος για τη χρήση των γύρω όρμων!

Το αποτέλεσμα είναι ότι ουδείς ελέγχει τις δραστηριότητες αυτών των σκαφών, το πού και πώς ελλιμενίζονται (για παράδειγμα, είναι νόμιμο να δένουν να σχοινιά τους στα κυπαρίσια ή να κινούνται με μεγάλες ταχύτητες τόσο κοντά στους λουόμενους;), το πού αφήνουν τα λύματά τους κ.ο.κ. Μόνοι μάρτυρες της καταστροφής που συντελείται είμαστε εμείς οι λουόμενοι που, επειδή δεν προτιμούμε τις πισίνες των πολυτελών ξενοδοχείων που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια (ας μην αναφερθούμε τώρα σε αυτήν την τεράστια οικολογική καταστροφή σε μια περιοχή που στερείται το τρεχούμενο νερό), βρίσκουμε κάθε μέρα τις θάλασσές μας όλο και πιο βρώμικες. Φέτος μάλιστα, πέρα από τις γνωστές και αποκρουστικές φυσαλίδες βρωμιάς στην επιφάνεια του νερού, πρώτη φορά εμφανίστηκαν στον όρμο «Φώκι» και επικίνδυνες τσούχτρες!

Για να μη μιλήσουμε για τα κάθε λογής σκουπίδια που βρίσκουμε καθημερινά στις ακτές μας: από πλαστικές σακούλες και μπουκάλια μέχρι ακαθαρσίες και παπούτσια! Αλήθεια, κύριε Δήμαρχε, η καθαριότητα των ακτών δεν ανήκει στην αρμοδιότητά σας; Το απορριμματοφόρο σας περνά σχεδόν καθημερινά από το Φώκι και την Έμπλυση: είναι τόσο δύσκολο και δαπανηρό να τοποθετήσετε 2 επιπλέον μικρούς κάδους μέσα στις παραλίες και να βάλλετε έναν υπάλληλο του τομέα καθαριότητας να μαζεύει τα σκουπίδια;

Μήπως δικό σας δεν είναι το λεωφορείο που κατεβάζει τους κατοίκους των γύρω χωριών σΆαυτές τις παραλίες όπου υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο; Πώς λοιπόν αποποιείσθε των ευθυνών σας όταν με δικά σας μέσα οδηγείτε τον κόσμο στους εν λόγω όρμους, παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι αυτές είναι οι παραλίες που διαθέτουμε; Βρίσκετε σωστό να κολυμπούν οι δημότες και οι επισκέπτες μέσα στα σκουπίδια που με την πρώτη δυνατή βροχή και τον αέρα παρασύρονται κατΆευθείαν στη θάλασσα;!

Το αποκορύφωμα αυτής της αδιαφορίας και ασυδοσίας είναι η πετρελαιοκηλίδα που άφησε προ ημερών φεύγοντας από το Φώκι σκάφος , το οποίο – άγνωστο με ποιας αρχής την άδεια – λειτουργούσε για μέρες μέσα στον όρμο ως πλωτό ξενοδοχείο! Και μόνο χάρη στην άμεση κινητοποίηση των λουομένων και του οικολογικού σωματείου της περιοχής υποχρεώθηκε το Λιμεναρχείο να δράσει (επιτέλους!) και να μεριμνήσει για τον άμεσο καθαρισμό του όρμου. Η μυρωδιά του πετρελαίου είναι ακόμα έντονη, μια βδομάδα μετά το συμβάν…

Επιτέλους κύριε Δήμαρχε ενδιαφερθείτε! Πρόκειται για εγκληματική αμέλεια! Παραθεριστές και κάτοικοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα να απολαμβάνουμε καθαρές θάλασσες, είτε σας ψηφίζουμε είτε όχι.

Είμαστε όλοι μαζί οι καλύτεροι διαφημιστές του τόπου μας, ώστε να συνεχίζουν να γεμίζουν οι δρόμοι και τα μαγαζιά του Φισκάρδου με κόσμο κάθε καλοκαίρι. Είμαστε υπέρ της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας αλλά με σχέδιο και προπαντός με σεβασμό στο περιβάλλον. Λυπούμαστε που εσείς το αγνοήσατε πανηγυρικά απουσιάζοντας παντελώς από τις συντονισμένες ενέργειες των υπόλοιπων δήμων του νησιού ή πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων πρωτοβουλίες τοπικών συλλόγων για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας. Τουλάχιστον, έστω και τώρα, πράξτε το λιγότερο δυνατό που μπορείτε: σώστε τον πανέμορφο όρμο «Φώκι»!

Με την παρούσα, ζητάμε τα προχωρήσετε άμεσα στις παρακάτω ενέργειες:
1. Να χαρακτηρισθεί το Φώκι προστατευόμενος όρμος με αποκλειστική χρήση την κολύμβηση και αναψυχή των λουομένων.
2. Να καθαριστεί η ακτή από τα σκουπίδια και να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων στα δέντρα.
3. Να απαγορευθεί ο ελλιμενισμός σκαφών στην περιοχή που οριοθετείται από τη σπηλιά και το μέσα μέρος το όρμου.
4. Σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο, να διαμορφωθεί η κατάλληλη υποδομή ώστε να τοποθετηθούν οι σωστές σημαδούρες για την αποτροπή του ελλιμενισμού των σκαφών (είναι απαράδεκτο να πρέπει να διαμαρτυρηθούμε κάθε καλοκαίρι για να τοποθετηθούν 5 ακατάλληλες σημαδούρες τις οποίες μετά από λίγες μέρες παρασέρνουν τα σκάφη και τα κύματα).

Είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε!

Δημοτική Αγωνιστική κίνηση

Την Παρασκευή 4/8, στην αίθουσα του ΔΣ στις 8 το βράδυ, ο ΔΣ Παναγής Μενεγής Χρυσάφης, σε συγκέντρωση Δημοτών, ανακοίνωσε την κάθοδο της ΔΑΚ Ερίσου στις Δημοτικές εκλογές, με επικεφαλής εκ νέου τον ίδιο. Επίσης ανακοίνωσε και τα ονόματα 14 υποψηφίων Δημ. Συμβούλων.

Η ΔΑΚ Ερίσου αποφάσισε να κάνει τελευταία, αισθητή την παρουσία της με δυναμικές ενέργειες. Στην συνεδρίαση του ΔΣ, μέλη της έφεραν και γέμισαν σκουπίδια την αίθουσα, διαμαρτυρόμενοι γιατί τα απορριματοφόρα δεν τα μαζεύουν από την παραλία της Αγ. Σοφίας που είναι κάτω από τα Κομιτάτα. Στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ απείλησαν με κατάληψη την αίθουσα του ΔΣ τοιχοκολλώντας σχετική προειδοποίηση στη πόρτα της. Την ημέρα της συνεδρίασης, επί τέλους, το απορριμματοφόρο μάζεψε τα σκουπίδια.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο ΝΣ Δημήτρης Ματζουράτος εκ νέου υποψήφιος Νομάρχης με την ΝΑΣ, γιατί η συγκέντρωση των δύο παρατάξεων ήταν κοινή, μια και οι δύο υποστηρίζονται από το ΚΚΕ.

Ο Μενεγής στην ομιλία του αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του Δήμου και κάλεσε τους Δημότες να ενισχύσουν την παράταξή του, γιατί, όπως είπε, μόνο αυτή μπορεί να παλέψει για τη λύση τους.

Ο Ματζουράτος που ακολούθησε, επεκτάθηκε στα γενικότερα προβλήματα της Κεφαλονιάς και ανακοίνωσε τα ονόματα τριών Ρισιάνων που θα πλαισιώσουν το ψηφοδέλτιό του.
Ακολούθησε συζήτηση με τους συγκεντρωμένους Δημότες πάνω στα προβλήματα της Ερίσου, η οποία γρήγορα επεκτάθηκε σε θέματα γενικότερης πολιτικής.
Ζητήσαμε από τον Μενεγή αντίγραφο της ομιλίας του και θα την δημοσιεύσουμε μόλις την πάρουμε.

Αναφορά στη Γιούλη μας

Το Σάββατο, 29/7, ο Σύνδεσμος Ρισιάνων «Αστερίς», με αγνάντι την ωραία θέα από το Σίρο, δίπλα στη παλιά εκκλησιά των Βασιλικάδων, που είχε φωτιστεί κατάλληλα, πραγματοποίησε μια πολύ νοσταλγική εκδήλωση. Η Αντιπρόεδρος Δώρα Καββαδία, διάβασε στην αρχή, τα εξής λόγια.

Αγαπημένα μέλη, φίλες/οι της Αστερίδος

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Η αποψινή βραδιά δεν είναι σαν τις άλλες που συνήθως διοργανώνουμε, δεν έχει θέματα και ομιλητές, η αποψινή βραδιά είναι αφιερωμένη στην Μνήμη και στην αγάπη του κάθενός μας.
Θέλουμε με μουσική και τραγούδι να θυμηθούμε όλους τους αγαπημένους μας που έφυγαν από κοντά μας, παλιούς και καινούργιους.

Θέλουμε να στεγνώσουμε το δάκρυ μας με μελωδίες που και αυτοί αγάπησαν και τραγούδησαν. Και η μουσική πιστέψτε με είναι ο ωραιότερος τρόπος Γιατί με αυτήν ο πόνος απαλύνεται, γλυκαίνει και ζωντανεύει στιγμές και μνήμες.

Εμείς λοιπόν αυτό θέλουμε! Να θυμηθούμε ξανά το χαμόγελό τους, τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε μαζί τους και σαν να τους είχαμε ανάμεσά μας να τους πούμε, τραγουδώντας αυτή τη φορά, πόσο τους αγαπήσαμε και πόσο μας λείπουν!

Διαλέξαμε αυτό το μέρος αφενός γιατί προσφέρεται για τέτοιου είδους ταξίδια, αγάπης και μνήμης και αφετέρου είχαμε υποσχεθεί στη Γιούλη μας, κάθε χρόνο να συναντιόμαστε εδώ μπροστά στο σπίτι της, ένα χώρο που λάτρεψε πραγματικά.

Σ΄αυτό το μουσικό ταξίδι θα μας βοηθήσουν οι υπέροχοι Αφοι Καραβιώτοι, που ξέρουν τόσο όμορφα να μας συντροφεύουν.
Ας γίνουμε λοιπόν όλοι μια παρέα κι ας τραγουδήσουμε όλοι, ο καθένας για τη δική του αγάπη.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU