Skip to main content
7 Απριλίου 2011

Ξεκινά το έργο της διάνοιξης μονοπατιών στην περιοχή του Αίνου

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου συμμετείχε στην συνάντηση που έγινε την Τρίτη 4 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή.Η συζήτηση αφορούσε στο Υποέργο 1ον, με τίτλο «Έργα Διακίνησης Επισκεπτών», του Τεχνικού Δελτίου που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «Προστασία και την Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου».

Το Υποέργο αυτό είναι ένα από τα 3 Υποέργα, τα οποία είχαν εγκριθεί παλαιότερα και υλοποιούσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας & Ιθάκης και τα οποία μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» έχουν πλέον περάσει στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας. Το εν λόγω Υποέργο προβλέπει, μεταξύ των άλλων, τη διαμόρφωση και σήμανση πεζοπορικών διαδρομών, η πλειοψηφία των οποίων θα χαραχθούν εντός του Εθνικού Δρυμού του Αίνου.

Η συνάντηση αυτή προέκυψε κατόπιν των δικαιολογημένων αντιδράσεων πολιτών, όταν διαπιστώθηκε από τους ίδιους ότι τμήματα δύο μονοπατιών της εγκεκριμένης μελέτης του έργου είχαν χαραχθεί μέσα από ιδιόκτητες περιοχές.

Από σχετικές καταγγελίες στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο στις 29.03.2011 και δυστυχώς και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας, διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι στοχοποιείται αδίκως ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Σε πρόσφατη συνάντηση που είχε γίνει στις 23.03.2011 για το θέμα των μονοπατιών μεταξύ της Προέδρου του Φορέα κ. Γ. Καμάρη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή, παρουσία του κ. Γ. Μήτσαινα και των κ.κ. Α. Λάντου και Λ. Τζανετάτου, είχε επισημανθεί η άδικη επίθεση κατά του Φορέα. Συνεπώς, με το παρόν Δελτίο Τύπου θέλουμε και οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής:

1. Η υλοποίηση του Υποέργου των μονοπατιών γίνεται υπό την επίβλεψη της Δασικής Υπηρεσίας Κεφαλληνίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας. Στην επίβλεψη του έργου δεν εμπλέκεται και δεν έχει καμία ευθύνη ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

2. Κατά την κατάρτιση της μελέτης, η οποία εγκρίθηκε από τις επιβλέπουσες αρχές και στην οποία βασίζεται το εν λόγω Υποέργο, ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη του Φορέα. Στη συγκεκριμένη μελέτη, κακώς κατά την άποψή μας, δεν είχε διερευνηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των περιοχών εκτός του Εθνικού Δρυμού, από τις οποίες προβλεπόταν να περάσουν τα μονοπάτια, και από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε δεν είχαν αναζητηθεί ούτε είχαν ενημερωθεί οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες.

3. Από τη πρώτη στιγμή, το προσωπικό του Φορέα παρακολουθούσε από ενδιαφέρον την υλοποίηση του Υποέργου με σκοπό την προστασία του Εθνικού Δρυμού και προκειμένου να προλάβει την καταστροφή σημαντικών βιοτόπων και την εξαφάνιση σπανίων φυτών και ζώων. Στις 02.02.2011 διαπίστωσε ότι τμήματα μονοπατιών διέρχονται μέσα από ιδιοκτησίες, γεγονός που τονίστηκε τόσο στον εργολάβο του έργου, όσο και στη Δασική Υπηρεσία Κεφαλληνίας, ρωτώντας αν έχουν ληφθεί οι σχετικές άδειες από τους ιδιοκτήτες. Για το ίδιο θέμα ενημερώθηκε και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κατά τη συνάντηση με την Πρόεδρο του Φορέα στις 23.03.2011.

4. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου συμφωνεί απολύτως με την απόφαση, που ελήφθη κατά την συνάντηση της 4ης Απριλίου, να μην περάσουν τα μονοπάτια από ιδιόκτητες περιοχές, εφόσον οι ιδιοκτήτες δήλωσαν ρητώς, ότι ουδόλως το επιθυμούν.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου δηλώνει ότι υπήρξε πάντοτε και θα συνεχίσει να είναι αρωγός όλων εκείνων των προσπαθειών που έχουν ως σκοπό την προστασία και ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Για αυτόν τον λόγο πάντα προθυμοποιείται να βοηθήσει και να συμβάλλει με την εμπειρία του σε προσπάθειες που έχουν τον παραπάνω στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο, διέθεσε από την πρώτη στιγμή στον εργολάβο του Υποέργου των μονοπατιών τα στοιχεία επικοινωνίας του, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου υλοποιείται εντός του Εθνικού Δρυμού. Ο Φορέας είναι πρόθυμος να συμβάλλει καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου εντός του Εθνικού Δρυμού, με γνώμονα τη διαφύλαξη των ευαίσθητων βιοτόπων και την προστασία των σπανίων και απειλούμενων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό από όλους ότι ο Φορέας του Αίνου, παρά τα όσα του έχουν κατά καιρούς καταλογισθεί, για άλλη μια φορά δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη για τα Υποέργα που έχουν υλοποιηθεί ή υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου ΅Προστασία και Ανάδειξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου’, τόσο από την Νομαρχία παλαιότερα, όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, σήμερα.

Στο εύλογο ερώτημα των πολιτών γιατί ο Φορέας δεν ερωτήθηκε ή δεν ερωτάται για την εκτέλεση των εν λόγω έργων, η απάντηση είναι η εξής: Τα έργα αυτά σχεδιάσθηκαν, εγκρίθηκαν και άρχισαν να υλοποιούνται από την τότε Νομαρχία πριν ακόμη συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Η παρακολούθηση των Υποέργων εντός του Εθνικού Δρυμού από το προσωπικό του Φορέα αφορά στην προστασία και διατήρηση της σημαντικής βιοποικιλότητάς του και στο πλαίσιο αυτής, ο Φορέας διατηρεί επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με σκοπό να επισημαίνει τα προβλήματα και να προλαβαίνει καταστροφές που ενδέχεται, ειδάλλως, να προέκυπταν.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεωργία Καμάρη
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Μαΐου 2024

Σπύρος & Μάκης Καραβιώτης «Το ταξίδι της καντάδας, από τα Επτάνησα… στην Αθήνα

Αγαπητοί φίλοι, Με ιδιαίτερη χαρά & τιμή σας αναγγέλλουμε την συμμετοχή μας σε δύο σημαντ…
22 Μαΐου 2024

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης συμμετέχει στην δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση του ΥΠ.ΠΟ. …
22 Μαΐου 2024

Διονύσιος Λαυράγκας: ένας πολυπράγμων μουσικός

Το Ωδείο Αθηνών θα πραγματοποιήσει 23 και 24 Μαΐου 2024, διημερίδα πάνω στο έργο του Διονυσίου Λ…
21 Μαΐου 2024

Παρέλαση για την 21η Μαΐου -Ένωση των Επτανήσων @Αργοστόλι [21.05.2024]

Με αρκετή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος εάν και νωρίτερα η παρέλαση για τον εορτασμό της …
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές
2 Μαΐου 2024

Στα καταστήματα «Voskopoula since 1910» θα βρείτε εξαιρετικές πασχαλινές λιχουδιές

Στα καταστήματα «Voskopoula sinve 1910» σας περιμένουν πασχαλινές λιχουδιές από πασχαλινό πανετό…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU