Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Πανευρωπαϊκό Βραβείο Πολεοδομίας Χωροταξίας 2005 στον καθ. Ηλία Μπεριάτο
Το φετεινό βραβείο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης πανεπιστημιακών σχολών πολεοδομίας – χωροταξίας (Association of European Schools of Planning- AESOP) για την καλύτερη -δημοσιευμένη- επιστημονική εργασία, απέσπασε ο συμπατριώτης μας καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ηλίας Μπεριάτος για το άρθρο του με τίτλο «Glocalising Urban Landscapes; Athens and the 2004 Olympic») (ελληνική μετάφραση: ‘Διεθνο-τοπικοποίηση των Αστικών Τοπίων: Οι μετασχηματισμοί της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004’ ) που έγραψε σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια, στο ίδιο πανεπιστήμιο κα Ασπα Γοσποδίνη και το οποίο δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Cities τομ. 21, τευχ.3, Ιούνιος 2004, σελ.187-202. Η απονομή του βραβείου έγινε στο ετήσιο συνέδριο της ένωσης, που έλαβε χώρα στην Βιέννη, από 13- 18 Ιουλίου 2005, με θέμα «Το όνειρο μιας μεγαλύτερης Ευρώπης» (The Dream of a Greater Europe). Το άρθρο επιλέχθηκε ανάμεσα σε 170 περίπου άρθρα, από 80 πανεπιστήμια όλων των χωρών της Ευρώπης, δημοσιευμένα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά,, ύστερα από ειδική διαδικασία κρίσης από διεθνή επιτροπή αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ή πρώτη φορά που κερδίζουν το διεθνές αυτό βραβείο Έλληνες πανεπιστημιακοί (και κατά συνέπεια και ή χώρα μας) γεγονός που συνιστά μια εθνική επιτυχία στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.
Το γεγονός αυτό δημοσιεύτηκε ήδη στον αθηναϊκό τύπο (Ελευθεροτυπία 22/7 και 23/7,
ΤΑ ΝΕΑ 5/8, Ρ/Σ Φλας κ.λ.π..)
Το άρθρο διερευνά τον μετασχηματισμό του αστικού τοπίου στην εποχή της οικονομικής παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς ανταγωνισμού των πόλεων και επιχειρεί να περιγράψει πώς η αρχιτεκτονική κληρονομιά και ο καινοτόμος σχεδιασμός του χώρου έχουν μετατραπεί σε ανταγωνιστικές αιχμές του σύγχρονου αστικού ‘μάρκετινγκ’. Το άρθρο εξειδικεύεται με την περιπτωσιολογική μελέτη της Αθήνας και τους μετασχηματισμούς του αθηναϊκού τοπίου λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.