Skip to main content
14 Αυγούστου 2007

Παρουσίαστηκε το βιβλίο «Γιατροί και Ιατρική της Κεφαλονιάς» του Γεράσιμου Πεντόγαλου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κουρκουμελάτων (Λειβαθούς) την Κυριακή 12 Αυγούστου η παρουσίαση του 2ου τόμου του βιβλίου «Γιατροί και Ιατρική της Κεφαλονιάς» του καθ. Γεράσιμου Πεντόγαλου που διοργάνωσε το Ιδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Γ. Τσιλιμιδός, ο Αντινομάρχης κ. Σπύρος Μοσχόπουλος ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου κ. Ν. Βαλλιανάτος ο νομαρχιακός σύμβουλος κ. Σ. Κουρής, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Α. Καλαφάτης, καθώς και διακεκριμένοι εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου των νησιών μας (μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γιάννης Αντωνάτος, Γερ. Μεταξάς, Α. Αντύπας κ.α). Επίσης παρέστησαν ο διευθυντής της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκη κ. Η. Τουμασάτος, η Διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου κα Σ. Ζαπάντη, ο καθηγητής ιστορίας κ. Γ Μοσχόπουλος, και γενικότερα προσωπικότητες από την τοπική επιστημονική και πνευματική κοινότητα και πλήθος συμπατριωτών μας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Αθανάσιος Σ. Φωκάς, μαθηματικός και γιατρός, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Cambridge και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Ιωάννης Μεταξάς, καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Διονύσιος Βώρος, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών και τέλος ο συγγραφέας του βιβλίου καθηγητής Γεράσιμος Πεντόγαλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΙΚΙ καθηγητής Ηλίας Μπεριάτος.

Στην αρχή έγινε χαιρετισμός από τον κ. Γερ. Βεργωτή εκπρόσωπο του φιλοξενούντος Ιδρύματος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Στη συνέχεια ο κ. Η. Μπεριάτος παρουσίασε τους ομιλητές και έκανε την σχετική εισαγωγή αναφερόμενος στην προσωπικότητα και το έργο του καθενός. Επίσης αναφέρθηκε στο συγγραφέα και το βιβλίο του το οποίο αποτελεί σημαντικό ντοκουμέντο (‘βιβλίο αναφοράς’) όχι μόνο για την ιστορία της ιατρικής στην Κεφαλονιά αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα. Υπενθύμισε δε ότι ο πρώτος τόμος είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών .

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο καθηγητής Α. Φωκάς ο οποίος ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου αναφερόμενος ιδιαίτερα στις περιπτώσεις ανιδιοτελούς προσφοράς των Κεφαλλήνων γιατρών σε κρίσιμες περιόδους λιμών, φυσικών καταστροφών, πολέμων κλπ. Επίσης μίλησε για την μεγάλη ικανότητα και επιστημονική επάρκεια των γιατρών της Κεφαλονιάς και παρουσίασε με παραδείγματα την αναγνώριση τους από την εθνική και διεθνή ιατρική κοινότητα.

Ο καθηγητής Γ. Μεταξάς αναφέρθηκε στις μεθοδολογικές αρετές και τις επιστημολογικές διαστάσεις του βιβλίου (υπόδειγμα για ανάλογες εργασίες σε άλλα γνωστικά πεδία) και εξέτασε μερικές –ορατές και μη -πτυχές στην σχέση γιατρών και κοινωνίας. Επίσης μίλησε για την σύνθετη σχέση του ιατρικού λειτουργήματος με την εκάστοτε πολιτική και κοινωνική εξουσία.

Την παρουσίαση ολοκλήρωσε σε ο αν. καθηγητής Δ. Βώρος ο οποίος αναφέρθηκε στην σταδιοδρομία του συγγραφέα ως γιατρού και ως πανεπιστημιακού διδασκάλου και έδωσε μια ζωντανή εικόνα της δράσης του στην Κεφαλονιά. Αναφέρθηκε επίσης στην χαρισματική του προσωπικότητα και στην ιατρική του δεινότητα. Τόνισε δε ότι υπήρξε ουσιαστικά ‘μαθητής’ του αφού διδάχτηκε από αυτόν και τα καθαρώς ιατρικά θέματα και την κοινωνική σημασία του ρόλου του γιατρού.

Τέλος ο συγγραφέας Γερ. Πεντόγαλος, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στους στόχους που υπηρετεί το βιβλίο του, το οποίο καλύπτει την περίοδο από την Ένωση (1864) μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο(1940).

Η εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή δεξίωση που προσέφερε το Ιδρυμα Γεωργίου και Μάρης Βεργωτή στην βεράντα του Πνευματικού Κέντρου Κουρκουμελάτων.

Το Δ. Συμβούλιο του ΙΚΙ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στα ΜΜΕ που κάλυψαν το γεγονός, και σε όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση καθώς και στους φίλους και συνεργάτες του ΙΚΙ που εργάστηκαν για την προετοιμασία και την διεξαγωγή της: Παν. Μπεριάτο, Θ. Μοσχόπουλο, Εύα Μπεριάτου, Μπ. Παπαδάτου.

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
26 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα , στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”, η συνέντευξη τύπου των διορ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU