Skip to main content
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Stan Smith;
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Stan Smith;
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Stan Smith;
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Stan Smith;
5 Μαΐου 2017

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας των Stan Smith;

Η Adidas έχει θέσει στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 40 εκατ. ζευγάρια αθλητικών παπουτσιών ετησίως, μέχρι να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο το 2020. Για να το πετύχει στηρίζεται στους έφηβους που ενδιαφέρονται για τη μόδα και στους χίπστερς των μεγαλουπόλεων. Και στην καρδιά της προσπάθειάς της βρίσκεται ένα παπούτσι 46 ετών, που φέρει το όνομα ενός παλαίμαχου τενίστα που ζει στη Νότια Καρολίνα και το τελευταίο μεγάλο τουρνουά που κέρδισε ήταν το 1980.

Το παπούτσι είναι το Stan Smith, λευκό, δερμάτινο με πράσινα στοιχεία που πρωτοκυκλοφόρησε το 1971, χρονιά που ο 70χρονος σήμερα Σταν Σμιθ (φωτογραφία κάτω) κέρδισε το δεύτερο και τελευταίο Grand Slam της καριέρας του στο μονό. Χάρη σε μια άρτια ενορχηστρωμένη διαφημιστική καμπάνια, το παπούτσι έκανε ένα από τα μεγαλύτερα comeback στην ιστορία του μάρκετινγκ, από τα πόδια μπαμπάδων των προαστίων σε εκείνα όσων θέλουν να είναι πάντα μέσα στην τελευταία μόδα. Και καθώς η Adidas πατάει γκάζι για να φθάσει τη Nike, τα στελέχη της θέλουν με αντίστοιχες καμπάνιες να φέρουν στο προσκήνιο και άλλα παπούτσια.

Καθώς η Adidas σχεδίαζε την αναγέννηση των Stan Smith πριν από πέντε χρόνια, το παπούτσι εξακολουθούσε να πουλάει, κυρίως σε εκπτωτικά καταστήματα. Ο Άρθουρ Χελντ, υπεύθυνος στρατηγικής και ανάπτυξης της γερμανικής εταιρείας, πίστευε ότι τα Stan Smith είχαν μία ανεκμετάλλευτη δυναμική, βλέποντας τη σχεδιάστρια Φίμπι Φίλο, καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου μόδας Celine να τα φοράει στις επιδείξεις της.

Το πρώτο βήμα της καμπάνιας ήταν η απόσυρση των Stan Smith από την αγορά το 2012, αφήνοντας το κοινό να πιστέψει ότι πρόκειται για οριστική απόφαση. Στα μέσα του 2013 ήταν αδύνατο να βρει κανείς παπούτσια Stan Smith, με αποτέλεσμα πολλοί φίλοι τους να στέλνουν επιστολές διαμαρτυρίες και στελέχη μέσα από την ίδια την εταιρεία να αμφισβητούν το σχέδιο του Χελντ και της ομάδας του. Στα τέλη του ίδιου χρόνου η εταιρεία άρχισε να στέλνει ως δώρο σε δεκάδες διασημότητες με τις οποίες είχε συνεργαστεί στο παρελθόν, ανάμεσά τους η παρουσιάστρια Έλεν ΝτεΤζένερις, ο σχεδιαστής Αλεξάντερ Γουάνγκ και ο ράπερ A$SAP Rocky μια επανασχεδιασμένη έκδοση των Stan Smith. Τα παπούτσια, μάλιστα, ήταν εξατομικευμένα: αντί για το πορτρέτο του τενίστα στη γλώσσα τους έφεραν εκείνο του κάθε παραλήπτη. Φυσικά όλοι άρχισαν να τα φοράνε και τον Νοέμβριο του 2013 η γαλλική έκδοση της Vogue φωτογράφισε το τοπ μόντελ Ζιζέλ Μπίντχεν με Stan Smith, λευκές κάλτσες και τίποτε άλλο πάνω της (φωτογραφία). Την ίδια περίοδο κυκλοφόρησε ένα βίντεο με ηθοποιούς και αθλητές που θυμούνταν και επαινούσαν τα θρυλικά παπούτσια. Ο ίδιος ο Σταν Σμιθ λέει στο βίντεο: «Ο γιος μου με ρώτησε κάποτε αν ονόμασαν το παπούτσι από εμένα ή εμένα από το παπούτσι».

Τα πρώτα νέα Stan Smith ακολουθούσαν την απλότητα των πρωτότυπων, με λευκό σώμα και πινελιές χρώματος στη γλώσσα και τη φτέρνα, και με τιμή κοντά στα 90 δολάρια. Στις αρχές του 2014 η Adidas τα έστειλε πρώτα σε καταστήματα για φανατικούς των αθλητικών παπουτσιών, στη συνέχεια σε αλυσίδες αθλητικών ειδών και, τέλος, σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Λίγο μετά κυκλοφόρησαν οι πρώτες παραλλαγές τους: Stan Smith με τακούνια, με ψεύτικες φολίδες κροκόδειλου, καθώς και 10 ζευγάρια ζωγραφισμένα στο χέρι από τον ράπερ Φάρελ Ουίλιαμς που πωλούνταν στο κατάστημα Colette του Παρισιού για 500 ευρώ.

Το 2015 η Adidas κυκλοφόρησε παραλλαγές για συγκεκριμένες ηλικίες και γούστα: Stan Smith με υφή δέρματος στρουθοκάμηλου, με velcro, με ροζ λεπτομέρειες, με μπλε γούνα στη φτέρνα, ακόμη και με τον Κέρμιτ τον βάτραχο. Το σχέδιο ήταν να αγοράζει ο καταναλωτής τρία, τέσσερα, ακόμη και πέντε ζευγάρια. Εκείνη τη χρονιά οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν στα 8 εκατ. ζευγάρια, ανεβάζοντας τις συνολικές πωλήσεις τεσσάρων δεκαετιών σε πάνω από 50 εκατομμύρια. Αν και οι αριθμοί για το 2016 δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, η εταιρεία ερευνών NPD Group εκτιμά ότι στις ΗΠΑ οι πωλήσεις πενταπλασιάστηκαν.

Ποια θα είναι τα επόμενα Stan Smith; Τα Samba που πρωτοκυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 1950 για ποδόσφαιρο κλειστού χώρου, τα Gazelle από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960 και τα Campus, που τα φορούσε ένας από τους Beastie Boys στο εξώφυλλο του άλμπουμ «Check your head» του 1992.

http://www.insider.gr

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU