Skip to main content
27 Μαΐου 2006

Πραγματοποιήθηκε ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης Ιλιάδας.

Με μεγάλη επιτυχία και σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης Ιλιάδας, στις 12, 13 και 15 Μαΐου 2006 από το Γαλλικό Ινστιτούτο. Συμμετείχαν σε αυτόν συνολικά χίλια περίπου άτομα. Οι κύριοι οργανωτές ο Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Alain Fohr και ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος Αντιπρόεδρος του Αρχαιοελληνικού Πανεπιστημιακού θεάτρου της Σορβόννης “Δημόδοκου” και ο Ι. Μαρωνίτης Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Ν. Πειραιά & Νήσων, δήλωσαν «είμαστε σε ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ήταν μεγάλη η ανταπόκριση συμμετοχής σε αυτόν τον Μαραθώνιο Ανάγνωσης Ιλιάδας προσωπικοτήτων των γραμμάτων και τεχνών, επώνυμων πολιτών, και πολιτικών. Συμμετείχαν επώνυμοι και ανώνυμοι πολίτες, φοιτητές του Παιδαγωγικού Τομέα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, μαθητές Πειραματικών Σχολείων, σπουδαστές, μέλη του Ομίλου Ουνέσκο Πειραιά, μέλη του Ομίλου Ουνέσκο Αμαρουσίου, Εκπαιδευτικοί και Πανεπιστημιακοί». Η ανάγνωση ήταν στα Αρχαία Ελληνικά, Νέα Ελληνικά, Γαλλικά κλπ.
12-14 Μαΐου 2006
12 Μαΐου Γαλλικό Ινστιτούτο
13 Μαΐου Φιλοπάππου – Fnac (The Mall, Μαρούσι) και
14 Μαΐου International Action Art, Πειραιά.
15 Μαΐου Περίπλους Νήσων Αργοσαρωνικού: Αίγινα, Πόρος Μέθανα, Σπέτσες & Επιστροφή Αθήνα.

Μια άλλη έντονη στιγμή αυτού του ποιητικού μαραθώνιου ήταν η απόδοση στα αρχαία ελληνικά από τους Έλληνες φίλους του «Δημόδοκου» όπως ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος, και ο συγγραφέας – σκηνοθέτης Μπάμπης Πλαϊτάκης οι οποίοι ένωσαν τις φωνές τους με τα μέλη του Demodocos, που είχαν έρθει στην Αθήνα από το Παρίσι δίνοντας στο ενθουσιώδες κοινό την αίσθηση της διαφοράς της ανάγνωσης του αρχαίου ποιητικού κειμένου με τη δυτική προφορά, με την νεοελληνική προφορά και με την λεγόμενη “ανασυγκροτημένη προφορά” (η οποία διορθώνει πολλά λάθη του Εράσμου) από τον Philippe Brunet και την ομάδα του.

Ιδιαίτερη συγκίνηση υπήρξε όταν τα μέλη του «Δημόδοκου» με τον Δρα Αναστάσιο Κουτσούκο και τον κ. Ιωάννη Μαρωνίτη διάβασαν την Ιλιάδα και στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, όπως και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το πλοίο. Η Ιλιάδα ολοκληρώθηκε μπροστά από το Ηρώδειο όπου συμμετείχαν πολλοί πολίτες της Αθήνας οι οποίοι επισκέφτηκαν και την έκθεση βιβλίου.

Οι αοιδοί του Demodocos, ένα πανεπιστημιακό θέατρο ειδικευμένο στις παρουσιάσεις των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, πήραν την ευχαρίστηση να αυτοσχεδιάσουν με διάφορες φωνές και να λαμπρύνουν τη σκηνή με πολλούς αναγνώστες.
Συμμετείχαν : Philippe Brunet, Nicolas Lakshmanan, Rebecca Lefevre, Estelle Meyer, Yann Migoubert, Pierre-Yves Testenoire, Patrick Thebaud, και Daphne Breytenbach.
Συμμετείχαν επίσης: Alain Forh, Μπάμπης Πλαϊτάκης, Αναστάσιος Κουτσούκος, Ρέα Κατσανεβάκη, Alexis Michel, Διονύσης Μποτώνης, Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Κυριάκος Λιάκος, Αγγελική Σαπουνά, Μαρία Αξιώτη, Κατερίνα Χαλιώτη κα.
Τα μέλη του Δημόδοκου επισκέφτηκαν και τον ιερό χώρο της Ακρόπολης μετά από την ευγενική συνεργασία της Α΄ Εφορίας Προϊστορικών και Ιστορικών Αρχαιοτήτων.
Ο Μαραθώνιος αυτός, στέφθηκε με επιτυχία πράγμα που επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος του “Δημόδοκου”, Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος ο οποίος απένειμε και μετάλλια με τον κ. Ι. Μαρωνίτη Προέδρο του Ομίλου Unesco Πειραιά & Νήσων.

Μεγάλη επιτυχία είχε και ο πρώτος τριήμερος Μαραθώνιος Ανάγνωσης Ιλιάδας του Ομήρου που επιχείρησε η θεατρική ομάδα του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης Demodocos υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Philippe Brunet, και με την συμμετοχή του πρώην Υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας Jack Lang, όπως επίσης και Ελλήνων όπως ο Δρ. Αναστάσιος Κουτσούκος και ο συγγραφέας – σκηνοθέτης Μπάμπης Πλαϊτάκης.

Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης της Ιλιάδας διήρκεσε τρεις ημέρες (5, 6 και 7 Μαρτίου) είχε την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της “Ανοιξης των ποιητών” με την συμμετοχή σαράντα περίπου αοιδών και έλαβε χώρα στο Παρίσι στις κεντρικές αίθουσες του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης Louis Liard και Richelieu με αφορμή τη νέα μετάφραση του Καθηγητή Philippe Brunet. Την Κυριακή 11π.μ. αναγγέλθηκε η άφιξη του κ. Jack Lang στην αίθουσα Louis Liard και μετά από πρόσκληση του Philippe Brunet, ο γνωστός φιλέλληνας πρώην Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας διάβασε αρκετά εκτενή αποσπάσματα από την Ιλιάδα μαζί με τους άλλους αοιδούς.

Το κοινό που παρακολούθησε την ανάγνωση των 24 ραψωδών του Ομήρου είχε άλλες περιπτώσεις για να ζήσει ισχυρές στιγμές όπως με την απόδοση της ηθοποιού Dido Likoudis που συνοδεύθηκε από Civanni Vitello και του χορού από τους αοιδούς του Demodocos, όπως και από την απόδοση της Ιλιάδας από Anastasia Politi. Οι αοιδοί του Demodocos, ένα πανεπιστημιακό θέατρο ειδικευμένο στις παρουσιάσεις των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών, πήραν την ευχαρίστηση να αυτοσχεδιάσουν με διάφορες φωνές και να λαμπρ! ύνουν τη σκηνή με πολλούς αναγνώστες όπως ο Καθηγητής Paul Demont του Παν/μιου Sorbonne Παρίσι IV, Annie Bastide, του φεστιβαλ Vaison de Romaine, Armando Uribe (Ars Latina), o Jean – Pierre Guglielmi, o Andre Markowicz, ο μεταφραστής στα γαλλικά του Dostoievski και άλλοι πολλοί αοιδοί.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

25 Φεβρουαρίου 2024

Αποκριάτικος χορός και κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΠΑΟ Κεφαλονιάς [24.02.2024]

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο βράδυ 24/2 ο αποκριάτικος χορός και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτα…
25 Φεβρουαρίου 2024

Τελετή έναρξης Αργοστολιώτικου καρναβαλιού 2024 [25.02.2024]

Με πολύ κέφι και έναν διαφορετικό χαρακτήρα από ότι έχουμε συνηθίσει λόγω των καιρικών συνθηκών,…
22 Φεβρουαρίου 2024

Αργοστολιώτικο Καρναβάλι 2024: Το αποκριάτικο ξεφάντωμα αρχίζει!

Κυριακή 25/2 στην πλατεία Αργοστολίου ώρα 12:00μ. η Στέψη της Βασίλισσας του Καρναβαλιού!!!Ξεκιν…
22 Φεβρουαρίου 2024

Nicofilimon Ζάππειο 2024 

A  JEWEL MADE IN GREECE & NICOFILIMON ενώνουν τις δυνάμεις τους στη 10η Ετήσια Συνάντηση Δημ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2024

Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές γιορτινές καρδιές για να γιορτάσετε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU