Skip to main content
4 Μαΐου 2007

Π. Αλιβιζάτος: Πρόταση για υιοθέτηση νέων όρων δόμησης

Όπως όλοι σας γνωρίζετε, αναπόσπαστο στοιχείο της τοπικής ταυτότητας του Νομού μας, το οποίο συνδέεται άμεσα με την τοπική οικονομική ανάπτυξη, την αξιοποίηση των ιδιωτικών περιουσιών και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών , αποτελεί η αρχιτεκτονική και ο πολεοδομικός σχεδιασμός.Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται πολεοδομικά ένας τόπος, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τους όρους με τους οποίους προστατεύεται το περιβάλλον, αναδεικνύεται η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και επιτυγχάνεται ο στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι όροι δόμησης που ισχύουν σήμερα στο Νομό μας, καθορίσθηκαν πριν από 20 χρόνια. Η εφαρμογή τους όμως, με κορυφαίο παράδειγμα την παραδοσιακή κεφαλλονίτικη στέγη, είχε ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί η αισθητική και να αλλοιωθεί η παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική. Και το κυριότερο, να μην μπορεί να αξιοποιηθεί η ατομική ιδιοκτησία χωρίς φυσικά να βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον.

Πιστεύω λοιπόν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να διατηρούμε την υφιστάμενη κατάσταση. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η υποβάθμιση της αισθητικής εικόνας του Νομού μας.

Είναι αναγκαίο να αναληφθούν πρωτοβουλίες από όλους μας, προκειμένου να καθορισθούν στο Νομό μας νέοι όροι δόμησης, που θα ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Νομού, αλλά και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας.

Στα πλαίσια αυτής της ανάγκης, ανέλαβα ως τοπικός Βουλευτής την πρωτοβουλία να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταλήξουμε σε ένα νέο πλαίσιο κανόνων δόμησης.

Παράλληλα, διερεύνησα τη στάση του αρμόδιου Υπουργείου, του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για να διαπιστώσω αν υπάρχει θετική στάση από πλευράς τους απέναντι στο ενδεχόμενο να αλλάξουν οι όροι δόμησης.

Από την πρωτοβουλία αυτή που διαρκεί περίπου ένα χρόνο διαπιστώθηκε ότι:

Αφενός ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι καταρχήν θετικό απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό. Κι αυτό προκύπτει από τις προσωπικές επαφές που είχα με την πολιτική ηγεσία του
Και αφετέρου, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων των μεγάλων οικισμών (Αργοστόλι, Ληξούρι, Σκάλα, Πόρος) επιθυμεί να αλλάξουν οι όροι δόμησης.

Ασφαλώς στην πρόταση αλλαγής των όρων δόμησης υπάρχουν και διαφωνίες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από παράγοντες του Νομού μας οι οποίοι είχαν στο παρελθόν βάλει την «προσωπική τους σφραγίδα» στην υιοθέτηση των κανόνων που σήμερα ισχύουν. Οι οποίοι όμως έχουν ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο ότι η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ της αλλαγής των όρων δόμησης.

Με βάση αυτή τη βούληση της πλειοψηφίας και μετά από τη διενέργεια ενός δημόσιου διαλόγου, καταλήξαμε στην κατάρτιση ενός σχεδίου υπομνήματος, το οποίο υποβάλλω στο Συμβούλιο σας. Το υπόμνημα αυτό διαμορφώθηκε από επίλεκτους επιστήμονες μηχανικούς της Κεφαλονιάς, μετά από επεξεργασία των διαφόρων προτάσεων που διατυπώθηκαν.

Το υπόμνημα αυτό υποβάλλεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για επεξεργασία και λήψη αποφάσεων, ώστε στη συνέχεια η όποια απόφαση να σταλεί στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ώστε να εγκριθεί και από αυτό και να προωθηθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το περιεχόμενο του υπομνήματος, οι προτάσεις που περιέχονται σε αυτό συμβάλλουν στη διατήρηση της παραδοσιακής επτανησιακής αρχιτεκτονικής και του ιστορικού πολεοδομικού περιβάλλοντος. Αυτό άλλωστε αποτελεί κυρίαρχο στόχο της πρωτοβουλίας που αναλάβαμε. Πρόκειται για μία πρόταση ήπιας νομοθετικής προσαρμογής στη σημερινή οικοδομική πραγματικότητα, που υπηρετεί την ανάδειξη της παραδοσιακής επτανησιακής αρχιτεκτονικής, την προστασία της αισθητικής εικόνας του Νομού μας, αλλά και την επαρκή προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, χωρίς να θίγεται, ούτε κατ’ ελάχιστον, ο κοινωνικός χαρακτήρας της.

Πάνω στις θέσεις αυτές που διατυπώνονται στο υπόμνημα, ζητώ από το Νομαρχιακό Συμβούλιο να λάβει επίσημη θέση και να καταλήξει σε αποφάσεις οι οποίες στη συνέχεια θα προωθηθούν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. .

Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε ότι οι προσπάθειες που θα πρέπει να καταβληθούν για να καταλήξουμε σε ένα αίσιο αποτέλεσμα θα είναι χρονοβόρες.

Αποτελεί όμως δική μας ευθύνη να αναζητήσουμε κοινά αποδεκτές λύσεις, για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.

Πέτρος Π. Αλιβιζάτος
Βουλευτής Κεφαλληνίας και Ιθάκης

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU