26 Οκτωβρίου 2007

Σ.Κουρής:''Το νέο λιμάνι της Σάμης''

Με την ευκαιρία της πρόσφατης σύσκεψης πού πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία για την μελέτη του Νέου Λιμανιού της Σάμης μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με την δημιουργία του και τις επιπτώσεις πού θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της περιοχής της Σάμης , αλλά και στην στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης του νομού.
Δεν θέλω να νομίσει κανείς ότι θέλω να υποκαταστήσω ούτε τους ειδικούς , ούτε να αφαρπάσω την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την χρησιμότητα του έργου και τα πλεονεκτήματά του ,η τα μειονεκτήματα για την περιοχή. Απλά θέλω να ανοίξω ένα διάλογο ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας σοβαρός προβληματισμός για ένα τόσο σοβαρό διάβημα στην περιοχή αυτή.

Πράγματι , μετά το 2000 δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η δημιουργία ενός νέου λιμανιού έξω από την πόλη της Σάμης θα έλυνε τα προβλήματα της πόλης σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά την διάρκεια της άφιξης των πλοίων πού φθάνουν από την Πάτρα , την Ιταλία ή τον Αστακό. Γι΄ αυτό και εξασφαλίστηκε η πίστωση για την μελέτη του λιμανιού. Τα χρήματα βέβαια αυτά για την μελέτη μίας λιμενικής εγκατάστασης δεν έφταναν , έτσι κατά την προετοιμασία της προκύρηξης της μελέτης αυτής θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει μία εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία της λιμενικής εγκατάστασης στην λεκάνη του ευρύτερου κόλπου της Σάμης. Με την εντολή λοιπόν αυτή η μελετητική ομάδα του κ. Τζάννου παρουσίασε το πρώτο στάδιο των εργασιών της μελέτης. Βέβαια η δική μας συμμετοχή δεν θεωρήθηκε επιβεβλημένη και αναγκαία και έτσι δεν προσκληθήκαμε. Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαίο να αναπτύξω και την δική μου άποψη για το θέμα και αυτό κάνω.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ , ότι κατά την περίοδο 2000-2002, η Νομαρχία του κ. Γεωργάτου δεν κατάφερε να εντάξει την επισκευή του κρηπιδότοιχου της Σάμης στο 3ο ΠΕΠ .Η κατάθεση του συγκεκριμένου έργου ,πού ειχε μελετηθεί από τον τότε κοινοτάρχη κ. Ε. Βαλλέτα ,είχε γίνει πολλάκις σαν διαμόρφωση πλατείας Σάμης στο σχετικό μέτρο του ΠΕΠ , της ΠΙΝ και όχι στο μέτρο των Λιμανιών . Και αυτό γιατί υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις μερικών ως αφορά την δημιουργία ενός νέου οικονομικού πόλου μέσα στην πόλη της Σάμης. Παροιμιώδης ήταν τότε η αντίδραση της ΓΓΠΙΝ κας Κανελλοπούλου για το λανθασμένο της κατάθεσης.

Μόλις παραλάβαμε την Νομαρχιακή Αρχή το 2003 καταθέσαμε το έργο στο μέτρο ΛΙΜΕΝΩΝ και παρά την αντίδραση της Αντιπολίτευσης του ΝΣ και μερικών κατοίκων της περιοχής το έργο εντάχθηκε στο 3ο ΠΕΠ ΠΙΝ .Τό δε εργο του κρηπιδότοιχου παρά τις αντιδράσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής του , είναι πλέον έτοιμο να λειτουργήσει.
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι τότε δεν είχε αρχίσει το Αλιευτικό καταφύγιο της Σάμης πού έδωσε μία συγκεκριμένη χωροταξική μορφή στην λεκάνη του λιμανιού.

Στην ανάλυση της επιχειρηματολογίας μου θα εστιαστώ σε τρεις άξονες πού δίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή τα εχέγγυα για την αειφόρο ανάπτυξή της .

1.Την οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με την αειφορία της συνύπαρξης του πρωτογενούς , του δευτερογενούς , αλλά και του τριτογενούς τομέα , στην περιοχή αυτή.

2.Την προστασία του περιβάλλοντος, πάντα σε σχέση με τα μεγάλα η μικρά έργα υποδομής πού χρειάζεται η περιοχή.

3.Τον ενδελεχή και αφόρητο έλεγχο κόστους- οφέλους των πηγών χρηματοδότησης για την δημιουργία νέων έργων υποδομής , αλλά και την βελτίωση των υπαρχόντων.

Μία τέτοια προσέγγιση θα δώσει την δυνατότητα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να οδηγηθούμε σε σωστές αποφάσεις ούτως ώστε να μπορέσουμε να ιεραρχήσουμε τόσο τις κινήσεις μας , όσο και τα έργα μας.

Με γνώμονα λοιπόν το τρίπτυχο αυτό θα πρέπει να προβληματιστούμε στα εξής.

Α. Η νέα λιμενική εγκατάσταση μεταξύ Σάμης και Αγίας Ευφημίας , θα επηρεάσει η δεν θα επηρεάσει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Β. Με την νέα αυτή λιμενική εγκατάσταση θα μειωθεί η όχι η οικονομική δραστηριότητα στην πόλη της Σάμης .

Γ. Με την νέα αυτή λιμενική εγκατάσταση θα μειωθεί η τουριστική κίνηση, στην Σάμη, στην Αγία Ευφημία και στον Καραβόμυλο λόγω καταστροφής των μικρών παραλιών και κολπίσκων πού αναζητούν το Καλοκαίρι οι περισσότεροι τουρίστες των καταλυμάτων της περιοχής.

Δ. Η επιβάρυνση του οδικού δικτύου , εκτός των στενών ορίων της πόλεως της Σάμης ,θα είναι ίδια και με το νέο λιμάνι η όχι.

Ε. Αν καταφέρουμε να εντάξουμε το νέο λιμάνι τελικά σε οποιοσδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έχει επίπτωση σε έργα πού χρειάζεται η περιοχή και τα έχει ανάγκη , όπως η ανάπλαση του Σπηλαιολογικού της πάρκου , η ανάπλαση των Αρχαιολογικών της χώρων , η βελτίωση των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεών της ,ο Περιφερειακός της δρόμος , ο δρόμος εισόδου της , η λιμνοδεξαμενή των Γριζάτων κ.α..

Στ. Ποια θα είναι η τουριστική και επιβατική κίνηση της Σάμης όταν θα χάσει το λιμάνι της. Μήπως θα γίνει ένα ησυχαστήριο συνταξιούχων και γερόντων πού θα είναι ευτυχισμένοι μέσα στην ησυχία τους και την ερημιά τους.

Ζ. Το υπάρχον λιμάνι της Σάμης τι ενοχλεί τους κατοίκους της και θέλουν να φύγει από την υπάρχουσα θέση. Μήπως πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις των υπαρχόντων υποδομών του λιμένος και βελτιώσεις των προβλημάτων πού δημιουργεί η ύπαρξη του λιμανιού .

Η. Η δημιουργία του λιμανιού στον πισαετό της Ιθάκης ,παίζει η όχι καθοριστικότερο και ουσιαστικότερο ρόλο, σε σύγκριση με την νέα λιμενική εγκατάσταση της Σάμης .

Αν, λοιπόν προβληματιστούμε από το τρίπτυχο αυτό της ανάπτυξης και απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και σε τυχόν άλλα , τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με θέρμη και ζέση στην προσπάθειά μας για μία Νέα Λιμενική εγκατάσταση στον κόλπο της Σάμης.

Με τον προβληματισμό μου αυτό δεν πρέπει βέβαια να ανησυχήσει ο αγαπητός μου Δήμαρχος Σάμης κ. Εμμ. Βαλέττας., απλά να προβληματιστεί γι’ αυτά ,διότι η απόφαση πού θα χαράξει το μέλλον της περιοχής του είναι δική του και του Δημοτικού του Συμβουλίου.
Εμείς απλά θα αγωνιστούμε μαζί τους για την υλοποίησή τους.

Αργοστόλι 24 Οκτ 2007 Σωτήρης Κουρής

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο
27 Ιουνίου 2022

Πρόσκληση κέντρου Κοινότητας Δήμου Σάμης σε ημέρα δράσης «STREETWORK» στο Φισκάρδο

Αύριο Τρίτη 28.06.2022 και ώρα 10.30 π.μ., το Κέντρο Κοινότητας του δήμου Σάμης, θα βρίσκεται στ…
Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»
27 Ιουνίου 2022

Εκδήλωση αφιέρωμα «Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Κεφαλονίτης πρωτοσύμβουλος στην αυλή του Σιάμ»

Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022 και ώρα 21.00 θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Νάπιερ στο Αργοστόλι, η…
32nd KEFALONIA GYM ESTIVAL «ANNA POLLATOU» @AΡΓΟΣΤΟΛΙ [26.06.2022]
27 Ιουνίου 2022

32nd KEFALONIA GYM ESTIVAL «ANNA POLLATOU» @AΡΓΟΣΤΟΛΙ [26.06.2022]

Με την κεντρική παρουσίαση των ομάδων στο Αργοστόλι ολοκληρώθηκε το 32nd KEFALONIA GYM FESTIVAL …

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας
21 Ιουνίου 2022

To Kefalonia Gym Festival ANNA POLLATOU επιστρέφει δυναμικά μετά από 2 χρόνια απουσίας

Φωτογραφίες: Δώρα Πανουσοπούλου Το τετραήμερο Πέμπτη 23 – Κυριακή 26 Ιουνίου 2022 η μεγαλύτερ…
Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του
20 Ιουνίου 2022

Το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι διευρύνει το ωράριο λειτουργίας του

Η ζωή είναι πιο νόστιμη στη θάλασσα, γι’ αυτό το Οψάριον fishbar στο Αργοστόλι, διευρύνει το ωρά…
Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε
10 Ιουνίου 2022

Στο Artostoli φρέσκο παγωτό μηχανής «CARPIGIANI» που όλοι αγαπήσαμε

Φρέσκο παγωτό μηχανής CARPIGIANI προφέρει πλέον το Artostoli! Αξία ανεκτίμητη όπως αναφέρουν …
Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!
25 Μαΐου 2022

Chimroll: Μια βόλτα στη πιο γλυκιά γωνία του Αργοστολίου!

Αν ψάχνετε για τις πιο ωραίες γλυκές γεύσεις στο Αργοστόλι, σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το…
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design