Skip to main content
26 Οκτωβρίου 2007

Σ.Κουρής:''Το νέο λιμάνι της Σάμης''

Με την ευκαιρία της πρόσφατης σύσκεψης πού πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία για την μελέτη του Νέου Λιμανιού της Σάμης μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω τις απόψεις μου σχετικά με την δημιουργία του και τις επιπτώσεις πού θα έχει στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της περιοχής της Σάμης , αλλά και στην στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης του νομού.
Δεν θέλω να νομίσει κανείς ότι θέλω να υποκαταστήσω ούτε τους ειδικούς , ούτε να αφαρπάσω την αγωνία των κατοίκων της περιοχής για την χρησιμότητα του έργου και τα πλεονεκτήματά του ,η τα μειονεκτήματα για την περιοχή. Απλά θέλω να ανοίξω ένα διάλογο ούτως ώστε να ξεκινήσει ένας σοβαρός προβληματισμός για ένα τόσο σοβαρό διάβημα στην περιοχή αυτή.

Πράγματι , μετά το 2000 δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι η δημιουργία ενός νέου λιμανιού έξω από την πόλη της Σάμης θα έλυνε τα προβλήματα της πόλης σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα κατά την διάρκεια της άφιξης των πλοίων πού φθάνουν από την Πάτρα , την Ιταλία ή τον Αστακό. Γι΄ αυτό και εξασφαλίστηκε η πίστωση για την μελέτη του λιμανιού. Τα χρήματα βέβαια αυτά για την μελέτη μίας λιμενικής εγκατάστασης δεν έφταναν , έτσι κατά την προετοιμασία της προκύρηξης της μελέτης αυτής θεωρήσαμε σκόπιμο να γίνει μία εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία της λιμενικής εγκατάστασης στην λεκάνη του ευρύτερου κόλπου της Σάμης. Με την εντολή λοιπόν αυτή η μελετητική ομάδα του κ. Τζάννου παρουσίασε το πρώτο στάδιο των εργασιών της μελέτης. Βέβαια η δική μας συμμετοχή δεν θεωρήθηκε επιβεβλημένη και αναγκαία και έτσι δεν προσκληθήκαμε. Παρ’ όλα αυτά είναι αναγκαίο να αναπτύξω και την δική μου άποψη για το θέμα και αυτό κάνω.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ , ότι κατά την περίοδο 2000-2002, η Νομαρχία του κ. Γεωργάτου δεν κατάφερε να εντάξει την επισκευή του κρηπιδότοιχου της Σάμης στο 3ο ΠΕΠ .Η κατάθεση του συγκεκριμένου έργου ,πού ειχε μελετηθεί από τον τότε κοινοτάρχη κ. Ε. Βαλλέτα ,είχε γίνει πολλάκις σαν διαμόρφωση πλατείας Σάμης στο σχετικό μέτρο του ΠΕΠ , της ΠΙΝ και όχι στο μέτρο των Λιμανιών . Και αυτό γιατί υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις μερικών ως αφορά την δημιουργία ενός νέου οικονομικού πόλου μέσα στην πόλη της Σάμης. Παροιμιώδης ήταν τότε η αντίδραση της ΓΓΠΙΝ κας Κανελλοπούλου για το λανθασμένο της κατάθεσης.

Μόλις παραλάβαμε την Νομαρχιακή Αρχή το 2003 καταθέσαμε το έργο στο μέτρο ΛΙΜΕΝΩΝ και παρά την αντίδραση της Αντιπολίτευσης του ΝΣ και μερικών κατοίκων της περιοχής το έργο εντάχθηκε στο 3ο ΠΕΠ ΠΙΝ .Τό δε εργο του κρηπιδότοιχου παρά τις αντιδράσεις κατά την διάρκεια της κατασκευής του , είναι πλέον έτοιμο να λειτουργήσει.
Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι τότε δεν είχε αρχίσει το Αλιευτικό καταφύγιο της Σάμης πού έδωσε μία συγκεκριμένη χωροταξική μορφή στην λεκάνη του λιμανιού.

Στην ανάλυση της επιχειρηματολογίας μου θα εστιαστώ σε τρεις άξονες πού δίνουν στην συγκεκριμένη περιοχή τα εχέγγυα για την αειφόρο ανάπτυξή της .

1.Την οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με την αειφορία της συνύπαρξης του πρωτογενούς , του δευτερογενούς , αλλά και του τριτογενούς τομέα , στην περιοχή αυτή.

2.Την προστασία του περιβάλλοντος, πάντα σε σχέση με τα μεγάλα η μικρά έργα υποδομής πού χρειάζεται η περιοχή.

3.Τον ενδελεχή και αφόρητο έλεγχο κόστους- οφέλους των πηγών χρηματοδότησης για την δημιουργία νέων έργων υποδομής , αλλά και την βελτίωση των υπαρχόντων.

Μία τέτοια προσέγγιση θα δώσει την δυνατότητα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα και να οδηγηθούμε σε σωστές αποφάσεις ούτως ώστε να μπορέσουμε να ιεραρχήσουμε τόσο τις κινήσεις μας , όσο και τα έργα μας.

Με γνώμονα λοιπόν το τρίπτυχο αυτό θα πρέπει να προβληματιστούμε στα εξής.

Α. Η νέα λιμενική εγκατάσταση μεταξύ Σάμης και Αγίας Ευφημίας , θα επηρεάσει η δεν θα επηρεάσει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Β. Με την νέα αυτή λιμενική εγκατάσταση θα μειωθεί η όχι η οικονομική δραστηριότητα στην πόλη της Σάμης .

Γ. Με την νέα αυτή λιμενική εγκατάσταση θα μειωθεί η τουριστική κίνηση, στην Σάμη, στην Αγία Ευφημία και στον Καραβόμυλο λόγω καταστροφής των μικρών παραλιών και κολπίσκων πού αναζητούν το Καλοκαίρι οι περισσότεροι τουρίστες των καταλυμάτων της περιοχής.

Δ. Η επιβάρυνση του οδικού δικτύου , εκτός των στενών ορίων της πόλεως της Σάμης ,θα είναι ίδια και με το νέο λιμάνι η όχι.

Ε. Αν καταφέρουμε να εντάξουμε το νέο λιμάνι τελικά σε οποιοσδήποτε χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα έχει επίπτωση σε έργα πού χρειάζεται η περιοχή και τα έχει ανάγκη , όπως η ανάπλαση του Σπηλαιολογικού της πάρκου , η ανάπλαση των Αρχαιολογικών της χώρων , η βελτίωση των υπαρχόντων λιμενικών εγκαταστάσεών της ,ο Περιφερειακός της δρόμος , ο δρόμος εισόδου της , η λιμνοδεξαμενή των Γριζάτων κ.α..

Στ. Ποια θα είναι η τουριστική και επιβατική κίνηση της Σάμης όταν θα χάσει το λιμάνι της. Μήπως θα γίνει ένα ησυχαστήριο συνταξιούχων και γερόντων πού θα είναι ευτυχισμένοι μέσα στην ησυχία τους και την ερημιά τους.

Ζ. Το υπάρχον λιμάνι της Σάμης τι ενοχλεί τους κατοίκους της και θέλουν να φύγει από την υπάρχουσα θέση. Μήπως πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις των υπαρχόντων υποδομών του λιμένος και βελτιώσεις των προβλημάτων πού δημιουργεί η ύπαρξη του λιμανιού .

Η. Η δημιουργία του λιμανιού στον πισαετό της Ιθάκης ,παίζει η όχι καθοριστικότερο και ουσιαστικότερο ρόλο, σε σύγκριση με την νέα λιμενική εγκατάσταση της Σάμης .

Αν, λοιπόν προβληματιστούμε από το τρίπτυχο αυτό της ανάπτυξης και απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και σε τυχόν άλλα , τότε θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε με θέρμη και ζέση στην προσπάθειά μας για μία Νέα Λιμενική εγκατάσταση στον κόλπο της Σάμης.

Με τον προβληματισμό μου αυτό δεν πρέπει βέβαια να ανησυχήσει ο αγαπητός μου Δήμαρχος Σάμης κ. Εμμ. Βαλέττας., απλά να προβληματιστεί γι’ αυτά ,διότι η απόφαση πού θα χαράξει το μέλλον της περιοχής του είναι δική του και του Δημοτικού του Συμβουλίου.
Εμείς απλά θα αγωνιστούμε μαζί τους για την υλοποίησή τους.

Αργοστόλι 24 Οκτ 2007 Σωτήρης Κουρής

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
22 Ιουλίου 2024
“Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” Διατομική έκθεση Γιάννης Ίσσαρης&…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU