Skip to main content
Ταξίδι στο… άγνωστο
Ταξίδι στο… άγνωστο
Ταξίδι στο… άγνωστο
Ταξίδι στο… άγνωστο
1 Απριλίου 2010

Ταξίδι στο… άγνωστο

Κομβική είναι η σεζόν 1980-81 για το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς, καθώς ιδρύθηκε η τοπική Ένωση, ενώ μέχρι τότε οι ομάδες του νησιού (Α.Ο.Κ.Ι, Ολυμπιακός Αργοστολίου, Κεφαλληνιακός, Παλληξουριακός, Παπυργιακός και Πρόοδος) αγωνίζονταν στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αχαϊας. 

Με την ίδρυση της ποδοσφαιρικής Ένωσης της Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε και το πρώτο πρωτάθλημα του νησιού. Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Ολυμπιακός Αργοστολίου και ήταν η πρώτη ομάδα του νησιού όπου εκπροσώπησε το νησί στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Μέχρι τότε, τα άξια ποδοσφαιρικά σημεία αναφοράς των ομάδων του νησιού περιορίζονταν σε μια νικηφόρα εξόρμηση του Παγκεφαλληνιακού το 1925 στην Πάτρα, σε κάποιες νίκες επί Ολλανδικών, Γαλλικών και Αγγλικών πληρωμάτων που έδρευαν κατά καιρούς στα λιμάνια της Κεφαλονιάς και κάποιες μεμονωμένες επιτυχίες με ομάδες της Πάτρας και της Ζακύνθου.

Ο Ολυμπιακός Αργοστολίου, όπου συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ευρύτερης περιοχής των Πατρών (μετά τον πόλεμο) και μάλιστα παρά την ταλαιπωρία και τα συνεχή ταξίδια, είχε κατορθώσει να αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία του περιφερειακού πρωταθλήματος της συγκεκριμένης ενώσεως.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατέβαλλαν αρκετές προσπάθειες, ώστε να προβιβαστούν από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, από τη δεκαετία του 60΄. Ωστόσο, η σύγκριση με ομάδες όπως ο Παναιτωλικός, ο Πανηλειακός ή Α.Ε. Μεσολογγίου, δεν επέτρεπε την υπέρβαση.

Από την στιγμή που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μια καλύτερη ημέρα ξημέρωσε και για το ποδόσφαιρο του νησιού, καθώς με τη δημιουργία της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. εξασφαλίστηκε και μια θέση στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, όπου τότε ονομαζόταν Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. 

Έτσι, η ποδοσφαιρική σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό Αργοστολίου να συμμετέχει στον Δ΄ όμιλο (16 ομάδων) του Ερασιτεχνικού πρωταθλήματος με έδρα το «ξερό» (τότε) γήπεδο του Αργοστολίου.

Η πρώτη εκπρόσωπος της Κεφαλονιάς στην υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια καινούργια κατάσταση, καθώς στον όμιλο της βρίσκονταν ομάδες με τεράστια ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ο Λεβαδειακός και η Κέρκυρα, όπου έχουν αγωνιστεί ακόμα και στα μεγάλα σαλόνια. 

Η τύχη δε φάνηκε γενναιόδωρη με τον Ολυμπιακό Αργοστολίου, καθώς εκτός από τις δύο πασίγνωστες ομάδες, υπήρχαν και σύλλογοι με μεγάλη ιστορία στα επαγγελματικά πρωταθλήματα όπως είναι η Πρέβεζα, ο Ναυπακτιακός Αστέρας, η Αναγέννηση Άρτας, η Πάτρα, η Α.Ε. Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός και η Θύελλα Πατρών.

Επιπλέον, ομάδες όπως ο Όλυμπος Κέρκυρας, η Πρόοδος Γρ., ο Όμηρος και η Θύελλα, ήταν «σκληρές» και είχαν πλεονεκτήματα έναντι των Κεφαλονιτών. 

Βασικό μειονέκτημα (όπως σχεδόν κάθε χρόνο) ήταν το γεγονός ότι στα εκτός έδρας ματς η ομάδα του Ολυμπιακού Κεφαλονιάς έπρεπε να κάνει ταξίδια (ακόμα πιο μακρινά από αυτά που είχαν συνηθίσει ως τότε), με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και χρόνο. 

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Αργοστολίου ήταν γηγενείς και φυσικά δεν ήταν επαγγελματίες, ενώ δεν είχαν εμπειρίες από συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν.

Στάθηκε με αξιοπρέπεια

Ο Ολυμπιακός Αργοστολίου κατάφερε να αποσπάσει κάποια θετικά αποτελέσματα, ωστόσο οι τιμωρίες του από την αρμόδια αρχή (-6 βαθμοί) δεν επέτρεψαν, ώστε ο σύλλογος να έχει μια καλύτερη εικόνα στο βαθμολογικό πίνακα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του νησιού τερμάτισε στη 15η θέση και φυσικά υπήρχαν και ελάχιστες ήττες, επειδή δεν προσήλθε να αγωνιστεί ο σύλλογος.

Ωστόσο, στις 30 αυτές αγωνιστικές τόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού Αργοστολίου, όσο και οι ποδοσφαιριστές έγιναν σοφότεροι, καθώς αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες σε όλους τους τομείς.

Η ομάδα εκείνης της σεζόν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έπαιξε ανοιχτά, δεν κλείστηκε πίσω, ούτε έπαιξε αντιποδόσφαιρο, κάτι το οποίο πιστοποιούν και τα 17 τέρματα που σημείωσαν. Μάλιστα, η επίθεση του Ολυμπιακού Αργοστολίου ήταν καλύτερη από αυτή του Όλυμπου Κέρκυρας, ο οποίος τερμάτισε μια θέση πάνω του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στον τρόπο της αμυντικής λειτουργίας, καθώς το σωματείο του Αργοστολίου δεχόταν δύο γκολ ανά παιχνίδι. 

Το Αργοστόλι αποδείχτηκε αφιλόξενη έδρα για αρκετές από τις ομάδες του ομίλου και ειδικά τις πρώτες αγωνιστικές οι «ερυθρόλευκοι» έτριξαν τα δόντια τους σε αρκετές ομάδες. 
Στις πρώτες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός Κεφαλονιάς κατάφερε να αποσπάσει δύο εντός έδρας ισοπαλίες με Πρόοδο (0-0) και Όλυμπο Κέρκυρας (1-1). 

Παράλληλα, στάθηκαν με αξιοπρέπεια μέσα στην Πρέβεζα (όπου πρωταγωνίστησε) γνωρίζοντας τιμητική ήττα με 1-0, δείχνοντας ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ομάδες και εκτός Κεφαλονιάς.

Στη συνέχεια ήρθε η πρώτη βαριά ήττα από τον Όμηρο με 4-0, προσγειώνοντας ανώμαλα τον Ολυμπιακό, ωστόσο στα εντός έδρας παιχνίδια η ομάδα παρέμεινε σκληροτράχηλη. 

Συγκεκριμένα, η ιστορική Θύελλα Πατρών κατάφερε να νικήσει με τα χίλια ζόρια στο Αργοστόλι 1-0.

Ακόμα, παρόμοια δυσκολία αντιμετώπισε και η Κέρκυρα, όπου κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Ολυμπιακού στο «νησί των Φαιάκων» με 3-2. 

Η Πρέβεζα γνώρισε από την ανάποδη το Αργοστόλι στη συνέχεια του πρωταθλήματος και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1, ωστόσο στα εκτός έδρας παιχνίδια ο Ολυμπιακός Αργοστολίου θύμιζε τον συνονόματό του από τον Πειραιά, όταν βγαίνει εκτός συνόρων. 

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την ήττα με 4-2 από την Πρόοδο, ενώ και στο Μεσολόγγι η ομάδα γνώρισε τη συντριβή με 5-0.

Παρόλα αυτά στα παιχνίδια μέσα στο «σπίτι» του κράτησε χαρακτήρα με δύο ακόμα ισοπαλίες με Όμηρο (0-0) και Κέρκυρα (1-1).

Τις τελευταίες αγωνιστικές το σωματείο του Αργοστολίου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν κάποια νέα παιδιά και η έλλειψη στόχου έφερε την εντός έδρας ήττα από το Λεβαδειακό με 4-0.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν κάποια σημάδια ανάκαμψης στο παιχνίδι με την Πάτρα, παρά το γεγονός ότι γνώρισαν την ήττα με 1-0. Στο φινάλε του πρωταθλήματος ακολούθησαν ήττες με 6-0 στην Άρτα από την τοπική Αναγέννηση και 5-3 στη Ναύπακτο από τον τοπικό Αστέρα.

Κείμενα – Παρουσίαση: Άγγελος Σκλαβουνάκης

 
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU