Ταξίδι στο… άγνωστο
Ταξίδι στο… άγνωστο
Ταξίδι στο… άγνωστο
Ταξίδι στο… άγνωστο
1 Απριλίου 2010

Ταξίδι στο… άγνωστο

Κομβική είναι η σεζόν 1980-81 για το ποδόσφαιρο της Κεφαλονιάς, καθώς ιδρύθηκε η τοπική Ένωση, ενώ μέχρι τότε οι ομάδες του νησιού (Α.Ο.Κ.Ι, Ολυμπιακός Αργοστολίου, Κεφαλληνιακός, Παλληξουριακός, Παπυργιακός και Πρόοδος) αγωνίζονταν στα πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Αχαϊας. 

Με την ίδρυση της ποδοσφαιρικής Ένωσης της Κεφαλονιάς πραγματοποιήθηκε και το πρώτο πρωτάθλημα του νησιού. Στην πρώτη θέση βρέθηκε ο Ολυμπιακός Αργοστολίου και ήταν η πρώτη ομάδα του νησιού όπου εκπροσώπησε το νησί στο Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Μέχρι τότε, τα άξια ποδοσφαιρικά σημεία αναφοράς των ομάδων του νησιού περιορίζονταν σε μια νικηφόρα εξόρμηση του Παγκεφαλληνιακού το 1925 στην Πάτρα, σε κάποιες νίκες επί Ολλανδικών, Γαλλικών και Αγγλικών πληρωμάτων που έδρευαν κατά καιρούς στα λιμάνια της Κεφαλονιάς και κάποιες μεμονωμένες επιτυχίες με ομάδες της Πάτρας και της Ζακύνθου.

Ο Ολυμπιακός Αργοστολίου, όπου συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ευρύτερης περιοχής των Πατρών (μετά τον πόλεμο) και μάλιστα παρά την ταλαιπωρία και τα συνεχή ταξίδια, είχε κατορθώσει να αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία του περιφερειακού πρωταθλήματος της συγκεκριμένης ενώσεως.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατέβαλλαν αρκετές προσπάθειες, ώστε να προβιβαστούν από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, από τη δεκαετία του 60΄. Ωστόσο, η σύγκριση με ομάδες όπως ο Παναιτωλικός, ο Πανηλειακός ή Α.Ε. Μεσολογγίου, δεν επέτρεπε την υπέρβαση.

Από την στιγμή που έγινε επαγγελματικό το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, μια καλύτερη ημέρα ξημέρωσε και για το ποδόσφαιρο του νησιού, καθώς με τη δημιουργία της Ε.Π.Σ.Κ.Ι. εξασφαλίστηκε και μια θέση στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής, όπου τότε ονομαζόταν Ερασιτεχνικό πρωτάθλημα. 

Έτσι, η ποδοσφαιρική σεζόν βρήκε τον Ολυμπιακό Αργοστολίου να συμμετέχει στον Δ΄ όμιλο (16 ομάδων) του Ερασιτεχνικού πρωταθλήματος με έδρα το «ξερό» (τότε) γήπεδο του Αργοστολίου.

Η πρώτη εκπρόσωπος της Κεφαλονιάς στην υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με μια καινούργια κατάσταση, καθώς στον όμιλο της βρίσκονταν ομάδες με τεράστια ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως ο Λεβαδειακός και η Κέρκυρα, όπου έχουν αγωνιστεί ακόμα και στα μεγάλα σαλόνια. 

Η τύχη δε φάνηκε γενναιόδωρη με τον Ολυμπιακό Αργοστολίου, καθώς εκτός από τις δύο πασίγνωστες ομάδες, υπήρχαν και σύλλογοι με μεγάλη ιστορία στα επαγγελματικά πρωταθλήματα όπως είναι η Πρέβεζα, ο Ναυπακτιακός Αστέρας, η Αναγέννηση Άρτας, η Πάτρα, η Α.Ε. Μεσολογγίου, ο Αμβρακικός και η Θύελλα Πατρών.

Επιπλέον, ομάδες όπως ο Όλυμπος Κέρκυρας, η Πρόοδος Γρ., ο Όμηρος και η Θύελλα, ήταν «σκληρές» και είχαν πλεονεκτήματα έναντι των Κεφαλονιτών. 

Βασικό μειονέκτημα (όπως σχεδόν κάθε χρόνο) ήταν το γεγονός ότι στα εκτός έδρας ματς η ομάδα του Ολυμπιακού Κεφαλονιάς έπρεπε να κάνει ταξίδια (ακόμα πιο μακρινά από αυτά που είχαν συνηθίσει ως τότε), με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα και χρόνο. 

Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Αργοστολίου ήταν γηγενείς και φυσικά δεν ήταν επαγγελματίες, ενώ δεν είχαν εμπειρίες από συνεχόμενα δυνατά παιχνίδια κατά τη διάρκεια ολόκληρης της σεζόν.

Στάθηκε με αξιοπρέπεια

Ο Ολυμπιακός Αργοστολίου κατάφερε να αποσπάσει κάποια θετικά αποτελέσματα, ωστόσο οι τιμωρίες του από την αρμόδια αρχή (-6 βαθμοί) δεν επέτρεψαν, ώστε ο σύλλογος να έχει μια καλύτερη εικόνα στο βαθμολογικό πίνακα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του νησιού τερμάτισε στη 15η θέση και φυσικά υπήρχαν και ελάχιστες ήττες, επειδή δεν προσήλθε να αγωνιστεί ο σύλλογος.

Ωστόσο, στις 30 αυτές αγωνιστικές τόσο οι άνθρωποι του Ολυμπιακού Αργοστολίου, όσο και οι ποδοσφαιριστές έγιναν σοφότεροι, καθώς αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες σε όλους τους τομείς.

Η ομάδα εκείνης της σεζόν, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, έπαιξε ανοιχτά, δεν κλείστηκε πίσω, ούτε έπαιξε αντιποδόσφαιρο, κάτι το οποίο πιστοποιούν και τα 17 τέρματα που σημείωσαν. Μάλιστα, η επίθεση του Ολυμπιακού Αργοστολίου ήταν καλύτερη από αυτή του Όλυμπου Κέρκυρας, ο οποίος τερμάτισε μια θέση πάνω του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάστηκε στον τρόπο της αμυντικής λειτουργίας, καθώς το σωματείο του Αργοστολίου δεχόταν δύο γκολ ανά παιχνίδι. 

Το Αργοστόλι αποδείχτηκε αφιλόξενη έδρα για αρκετές από τις ομάδες του ομίλου και ειδικά τις πρώτες αγωνιστικές οι «ερυθρόλευκοι» έτριξαν τα δόντια τους σε αρκετές ομάδες. 
Στις πρώτες αγωνιστικές ο Ολυμπιακός Κεφαλονιάς κατάφερε να αποσπάσει δύο εντός έδρας ισοπαλίες με Πρόοδο (0-0) και Όλυμπο Κέρκυρας (1-1). 

Παράλληλα, στάθηκαν με αξιοπρέπεια μέσα στην Πρέβεζα (όπου πρωταγωνίστησε) γνωρίζοντας τιμητική ήττα με 1-0, δείχνοντας ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ομάδες και εκτός Κεφαλονιάς.

Στη συνέχεια ήρθε η πρώτη βαριά ήττα από τον Όμηρο με 4-0, προσγειώνοντας ανώμαλα τον Ολυμπιακό, ωστόσο στα εντός έδρας παιχνίδια η ομάδα παρέμεινε σκληροτράχηλη. 

Συγκεκριμένα, η ιστορική Θύελλα Πατρών κατάφερε να νικήσει με τα χίλια ζόρια στο Αργοστόλι 1-0.

Ακόμα, παρόμοια δυσκολία αντιμετώπισε και η Κέρκυρα, όπου κατάφερε να κάμψει την αντίσταση του Ολυμπιακού στο «νησί των Φαιάκων» με 3-2. 

Η Πρέβεζα γνώρισε από την ανάποδη το Αργοστόλι στη συνέχεια του πρωταθλήματος και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1, ωστόσο στα εκτός έδρας παιχνίδια ο Ολυμπιακός Αργοστολίου θύμιζε τον συνονόματό του από τον Πειραιά, όταν βγαίνει εκτός συνόρων. 

Συγκεκριμένα, οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν την ήττα με 4-2 από την Πρόοδο, ενώ και στο Μεσολόγγι η ομάδα γνώρισε τη συντριβή με 5-0.

Παρόλα αυτά στα παιχνίδια μέσα στο «σπίτι» του κράτησε χαρακτήρα με δύο ακόμα ισοπαλίες με Όμηρο (0-0) και Κέρκυρα (1-1).

Τις τελευταίες αγωνιστικές το σωματείο του Αργοστολίου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστούν κάποια νέα παιδιά και η έλλειψη στόχου έφερε την εντός έδρας ήττα από το Λεβαδειακό με 4-0.

Οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν κάποια σημάδια ανάκαμψης στο παιχνίδι με την Πάτρα, παρά το γεγονός ότι γνώρισαν την ήττα με 1-0. Στο φινάλε του πρωταθλήματος ακολούθησαν ήττες με 6-0 στην Άρτα από την τοπική Αναγέννηση και 5-3 στη Ναύπακτο από τον τοπικό Αστέρα.

Κείμενα – Παρουσίαση: Άγγελος Σκλαβουνάκης

 
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τελετή έναρξης 1ου Διεθνούς τουρνουά «Argostoli Greek Para Open 2022» @Αργοστόλι [29.09.2022]
29 Σεπτεμβρίου 2022

Τελετή έναρξης 1ου Διεθνούς τουρνουά «Argostoli Greek Para Open 2022» @Αργοστόλι [29.09.2022]

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Σεπτεμβρίου η τελετή έναρξης του 1ου Διεθνο…
Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK
29 Σεπτεμβρίου 2022

Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK

Έκθεση της Καλλιτέχνιδας κι Εκπαιδευτικού DENIZ SAK.  Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου και ώρα …
Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]
27 Σεπτεμβρίου 2022

Κατάθεση στεφάνων στο Ιταλικό Μνημείο της Μεραρχίας Acqui [27.09.2022]

Σήμερα το πρωί τέθηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμή των αξιωματικών και στρατιωτών της Ιταλίας …
Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι
27 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται το 1ο Διεθνές Τουρνουά Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης ΑμεΑ 2022 στο Αργοστόλι

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στην πλατεία Παναγή Βαλλιάνου στο Αργοστόλι θα πραγματοπ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»
21 Σεπτεμβρίου 2022

Εμπόριο πέτρας & οικοδομικών υλικών «Konesha H. Hashan»

H επιχείρηση του Κonesha H. Hashan, παρέχει: λιθοδομή, εμπόριο πέτρας και οικοδομικών υλικών. Υ…
Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!
13 Σεπτεμβρίου 2022

Χρειάζεσαι πιστοποίηση γνώσεων υπολογιστή για το δημόσιο ή οποιαδήποτε άλλη δουλειά; Μην καθυστερείς!!

Οι εγγραφές ξεκίνησαν εδώ στο Αργοστόλι, Μίνωος & Ασκληπιού 7 (Πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα), Exc…
Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022
10 Σεπτεμβρίου 2022

Νέα συλλογή στρωμάτων Candia – Προσφορές Σεπτέμβριος 2022

Ανακάλυψε τις νέες συλλογές στρωμάτων Candia με έκπτωση έως 40% The I…
Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»
6 Σεπτεμβρίου 2022

Απογευματινός καφές στο «19_61 coffe n’ more»

H ομάδα του kefalonitis επισκέφθηκε το κατάστημα «19_61 coffe n’ more » για έναν απογευματινό κ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design