Skip to main content
2 Φεβρουαρίου 2011

Τα Νέα της Ερίσσου – Ιανουάριος ΙΙ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ στα Αντυπάτα

Οι πάντες μιλούν για Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινο Τουρισμό, σαν μέρος της λύσης για το ξεπέρασμα της οικονομικής μας κρίσης. Και η ΅κοινωφελήςΆ ΔΕΗ, τον χαβά της! στη εβδομάδα από Χριστούγεννα μέχρι Πρωτοχρονιά, εκμεταλλευόμενη το κενό εξουσίας και την αδράνεια των τοπικών παραγόντων που ΅παρέδιδανΆ, έστησαν στην καρδιά των Αντυπάτων ένα Μετασχηματιστή τέρας! Χωρίς μελέτη, άδεια, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έγκριση από την επιτροπή αρχιτεκτονικού ελέγχου ( η περιοχή έχει χαρακτηρισθεί σαν Ιδιαιτέρου Φυσικού κάλλους) και μελέτη οδικής ασφάλειας ( ο μετασχηματιστής έχει τοποθετηθεί στην άκρη ενός δρόμου!). Στις διαμαρτυρίες κατοίκων οι ΅αρμόδιοιΆ της ΅κοινωφελούςΆ, απάντησαν με αδιαφορία και υπεροψία. Οι κύριοι αυτοί το μόνο που τους ενδιαφέρει φαίνεται ότι είναι, να παίρνουν τις μισθουλάρες τους που τους πληρώνουν οι απλοί πολίτες από το υστέρημά τους ( η ΔΕΗ είναι ελλειμματική και ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού χρέους προέρχεται από τα ΅φέσιαΆ της ΔΕΗ).
Ακόμα και το Ταμείο συνταξιοδότησής τους επιδοτεί το κράτος με 700 εκατομμύρια ¤ το χρόνο, κόβοντας από τη σύνταξη της κάθε γριούλας, για να παίρνουν αυτοί τις συνταξάρες τους και μάλιστα με πολύ λιγότερα χρόνια εργασίας! ΝΤΡΟΠΗ!!!

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Την Κυριακή 30/1 ώρα 10 30 στο δημοτικό θέατρο, συνήλθε σε συνεδρίαση το Δ.Σ του Δήμου Κεφαλονιάς, με τριάντα εφτά ! θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Τα άμεσου Ρισιάνικου ενδιαφέροντος είναι τα εξής:

3 ) Δημοτικά σχολεία Aσσου, Κοθρέα, Τουριστικό περίπτερο Aσσου και τουριστικό Αγκυροβόλιο Αγία Πελαγίας Σβορωνάτων.
Εισηγητής:  κ. Νικόλαος Γκισγκίνης   Δημοτικός Σύμβουλος
19) Ορισμός Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) ως φορέα υλοποίησης του έργου «Οικοτουριστικές Διαδρομές Κεφαλλονιάς»
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Κεκάτος Ευάγγελος
26) Έγκριση 1ου Α.Π.Ε. του έργου: «Ολοκλήρωση γηπέδου ποδοσφαίρου Τ.Δ. Βασιλικάδων Δημοτικής Ενότητας Ερίσου Δ. Κεφαλλονιάς».
Εισηγητής: κ. Γ. Φιλιππάτος Τεχνικός Υπάλληλος Δ. Κεφαλλονιάς.
29) Τροποποίηση σύμβασης παραχώρησης διαχείρισης ακινήτων του πρώην Δ. Ερίσου για την αξιοποίηση τους με τη μέθοδο των συμπράξεων δημοσίου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
 Εισηγητής: κ. Γ. Φιλιππάτος Τεχνικός Υπάλληλος Δ. Κεφαλλονιάς.
37) Ανασυγκροτήσεις  Σχολικών Επιτροπών
Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.

Λίγα λόγια για τα θέματα αυτά:

3) ο Ν. Γκισγκίνης ήταν υποψήφιος Δήμαρχος, επί κεφαλής της παράταξης ΅Λαϊκή ΣυσπείρωσηΆ που υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ. Κάνει δε σφοδρή επίθεση εναντίον της Κ. Κουταλά ( δες προηγούμενο Δελτίο Δεκέμβρης Β 2010) γιατί ο πρ. Δήμος Ερίσου ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την αξιοποίηση των αναφερομένων ακινήτων του. Το περίεργο είναι πως….

το περίεργο είναι πως η Λαϊκή συσπείρωση, ή όπως ονομάζει κάθε φορά το ΚΚΕ τις δημοτικές του παρατάξεις, ουδέποτε ασχολήθηκε με το θέμα αυτό ή με άλλα της Ερίσου, ακόμα και όταν είχε εκπρόσωπο στο ΔΣ του Δήμου. Π.χ τώρα ασχολείται με το αγκυροβόλιο της Αγ. Πελαγίας ( και καλά κάνει). Όταν όμως πριν τρία χρόνια είχε αναστατωθεί η Έρισος με το αγκυροβόλιο του Φισκάρδου και τα τσιμεντοέργα που ήθελε να κάνει η Κουταλά, αδιαφορούσε επιδεικτικά! Τώρα τι να επιδιώκει;
19) Στις οικοτουριστικές διαδρομές περιλαμβάνονται και μερικές στην Έρισο. Ήδη από το 2007 το ΔΣ του τότε Δήμου Ερίσου με την αρ. 144/21-11-07 απόφασή του, είχε προτείνει τις εξής.
1) από τον λιμενοβραχίονα της Aσσου προς Φανάρι 2) από τον οικισμό Πλαγιάς στο παραδοσιακό οικισμό Πύργου- Κάστρου 3) στον οικισμό Αγριλιά από θέση Αλιβιζάτα στο Κόκκινο Βράχο. 4) στο ΤΔ Αντυπάτων από το τέλος του δημοτικού δρόμου προς θέση Μπαταρία. 5) από τον παλιό οικισμό Ψιλιθριά προς θέση Λαρνί.

Όπως είχε πει, η εισηγήτρια τότε Δήμαρχος Κουταλά στο ΔΣ, οι διαδρομές επέλεξε μετά από αυτοψία με την αρχιτέκτονα του ΕΟΤ Μαρίνα Μαρκάτου. Είχε γίνει πολύ συζήτηση τότε για το μικρό μήκος των διαδρομών και την ασυνέχειά τους, η Κουταλά όμως επέμενε πως ο ΕΟΤ αυτές θέλει και πως βιαζόταν να τις εντάξει στα υπόλοιπα του Γ΄ΚΠΣ που τότε τελείωνε. Από τότε κανείς δεν μάθαινε τι γινόταν. Σε κάθε ερώτηση η απάντηση ήταν ΅φροντίζει το υπουργείοΆ
Η Δήμαρχος άλλωστε είχε να ΅φροντίσειΆ μέσω του ΕΟΤ, τα τσιμεντοέργα στο Φισκαρδο. Τώρα μαθαίνουμε πως δεν έγινε τίποτε και πως από τα πέντε της Ερίσου κάποιο ΅φαγώθηκεΆ. Ας ελπίσουμε ότι τώρα ο αντιδήμαρχος για τον τουρισμό Β. Κεκάτος θα φροντίσει περισσότερο, για να γίνει επί τέλους κάτι στη Έρισο.

26) θυμάστε ήταν από αυτά που τα έφερναν στο ΔΣ και ο εισηγητής Φιλιππάτος τα απέσυρε γιατί ΅λείπανε κάτι χαρτιάΆ. Γεφύρι της Aρτας στη Έρισο το έχω χαρακτηρίσει. Από την πρώτη τετραετία του Κοντογούρη !

29) έχει σχέση με το (3). Από τα ακίνητα που είχε πρόθεση να αξιοποιήσει ο Δήμος Ερίσου, το Δ.Σ ενέκρινε μόνο τα τρία που αναφέρονται από τον Ν. Γκισγκίνη. Για τα υπόλοιπα που βρίσκονται στο Τ.Δ Φισκάρδου, το Δ.Σ δεν είχε αποφασίσει και τα παρέπεμψε για αργότερα. Τώρα πρέπει για το λόγο αυτό να τροποποιηθεί η σύμβαση από το νέο Δ.Σ. Τι θα γίνει με τα άλλα άγνωστο.

37) σύμφωνα με τον νόμο ΅ΚαλλικράτηΆ, ενοποιούνται όλες οι σχολικές επιτροπές του νησιού σε δύο. Μία για την πρωτοβάθμια και μία για την δευτεροβάθμια. Έτσι καταργούνται οι σχολικές επιτροπές των σχολείων της Ερίσου. Στα Διοικητικά τους συμβούλια δεν θα συμμετέχουν τώρα Ρισιάνοι. Πάντως αυτή η ενοποίηση δεν έχει σχέση με ενοποίηση σχολείων, όπως διαδίδουν κάποιοι.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Aρχισε αλλά δεν τέλειωσε ! η πρώτη ουσιαστικά συνεδρίαση του ΔΣ Κεφαλονιάς. Με 37 θέματα όπως αναφέραμε και άλλα δέκα ! εκτός ημερήσιας. Κόσμος πολύς, από ενδιαφέρον ή περιέργεια. Πιο πολύ έμοιαζε με λαϊκή συνέλευση, παρά με συνεδρίαση. Κολλούσανε συνεχώς στα διαδικαστικά, υπήρχε και η σχετική απειρία του πρωτάρη. Πεταγόντουσαν όλοι, σχετικοί και άσχετοι, και μπερδευόντουσαν όλοι. Μέχρι και η Κουταλά πετάχτηκε και ζήτησε τήρηση των κανονισμών. Γιατί βλέπεις μαθημένη από την Έρισο που ήτανε μέσα στη ΅τήρησηΆ.
Τέλος πάντων πάνω που ξεκολλήσανε και βρήκανε βηματισμό, το απογευματάκι, μετά από έξη ώρες, διακόψανε για την επαύριον ( Δευτέρα 5μμ). Ουσιαστικά αποφασίσανε μόνο για ένα! θέμα από τα 37 . Ας ελπίσουμε πως η συνέχεια θα είναι ομαλότερη και αποδοτικότερη. Αρκεί η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου να μη πυροδοτήσει νέες εντάσεις.

Μερικά ελεύθερα σχόλια.

Δήμαρχος Παρίσης: όσο γρηγορότερα αντιληφθεί ότι δεν είναι πια βουλευτής Κεφαλονιάς αλλά Δήμαρχος Κεφαλονιάς, τόσο το καλλίτερο για τον ίδιο, την παράταξή του και την Κεφαλονιά. Να εκτίθεται λιγότερο. Έχει τους αντιδημάρχους που τους έχει μεταβιβάσει τα πάντα.
Πρόεδρος Ανουσάκης: πρέπει να έχει αντιληφθεί πως δεν είναι πια ο ΅ταμερλάνοςΆ , αλλά ότι θα έχει να αντιμετωπίσει αυτός τώρα ΅ταμερλάνουςΆ. Είχε χρόνο να μελετήσει καλλίτερα τα διαδικαστικά. Δικηγόρος είναι, έξυπνος είναι, θα τα καταφέρει. Αρκεί να μη χρειάζεται να καλύπτει ΄γκάφεςΆ άλλων. Και αρκεί και αυτός να μη μπερδεύεται με καθήκοντα άλλων. Όσο και αν βλέπει ΅κενάΆ. Οι συνεδριάσεις του Δ.Σ είναι ο καθρέπτης ενός Δήμου.
Αντιδήμαρχος Ρουχωτάς: να αντιληφθούν όλοι πως δεν πρέπει να τον απομονώσουν στο Ληξούρι. Χρειάζονται την πείρα του. Αλλά και αυτός πρέπει να προσπαθήσει να μην κλειστεί στο ΅βασίλειόΆ του. Ελπίζουμε πως μόλις αρχίσει να ασχολείται με την ανατεθείσα αρμοδιότητά του με τα αναπτυξιακά του Δήμου, να έχει περισσότερη εξωστρέφεια.

Αντιδήμαρχος Πυλαρινός: μα που ήταν; Ήρθε προς το τέλος, μετά τις τρεις. Όσο και αν δεν υπήρχαν θέματα της αρμοδιότητάς του, πρέπει να μπει στο κλίμα. Πρέπει να καταλάβει ο ίδιος πως συμπεριφέρεται η αντιπολίτευση, γιατί σύντομα θα χρειαστεί να την αντιμετωπίσει. Η μικρή του πείρα από τον Δήμο Ερίσου, τότε επί Κοντογούρη, λίγο τον βοηθά. Aλλωστε μετά τον πρώτο χρόνο, ελάχιστα συμμετείχε..

Επί κεφαλής αντιπολίτευσης Κοτσιλίνης: να βρει γρήγορα στο ακέραιο την αυτοπεποίθηση του. Ας μη παρασύρεται από συμβουλές όψιμων ΅συντρόφων. Μόνο κακό θα του κάνουν.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΕΡΙΣΣΟΥ

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU