Skip to main content
15 Ιανουαρίου 2010

Τα Νέα της Ερίσσου – Ιανουάριος Ι

Σε αντίστροφη μέτρηση άρχισε να κυλά ο χρόνος για την Δ.Α. Οι τελευταίοι αυτοί μήνες είναι καθοριστικοί, για να φανεί αν επί τέλους άξιζε η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με την συγκρότηση του συνδυασμού ΅Πρώτα η ¨ΕρισοςΆ που κατάφερε, πάνω στο νήμα, να πάρει στα χέρια της τις τύχες του Δήμου της Ερίσου, στην τελευταία περίοδο της (αυτόνομης) ύπαρξής του.Τα χρονικά περιθώρια, χωρίς να είναι στενά, φαντάζουν μικρά, αν αναλογιστεί κανείς τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς που κινούνται οι υποθέσεις στο Δήμο μας.

Όλα φαίνονται να κινούνται με ΅κεκτημένη ταχύτηταΆ και το μόνο που μας απασχολεί είναι η ΅επόμενη μέραΆ, δηλ το 2011. Οι εξαγγελίες για τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2 (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) που ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ( τρεις δήμοι ή ένας, ψήφος των μεταναστών, θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των νέων ΅υπερδήμωνΆ, κατάργηση του 42% και επαναφορά του 50% για την εκλογή Δημάρχου), δημιουργεί μία κατάσταση όπου ΟΛΟΙ προσβλέπουν σε ΟΛΑ. Ας ελπίσουμε πως τελικά η Έρισός μας, δεν θα βγει χαμένη.

Αλλά ας προσγειωθούμε στο 2009.

Η τελευταία συνεδρίαση του 2009. Οι αποφάσεις και σχόλια.
Στο προηγούμενο φύλλο δημοσιεύσαμε τα θέματα της συνεδρίασης του Δ.Σ και σχολιάσαμε τα δύο πρώτα και σπουδαιότερα. Συνεχίζουμε:

3) Ουσιαστικά πρόκειται για κατανομή περίπου 100.000 ¤ που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενισχύσει τους Δήμους μέσω των ΚΑΠ ( Κεντρκοί Αυτοτελείς Πόροι). Ενισχύθηκαν οι κωδικοί φόρων κ΄ τοκοχρεολυσίων και το υπόλοιπο αύξησε το αποθεματικό. Ανεξάρτητα από το τεχνικό μέρος της διαδικασίας, η ουσία είναι πως η αρμόδια για τα οικονομικά Α/δήμαρχος αρνείται να δώσει περεταίρω εξηγήσεις για την πορεία του προϋπολογισμού. Το Δ.Σ έχει πλήρη άγνοια για τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου και σε κάθε συνεδρίαση οι Δ.Σ ( ιδίως της αντιπολίτευσης) διαμαρτύρονται έντονα.

4) Σύμφωνα με από 7/12/09 έγγραφό της, η Νομαρχία πρόκειται να δώσει 6 επί πλέον άδειες ΅περιπτέρωνΆ και για να αποφασίσει για την θέση τους, ζήτησε την γνώμη των Δήμων. Εδώ αρχίζουν τα παρατράγουδα. Ο εισηγητής Α/δήμαρχος Π. Δενδρινός, χωρίς γραπτή εισήγηση, εισηγήθηκε προφορικά αρχικά, αρνητικά (χωρίς κέρδος, κέρατα όπως είπε χαρακτηριστικά). Μετά τα γύρισε. Ακολούθησε μεγάλη ένταση, με τον επί κεφαλής της αντιπολίτευσης πρ. Δήμαρχο, να κατηγορεί, πως ενώ το Δ.Σ δεν είχε ενημερωθεί ακόμη, κάποιοι ειδοποιήθηκαν από την Δημοτική Αρχή και έκαναν αιτήσεις οι οποίες προωθήθηκαν στην Νομαρχία. Τελικά αποφασίστηκε να συνεργαστεί ο Α/δήμαρχος με τους προέδρους των Τ.Σ και να έρθει στο Δ.Σ μια γραπτή εμπεριστατωμένη εισήγηση.

5) Ο εισηγητής Α/δήμαρχος Π. Δενδρινός ζήτησε να αποφασίσει το Δ.Σ να νοικιάσει ένα μικρό διαμέρισμα πίσω από την τράπεζα ΑΛΦΑ, που τώρα χρησιμοποιείται από τον περιοδεύοντα αγρ. ιατρό ως χώρος υποδοχής ασθενών. Υπήρξαν αντιρρήσεις. Ο πρόεδρος του Τ.Σ, Δ. Παλικισιάνος ζήτησε το χώρο για γραφείο του Τ.Σ. Αποφασίσθηκε να γίνει συνεννόηση του Παλικισιάνου με τον Δενδρινό και το θέμα να επανέλθει.

6) Πρόκειται για εργασίες συντήρησης που γίνονται στο Δημοτικό σχολείο στα Τουλιάτα όπου στεγάζεται το Δημοτικό σχολείο Μεσοβουνίων, όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Η σύμβαση υπεγράφη από την Δήμαρχο στις 7/8/09 με τον εργολάβο Στ. Θεοφιλάτο και αφορά κατασκευές σιδηρών κιγκλιδωμάτων, αλουμινένιων κουφωμάτων με θερμομονωτικά–ηχομονωτικά τζάμια και μαρμάρινες ποδιές παραθύρων. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 35.500 ¤ χωρίς Φ.Π.Α και..

ο ΑΠΕ ( Αναθεωρημένος Πίνακας Εργασιών), έγινε γιατί αυξομειώθηκε το κόστος επί μέρους εργασιών χωρίς να αλλάξει το συνολικό κόστος.
Έχω εκφράσει την αντίρρησή μου γιατί τα έργα στα σχολεία να τα αναλαμβάνει ο Δήμος και όχι η Σχολική Επιτροπή (Σ.Ε), όπως ορίζει ο Δημοτικός Κώδικας. Η δικαιολογία της Δημάρχου ότι η Σ.Ε δεν έχει τεχνικούς, δεν ευσταθή. Καμία Σ.Ε, που τα μέλη τους είναι κυρίως Δ/ντές σχολείων και κηδεμόνες, δεν έχει υπαλλήλους και μάλιστα τεχνικούς και αυτό ο νομοθέτης το ξέρει. Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

7) Έχουμε ξαναγράψει γιαυτό το ΅γεφύρι της ΑρταςΆ της Ερίσου, που δεν λέει να τελειώσει και ΅τρώειΆ το καταπέτασμα. Τι συμβαίνει, μυστήριο. Εν τω μεταξύ, μέχρι να τελειώσει, η ποδοσφαιρική μας ομάδα, ο Αθλητικός Όμιλος Ερίσου, πάει για διάλυση, καθώς βρίσκεται στη τελευταία της τελευταίας κατηγορίας της Κεφαλονιάς. Οι νέοι, και γενικά ο κόσμος της Ερίσου, δεν φαίνεται να την στηρίζουν ιδιαίτερα. Όσο για τη Δ.Α μας, την αγνοεί παντελώς. Παράπονα εξέφρασε στο τελευταίο Δ.Σ, ο δημοτικός υπάλληλος και ψυχή της ομάδας, Τζέρυ Χαϊδεμένος.

8) Πρόκειται για παραχώρηση λωρίδας 6,91 μ2, προκειμένου ο έμπροσθεν δρόμος να γίνει πλάτους 4μ και το εντός οικισμού οικόπεδο οικοδομήσιμο. Τυπικό θέμα ρουτίνας, όμως και γιαυτά άρχισαν οι κάτοικοι να ενδιαφέρονται, καθώς από εκεί ξεκινούν πολλές ΅πονηρέςΆ καταστάσεις. Αναφέρομαι γενικά. Τα Ματσουκάτα βέβαια ανήκουν στο Τ.Δ Φισκάρδου και όχι στο Τ.Δ Αντυπάτων. Αν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν ξέρει που είναι οι οικισμοί, φαντάσου για τα οικόπεδα!

9) Η Φ. Στρατάκου, ανάδοχος της μελέτης βάσει της από 8/9/09 σύμβασης που υπέγραψε η Δήμαρχος, έχει ζητήσει προ διμήνου (12/10) στοιχεία της βυθομέτρησης της περιοχής που πρόκειται να κατασκευαστεί ο υποθαλάσσιος αγωγός διάθεσης της άλμης, καθώς τούτο δεν είχε προβλεφθεί στη σύμβαση. Για το λόγο αυτό, και επειδή εν τω μεταξύ το δίμηνο πέρασε άκαρπο και ο ορισθείς από τη σύμβαση χρόνος παράδοσης της μελέτης (10/12) παρήλθε, η ανάδοχος, ζήτησε με αίτησή της, παράταση της σύμβασης για τουλάχιστο 20 μέρες, από την παραλαβή από την ίδια των βυθομετρικών στοιχείων που ζητά. Το κωμικοτραγικό είναι πως η τεχνική μας υπηρεσία αλλά και η εποπτεύουσα ΤΥΔΚ ενέκρινε την αίτηση, δηλ ενέκρινε την παράταση για τουλάχιστον 20 μέρες, ακαθόριστο χρονικό όριο δηλ. ( Μπορεί και 20 μήνες, μπορεί και δέκα χρόνια !)

Έβαλα τις φωνές και το ΅τουλάχιστονΆ απαλείφθηκε,. Φανταστείτε με τι επιμέλεια συντάσσονται οι συμβάσεις και δίνονται οι παρατάσεις των μελετών και των έργων!!

Για το ίδιο θέμα προκλήθηκε ένταση όταν η πρ. Α/δήμαρχος και Δ.Σ της αντιπολίτευσης Χ. Νικολετάτου κατηγόρησε την Δ.Α ότι ενώ προσπαθεί να τηρήσει τους τύπους για την αφαλάτωση της Ασσου, δεν κάνει το ίδιο και για την αφαλάτωση του Φισκάρδου, που την έχει εγκαταλείψει στην τύχη της. Οι περιβαλλοντικοί όροι που έχει θέσει το Υπουργείο λήγουν τον Ιούλιο του 2010, και δεν έχει γίνει τίποτε ( αγωγός διάθεσης άλμης κ.α).

10) Πρόκειται για τα κεράσματα του Δήμου στους δικαστικούς αντιπροσώπους και στα μέλη των επιτροπών.
Οι Ρισιάνοι κόβουν τις πίτες τους.

Με το έμπα του νέου χρόνου άρχισαν οι πίτες. Έτσι;

-Στις 10/1 το πρωί, το Δολίχιο έκοψε την πίτα του, με ταυτόχρονα εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ

– την ίδια μέρα το απόγευμα, στην Αδελφότητα Πειραιά, οι Κοθριώτες, με κανταδόρους, σατιρικές ρίμνες
και πολύ κέφι

– την ίδια μέρα πάλι το απόγευμα, στο πρ. σχολείο Αντυπάτων, η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας, με ΅αποκαλύψειςΆ που έγιναν αρνητικά πρωτοσέλιδα! (δείτε σχόλια πρώτης σελίδας)
Ακολουθούν:

Στις 7/1 πάλι στο πρ. σχολείο Αντυπάτων η Αστερίς.
Οι άλλοι σύλλογοι αργότερα. Λεπτομέρειες στο επόμενο

Έφυγε ένας σπουδαίος Φισκαρδιώτης

Στις 19 τρέχοντος θα γίνει στο Φισκάρδο το 40ήμερο μνημόσυνο του Μπάμπη Τσελέντη, ενός πραγματικά πολύ σημαντικού για τον τόπο μας προσώπου. Έφυγε στις 10 Δεκεμβρίου μετά από μια σύντομη ασθένεια. Μετανάστευσε νέος στην Αφρική και εκεί με σκληρή δουλειά και διορατικότητα απέκτησε μεγάλη περιουσία. Επιστρέφοντας πριν λίγα χρόνια στον τόπο μας, άρχισε αμέσως να προσφέρει. Δυστυχώς η διάθεσή του για προσφορά δεν αξιοποιήθηκε όσο θα έπρεπε από τους τοπικούς μας άρχοντες. Η προσφορά του να ανακατασκευάσει την πλατεία του Φισκάρδου, που όπως όλοι ξέρουμε έχει υποβαθμιστεί μετά από άστοχες παρεμβάσεις, ουσιαστικά δεν έγινε αποδεκτή από την Δημοτική μας Αρχή.

Εύχομαι να κληρονόμησε στα παιδιά του την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο μας.

Δολίχιο
Στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ, εξελέγησαν και συγκρότησαν το Δ.Σ οι:
Βρετού Κοντογούρη Ρήνη: Πρόεδρος Τσελέντης Κώστας: Αντιπρόεδρος
Βενιέρη – Τσελέντη Ρήνη: Γραμματέας Γιαννουλάτου Ελένη: Ταμίας

Τσαγκαράτου Κυριακή, Τσελέντης Παναγής, Αντύπα Αθηνά : μέλη
Πρωτόπαπα Μαργιαλένη: Αναπληρωματικό μέλος. Ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Πηγή: Τα Νέα της Ερίσσου

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15 Ιουλίου 2024
“Ο χρόνος έκρινε, ποιος έμεινε, ποιος έφυγε, ποιος έζησε τη μουσική, ποιος έδωσε ψυχή και ποι…
15 Ιουλίου 2024
Είναι η ψυχοθεραπεία ένα μοντέρνος τρόπος αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων ή μήπως όχι; …
15 Ιουλίου 2024
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024, ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με το Γ…
15 Ιουλίου 2024
Κυριακή 14 ΙΟΥΛΙΟΥ • ΛΕΙΒΑΘΩ, ΣΒΟΡΩΝΑΤΑ, ώρα: 21:00, στο Πολιτιστικό κέντρο, πρώη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024
Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU