Skip to main content
6 Απριλίου 2010

Τα Νέα της Ερίσσου – Μάρτιος ΙΙ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ
ΕΝΟΣ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Ο Χριστός Ανέστη, η Έρισος πότε;

Τελευταίοι μήνες της ύπαρξης του Δήμου Ερίσου και όλα δείχνουν ότι θα αναδειχθούν οι χειρότεροι της 12ετούς ύπαρξής του. Η Δημοτική μας Αρχή (Δ.Α) περνά πλέον το περισσότερο καιρό της εκτός Ερίσου, καθώς δε έφθασε το Πάσχα και αμέσως μετά αρχίζει η τουριστική περίοδος, καταλαβαίνεται τι έχει να συμβεί. Λίγο άσπρισμα και μάζεμα των σκουπιδιών γύρω από τα ΅μαγαζιάΆ μας και αυτό ήταν όλο! Οι υπάλληλοι βλέποντας βέβαια αυτό το χάλι, δεν έχουν κανένα λόγο να εντείνουν τις προσπάθειές τους, πέρα του ΅γνωστούΆ δημοσιοϋπαλληλικού ρυθμού.

Το χειρότερο όλων είναι η απάθεια που δείχνουν οι δημότες. Εκατομμύρια Ευρώ που δόθηκαν για τις υποδομές της Ερίσου θα χαθούν και αυτοί κοιτούν το σπιτάκι τους. Η Δ.Α αδιαφόρησε για την πολιτιστική αναβάθμιση της περιοχής, έτσι μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα, επόμενο είναι να επικρατούν νοοτροπίες και περιστατικά που μας θλίβουν, όπως τα πρόσφατα.

Μερικοί νομίζουν πως τα προβλήματα της Ερίσου θα λυθούν με την ενοποίησή της με άλλους Δήμους, ( Σάμη ή Αργοστόλι). Κούνια που τους κούναγε! Τα ίδια πρόσωπα πάλι θα κάνουν κουμάντο, απλώς, θα χρησιμοποιούν, άλλες θεσμικές διαδικασίες. Εκτός αν αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον τόπο μας.

Η δημαρχίνα μας έχει αρχίσει να επενδύει, στο χωρισμό του νησιού σε τρεις Δήμους. Προτίθεται να διεκδικήσει την υπερδημαρχία Σάμης προβάλλοντας την ανεξάρτητη ΅ικανότητά τηςΆ και προσδοκώντας μήπως την στηρίξει σιωπηλά κάποιο κόμμα, έστω και μικρό. Στη συνέχεια θα παζαρέψει στο 2ο γύρο τη θέση Αντιδημάρχου Ερίσου, εκμεταλλευόμενη ότι στο κείμενο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που έδωσε η κυβέρνηση για διαβούλευση, δεν υπάρχει η υποχρέωση του Δημάρχου να ορίζει αντιδημάρχους μόνο από την παράταξή του.

Αυτό το σενάριο όμως αρχίζει να ξεφτίζει καθώς όλο και πληθαίνουν τα μηνύματα πως τελικά η Κεφαλωνιά θα γίνει ένας Δήμος, έτσι η ανεξάρτητη ΅ικανότηταΆ πάει περίπατο, όπως επίσης και ο ΅περίφημος απολογισμόςΆ που προετοιμαζόταν για να παρουσιασθεί σε ανοιχτή συγκέντρωση, παρουσία τρανταχτών ονομάτων ( τους είχε ρωτήσει;), για να θαυμάσουν όλοι το ΅έργοΆ και να γίνει έναρξη του προεκλογικού αγώνα! Πάνε αυτά, επί πλέον, οι ΅κολώνεςΆ της αρχίζουν να κοιτάζουν αλλού, επιδιώκοντας την δική τους επιβίωση.

Προϋπολογισμός

Στις 2 του μήνα ψηφίστηκε τελικά ο προϋπολογισμός με καθυστέρηση μερικών μηνών! Όπως και το Τεχνικό Πρόγραμμα που περιγράψαμε στο προηγούμενο Δελτίο, που υποτίθεται πως υποστηρίζει, είναι αναξιόπιστος. Παραδείγματα: προβλέπεται να εισπραχθούν για αποχέτευση 180.000 ¤, ενώ πέρυσι δεν εισπράξαμε δεκάρα! προβλέπεται να εισπραχθούν από ΔΦ του 0,5% 150.000 ¤, ενώ πέρυσι εισπραχθήκαν μόλις 13.500 ¤. Το χειρότερο, προβλέπεται είσπραξη 1.513.155 ¤ από τον ΘΗΣΕΑ (για έργα), ενώ πέρυσι κατορθώσαμε να απορροφήσουμε από το ίδιο πρόγραμμα 33.440 ¤.!

Μία ακόμη αρνητική εξέλιξη είναι ότι πάλι τα χρέη έχουν αρχίσει να τραβούν την ανηφόρα. Σε πρόσφατο πίνακα της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, φαίνονται ανεξόφλητα τιμολόγια του 2008: 150.000 ¤ περίπου και του 2009: 225.000 ¤. Το 2007 ( επί αντιδημαρχίας μου) υπάρχουν ανεξόφλητα τιμολόγια αξίας 14.000 ¤. Και για ένα κάποιο μέτρο σύγκρισης τα δυο τελευταία έτη δημαρχίας Κοντογούρη. Το 2005: 280.000 ¤ και 2006: 328.000 ¤. Για τα δύο έτη 2008 κ΄2009, σίγουρα υπάρχουν και έξοδα που δεν έχουν τιμολογηθεί ακόμη, έτσι τα συνολικά ποσά είναι κατά πολύ μεγαλύτερα. Και μετά από όλη αυτή την ακαταστασία, έχεις και την Αντιδημαρχίνα για τα οικονομικά, Ντίνα Παναγιωτάτου, να αρνείται πεισματικά να δώσει στους Δημοτικούς Συμβούλους αντίγραφα του βιβλίου Εσόδων – Εξόδων του Δήμου, όπως γινόταν πάντα, διότι τα θεωρεί προσωπικά δεδομένα!!. ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ.
Πάντως το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 5.840.000 ¤, ισοσκελισμένα! Οι αριθμοί ευημερούν!

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ. Αλλαγή στη σύστασή της
Στις 3 τρέχοντος πραγματοποιήθηκε Δ.Σ Ερίσου με θέμα: Λήψη απόφασης για τη συμμετοχή του Δ. Ερίσου στο μετοχικό της ΅Διαδημοτικής Επιχείρησης Καθαριότητας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κεφαλονιάς Α.ΕΆ

Σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα η Διαδημοτική πρέπει να μετατραπεί σε μετοχική Α.Ε με μετόχους κατά πλειοψηφία τους Δήμους που την ίδρυσαν. Καλά ως εδώ. Μετά αρχίζουν τα παράξενα!

Με απόφαση του Νομάρχη συστήθηκε τριμελής επιτροπή από υπαλλήλους για να εκτιμήσουν την περιουσία της μετατρεπόμενης επιχείρησης, με αποζημίωση 250 ¤ ο καθένας. Λοιπόν, στην έκθεση εκτίμησης, τα περιουσιακά στοιχεία παρουσιάζονται εξωφρενικά υποτιμημένα! Αγροτεμάχια εκτιμήθηκαν 1000 ¤/στρεμ.,

Απορριματοφόρα του 2004 1 ¤ !! Βυτιοφόρα, το ίδιο. Γενικά όλη σχεδόν η κινητή περιουσία εκτιμήθηκε από 1 ¤ !!. Απορούμε πως λειτουργεί αυτή η επιχείρηση με τόση παλιατζούρα!! Αν είναι όλα σε αχρηστία και πιάνουν χώρο στις αποθήκες της, γιατί δεν τα εκποιεί. Και για παλιοσίδερα, αξίζουν πολύ περισσότερα. Θα μου πείτε, γιατί ψειρίζω τη τρίχα. Έλα που από όλα αυτά, ζημιώνει για μια ακόμη φορά η Έρισος.

Και να γιατί:

Η επιτροπή εκτίμησε τελικά την περιουσία της διαδημοτικής σε 7.212.200 ¤. Το αρχικό κεφάλαιο της επιχείρησης όταν συστήθηκε ( ΦΕΚ 703/3-10-84) ήταν 32.440.000 δρχ. Η περιοχή της Ερίσου συμμετείχε σε αυτό με το ποσό των 2.896.430 δρχ δηλ. ποσοστό 8.93%. Το ποσό αυτό το κατέβαλαν μόνο 5 κοινότητες που θέλησαν να πάρουν μέρος σαν ιδρυτικά μέλη. Οι υπόλοιπες 8, υποχρεώθηκαν αργότερα εκ των πραγμάτων να συμμετάσχουν, καταβάλλοντας βέβαια το μερίδιό τους με ποσά πολύ σημαντικά για την εποχή εκείνη αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα των φτωχών κοινοτήτων της Ερίσου. Συνολικά η Έρισος που είχε πολλές κοινότητες, κατέβαλε πολύ μεγαλύτερα ποσά για την δημιουργία της περιουσίας της Επιχείρησης, από άλλες με λίγες κοινότητες, π.χ η Σάμη και η Πύλαρος συμμετείχαν στην δημιουργία του κεφαλαίου, με μόλις 3.57%.

Έρχεται τώρα το Δ.Σ της διαδημοτικής και αποφασίζει, μετά από πρόταση του Δημάρχου Πυλάρου Μ. Κοτσιλίνη, να συμμετέχουν οι Δήμοι στην περιουσία της διαδημοτικής, όχι κατά το ποσοστό συμμετοχής τους στο αρχικό κεφάλαιο, αλλά βάσει του πληθυσμού τους! με τον τρόπο αυτό το μερίδιο του Δήμου μας στην αξία της επιχείρησης πέφτει από 8.93% σε 5.39%, ενώ σε άλλους Δήμους αυξάνεται θεαματικά. Η Δήμαρχος Ερίσου
Κ. Κουταλά δεν ψήφισε την απόφαση αυτή. Και τα ερωτήματα:
1) Θα καταβάλουν οι άλλοι Δήμοι στον Δήμο μας την διαφορά μείωσης του ποσοστού της ( 8.93-5.39=3.54%);

Σε ¤, 7.212.200 Χ 3.54 % = 256.000 ¤. Αντιλαμβάνεστε τώρα τι ρόλο έπαιξε η υποβάθμιση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της Διαδημοτικής; Κανονικά η Έρισος δικαιούται πολύ μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Η Δήμαρχος, μια και δεν ψήφισε την απόφαση, θα τα διεκδικήσει; Σύμφωνα με τον νόμο, αν διαλυθεί ή πουληθεί , έστω και εν μέρει, η επιχείρηση, οι Δήμοι δικαιούνται αποζημίωσης, ανάλογα με το ποσοστό τους.

2) Στην ίδια απόφαση αποφασίστηκε να δοθούν 50 μετοχές στον Δήμο Ιθάκης, ο οποίος δεν συμμετείχε μέχρι τώρα στην διαδημοτική. Έτσι η Ιθάκη θα κάνει χρήση του εξοπλισμού της διαδημοτικής πληρώνοντας το ευτελές ποσό των 500 ¤ ( 10 ¤ η μετοχή). Γιατί δεν καλείται η Ιθάκη να συμμετάσχει σύμφωνα με τον πληθυσμό της, αφού τέτοια απόφαση πάρθηκε, πληρώνοντας 1000 φορές περισσότερο; Γιατί είχαν αναγκαστεί οι φτωχές κοινότητες της Ερίσου, να συμμετάσχουν εξίσου στην δημιουργία του μετοχικού κεφαλαίου της διαδημοτικής, καταβάλλοντας τεράστια για τις δυνατότητές τους ποσά;

3) Και η πιο σημαντική επίπτωση από την υποβάθμιση της αξίας της περιουσίας της διαδημοτικής. Σύμφωνα με τον Δημοτικό Κώδικα ( άρθρο 252, παρ 3β), στην διαδημοτική Α.Ε είναι δυνατή η συμμετοχή και φορέων του δημοσίου, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων ( δηλ. ιδιωτικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις), καθώς και τραπεζών και πιστωτικών ιδρυμάτων. Στην περίπτωση αυτή οι ΟΤΑ και οι λοιποί φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέχουν την πλειοψηφία του εταιρικού κεφαλαίου. ( δηλ. μπορεί να πουληθεί μέχρι το 49% της Διαδημοτικής). Αντιλαμβάνεστε τώρα τις επιπτώσεις έχει η υποβάθμιση της αξίας της περιουσίας της διαδημοτικής; Οι ιδιώτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στο κεφάλαιό της καταβάλλοντας πολύ λιγότερα χρήματα. Και με την μείωση του ποσοστού της Ερίσου, ο Δήμος μας θα δικαιούται λιγότερα.

Και μην ακούσω ότι τώρα με τις ενοποιήσεις, όλα αυτά δεν έχουν σημασία! Στα οικονομικά θα είμαστε πάλι χώρια. Όπως συμβαίνει και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε!!

Πηγή: Τα Νέα της Ερίσου

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
26 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα , στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”, η συνέντευξη τύπου των διορ…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU