Skip to main content
12 Απριλίου 2011

Την Παρασκευή 15 Απριλίου η πρεμιέρα του «Βυσσινόκηπου»!

Σήμερα πραγματοποιήθηκε στον «Κέφαλο» Συνέντευξη Τύπου από τους συντελεστές της θεατρικής παράστασης «Ο Βυσσινόκηπος» του Aντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο σκηνοθέτης της παράστασης κος Πάνος Βαρδάκος, ο Αντιδήμαρχος Κεφαλονιάς (υπεύθυνος πολιτισμού) κος Σάββας Σαββαόγλου καθώς και κάποιοι από τους ηθοποιούς (ο κος Γιάννης Νεόφυτος και η κα Μαριέττα Μουρελάτου).Λίγα λόγια για την Κεντρική Σκηνή του Δ. Κεφαλονιάς:

Η Κεντρική Σκηνή του Δήμου Κεφαλονιάς ιδρύθηκε το 2003 μετά από πρόταση του σκηνοθέτη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Αργοστολίου Πάνο Βαρδάκο. Έχει σαν στόχο το «θέατρο ουσίας», δηλαδή ένα θέατρο ποιοτικό με ουσιαστική παρέμβαση στην καλλιέργεια της ψυχής και του νου όχι μόνο των ηθοποιών αλλά κυρίως των θεατών. Μέσα από τη συλλογική βίωση αξιών και νοημάτων, τη συνεργασία, την ευθύνη, το διάλογο, το σεβασμό στο διαφορετικό, την κριτκή σκέψη, την εκφραστική δύναμη, τη φαντασία, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα θέατρο που ψυχαγωγεί, αγγίζει και ευαισθητοποιεί τον σύγχρονο άνθρωπο.

Ως Κεντρική Σκηνή στα 8 χρόνια λειτουργίας της έχει παρουσιάσει στην Κεφαλονιά και στην Αθήνα πέντε θεατρικά έργα τη «Σπασμένη Στάμνα» του Κλάιστ τον «Ιμπρεσάριο από τη Σμύρνη» του Γκολντόνι, τους «Μικρούς Φαρισαίους» του Δημήτρη Ψαθά, το «Μάνα Μητέρα Μαμά» του Διαλεγμένου και το «Μίλα μου σαν τη βροχή» μια σύνθεση μονολόγων, μονόπρακτων και τραγουδιών που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα θεάτρου από τον Αισχύλο έως τον Μανιώτη, τον Τένεσυ Γουίλιαμς, τον Aλαν Μπένετ και τον Καμπανέλη.

Συνεχίζοντας τη συστηματική δουλειά γύρω από τη θεατρική τέχνη τη χειμερινή σεζόν 2011 θα παρουσιάσει το έργο του Aντον Πάβλοβιτς Τσέχοφ «Ο Βυσσινόκηπος», ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα το οποίο παρουσιάστηκε από το θέατρο Τέχνης της Μόσχας σε σκηνοθεσία Στανισλάφσκι τον Ιανουάριο του 1904. «Ο Βυσσινόκηπος» το κατ εξοχήν έργο που πραγματεύεται τις επιπτώσεις που έχουν στην ζωή των ανθρώπων οι επικείμενες αλλαγές στην κοινωνία όταν αυτές δεν είναι ανιχνεύσιμες από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Οι συντελεστές της παράστασης:

Ο ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ

Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Φωτισμοί: Πάνος Βαρδάκος
Κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Χειρισμός Φωτισμών: Γρηγόρης Μαυρογιάννης
Χειρισμός Ήχου: Γεράσιμος Βαγγελάτος
Κατασκευή Σκηνικών: Γρηγόρης Μαυρογιάννης, Γεράσιμος Βαγγελάτος, Γιάννης Καρτσωνάκης
Δ/νση παραγωγής: Στάμω Στεργιώτου

Παραγωγή Δημοτική Επιχ/ση Πολιτισμού Δήμου Κεφαλλονιάς

Στην παράσταση παίζει πιάνο η Αλεξία Μαρτσέλου

ΔΙΑΝΟΜΗ

Λοπάχιν: Τάκης Καμπάδης
Ντουνιάσα: Μαριέττα Μουρελάτου
Επιχόντωφ: Παναγής Λουκάτος
Aννια: Γεωργία Θεοδωροπούλου
Βάρια: Δέσποινα Αποστολίδου
Λιούμποβα Αντρέγιεβνα: Γιώτα Μιχάλη
Γκάγεφ: Γιάννης Νεόφυτος
Φιρς: Λούκας Νιφοράτος
Σαρλόττα: Διονυσία Πεντογάλου
Συμεώνωφ Πίστσικ: Τάσος Μπεκατώρος
Τροφίμωφ: Τάσος Αναστασιάδης
Γιάσσα: Ανδρέας Βικάτος
Διαβάτης & Σταθμάρχης: Ηλίας Καρόγλας

Τον λόγο πήρε ο κος Σάββας Σαββαόγλου και μας ανέφερε τη σπουδαιότητα του να διατηρήσουμε τον πολιτισμό μας στους χαλεπούς αυτούς καιρούς και διαβεβαίωσε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν θα παραμελήσει τον τομέα αυτό. «Ο Πολιτισμός στην Κεφαλονιά είναι παράδοση και θα τον στηρίξουμε με κάθε τρόπο», συμπλήρωσε.

Η Κεντρική Σκηνή στα 8 χρόνια λειτουργίας της συμπληρώνει μια αξιόλογη δράση και το συγκεκριμένο έργο είναι διαχρονικό και δύσκολο. Παραπάνω από έξι μήνες προετοιμάζεται το συγκεκριμένο και καλό θα ήταν να τους στηρίξουμε. Τους ευχήθηκε καλή επιτυχία.




Η πρεμιέρα γίνεται την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 21:00 και η παράσταση συνεχίζεται το Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου.

Σε όλα αυτά τα 8 χρόνια δουλειάς και συνεργασίας ήρθε η στιγμή αυτή όπου κορυφώνεται με αυτό το σημαντικό έργο του Τσέχωφ όχι μόνο για όσους συμετέχουν αλλά και γι’ αυτούς που θα το παρακολουθήσουν.

Ο «Βυσσινόκηπος» είναι ένα διαχρονικό έργο το οποίο αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα.

Επίσης, αποτελεί το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ. Το έγραψε το 1904- τη χρονιά που πέθανε – και σΆ αυτό επανέλαβε τα μοτίβα που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν στα άλλα του έργα και που τόσο αγαπούσε: τη ρώσικη επαρχία, την πλήξη, την αλλαγή του πολιτικοκοινωνικού συστήματος της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Στον «Βυσσινόκηπο» ο Τσέχωφ συνόψισε ό, τι έζησε κι αφουγκράστηκε στη σύντομη ζωή του, ό, τι είδε, παρατήρησε, ότι προαισθάνθηκε πως θα συμβεί.




Στην ιστορία αυτή, στο τέλος της, η οικογένεια που έχει το Βυσσινόκηπο διαλύεται και πωλούν τον Κήπο για την κάλυψη των οικονομικών τους χρεών.

Είχε ο ίδιος αναφέρει για το έργο του ότι θα ασχοληθείτε με αυτό το έργο για τα επόμενα 4 χρόνια… μετά θα το ξεχάσετε, αλλά δυστυχώς αρκετά χρόνια αργότερα θα το βλέπετε ξανά και ξανά διότι η ιστορία θα επαναληφθεί και ο κόσμος θα βρεθεί σε δεινά τα οποία θα προέερχονται και από την ηθική του πτώση και από την οικονομική του ανέχεια που το ένα είναι αλληλεξάρτητο από το άλλο.



Εκτός από τους συμμετέχοντες του θεατρικού υπάρχουν και πολλά άλλα άτομα που βοηθούν στο να δημιουγούνται τέτοιες καταστάσεις.
Χρήματα για την τόνωση του έργου δώθηκαν έως ένα μέρος από τα μέλη. Ο Καλλικράτης προκάλεσε κάποια προβλήματα και οικονομικά και γενικότερης φύσεως.

Ο κος Βαρδάκος αναφέρει πιο κάτω:

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους βοήθησαν για την υλοποίηση αυτής της παράστασης. Πιστεύουμε πιο πολυ στην ψυχαγωγία και λιγότερο στη διασκέδαση πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στην συγκεκριμένη παράσταση. Ελπίζω να είναι όλοι κοντά μας και να μας στηρίξουν αυτές τις 3 μέρες.

Υπάρχει η πιθανότητα να γίνει μια επανάληψη του έργου μετά το Πάσχα αλλά ακόμη τίποτα δεν είνα σίγουρο».



Στην ερώτησή μας, για το πως μπορεί κανείς να γίνει μέλος αυτής της ομάδας, μας απάντησε ο δημιουργός της Κεντρικής Σκηνής κος Βαρδάκος, ότι η πόρτα του θεάτρου είναι ανοιχτή για όποιον θελήσει να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια που ούτως ή άλλως γίνεται από ερασιτέχνες ηθοποιούς που και οι ίδιοι ήρθαν σε αυτή την ομάδα με την θέληση τους και για να ξεχνούν τα προβλήματα τους, να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα…!

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
26 Ιουλίου 2024
Με ομιλία από τον Διονύση Γαρμπή και χορούς από τον Καλλιτεχνικο-Χορευτικό Σύλλογο Φραγκάτων «Ο …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU