Skip to main content
Τιμήθηκε για το ήθος και τις διακρίσεις της από τον Σ.Ε.Ε.Δ.Α. η Ελένη Δαρδαμάνη
Τιμήθηκε για το ήθος και τις διακρίσεις της από τον Σ.Ε.Ε.Δ.Α. η Ελένη Δαρδαμάνη
Τιμήθηκε για το ήθος και τις διακρίσεις της από τον Σ.Ε.Ε.Δ.Α. η Ελένη Δαρδαμάνη
Τιμήθηκε για το ήθος και τις διακρίσεις της από τον Σ.Ε.Ε.Δ.Α. η Ελένη Δαρδαμάνη
30 Ιανουαρίου 2018

Τιμήθηκε για το ήθος και τις διακρίσεις της από τον Σ.Ε.Ε.Δ.Α. η Ελένη Δαρδαμάνη

Το παρόν άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το πληρέστατο αφιέρωμα του sportsthea

«Ελένη Δαρδαμάνη…. Ένα κορίτσι που μας έχει κάνει υπερήφανους.”

Με την ευκαιρία της βράβευσής της από τον Σύλλογο Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και την ετήσια γιορτή του με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας, αρπάξαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα… κατορθώματα της Κεφαλονίτισας πρώην αθλήτριας της γυμναστικής, για να την γνωρίσουν τα νέα παιδιά και να θυμηθούμε εμείς οι παλιότεροι τις χαρές που μας είχε δώσει η τότε αθλήτρια της Εθνικής Ελλάδας.

Η Ελένη γεννήθηκε στο Αργοστόλι, στις 7 Ιουνίου 1979, όπου μεγάλωσε και ζει σήμερα. Είναι κόρη του δάσκαλου κ. Νίκου Δαρδαμάνη και της Χριστίνας Γασπαρινάτου.

Στην ηλικία των 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα μπαλέτου και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη Ρυθμική Γυμναστική.

Όταν ήταν 8 ετών, επιλέχθηκε από την Μποζένα Μπαρτκόβσκα στην πρώτη αγωνιστική ομάδα του Α.Γ.Σ. ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ, στα λεγόμενα τότε «ταλέντα», μαζί με την Μαρία Αντύπα, Μαριλένα Τζανετάτου, Κωνσταντίνα Καλαφάτη, Κατερίνα Φωκά, Κωνσταντίνα Μανωλάτου και Άννα Πολλάτου.

Κάτω από δύσκολες προπονητικές συνθήκες, καθώς ούτε ταπί δεν υπήρχε στο γυμναστήριο, τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα κορίτσια της ομάδας, άρχισαν να συμμετέχουν και να ξεχωρίζουν σε πανελλήνια πρωταθλήματα και αγώνες του εξωτερικού.

Το 1993, στην ηλικία των 14 ετών, κλήθηκε από την Ομοσπονδιακή Προπονήτρια Ιρίνα Ιλίεβα, μαζί με την συναθλήτριά της Μαρία Αντύπα, στην Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ Ρυθμικής Γυμναστικής.

Τα δύο κορίτσια έφυγαν από το νησί και εγκαταστάθηκαν στους ξενώνες του Ο.Α.Κ.Α. αφήνοντας πίσω τις οικογένειές τους. Εκεί, η Ελένη, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας Ειρήνη Βρασάμη, Μαρία Λίνα, Ζέφη Μελέτη, Μαρία Πεταλούδη, Ελένη Δημητρίου, Μαρία Αντύπα και Εύη Ταμπάκου, έκανε καθημερινά πολύωρες προπονήσεις υπό την καθοδήγηση των Ιρίνα Ιλίεβα, Μαρίας Αλεβίζου και Ελίζαμπεθ Βάργκα.

Με σκληρή δουλειά κατάφερε να είναι βασική αθλήτρια της ομάδας και στα δύο προγράμματα-αγωνίσματα, 6 σχοινάκια, 4 στεφάνια και 2 κορίνες.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 αγωνίστηκε με τα χρώματα της Εθνικής μας ομάδας, σε διεθνές meeting στην Αυστρία κατακτώντας μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια την 2η θέση στο σύνθετο.

Τον Οκτώβριο του 1994 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξήχθη στο Palais Omnisports de Paris-Bercy στη Γαλλία, όπου στέφθηκε 8η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Αν και οι προσδοκίες όλων ήταν υψηλές, λόγω σοβαρού τραυματισμού βασικής αθλήτριας της ομάδας, μία βδομάδα πριν την αναχώρησή της αποστολής για τη Γαλλία και αποσυντονισμού της βασικής ομάδας, τα κορίτσια δεν κατάφεραν να δώσουν το 100% τους.

Πάρα ταύτα, κατέκτησαν την 8η θέση και παράλληλα πήραν την πρώτη πρόκριση που εξασφάλιζε εν μέρει τη συμμετοχή της ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα.

Μετά το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, η Ελένη σταμάτησε τον πρωταθλητισμό και επέστρεψε στο νησί. Συνέχισε να γυμνάζεται στον Α.Γ.Σ. ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ερασιτεχνικά και το 1995 συμμετείχε με τον σύλλογο στην Παγκόσμια Γυμναστράδα του Βερολίνου ενώ το 1996 έλαβε μέρος στο διεθνές φεστιβάλ γυμναστικήςFestival De Sole της Riccione στην Ιταλία.

Το 1997 έφυγε για τις σπουδές της στην Αθήνα, στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Άθλησης. Το 1999 συμμετείχε με το Τ.Ε.Φ.Α.Α. στην Παγκόσμια Γυμναστράδα στο Γκέντεμποργκ της Σουηδίας. Το 2003 αποφοίτησε από το Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με δύο ειδικότητες, Ρυθμικής Γυμναστικής και Ολυμπιακών Σπουδών.

Από το 2000 έως και το 2002 δούλεψε ως προπονήτρια στον Α.Ο. «ΠΑΛΜΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ» δίπλα στις καταξιωμένες προπονήτριες Δανάη Νόντα και Ειρήνη Σκοπελίτου. Παράλληλα, έδωσε εξετάσεις και έγινε κριτής στο άθλημα της Ρυθμικής Γυμναστικής και στο Αερόμπικ.

Το 2003 επέστρεψε στην Κεφαλονιά και εργάστηκε μέχρι το 2007 ως αναπληρώτρια Κ.Φ.Α. στο Τ.Α.Δ. Αργοστολίου. Με την επιστροφή της ξεκίνησε και η συνεργασία της με τον Α.Γ.Σ. ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ και την επιτυχημένη προπονήτρια και πρώην προπονήτριά της Μποζένα Μπαρτκόβσκα.

Ανέλαβε να προπονεί τμήματα γενικής γυμναστικής καθώς και  το αγωνιστικό τμήμα Ρυθμικής Γυμναστικής του συλλόγου φέρνοντας πολλά μετάλλια.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν εθελόντρια σε όλα τα αθλήματα της Γυμναστικής (Ενόργανη, Ρυθμική, Τραμπολίνο).

Το 2006 συμμετείχε με τον Α.Γ.Σ. ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ στο Eurogym στη Γάνδη του Βελγίου και το 2007 στην Παγκόσμια Γυμναστράδα στο Dornbirn της Αυστρίας. Από το 2008-2015 ήταν τεχνική σύμβουλος του συλλόγου και στη συνέχεια εκλέχθηκε μέλος του Δ.Σ. του. Σήμερα εκτελεί χρέη Γενικής Γραμματέως του συλλόγου.

Εδώ και 15 χρόνια έχει δώσει ψυχή τε και σώματι στον Α.Γ.Σ.ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ, καθώς και στο Διεθνές Φεστιβάλ Γυμναστικής Για Όλους «Άννα Πολλάτου», όπου είναι υπεύθυνη συντονισμού και προγραμματισμού της διοργάνωσης. Προσφέροντας αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της στον θεσμό, μέσα από πολλά και διαφορετικά πόστα, έχει συνδράμει καθοριστικά στην εξέλιξη και την ανάπτυξη του φεστιβάλ. Πέραν των αθλημάτων της Γυμναστικής, στηρίζει και όλα τα άλλα αθλήματα και προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι κοντά σε αθλητικές διοργανώσεις και δράσεις, προάγοντας τις αξίες του αθλητισμού.

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών (ΣΕΕΔΑ) πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη την ετήσια γιορτή του με την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας αλλά και τη βράβευση των μελών του, που σημείωσαν εξαιρετικές διακρίσεις τόσο στους αθλητικούς χώρους όσο και με την προσφορά και το ήθος τους.

Ανάμεσά τους και ένα δικό μας κορίτσι, η Ελένη Δαρδαμάνη, η οποία βραβεύτηκε για την προαγωγή και διάδοση του αθλητισμού μέσα από την διοργάνωση εξαιρετικών αθλητικών συναντήσεων, αγώνων, events.

Η ίδια μας δήλωσε για τη βράβευσή της:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να σε βραβεύουν για την προσφορά και το ήθος σου. Είναι μια προσωπική επιβράβευση που μου δίνει δύναμη να συνεχίσω να προσφέρω σε κάθε επίπεδο. Το βραβείο αυτό το αφιερώνω στους γονείς μου, που από μικρό παιδί είναι το στήριγμά μου».
Χ.Κ.

Βίντεο από το Παγκόσμιο του 1994 στο Παρίσι 

με την Εθνική Ελλάδας

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

19 Ιουνίου 2024

Δήμος Αργοστολίου: Εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, ο Δήμος Αργοστολίου, θα …
19 Ιουνίου 2024

Αποτυπώματα: Έκθεση Παιδικής & Εφηβικής Τέχνης

10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΤΥΠΏΜΑΤΑ ! Τρίτη 25 Ιουνίου 2024 εγκαίνια στο Δημοτικό θέατρο Κέφαλος ,με την ευ…
19 Ιουνίου 2024

Εκδήλωση –  αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο στην Αίθουσα της  Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου

Την Τετάρτη  26  Ιουνίου 2024 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση –  αφιέρωμα στο Νίκο Γ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει
13 Ιουνίου 2024

Το κατάστημα «Beauty Bar» συνεχίζει και ομορφαίνει

Το κατάστημα καλλυντικών και σεμιναριακό κέντρο ES Beauty Bar by Eleni Sourvanou συνεχίζε και ομ…
To νέο κατάστημα στο Αργοστόλι «V & V Cafe snack bar & more»
13 Ιουνίου 2024

To νέο κατάστημα στο Αργοστόλι «V & V Cafe snack bar & more»

Εάν θέλεις να ξεκινήσεις την μέρα σου με έναν απολαυστικό καφέ και να δοκιμάσεις συναρπαστικά br…
Το νέο κατάστημα «Gadget Experts» κάνει την εμφάνισή του στο Αργοστόλι
10 Ιουνίου 2024

Το νέο κατάστημα «Gadget Experts» κάνει την εμφάνισή του στο Αργοστόλι

Επισκεφθήκαμε σήμερα το νέο κατάστημα «Gadget Experts» στο Αργοστόλι. Το Gadget Experts άνοι…
Térre Mouikis: Μια fine dining εκδοχή της κεφαλονίτικης κουζίνας
3 Ιουνίου 2024

Térre Mouikis: Μια fine dining εκδοχή της κεφαλονίτικης κουζίνας

Την αγάπη για τον τόπο του, την Κεφαλληνία, ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης δεν την έκρυψε ποτέ. Πάντα τ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU