Skip to main content
30 Μαρτίου 2011

Τι θα γίνει με τις φήμες περί κλεισίματος Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων;

Του Αγησίλαου Κονιδάρη

Και μόνο οι φήμες περί κλεισίματος Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επιζήμιες για την ίδια την ύπαρξη του ΤΕΙ.Τις τελευταίες μέρες γίνεται και πάλι συζήτηση για το κλείσιμο Τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αλλά και πολλών άλλων Τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα. Αν κάποιος αναζητήσει στο Google τη φράση «κλείσιμο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων», θα λάβει πάνω από 7000 αποτελέσματα που χρονολογούνται ήδη από την εποχή της ίδρυσής του! Είναι φανερό ότι η ίδια συζήτηση συνεχίζεται για τουλάχιστον 4-5 χρόνια. Κι όμως το ΤΕΙ είναι ακόμα εδώ!

Καλλιεργείται η φήμη ότι αρκετά Τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τα οποία έχουν ονοματισθεί κιόλας, είναι στο χείλος του γκρεμού και ότι, αν όχι αμέσως, πάντως στο σύντομο μέλλον θα αποτελέσουν παρελθόν! Είναι αυτονόητο ότι το κλείσιμο τμημάτων θα μας επηρεάσει όλους αρνητικά. Θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην παιδεία και στην οικονομία και γενικά στην ανάπτυξη του τόπου μας.

Το ίδιο αρνητικά επηρεάζει όμως και το κλίμα που δημιουργείται. Σκεφθείτε τις οικογένειες των παιδιών που ήδη φοιτούν στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ή σε άλλα Τμήματα που φημολογείται ότι θα κλείσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Τις οικογένειες των παιδιών που ετοιμάζονται φέτος να δηλώσουν σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αν συνεχίσουν ή αν ενταθούν οι φημολογίες, δεν θα επηρεαστούν αρνητικά οι φοιτητές μας αλλά και οι υποψήφιοι φοιτητές όλης της χώρας;

Κι εδώ ξεκινά ο φαύλος κύκλος: Αφού η φήμη υπάρχει, οι φοιτητές πιθανά να διστάσουν να έρθουν. Αφού θα διστάσουν να έρθουν, τα Τμήματα του ΤΕΙ κινδυνεύουν περισσότερο να ερημώσουν και άρα… να κλείσουν! Κι αν κλείσει ένα Τμήμα, κινδυνεύει να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Κι αυτό μας αφορά όλους.

Όσο οι φήμες κερδίζουν, τόσο χάνει σε αξία ένα σημαντικό κεφάλαιο για το νησί μας. Γι’ αυτό και μόνο αξίζει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Να σεβαστούμε, να προστατεύσουμε, να αναβαθμίσουμε όλα εκείνα που αναβαθμίζουν τον τόπο μας.

Η παιδεία και η υγεία είναι τα πιο σημαντικά μας κεφάλαια. Χωρίς υγεία δεν υπάρχει τίποτα, χωρίς παιδεία δεν υπάρχει μέλλον. Θα έπρεπε να προστατεύουμε τα κεφάλαια αυτά την ώρα της κρίσης. Όχι να τα υπονομεύουμε.

Προφανώς υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς υπάρχουν παθογένειες. Όμως η συρρίκνωση της παιδείας θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να κλείσει ούτε ένας χώρος διδασκαλίας, εκπαίδευσης και μόρφωσης στο νησί μας. Ούτε ένα σχολείο. Ούτε ένα Τμήμα ΤΕΙ. Αντίθετα θα πρέπει να αναβαθμιστούν και να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία τους.

Θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι του ΤΕΙ έχουμε ένα βαρύ χρέος. Πιο βαρύ κι από τη διδασκαλία, πιο βαρύ κι από την έρευνα. Οφείλουμε με κάθε τρόπο να αναδεικνύουμε τη συνεισφορά του, να προβάλλουμε το έργο του, να τονίζουμε πόσα πράγματα μπορεί να προσφέρει το ΤΕΙ στον τόπο του. Στην Κεφαλονιά. Οφείλουμε όχι μόνο να παράγουμε έργο αλλά και να το διαχέουμε στην κοινωνία.

Αντίστοιχα, κάθε πολίτης μπορεί και οφείλει να μάθει για το έργο του ΤΕΙ στο νησί μας. Σήμερα κιόλας:

• Ρωτήστε έναν φοιτητή

• Κάντε μια βόλτα με το παιδί σας από τα Τμήματα του ΤΕΙ

• Παρακολουθήστε μια ημερίδα ή μια ομιλία στο ΤΕΙ

• Μπείτε στο site (www.teiion.gr)!

Οι φοιτητές είναι αδιάψευστη απόδειξη της ζωντάνιας που έχουν γνωρίσει οι τοπικές κοινωνίες Αργοστολίου και Ληξουρίου όσα χρόνια λειτουργεί το ΤΕΙ στην Κεφαλονιά. Ρωτήστε τους πριν διαμορφώσετε τη δική σας γνώμη για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τα Τμήματα του.

Και μην σκεφθείτε λεπτό ότι αν μιλάμε για το Τμήμα μιας άλλης πόλης ή ενός άλλου νησιού που θα κλείσει, δεν διακινδυνεύουμε κάθε Τμήμα σε κάθε νησί και σε κάθε πόλη.

Η πρότασή μου λοιπόν είναι να επιδιώξουμε όλοι μαζί να κλείσει το συντομότερο η συζήτηση για το κλείσιμο Τμημάτων. Δε λέω να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε και να σφυρίζουμε αμέριμνοι. Δεν προτείνω να κρύψουμε τα προβλήματα. Προτείνω συζήτηση ανοιχτή, ώριμη και με συγκεκριμένους στόχους. Μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και κατάθεση συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων ώστε να εξαφανιστούν οι φήμες.

Προτείνω δράση:

Προτείνω να αναδείξουμε τα θετικά του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και τη συμβολή του στην ανάπτυξη του τόπου μας

Προτείνω όλοι οι εμπλεκόμενοι να πάρουν θέση άμεσα και με τον τρόπο αυτό να ορθώσουν τείχος στις φήμες και να επιδιώξουν οι όποιες αποφάσεις να παρθούν άμεσα και προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Προτείνω η τοπική κοινωνία και οι φορείς να δραστηριοποιηθούν

Προτείνω τέλος, το ίδιο το ΤΕΙ να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτών των δράσεων και να διοργανώσει μια ανοιχτή συζήτηση με όλους τους φορείς για να γίνει φανερό ότι η τοπική κοινωνία στηρίζει το ΤΕΙ και το ΤΕΙ στηρίζει την τοπική κοινωνία

Έχουμε το πρόσφατο παράδειγμα με τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις σχολείων. Εκεί που είμαστε όλοι ενωμένοι καταφέρνουμε το καλύτερο για τον τόπο μας.

Ενημερωθείτε και αποφασίστε. Θα κλείσουμε τη συζήτηση ή το ΤΕΙ;

Αγησίλαος Κονιδάρης
Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, MSc, PhD
Προϊστάμενος Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι πειρατές της Καραϊβικής κάνουν απόβαση στο Αργοστόλι στο κατάστημα Loukoumania

Οι πειρατές της Καραϊβικής φέτος βρέθηκαν στο Αργοστόλι …… και φυσικά μας βάζουν σε ρυθμ…
Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης
23 Φεβρουαρίου 2024

Στο κατάστημα Bio Market θα βρείτε πολλές επιλογές σε μπάρες πρωτεΐνης

Στο κατάστημα Bio Market στο Αργοστόλι θα βρείτε πολλών ειδών μπάρες πρωτεΐνης σε διαφορετικές …
Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»
13 Φεβρουαρίου 2024

Eξαιρετικά δώρα για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από το κατάστημα «Scandalo»

Στο κατάστημα  «Scandalo» στην πλατεία Καμπάνας θα βρείτε πολλές διαφορετικές και … ιδιαίτε…
Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου
13 Φεβρουαρίου 2024

Στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές καρδιές για να γιορτάσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Στο στο κρεοπωλείο «Αφοί Δεληκωστόπουλοι» θα βρείτε γεμιστές γιορτινές καρδιές για να γιορτάσετε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU