Skip to main content
Το χωριό της Αγίας Θέκλης Παλικής
Το χωριό της Αγίας Θέκλης Παλικής
Το χωριό της Αγίας Θέκλης Παλικής
Το χωριό της Αγίας Θέκλης Παλικής
1 Φεβρουαρίου 2010

Το χωριό της Αγίας Θέκλης Παλικής

Περιοχή: Χερσόνησος Παλικής – Δήμος Παλλικής  [χάρτης ]
Μόνιμος πληθυσμός: 312 κάτοικοι (απογραφή 2001) 
Καλοκαιρινός πληθυσμός: κατά μέσο όρο 450 κάτοικοι 

Τοποθεσία 
Η Αγία Θέκλη βρίσκεται στο κέντρο της Παλικής και 8 χιλιόμετρα δυτικά από το Ληξούρι. Πριν από το σχέδιο Καποδίστρια ήταν μια μεγάλη κοινότητα και αποτελούταν από τους οικισμούς Καλάτα – Βιλατώρια – Βόβυκες και με έκταση 16.500 χιλιομέτρων. 

Ιστορία 
Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν οι οικογένεια των Λοβέρδων οι οποίοι ήρθαν από το Βυζάντιο και συγκεκριμένα από τον οικισμό Καβάκια. Από την οικογένεια των Λοβέρδων δημιουργήθηκε η οικογένεια των Λιβιεράτων και από αυτή άλλες δώδεκα. Ενδεικτικά αναφέρονται μερικές (Πετράτος – Αναστασάτος – Δερβίζος – Θεοτοκάτος – Στεφανάτος – Σπυράτος – Τουμαζάτος – Λιναρδάτος – Ραλλάτος). 

Τ’ όνομα του το χωριό το πήρε από την ομώνυμη εκκλησία (Αγία Θέκλη) για την οποία δεν ξέρουμε πότε χτίστηκε και υποθέτουμε ότι την εικόνα την έφεραν οι Λοβέρδοι από το Βυζάντιο. Η εκκλησία έπεσε από σεισμό το 1864 και φτιάχτηκε άλλη η οποία τελείωσε το 1891. Την αγιογραφία την έκανε ο Παναγής Λιώκας από την Κοντογενάδα. Στο χωριό βρίσκεται και ο Αρχάγγελος, ο οποίος υπήρχε πριν από τον 13ο αιώνα έπεσε στον σεισμό του 1864 και ξαναφτιάχτηκε το 1887.

Επίσης, υπάρχει και μια άλλη εκκλησία ο Άγιος Νικόλαος ο οποίος είναι από τους παλαιότερους, ακριβής ημερομηνία δεν υπάρχει, και μοναδικός σε ρυθμό, σε σχήμα σταυρού, δυστυχώς όμως δεν τελείωσε ποτέ. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε την λειτουργία δημοτικού αλλά και γυμνασίου και να σταθούμε στο γυμνάσιο το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από το 1892 και η πρώτη ονομασία του ήταν Ραλλάτειος σχολή. Στην συνέχεια ονομάστηκε Ελληνικό σχολείο και μετέπειτα Αστικό σχολείο. Επίσης, στο κληροδότημα που υπήρχε και υπάρχει μέχρι σήμερα για τους μαθητές του γυμνασίου.

Στην αρχή της λειτουργίας του δινόταν ξηρά τροφή ρούχα παπούτσια και βιβλία για όλους. Αυτά καταργήθηκαν επί χούντας και επανήλθαν μετά την πτώση αυτής με την μορφή που είναι μέχρι και σήμερα δηλαδή χρηματικό ποσό για αυτούς που αριστεύουν. Στον πόλεμο του 1940 από το χωριό έλαβαν μέρος αρκετοί, υπήρξαν όμως και νεκροί οι : Δρακάτος Θεοδώσης – Ρατσιάτος Διονύσιος – Θωμάτος Αντώνιος – Κομηνάτος Αλέκος και Νικολάτος. Στα χρόνια της αντίστασης το χωριό υπήρξε το αρχηγείο της ΕΑΜ με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές εκτελέσεις από τους Γερμανούς. Υπάρχει ανδριάντας με τα ονόματα των εκτελεσθέντων στο προαύλιο χώρο του Αγίου Νικολάου. 

Πρέπει να γνωρίζετε
Στο χωριό στις 24 Σεπτεμβρίου (εορτασμός της Αγίας Θέκλης), γίνεται πανηγύρι στο οποίο το ντόπιο κρασί ρέει άφθονο και σε συνδυασμό με την ζωντανή μουσική η οποία παίζει παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Κεφαλονιάς (και όχι μόνο), το γλέντι κρατά μέχρι της πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης ο επισκέπτης στην είσοδο του χωριού μπορεί να ξεδιψάσει από την πηγή που βρίσκεται εκεί, με την ονομασία Κέρια, όπου μέχρι πρόσφατα το χωριό έπαιρνε νερό μέχρι που βρέθηκε σε άλλο σημείο και υδροδοτήθηκε και έτσι σταμάτησε η ταλαιπωρία των κατοίκων να κουβαλάνε νερό με τα μπιτόνια. 

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφερθούμε στην παραλία του χωριού τους ΠΕΤΑΝΟΥΣ μια από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού με πολύ καθαρά και καταγάλανα νερά. Για τη διαμονή σας υπάρχουν ξενοδοχεία, όπως «ο ΝΙΦΟΡΟΣ», καθώς και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης για φαγητό οι ταβέρνες «ΠΕΤΑΝΟΙ», η «ΕΡΑΣΜΙΑ» και «ΞΟΥΡΑΣ» 

Πληροφορίες 
Αυτή, με λίγα λόγια, είναι η Αγία Θέκλη και εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κώστα Πετράτο, που μας απέστειλε τις πληροφορίες, αλλά και τον πρώην γραμματέα της κοινότητας κύριο Σπύρο Σπυράτο για την βοήθεια στην συγγραφή του κειμένου.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

18 Ιουλίου 2024
Για μια ακόμα φορά τα Βλαχάτα στο πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας τα έσπασαν… Από νωρίς ξεκίνησε ν…
17 Ιουλίου 2024
Μια εξαιρετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο εξαίσιο χώρο του Βοτανικού κήπου. …
16 Ιουλίου 2024
Με μεγάλη μας χαρά για ακόμη μια χρόνια, παρευρεθήκαμε στην έκθεση ζωγραφικής της Μιμίκας Μηλάτο…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU