Υ/Β Περσεύς – Κατάδυση στην Ιστορία
Υ/Β Περσεύς – Κατάδυση στην Ιστορία
Υ/Β Περσεύς – Κατάδυση στην Ιστορία
Υ/Β Περσεύς – Κατάδυση στην Ιστορία
29 Μαρτίου 2010

Υ/Β Περσεύς – Κατάδυση στην Ιστορία

Το βρετανικό υποβρύχιο «HMS Perseus», ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά υποβρύχια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με μήκος 97μέτρα (κλάσση «Parthian»), ναυπηγήθηκε στη Σκωτία το 1930. Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου είχε βάση την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και δρούσε κυρίως στην Αδριατική και το Αιγαίο Πέλαγος.

Τον Αύγουστο του 1940 ανέλαβε την πρώτη του επιθετική περιπολία στην περιοχή νότια του στενού της Μεσσίνας και στο στενό του Οτράντο. Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1941 βύθισε ένα τάνκερ κοντά στα Δαρδανέλια ενώ στις 2 Οκτωβρίου επιτέθηκε επιτυχώς σε νηοπομπή δύο πλοίων που συνοδεύονταν από δύο αντιτορπιλικά, έξω από το «Benghast Channel». Στις 24 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου αναχώρησε από τη Μάλτα για περιπολία στον κόλπο του Τάραντα στην Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο πέλαγος και επρόκειτο να επιστρέψει στην Αλεξάνδρεια μετά το πέρας της αποστολής του. Σε αυτό επέβαιναν, εκτός από το πλήρωμά του, ο Βρετανός ναύτης John Hawtrey Capes και ο Έλληνας υποπλοίαρχος Νικόλαος Μέρλιν.

Τη σκοτεινή και θυελλώδη νύχτα της 6ης Δεκεμβρίου και ενώ επέπλεε στα ανοιχτά μεταξύ Κεφαλονιάς και Ζακύνθου σε πολεμική ετοιμότητα, ο «Περσέας» συγκλονίστηκε από μια δυνατή έκρηξη. Η πρόσκρουση σε ιταλική νάρκη δημιούργησε ρήγμα στο αριστερό πρωραίο τμήμα με αποτέλεσμα την ακατάπαυστη εισρροή νερού στο εσωτερικό του σκάφους που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν στην επιφάνεια. Η ανοιχτή ανθρωποθυρίδα του πυργίσκου κατακλύστηκε γρήγορα με νερό αποκλείοντας την έξοδο από εκεί και μετά από την ταχύτατη βύθιση του σκάφους, όσοι από το πλήρωμα και τους επιβάτες επέζησαν της έκρηξης, βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο βυθό. Τα πρυμναία διαμερίσματα άργησαν αρκετά να πλημμυρίσουν ακόμα κι όταν το υποβρύχιο είχε πλέον αγγίξει στο βυθό. Εκεί ο John Capes ψάχνοντας για επιζώντες βρήκε άλλους τρεις ναύτες οι οποίοι ήταν βαριά τραυματισμένοι. Αφού εντόπισε τις ειδικές συσκευές διαφυγής-σε-κατάδυση «Davis» βοήθησε τους τραυματίες να τις φορέσουν, προσάρμοσε τον αγωγό διαφυγής και πλημμύρισε το διαμέρισμα ώστε να εξισωθεί η εσωτερική με την εξωτερική πίεση για να μπορέσει να ανοίξει τη θυρίδα.

Αφού σιγουρεύτηκε ότι οι σύντροφοί του εγκατέλειψαν το σκάφος, τους ακολούθησε κι εκείνος αναδυόμενος αργά, για να μην υποστεί τις συνέπειες απότομης μείωσης της πίεσης που θα προκαλούσαν θανάσιμη διαστολή του αέρα στους πνεύμονές του. Όταν έφτασε στην επιφάνεια της θάλασσας δεν αντίκρισε παρά στεριά να διαγράφεται αμυδρά στον ορίζοντα και με τις δυνάμεις που του απέμεναν κολύμπησε για ώρες στα παγωμένα νερά του χειμωνιάτικου πελάγους, ως την κοντινότερη ακτή.

Εκεί βρέθηκε εξαντλημένος από κάποιους ντόπιους του κοντινού χωριού Μαυράτα, οι οποίοι τον περιέθαλψαν και τον προστάτευσαν. Για δεκαοκτώ μήνες πολλοί Κεφαλονίτες, θέτοντας σε κίνδυνο εαυτούς, οικογένειες και συγχωριανούς, τον απέκρυπταν από τις ιταλικές κατοχικές δυνάμεις μετακινώντας τον συχνά για να μην εντοπιστεί και σήμερα διηγούνται παράτολμες νυχτερινές φυγαδεύσεις και μετακινήσεις στα Χιονάτα, Φαρακλάτα, Ραζάτα, Κουρουκλάτα, Μηνιές, Κεραμειές, Σιμωτάτα, Μεταξάτα, Αργοστόλι, ώσπου ο καπετάν Μιλτιάδης Χούμας τον παρέλαβε από τον Πόρο και τον μετέφερε στη Σμύρνη. Σε αυτούς που τον φιλοξένησαν και τον φυγάδευσαν ανήκουν οι:

Χ. Βαλλιάνος, Γ. Βανδώρος, Ν. Βανδώρος, Α. Ευαγγελάτος, Ε. Θωμάτος, Ε. Κοσμετάτου, Γ. Κρητικός, Δ. Κρητικού, Κ. Μαλιαγρός, Γ. Μεταξάς, Ν. Μεταξάς, Φ. Μπαζίγος, Μ. Πινιατώρος, Κ. Πολλάκη, Γ. Πολλάτος, Ε. Πυλαρινός, Γ. Ραζής (ο οποίος και τιμήθηκε με τιμητικό δίπλωμα από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό), Σ. Φωκάς, Σ. Χαλδάς, Μ. Χαρεράς.

Μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου του 1997, οπότε η ομάδα του Κώστα Θωκταρίδη εντόπισε το ναυάγιο στα νότια της Κεφαλονιάς, ο «Περσέας» αναπαυόταν στο γαλήνιο βυθό, σε βάθος ?52μ, σε μια νωχελική και βαριεστημένη στάση, ανενόχλητος από τους ανθρώπους και τις βίαιες δραστηριότητές τους. Λαβωμένος στην αριστερή πλευρά της πλώρης από τη νάρκη αλλά χωρίς άλλες σημαντικές φθορές, διατηρεί την ιστορία του επιζήσαντα ναυαγού μα και των άτυχων συντρόφων του, ζωντανή. Η θυρίδα της πρύμνης παραμένει ανοιχτή από τότε που ο βρετανός ναύτης επιχείρησε τη διαφυγή και στο εσωτερικό ανθρώπινα υπολείμματα μαρτυρούν ανιστόρητες στγμές μάταιης αγωνίας και τρόμου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την ιστορία του Capes που κάθε άλλο παρά πιστευτή είχε γίνει καθώς τα τεχνικά μέσα της εποχής δεν επέτρεπαν ασφαλή ανάδυση από τέτοιο βάθος, κάτι που σήμερα θα κινητοποιούσε ειδικό εξοπλισμό υψηλής, σχετικά με την εποχή του Πολέμου, τεχνολογίας. Επίσης η διάσωσή του από τους ντόπιους σε ένα κατεχόμενο νησί, η απόκρυψη για διάρκεια τόσων μηνών και η φυγάδευση στη Σμύρνη μέσα από θάλασσες όπου μαινόταν ακόμη ο πόλεμος συνθέτει μια ασυνήθιστη ιστορία που δημιούργησε, δικαιολογημένα, αμφιβολίες.

Όσο για τον υποπλοίαρχο Μέρλιν, είχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο για να μεταφερθεί στην Αλεξάνδρεια. Τραγική ειρωνεία, η αγάπη του για τα υποβρύχια τον έκανε να ζητήσει να ταξιδέψει με τον «Περσέα» για να μπορέσει να δει από κοντά τις δυνατότητες του και ανήμερα της ονομαστικής του εορτής πνίγηκε στη θάλασσα, στα ανοιχτά της ιδιαίτερής του πατρίδας. Η κόρη του παρακολούθησε από κοντά τη δεύτερη ερευνητική αποστολή στο ναυάγιο και εξομολογήθηκε ότι αυτό ήταν κάτι που την έφερε πιο κοντά από ποτέ στον πατέρα της.

Εμείς ας θυμόμαστε όλους εκείνους που υπέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο από τον Μεγάλο Πόλεμο και ότι ο πόλεμος δημιουργεί πόνο στους ανθρώπους κάθε παράταξης που λαμβάνει μέρος, όπως στις οικογένειες του πληρώματος του «Περσέα» αλλά και των θυμάτων των φορτηγών πλοίων που αυτός βύθισε.

Ο «Περσέας» και το πλήρωμά του αναπαύονται πλέον στη γαλήνη του βυθού…

Πηγές στοιχείων:
Η ιστορική έρευνα για το υποβρύχιο ΠΕΡΣΕΑΣ έγινε από την κα Ρένα Γιατροπούλου
Τα Πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών από το υποβρύχιο ανήκουν στον κ.Κώστα Θωκταρίδη
http://www.navy.gr/hms
http://marabu1.tripod.com/_PERSEUS.HTM
http://www.submarineheritage.com/gallery_pclass.htm
http://www.sportesport.it/wrecksGR019.htm

Κείμενο: Τηλέμαχος Μπεριάτος 1-2006
Tilemachos Beriatos – tberiatos@yahoo.com

Αναδημοσίευση ολόκληρου ή μέρους του κειμένου σε οποιοδήποτε μέσο επιτρέπεται μόνο κατά τις διαδικασίες που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία («Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα»),
συνοπτικά αναφέρονται εδώ:
α) άδεια των πνευματικών δημιουργών
β) ευκρινής ένδειξη της πηγής και των ονομάτων των δημιουργών.
Αποκλειστικά από το www.kefalonitis.com

Περισσσότερες φωτογραφίες:

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου
8 Ιουνίου 2023

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού 10 Ιουνίου

Παρουσίαση βιβλίων Ραϋμόνδου Αλβανού. Το Τμήμα Κεφαλληνίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ…
9ος Αγώνας δρόμου Φωκάτων – Λακήθρας
8 Ιουνίου 2023

9ος Αγώνας δρόμου Φωκάτων – Λακήθρας

Ο Π.Σ . Φωκάτων με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων  Π.Ε. Κεφαλληνίας και Ιθάκης  συνδιοργα…
Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»
8 Ιουνίου 2023

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» 10 & 11 Ιουνίου Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ»

Θεατρική Παράσταση «Αγγέλα» Το Σάββατο 10 & την Κυριακή 11 Ιουνίου & ώρα 21:30 στο Δη…
“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
8 Ιουνίου 2023

“Ρουά ματ” από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου

“Σκάκι : Ένα «παιχνίδι» ψυχαγωγίας, μνήμης, συγκέντρωσης και στρατηγικής. Ο σύλλογος μας αναγ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών
15 Μαΐου 2023

Στο κατάστημα «DMK Professional» θα βρείτε εξαιρετικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Επισκεφθήκαμε σήμερα το κατάστημα «DMK Professional» στο Αργοστόλι και πήραμε πληροφορίες για τη…
Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου
12 Μαΐου 2023

Βρείτε φρέσκα κρέατα στο κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου

Το κρεοπωλείο της Ευφροσύνης Σταθάτου είναι μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στα Κηπούρια Κεφαλονι…
Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι
6 Μαΐου 2023

Δοκίμασε κι εσύ τις νέες απολαύσεις του «Pizza House» στο Αργοστόλι

Το κατάστημα «Pizza House» έχει μεγάλη ποικιλία στα προϊόντα και στα είδη γεύσεων που παράγ…
Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]
30 Απριλίου 2023

Εγκαίνια του νέου καταστήματος «Ε.Σ. Beauty Bar» στο Αργοστόλι [30.04.2023]

Ένα νέο κατάστημα ομορφιάς βρίσκεται από σήμερα κοντά σας. Πρόκειται για το «Beauty Bar» της Ελέ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
KEFALONITIS Το online περιοδικό για την Κεφαλονιά

Copyright © 2002 - 2022 kefalonitis.com
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του kefalonitis.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη.

dial.design