Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.
Ψήφισμα από εργατικά κέντρα και εμπορικούς συλλόγους
Η μαζική σύσκεψη φορέων και κατοίκων του Νομού, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/2/2006, με πρόσκληση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα για εκτίμηση της κατάστασης και λήψη μέτρων από την πρόσφατη θεομηνία, μετά από ευρεία συζήτηση, κατέληξε στο παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ:
-Εφαρμογή όλων των οικονομικών μέτρων που προβλέπονται για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
-Αμεση και πλήρης αποζημίωση των πληγέντων.
-Κεντρική καταγραφή των ζημιών για το σύνολο των κατοίκων, με ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων και της Νομαρχιακής Αρχής.
-Αμεσα οικονομικές ελαφρύνσεις σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους επαγγελματίες, στους βιοτέχνες, στους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού (όπως δραστική μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ, φοροαπαλλαγές, θεώρηση των δηλώσεων των επαγγελματιών ως δηλώσεων περαίωσης, φθηνές τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα, απαλλαγή από δημοτικά τέλη κ.λ.π.).
-Παροχή δωρεάν ρεύματος στα σχολεία, δραστική αύξηση των λειτουργικών δαπανών. Διατήρηση του περσινού καθεστώτος σχετικά με την βαθμολογικές βάσεις για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
-Λειτουργία σε μόνιμη βάση φοιτητικής εστίας και λέσχης για τους φοιτητές ΤΕΙ με εξοπλισμό και ηλεκτρογεννήτριες, για πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε σίτιση και στέγαση με πρώτο μέτρο την παράταση της δωρεάν σίτισης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για όλο το χρόνο.
Β. ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
-Παραμονή των γεννητριών μέχρι να σταθεροποιηθεί το σύστημα και ώσπου να υπάρξει άλλη αξιόπιστη και ολοκληρωμένη εναλλακτική ενεργειακή κάλυψη για περίπτωση νέας έκτακτης ανάγκης.
-Αντιμετώπιση όλων των ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο τα τελευταία χρόνια, με εκσυγχρονισμό του και αντικατάσταση όπου απαιτηθεί μετά από διενέργεια έρευνας και σύμφωνα με ανεξάρτητο πόρισμα.
-Δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να υπάρξει αυτοτελής κάλυψη του νησιού σε πηγές ενέργειας, με αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα. Το αιολικό πάρκο να αποτελέσει τμήμα του δημόσιου αυτού δικτύου.
-Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την επιχειρηματοποίηση της ενέργειας. Μόνο έτσι θα υπάρξει φτηνό ρεύμα για τους καταναλωτές και σεβασμός του περιβάλλοντος.
Γ. ΜΕΤΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ:
-Μέτρα κοινωνικής υποδομής για να θωρακιστούν τα νησιά από φυσικές καταστροφές (αντισεισμική θωράκιση, πλημμύρες κ.λ.π.), καθώς και μέτρα εξυπηρέτησης των κοινωνικών αναγκών στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, των συγκοινωνιών (μαζί και των ακτοπλοϊκών).
-Εφαρμογή από το ΥΠΕΠΘ όλων των αντισταθμιστικών μέτρων που λαμβάνονται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης για τους μαθητές της Κεφαλονιάς.
-Ανάπτυξη σχεδιασμού πολιτικής προστασίας με τις αναγκαίες υποδομές, που να αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα το σύνολο των ζητημάτων στη βάση ότι η ζωή, η υγεία, η παιδεία, η ενέργεια, η θέρμανση, η ύδρευση κ.ο.κ. αποτελούν κοινωνικά δικαιώματα.
-Ειδικά για το ζήτημα του νοσοκομείου να υπάρξει εναλλακτική λύση, με αξιοποίηση του παλιού σε περίπτωση σεισμού. Επίσης να εξασφαλιστεί η ύπαρξη γεννητριών σε όλα τα αντλιοστάσια και ευαίσθητους και νευραλγικούς χώρους κλπ
Η συντονιστική επιτροπή αποδίδει ευθύνες για την κρίση, σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, στους τοπικούς και νομαρχιακούς παράγοντες που άφησαν αθωράκιστα τα νησιά μας, στηρίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική (που ιδιωτικοποιεί ενέργεια – υγεία – πρόνοια) και τις προτεραιότητές της. Ευθύνες αποδίδει και στη ΔΕΗ, για τη λειτουργία της ως Ανώνυμη Εταιρία, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που μόχθησαν αυτές τις μέρες για να αποκαταστήσουν τις ζημιές κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις με αντεργατικές συμβάσεις εργασίας.
Θεωρεί απαράδεκτα επίσης τα συμπεράσματα που προσπαθούν να επιβάλλουν, τη συγκάλυψη και τον εφησυχασμό που συστηματικά προωθούν.
Στην συζήτηση τέθηκε επίσης το ζήτημα της ραδιοφωνικής ενημέρωσης των εργαζόμενων σε περίπτωση κρίσης και της δυνατότητας συμβολής της στην αντιμετώπιση προβλημάτων, στα πλαίσια ενός συνολικού σχεδιασμού.
Η όλη αντιμετώπιση της κρίσης στο Νομό, από την πλειοψηφία των ΜΜΕ ήταν σκανδαλώδης.
Για όλα τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
1. Παράσταση στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
2. Συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα, 6 Φλεβάρη, στις 1.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς.
3. Παγκεφαλληνικό συλλαλητήριο, την Τετάρτη 8 /2 στην κεντρική πλατεία Αργοστολίου, στις 5 μ.μ.
4. Τέλος αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Αθήνα για να καταθέσει το ψήφισμα στη Βουλή.
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ( ΕΚΚΙ-Σύλλογοι Εμπόρων Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης- ΕΛΜΕΚΙ )