Skip to main content
9 Σεπτεμβρίου 2005

Ψήφισμα για τη διάσωση της γέφυρας

Κύριε Πρόεδρε,
Είναι βέβαιο ότι όλοι αγαπάμε και νοιαζόμαστε το νησί μας. Εστω και από διαφορετικά σημεία απόψεων, συγκλίνουμε όλοι στην εξελικτική του ανύψωση, βασισμένη στην ιστορία, την πολιτιστική και γεωγραφική του ιδιαιτερότητα, στο δημιουργικό πνεύμα των κατοίκων του.Η Γέφυρα Δεβοσέτου, που η χρηστική και διακοσμητική της παρουσία στάθηκε επί δεκαετίες χαρακτηριστικό ομορφιάς στη μορφή του Αργοστολίου και του κόλπου του, μας προσφέρει τώρα εναγώνια μιά ευκαιρία για τη σύγκλιση των διαφορετικών αυτών απόψεων σε μιά: Αυτήν της σωτηρίας της.

Θα μοιραστούμε μ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη, θ’ αναλάβουμε συλλογικά το χρέος και θ’ αποβάλλουμε το βάρος της προσωπικής ενοχής.
Η πρόθεση μας δεν είναι ν’ αποδώσουμε κατηγορίες προς τους αρμόδιους ως προς την αργοπορία της μέριμνας για τη μοίρα προορισμού αυτής της πληγωμένης γέφυρας. Στην πραγματικότητα όλοι είμαστε ένοχοι.
Θέλουμε να την υπερασπισθούμε προβάλλοντας το διπλό συμφέρον: Το δικό μας και της γέφυρας.
Πρέπει να τη δούμε μέσα στο αργόρυθμο παρελθόν της δικής της εποχής και μέσα σ’ ένα επιθετικό παρόν της δική μας… Η Γέφυρα του 19ου αιώνα δεν αντέχει το βάρος της τεχνολογικής εξέλιξης του 21ου. Η χρησιμότητα της καθορίζεται από άλλες ανάγκες. Η ζυγαριά ανθεκτικότητας της ορίζει τα βάρη που μπορεί να φέρει.

Η μετατροπή της σ’ ένα ανάλαφρο ειρηνικό πέρασμα πεζών, είναι η σημερινή προσφορά της.

Η πρόταση αυτή ήδη πολύ-ειπωμένη, καθορίζει την αναγκαιότητα ενέργειας, αλλά αντίστοιχα και τη συνέπεια της δικής μας συμπεριφοράς: Απέναντι στην επικινδυνότητα της, στη μνημειακή της αξία και κυρίως απέναντι στην αξιοπρέπεια μας. Η πεζοδρόμηση της Γέφυρας του Δεβοσέτου, θα τιμήσει σαν πράξη το υψηλό πνεύμα του νησιού μας. Και η απόφαση αυτή μας ειρηνοποιεί, μας ενώνει. Μας κάνει ν’ ανταποκρινόμαστε προς τις υποδείξεις των ειδικών.

Κύριοι, μέλη του ΑΣ. της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σας υπενθυμίζουμε τη γνωμάτευση του Υπουργείου Πολιτισμού της 14ης Δεκεμβρίου 2004 απευθυνόμενη προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία κοινοποιήθηκε και σε Σας. Το περιεχόμενο της σχετικό με το πρόβλημα της Γέφυρας, που χαρακτηρίζεται ως «ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο», το οποίο αντιμετωπίζει από σειρά ετών στατικά προβλήματα δημιουργημένα απο τις σεισμικές καταπονήσεις, όσο και από την κυκλοφορία των «βαρέων οχημάτων» που διέρχονται καθημερινά. Στο ίδιο έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται ότι: το 2001 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είχε αποφανθεί α) Για την άμεση ανάγκη εκποίησης μελέτης για τη μορφολογική στατική αποκατάσταση της Γέφυρας, β) Για την πεζοδρόμηση της, για την οποία όμως μεχρί σήμερα -2001-δεν έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για να υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της καταστάσεως της. Και οι μελετητές εξέφραζαν την κατάσταση της: «Αμεσος ο κίνδυνος αστοχίας του φορέα της Γέφυρας, που θα μπορούσε να επιφέρει τμηματική βύθιση, καθίζηση η κατάρρευση. Με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρού ατυχήματος, την περαιτέρω φθορά του μνημείου, την αδυναμία εφαρμογής των λύσεων της μελέτης». Η Γέφυρα είναι κυριολεκτικά σε «οριακή κατάσταση».

Και θυμάστε κύριοι σύμβουλοι, ότι στο ίδιο έγγραφο το Υπουργείο παρακαλεί να προβείτε το ταχύτερο σε δέουσες ενέργειες για την αποφυγή ατυχημάτων. Από την προειδοποίηση αυτή έχει περάσει ενάμιση χρόνος. Σε ποιο βαθμό ακριβώς είναι ενημερωμένη γι’ αυτά η Κοινή Γνώμη

Κύριοι Σύνεδροι, μέ το ψήφισμα αυτό, προσκαλούμε όλους τους συμπατριώτες με μία γενική ενωμένη συνείδηση χρέους απέναντι στον πολιτισμό μας, να επισπεύσουμε τις ενέργειες διάσωσης και διατήρησης της Γέφυρας μας.
Στο μέλλον μπορεί να βρεθούν άλλες λύσεις ενωτικές με την απέναντι στεριά. Προς το παρόν ο δρόμος του Κουτάβου 4-5 χλμ μήκος, βελτιωμένος και χωρις νταμάρια, μπορεί να γίνει -και είναι- η πιο γραφική η πιο όμορφη είσοδος σε μιά πολιτεία που γεννήθηκε από το μηδέν, το Αργοστόλι…

1. Ε. Κουλουριώτου, 2. Ν. Κοκολάκη, 3. Ντ. Αντωνακάτου, 4. Σπ. Λουκάτος, 5. Δυσανάγνωστο, 6. Α. Βεργωτή, 7. Δυσανάγνωστο, 8. Δυσανάγνωστο, 9. Δυσανάγνωστο, 10. Τέση Βαλλιά-νου, 11. Μπούλα Παπαδά-του, 12. Ευαγγελία Λυκού-δη, 13. Μαρίνα Λυκούδη, 14. Ευστρατία Πολάκη, 15. Ειρήνη Τζουγανάτου, ί6. Μαριάννα Λεγάτου, 17. Πο-λυτίμη Λυκιαρδοπούλου, 18. Σ. Ορφανού, 79. Ό. Μαγλιβέρας, 20. 5. Μαγκλιβέρας, 21. Δυσανάγνωστο, 22. Λ/. Μποζούζης, 23. Σπυ-ράγγελος Αμπατιέλος, 24. Δυσανάγνωστο, 25. Α. Παπαντωνάτου, 26. Κ. Νομικού, 27. Μ.ίββοη, 28.” Κ. Κρούσος, 29. Μ. Μπενετότος, 30. Μ. ΤΙπογπάβ, 31. Π. Σαρφάτης, 32. Μ. Βεργωτή, 33. Κ. Θεοδωροπούλου, 34. Ο. Βεργωτή, 35. Δυσανάγνωστο, 36. Π. Ψαλίδας, 37. Φ. Χαλίώτης, 38. Δυσανάγνωστο, 39. Πολλάτου Γεωργία, 40. Φωτεινή Σπανού, 41. Π. Βεργωτή, 42. Δυσανάγνωστο, 43. Σιβύλλα Λογοθέτη Ψαλίδα, 44. Σπύρος Λευκόκοίλος, 45. Ζαπάντης Γιώργος, 46. Αντωνάτος Γιώργος, 47. Γαβρίλη Ελένη, 48. Αγγελος Μπενετάτος, 49. Μαρκαντωνάτος Σιμος, 50. Αποστολάτος Σπύρος, 51. Αποστολάτου Γεωργία, 52. Δυσανάγνωστο, 53. Μποζατζή Αφροδίτη, 54. Χαλίώτη Βούλα, 55. Λυκιαρδοπούλου Μαίρη, 56. ΛευκοκοιλουΛίλιαν, 57. Τσάση Χαρίκλεια, 58. Αλεβιζοπούλου Σοφία.

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Σάββατο βράδυ @ MY WAY CLUB [28.12.2019]

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…

«ΤΟ ΣΠΑΡΤΟ» σας προσκαλεί σε εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου, στα Σπαρτιά

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…

Μια θύμηση για τον μακαριστό πρωτοπρεσβύτερο και λαμπρό επιστήμονα π. Γεώργιο Μεταλληνό

γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…

Νίκη επί του Προμηθέα ΄14 στην Πάτρα και πρόκριση στις 8 καλύτερες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας για τους Εφήβους του Α. Σ. Κεφαλονιά

Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…

Λύκειο Ελληνίδων – Το στόλισμα της «Αγιοβασιλίτσας»

Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

23 Μαΐου 2024

Αλιευτικός Τουρισμός – Έρευνα & Ανάπτυξη: Ένα τριήμερο δράσεων στην Κεφαλονιά!

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου σε συνεργασία με τη ΓενικήΓραμματεία Τουριστικής Πολ…
23 Μαΐου 2024

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς «Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…»

Συναυλία στον Καθολικό Ναό Αγίου Νικολάου Κεφαλονιάς “Στον Παράδεισο έχω σημαδέψει ένα νησί…..
23 Μαΐου 2024

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την γαστρονομίας της Κεφαλονιάς στοMakedonia Palace!

O Κεφαλονίτης chef Γιώργος Αντωνέλλος πάει την πλούσια κουζίνα της Κεφαλονιάς στοSalonika Restau…
22 Μαΐου 2024

Επτανησιακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού «Υακίνθια» @Ζάκυνθος [21.05.2024]

Στα πλαίσια των εορτασμών των 160 χρόνων από την ένωση των Ιονίων Νήσων με τη μητέρα Ελλάδα διορ…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν
23 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι εξαιρούνται και τι ποινή προβλέπεται για όσους δεν ψηφίσουν

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών 2024 την Κυριακή 9 Ιουνίου. Η διαδι…
Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]
17 Μαΐου 2024

Ταξιδεύοντας με τις γεύσεις του «Wokinn» [17.05.2024]

Εάν δεν έχεις δοκιμάσει τα λαχταριστά πιάτα του Wokinn νομίζουμε πως ήρθε η στιγμή να τρέξεις……
Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα
2 Μαΐου 2024

Στο κατάστημα «Loukoumania» θα βρεις λαχταριστά γλυκίσματα

Καθώς μπαίνει το Πάσχα τείνουμε όλοι να αναζητούμε πιο έντονα γλυκές λιχουδιές, το κατάστημα Lou…
Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»
2 Μαΐου 2024

Πασχαλινά γλυκίσματα από τον φούρνο «Τρίτη Γενιά»

Τσουρέκια απλά ,γεμιστά με Μπουένο , σοκολάτα , κάστανο , σοκολάτα μπανάνα ,λευκή σοκολάτα , έρε…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU