Skip to main content
24 Μαρτίου 2011

Όλα έτοιμα για τον 1ο Βαλλιάνειο Αγώνα Δρόμου

Στις 23 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου για τον «1ο Βαλλιάνειο» λαϊκό αγώνα δρόμου, όπου η 4μελής οργανωτική επιτροπή μας κατατόπησε πλήρως για το θέμα.

Εμείς το μόνο που έχουμε να τους ευχηθούμε, είναι καλή επιτυχία και να τους συγχαρούμε για αυτή τους την πρωτόγνωρη και εθελοντική προσπάθεια.

Μας μίλησαν ένας ένας για τα καθήκοντα που ανέλαβαν ξεχωριστά και για τον μεγάλο όγκο των συμμετεχόντων αθλητών αλλά και εθελοντών.
Ευαγγελία Σαμόλη:

«Καλημέρα σας.
Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε όλους όσους παρευρεθήκατε σήμερα εδώ για να στηρίξετε όλη αυτή την προσπάθεια μας. Είναι ο πρώτος αγώνας που διοργανώνεται στο Αργοστόλι μετά από πάρα πολύ καιρό. Γινόταν κάποιες προσπάθειες κάποιων αγώνων που διοργάνωνε ο δήμος επΆ ονόματι “Τρίτσεια” αλλά ήταν σε τελείως πρόχειρη βάση και δεν είχαν αρκετή συμμετοχή, οπότε και καταργήθηκαν.

Ο σημερινός αγώνας ξεκίνησε σε εθελοντική βάση από μια παρέα φίλων οι οποίοι, οι περισσότεροι από εμάς, ασχολούμαστε ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και νιώθαμε την ανάγκη να γίνει κάτι σημαντικό στο Αργοστόλι σε μια περίοδο η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολη και που ο κόσμος είναι πιεσμένος και έχοντας την ανάγκη να κάνει κάτι να εκτονωθεί και να ψυχαγωγηθεί. Ξεκινήσαμε ερασιτεχνικά σκεπτόμενοι να διοργανώσουμε κάτι μην έχοντας συνειδητοποιήσει τι μεγάλη διάσταση θα λάβει. Η έκταση του αγώνα προέκυψε κυρίως από την ανάγκη όλων των συμπατριωτών μας να συμμετάσχουν, αφού είχαμε καταλάβει τη δίψα του κόσμου να γίνει κάτι στο νησί και να μπορέσουνε κι εκείνοι να συμμετέχουν και να αθληθούν ώστε να ξεφύγουν από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Η ονομασία του αγώνα ήταν ένα καθαρά τυχαίο γεγονός. Υπήρξανε διάφορες ιδέες που συζητάγαμε ώστε να υπάρχει ένα όνομα το οποίο να παγιοποιηθεί και θα μπορεί κάθε χρονιά να αποτελεί τη βάση μιας διοργάνωσης. Κάποιος φίλος μας ανέφερε το όνομα του Βαλλιάνου ο οποίος είναι ένας ευεργέτης που δεν έχει τιμηθεί ιδιαίτερα, δεν έχει προβληθεί το έργο του προς τα έξω πάρα πολύ ενώ υποστηρίζει ιδρύματα: την πρακτική Βαλλιάνειο Γεωργική Σχολή, υπάρχει ένα κληροδότημα που ενισχύει οικονομικά τους απόρους. Με σημείο αφετηρίας και τερματισμού την πλατεία Βαλλιάνου θέλαμε να δώσουμε λίγη ζωή και ψυχή σε μια περίοδο νεκρή από εκδηλώσεις. Έτσι, αποφασίσαμε να τον ονομάσουμε “Βαλλιάνειο Αγώνα Δρόμου”.

Η επιλογή της διαδρομής δεν ήταν τυχαία. Προσπαθήσαμε να δώσουμε ζωή στα κεντρικά σημεία του νησιού. Το πιο κεντρικό σημείο είναι η πλατεία. Στη συνέχεια περνώντας από το δρόμο με τους Φοίνικες οδηγούμαστε στις Καταβόθρες κι από εκεί στο Φάρο του Αργοστολίου. Ανεβαίνοντας πιο πάνω περνάμε από το σημείο του τάφου των Ιταλών, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο έχοντας ιστορική αξία και είναι σημείο ενδιαφέροντος για τους τουρίστες και τους Ιταλούς επισκέπτες. Μετά περνάμε πάλι από την περιοχή της Λάσσης που είναι επίσης σημείο φυσικού κάλλους και κατευθυνόμαστε προς τον Πλατύ γιαλό απΆ όπου θα στρίψουμε και μετά θα κατεβούμε από τη Βύρωνος κάτω στο Λιθόστρωτο, διασχίζοντας τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης για να καταλήξουμε και πάλι στην πλατεία.

Ήταν ένας αγώνας που ήταν αρκετά επίπονος για εμάς πράγμα που πρέπει να τονιστεί. Ξεκινήσαμε με την ιδέα να στηρίξουμε το πνεύμα του εθελοντισμού, θέλοντας δηλαδή να δείξουμε στους συμπατριώτες μας ότι επ’ αφορμής των αλλαγών με τον Καλλικράτη, καταφέρνοντας να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

Λόγω του Βαλλιάνου απευθυνθήκαμε αρχικά στην πρακτική Βαλλιάνειο Γεωργική Σχολή λέγοντάς της ότι κάνουμε κάποιο γεγονός προς τιμήν του ευεργέτη, και στη συνέχεια μας βοήθησε στην αγορά των επάθλων. Οι συμμετοχές αυξάνονταν συνέχεια, οπότε και τα έπαθλα γίνανε περισσότερα και τα χρήματα δεν μας καλύπτανε. Έπειτα τέθηκε η ιδέα των χορηγών για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών.

Κρίναμε αναγκαίο να γίνει η εκδήλωση στην πλατεία με σκοπό να έχει κάποια ηχητική υποστήριξη. Έτσι, μπήκε και σαν συνδιοργανωτής και ο δήμος Αργοστολίου. Πάντα συνεισέφερε και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος αν και η οποία δεν συσχετίζεται άμεσα με το γεγονός. Σημαντικό είναι να αναγνωρισθεί ότι η δουλειά που έγινε ήτανε συλλογική.

Ο Αθλητικός Σύλλογος Κεφαλονιάς 2004 συμμετείχε σαν παρουσία αλλά και σαν όνομα για να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια χρηματοδότηση. Σημαντικά βοήθησαν: το γραφείο Φυσικής Αγωγής και οι Εθελοντές Σαμαρείτες, οι οποίοι από το εθελοντικό τους έργο θα βρίσκονται σε κάποια σημεία της διαδρομής. Αυτοί είναι οι βασικοί συνδιοργανωτές μας αλλά στο παρασκήνιο υπάρχει πάρα πολύς απλός κόσμος: οι δικοί μας άνθρωποι που μας ανέχονται…

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κο Λασκαράτο ο οποίος δεν έχει αναφερθεί στους χορηγούς αλλά ανέλαβε χωρίς χρήματα να τυπώσει τις αφίσες, τα αυτοκόλλητα καθώς και για τα καρτελάκια των συμμετεχόντων.

Ο κάθε ένας από εμάς έχει αναλάβει ένα ξεχωριστό κομμάτι δουλειάς, εγώ προσωπικά ανέλαβα όλες τις προσκλήσεις, τα Δελτία Τύπου, την γραπτή ενημέρωση και κάποιες συναντήσεις, συνεννοήσεις, τηλέφωνα και όλα τα σχετικά. Ο κος Διονύσης Φωκάς έχει αναλάβει όλο το συντονισμό της προσπάθειας, ένα μεγάλο οργανωτικό κομμάτι. Η κα Φωκά, έχει αναλάβει το θέμα των χορηγιών. Ο κος Καππάτος έχει αναλάβει το θέμα της λογοτεχνικής επιμέλειας, ασχολήθηκε με τον κο Βαλλιάνο και με την αφισοκόλληση».

Διονύσης Φωκάς:

«Από την πλευρά μου θέλω να επισημάνω ότι ο αγώνας δεν απευθύνεται μόνο σε αθλητές αλλά και σε όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν τρέχοντας ή περπατώντας σε μία προσπάθεια να μυηθούν στον αθλητισμό, στην υγιή ψυχαγωγική του μορφή, και να ξεφύγουμε από τα προβλήματα και τις έγνοιες που μας κατατρέχουν.

Ο αγώνας αυτός όχι μόνο αναβιώνει το αθλητικό ιδεώδες αλλά μας συνδέει με την περιβαλλοντική πρόκληση που αντιμετωπίζει η δική μας αλλά και οι επόμενες χρονιές επιχειρώντας να μεταδώσει ένα ηχηρό μήνυμα. Ο αγώνας αυτός είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τον κόσμο να αφήσει την γλυκιά θαλπωρή του καναπέ και να μπει με τη συμμετοχή του δυναμικά στο κοινωνικό προσκήνιο.

Προσδοκούμε ο κόσμος να αγαπήσει το τρέξιμο, να το εντάξει στην καθημερινότητά του, αντιμετωπίζοντάς το ως μια διαδικασία χαράς και διασκέδασης. Προσδοκούμε επίσης η Πολιτεία να υιοθετήσει την πρωτοβουλία που ξεκινά από εμάς και να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.
Τέλος, οφείλω να επισημάνω τη σημασία του αθλητισμού και της υγιεινής ζωής, αφού μέσω της συμμετοχής μας σε αθλητικές δραστηριότητες διαμορφώνουμε την κοινωνική και πολιτισμική μας ταυτότητα.

Στο οργανωτικό σκέλος τώρα. Την ημέρα του αγώνα, η έναρξη θα γίνει στις 12:30 το μεσημέρι. Την κυκλοφοριακή ρύθμιση του αγώνα έχει αναλάβει το Τμήμα Τροχαίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία. Στη γραμματεία του αγώνα θα συμμετέχουν εθελοντές για την καταγραφή των αθλητών, να δώσουμε τα ταμπελάκια, τα νούμερά τους, καταγραφή των ονομάτων τους έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει απονομή των επάθλων. Στον αγώνα επίσης θα παρευρίσκονται εθελοντές γυμναστές για την χρονομέτρηση των αθλητών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχει νερό και ενεργειακά τζελ για τους αθλητές.
Σε διάφορα επίσης σημεία του αγώνα θα υπάρχουν Εθελοντές Σαμαρείτες έτσι ώστε κι αν εφόσον χρειαστεί να επέμβουν σε τυχόν μικροτραυματισμό. Οι Σαμαρείτες επίσης, έχουν διαθέσει ένα ασθενοφόρο το οποίο θα κινείται κατά μήκος της διαδρομής με ιατρό του Γ. Ν. Κεφαλληνίας.

Μετά το πέρας του αγώνα στην απονομή θα συμμετέχουν πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου. Μετά τις απονομές θα προσφερθεί καφές και γλυκίσματα στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου και στους αθλητές θα δοθούν τα εξής έπαθλα: όλοι οι συμμετέχοντες θα πάρουν μετάλλια και αναμνηστικό δίπλωμα συμμετοχής. Θα βραβευθούν ανά κατηγορία οι τρεις πρώτοι αθλητές σε ξεχωριστή απονομή. Επίσης, θα δοθεί ειδικό βραβείο στον μικρότερο και μεγαλύτερο ηλιακά συμμετέχοντα (αυτό το κάνουμε για να δείξουμε ότι το τρέξιμο αυτής της μορφής απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες).

Πέρα από τα αναμνηστικά χαρτιά και μετάλλια, θα δοθούν και κάποια δώρα στους νικητές από τους χορηγούς μας. Θα έχουμε και ειδικές απονομές για κάποιους συμμετέχοντες είτε σαν εθελοντές είτε σαν απλοί συμμετέχοντες. Είναι τιμή μας για τον πρώτο Βαλλιάνειο αγώνα να συμμετέχει και μια Ολυμπιονίκης, η Aννα Πολλάτου και γι’ αυτό το λόγο εμείς σαν οργανωτική επιτροπή θα της δώσουμε ένα αναμνηστικό έπαθλο για τη συμμετοχή της, όπως επίσης και στους Εθελοντές Σαμαρείτες για την πράξη τους που είναι καθαρά εθελοντική. Επίσης, ειδικό έπαθλο θα απονείμουμε στον κο Γιώργο Κουρή για την ανιδιοτελή προσφορά του στην διοργάνωση του αγώνα δίνοντας μέρος του προσωπικού του εισοδήματος για την εξασφάλιση περισσότερων μεταλλίων και βραβείων».

O κος Καππάτος μιλά για τον κο Βαλλιάνο:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι ο Παναγής Βαλλιάνος ήταν ένας σπουδαίος επιχειρηματίας, στην παιδική του ηλικία δεν έλαβε ιδιαίτερη μόρφωση, παρΆ όλΆ αυτά, ξεκίνησε να ασχολείται με το εμπόριο και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες από τη νεαρή του ηλικία. Μέχρι σχεδόν τα 40 του χρόνια δραστηριοποιούνταν στο χώρο του Ιονίου και αργότερα με τη βοήθεια των αδερφών του έφυγε στο Λονδίνο όπου επέκτεινε τις δραστηριότητές του. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος αγάπησε τους Κεφαλλονίτες, τους ανθρώπους του, δεν έδωσε ποτέ ιδιαίτερη σημασία στα υλικά αγαθά κι γιΆ αυτό, παρόλο που έχει αποκτήσει πάρα πολλά, βοήθησε πολλούς κεφαλλονίτες.

Όλοι γνωρίζουμε ότι διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την ανέγερση της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην οδό Πανεπιστημίου όπου στον δρόμο απΆ έξω βρίσκεται το άγαλμα του ιδίου, ενώ, στον προθάλαμο αυτής βρίσκονται τα αγάλματα των αδερφών του. Μετά το θάνατό του άφησε ένα μεγάλο μέρος της διαθήκης του να το διαχειρισθεί η αδελφότητα Κεφαλλήνων και αντιμετωπιστήκανε πολλά προβλήματα που είχε εκείνο τον καιρό ο τόπος. Ανεγερθήκανε πολλά σχολεία, εκκλησίες, η Βαλλιάνειος Γεωργική Σχολή, η Βαλλιάνειος Εμποροναυτική Σχολή Αργοστολίου, η Βαλλιάνειος Εθνική Σχολή και πολλά άλλα. Είναι ένα πρότυπο για εμάς.
Αυτά είχα να πω εγώ για το Βαλλιάνο.

Με τη σειρά μου κι εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες προκαταβολικά».

Η κα Φωκά, υπεύθυνη για τις χορηγίες:

«Εξ αρχής πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επαφές με τοπικούς φορείς, επιχειρηματίες, συλλόγους και τοπικά μέσα ενημέρωσης με σκοπό την εξασφάλιση της απαραίτητης συνδρομής τους για την καλύτερη διεξαγωγή. Στόχος μας ήταν και παραμένει να δημιουργηθεί ένα φιλικό προφίλ του αγώνα συμβατό με την απλότητα και την περίσσια διάθεση που διακατέχει τους διοργανωτές στο ξεκίνημα της προσπάθειας.

Πιο αναλυτικά, στο επίπεδο αυτό έγιναν οι κάτωθι ενέργειες:

Ήρθαμε σε επαφή με άτομα που θα μπορούσαν να προσφέρουν δώρα στους αθλητές. Ήταν για εμάς μια ευχάριστη έκπληξη ο τρόπος που μας αντιμετώπισαν όλοι όσους πλησιάσαμε και ζητήσαμε την συμμετοχή τους. Γίναμε αποδέκτες της αυθόρμητης και χωρίς δεύτερη σκέψη της υλικής και ηθικής συμπαράστασής τους.
Πιο αναλυτικά, χορηγοί του αγώνα είναι οι εξής:
Στατέρι, Ποταμιάνος, Aκης Μαζαράκης, Δημοσιογράφος Σάκης Βούτος, Αντύπας XL store, Μαρούλη Σοφία, ΖΟΟΜ, Ποδηλάτης, Θωμάς Βουτσινάς, Γυμναστήριο GENESSIS, Μωραϊτόπουλος Μάκης, Ivon Washler, Σταθάτος Διονύσης με την ομάδα Security.

Εθελοντές, οι σπουδαιότεροι από κάθε άποψη επιτυχία του αγώνα πριν καν αυτός ξεκινήσει. Όλοι οι Κεφαλλονίτες πέτυχαν νίκη σε αυτόν τον τομέα εφόσον και μέχρι πριν λίγο καιρό οι εθελοντές ξεπερνούσαν και τον αριθμό των διαγωνιζόμενων. Αναφέρω ότι εθελοντές θα έχουμε και είναι ως εξής:

Οι Σαμαρείτες και παιδιά που θα συμμετέχουν στην γραμματεία και στα χρονόμετρα. Αυτοί είναι οι Ποταμιάνος Γεώργιος, Μεταξάς Νίκος και Αντζελίδης Γεώργιος.

Τα παιδιά που θα είναι στην γραμματεία θα είναι η Αυγουστάτου Μαρία, Κολιτζαρίδου Μαρία, Κατερίνα-Χαρά Μπαλτσαβιά, Θάλεια Καμπίτση, Βίκυ Σίμου και Σπύρος Παπαδάτος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κο Τιμοθεάτο Γεράσιμο για την παραχώρηση του ξενοδοχείου του για την συνέντευξη και για την γιατρό κα Ραντουλέσκου Αλεξάνδρα για την ιατρική υποστήριξη του αγώνα».

  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

27 Ιουλίου 2024
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πουλάτων «Το Αγκαλάκι» διοργάνωσε το παραδοσιακό πανηγύρι του Αγίου Παντ…
27 Ιουλίου 2024
Ξεκίνησε σήμερα η πρώτη μέρα του Τουρνουά Beachvolley K22 Finals 2024 στην παραλία του Άη Χέλη. …
27 Ιουλίου 2024
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 26 Ιουλίου και ώρα 21.00, στα Μεταξάτα η εκδήλωση για τα 200 …
26 Ιουλίου 2024
Παρευρεθήκαμε σήμερα στη διατομική έκθεση “Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” …
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
  • YOU
  • YOU
  • YOU
  • YOU