Skip to main content
H Ρομπόλα
H Ρομπόλα
H Ρομπόλα
H Ρομπόλα
24 Μαρτίου 2010

H Ρομπόλα

Ένα από τα πλέον γνωστά παραδοσιακά προϊόντα που παράγει η Κεφαλονιά είναι και το διάσημο κρασί Ρομπόλα.

Διαβάστε την ιστορία της Ρομπόλας όπως υπάρχει μέσα στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεταιρισμού στα Ομαλά robola.gr. Για να γιορταστεί η νέα παραγωγή στα μέσα Αυγούστου αμέσως μετά την εορτή του Αγίου Γερασίμου γίνεται το γνωστό σε όλους πανηγύρι με δωρεάν προσφορά του οίνου σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Γιος της Σεμέλης και του Δία ο πανέμορφος Θεός Βάκχος ή Διόνυσος, λατρεύτηκε και υπηρετήθηκε από τους θνητούς με αγάπη και πάθος. Ξεκινώντας από τη μακρινή Ανατολή και την περιοχή της βιβλικής ΕΔΕΜ, που από ότι φαίνεται είχε πρωτοπαρουσιαστεί η αμπελοκαλλιέργεια, έγινε ένας γνήσιος ελληνικός θεός, γιος της Θερμότητας (Δίας), και την ανατροφή του ανέλαβαν οι νύμφες Υάδες δηλαδή η βροχή. Έτσι λοιπόν στη φαντασία των αρχαίων, απέκτησε το αμπέλι μια μυθολογική έκφραση, εφ’ όσον απαιτούσε ήπιο κλίμα (ζέστη-νερό). Από τον Όλυμπο αποχώρησε αφού δίδαξε στους άλλους θεούς την ευεργετική πόση του κρασιού, ενώ ενθουσίαζε και υπέτασσε στη λατρεία του το σύνολο του λαού.

Ο Βάκχος περιπλανώμενος από τόπο σε τόπο φύτευε κλήματα και δίδασκε στους ανθρώπους την καλλιέργεια του αμπελιού. Διοργάνωσε γιορτές ξέφρενες, χαρά και αγαλλίαση. Ένα τέτοιο κλίμα έφερε στην Αθήνα η Αριάδνη μετά το φόνο του Μινώταυρου και μεταφυτεύτηκε από τον Αθηναίο ήρωα Θησέα στην Αττική γη. Στα επόμενα χρόνια φεύγει από την Αθήνα διωγμένος από τους θεούς ο Κέφαλος, γιος του Ερμή και της Έρσης. Αφού περιπλανήθηκε, εγκαταστάθηκε στην Αθηναία Γη που ήταν αποικία της πατρίδας του στη μέση του πελάγους, στην οποία καταδυνάστευαν Τηλεβόες Πειρατές. Μόλις λοιπόν πάτησε το πόδι του στην στεριά, κάρφωσε στη γη το κλήμα που είχε φέρει μαζί του για να του θυμίζει τον τόπο του. Η Αθηναία γη έγινε με τα χρόνια Θηναία γη και κατέληξε στη σημερινή Θηνιά, ενώ το νησί πήρε το όνομα του και ονομάστηκε Κεφαλονιά.

Αφού λοιπόν το αρχικό κλήμα διαδόθηκε και κυρίευσε ολόκληρο το νησί, τα σταφύλια σε χρώματα λευκά, κίτρινα, κόκκινα, μαύρα, έδιναν πλέον τα εξαίρετα κρασιά Μοσχάτο, Βοστιλίδι, Θηνιάτικο, Τσαούσι και πάνω απ’ όλα το θεϊκό κρασί Ρομπόλα που το κλήμα του απαιτεί φτενή γη, δροσιά και πολύ ήλιο για να καρπίσει. Οι καρποί της με λεπτό άρωμα, ενώ το ακριβό σαν χρυσάφι χρώμα της

και η φρουτώδης γεύση της δίκαια την έκαναν να έχει κατακτήσει το όνομα νέκταρ των Αθανάτων. Κληρονομιά στους απογόνους του Κέφαλου από τον παντοδύναμο Διόνυσο. Τρεις γενιές μετά την εγκατάσταση του Κέφαλου γεννιέται ο εγγονός του Λαέρτης, πατέρας του πολυμήχανου βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα, που βασίλευε μεν στην Ιθάκη, αλλά ηγείται του κεφαλονίτικου λαού. Την εποχή εκείνη το κρασί αποτελεί ένα ακριβό και άξιο δώρο, ικανό να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, να επιλύσει διαφορές και να σφυρηλατήσει καινούριους δεσμούς. Οι ήρωες των Ομηρικών χρόνων πίνουν το κρασί που παράγεται στην Κεφαλονιά, ενώ ο Οδυσσέας με τον «Μαρώνειον Οίνον» καταφέρνει να παραπλανήσει τον Πολύφημο, για να φέρει σε πέρας τον άνισο αγώνα του.

Η Ρομπόλα λοιπόν επιβίωσε και βελτιωμένη έφτασε μέχρι τις ημέρες μας. Προστατεύεται δε αυστηρά από ειδική νομοθεσία σαν «οίνος ονομασίας προελεύσεως ανωτέρας ποιότητος». Η Ζώνη της Ρομπόλας που αποτελείται από επτά κοινότητες στο νοτιο-κεντρικό ορεινό τμήμα του νησιού, είναι το ιδεώδες έδαφος με τις κλιματολογικές συνθήκες. Στην τελευταία δεκαετία η παρουσία του Συνεταιρισμού Ρομπόλας έχει προσδώσει σημαντική ώθηση στην αύξηση της καλλιέργειας και της ποιότητας της Ρομπόλας.

Πηγή: robola.gr

 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΡΧΕΙΟ

Ακόμη ένα Σαββατόβραδο γέμισε το My Way από κόσμο γεμάτο κέφι και τρελή διάθεση για χορό! Ρίξτε μ…
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 19:00 στην αίθουσα…
γράφει ο Σωτ. Γαλανός Τα ακόλουθα λόγια της γραφή μου ας είναι από καρδιάς για τον αγαπητό μας σ’…
Ο Α.Σ. Κεφαλονιά μπορεί να περηφανεύεται για άλλη μια χρονιά για την πρόοδο των αναπτυξιακών…
Σε κλίμα ευφρόσυνο, με πολλά παραδοσιακά κεράσματα και ευχές, πραγματοποιήθηκε , 29 Δεκέμβρη…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

22 Ιουλίου 2024
ΣΑΒΒΑΤΟ 10/8 στις 21:00 – Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «ΑΝΔΡΕΑΣ ΒΕΡΓΩΤΗΣ» Ο Κωνσταντίνος Αργυρ…
22 Ιουλίου 2024
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ-ΑΥΛΕΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΞΕΝΙΑ ΤΡΙΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2024, ώρα: 9.00μμ Ένα υπέροχο παραμύθι της ΠΗΝΕΛΟ…
22 Ιουλίου 2024
25 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024 Τον Ιταλό δημιουργό Marco Amenta, τον Marco Morricone, γιο …
22 Ιουλίου 2024
“Υποθαλάσσιες πολυμορφίες” / “Underwaterdiversities” Διατομική έκθεση Γιάννης Ίσσαρης&…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ανακαλύψτε το Μέλλον της Μετακίνησης στην Νippy eco mobility
17 Ιουλίου 2024
Eίναι το νέο σημείο αναφοράς για e-bikes, e-scooters και αξεσουάρ, την οδό Σουηδίας 125. Εκεί θα…
«Τρυπώσαμε» στις πρόβες της θεατρικής παράστασης «Το θεριό του ταύρου»
11 Ιουλίου 2024
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΘΕΡΙΟ ΤΟΥ ΤΑΥΡΟΥ» Σάββατο 13 & Κυριακή 14 Ιουλίου και ώρα 21:00, σ…
«Παραδοσιακό Μαγειριό» η νέα επιχείρηση στην οδό Σιτεμπόρων στο Αργοστόλι
8 Ιουλίου 2024
Το νέο παραδοσιακό μαγειρείο στην οδό Σιτεμπόρων Αργοστόλι άνοιξε και σας περιμένει! Μια νέα …
Tzannatos Jewellers Corner : Το νέο κόσμημα του Λιθοστρώτου
21 Ιουνίου 2024
Ο στόχος μας πάντα είναι να προσφέρουμε ποιοτικά, διαχρονικά αλλά και μοντέρνα σχέδια για την το…
 • YOU
 • YOU
 • YOU
 • YOU