Η ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου
Θρησκευτική γιορτή, με την οποία τιμώνται τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα της Παλαιστίνης και η ανακομιδή και η κατάθεση σ’ αυτόν των λειψάνων του Αγίου. Γιορτάζεται από την Εκκλησία κάθε χρόνο στις 3 Νοεμβρίου.
Μετά τον αποκεφαλισμό του αξιωματικού του ρωμαϊκού στρατού Γεωργίου, κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών επί Διοκλητιανού, το 303, το λείψανό του μεταφέρθηκε και τάφηκε στη Λύδδα της Παλαιστίνης, την πόλη όπου, σύμφωνα με μια παράδοση, είχε μαρτυρήσει. Η Λύδδα είναι η Διόσπολη των αρχαίων Ελλήνων· σήμερα ονομάζεται Λοντ κι ευρίσκεται 15 χλμ. νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, στο κεντρικό Ισραήλ.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου οικοδομήθηκε μεγαλοπρεπής ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο, μέσα στον οποίο εναποτέθηκαν τα λείψανά του. Ο ναός καταστράφηκε το 1010 από τον χαλίφη Χακίμ, ξαναχτίστηκε από τους σταυροφόρους και καταστράφηκε για δεύτερη φορά από τον σουλτάνο Σαλαντίν το 1191. Το 1349 ξαναχτίστηκε με άδεια του σουλτάνου της Αιγύπτου, αλλά ένας από τους διαδόχους του, το 1442, τον έκανε τζαμί. Ο Οθωμανός σουλτάνος Σελίμ Α’ τον απέδωσε και πάλι στους Χριστιανούς το 1517. Το 1837 καταστράφηκε από σεισμό και το 1871 ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Κύριλλος Β’ τον ανοικοδόμησε για τελευταία φορά.
Λαογραφία
- Η 3η Νοεμβρίου στο λαϊκό εορτολόγιο είναι γνωστή και ως του Αγίου Γεωργίου του Σπορίτη ή του Μεθυστή, επειδή σε πολλές περιοχές της γίνεται ή έναρξη της σποράς ή το άνοιγμα των βαρελιών και η δοκιμή των κρασιών της νέας εσοδείας.
- Σε περιοχές με εσπεριδοειδή, την ημέρα αυτή γεύονται τα πρώτα πορτοκάλια της νέας παραγωγής.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Αντικαταβολές στα Couriers: «Βροχή» αντιδράσεων για το τέλος των μετρητών
Επίδομα θέρμανσης 2026-2027: Πότε ανοίγει το myΘέρμανση
Η ταινία που θα σου ραγίσει την καρδιά είναι στο Prime Video με τον τίτλο Love of Your Life
«Happy Day»: H ταινία του Βούλγαρη και η μουσική του Σαββόπουλου, 50 χρόνια μετά
Συνταγή για μυρωδάτα μοσχαρίσια κεφτεδάκια
Με ιδιαίτερη χαρά η ομάδα του Πολιτιστικού Σωματείου «Το Τρίτο Κουδούνι» ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ Θερμαϊκού
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Δήμος Αργοστολίου: Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28 ης Οκτωβρίου 1940
Για 8η χρονιά περπατάμε μαζί για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού στο Αργοστόλι
Δήμος Ληξουρίου: Πρόγραμμα Εορτασμού Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου
Συνεχίζονται οι Βραδιές Γαλλικού Κινηματογράφου στην Alliance Française Αργοστολίου
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Odd Frame: Διασώζοντας τις φωνές και τις μνήμες της Κεφαλονιάς του ’53
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης








