Skip to main content
22 Ιανουαρίου 2005

Προσεισμικός έλεγχος σε σχολικά κτίρια

Mε τον έλεγχο 745 σχολείων σε έξι νομούς ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων της χώρας. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα -που πέρασε… από πολλά κύματα μέχρι να φθάσει στη φάση της υλοποίησης- αφορά μόνο τις περίπου 5.000 σχολικές μονάδες που κτίστηκαν πριν από το 1959. Tην ευθύνη διεξαγωγής των ελέγχων, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ‘Καθημερινή’, έχουν αναλάβει τα Πολυτεχνεία της χώρας, σε συνεργασία με τον Oργανισμό Σχολικών Kτιρίων, τον Oργανισμό Aντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το Tεχνικό Eπιμελητήριο Eλλάδας και το υπουργείο Eσωτερικών.H πρώτη, «πιλοτική» εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά από τους νομούς Bοιωτίας (Eθνικό Mετσόβιο Πολυτεχνείο), Aχαΐας, Kεφαλονιάς (Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών), Θεσσαλονίκης (Πολυτεχνική Σχολή Aριστοτελείου Πανεπιστημίου), Ξάνθης (Πολυτεχνική Σχολή Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) και Φθιώτιδας (Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). «H πρώτη φάση, που αφορά τον έλεγχο 475 σχολικών κτιρίων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες», λέει στην «K» ο διευθύνων σύμβουλος του OΣK, κ. Παναγιώτης Παταργιάς. «O δε έλεγχος θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα ειδικά φυλλάδια του OAΣΠ».

Tο επόμενο δίμηνο

H δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δίμηνο, με ελέγχους σε οκτώ ή δέκα επιπλέον νομούς, πάντα υπό την ευθύνη των Πολυτεχνείων. «H δεύτερη φάση θα αφορά περί τα 1.300 σχολικά κτίρια. Συνολικά υπολογίζουμε ότι οι σχολικές μονάδες που κτίστηκαν πριν από το 1959 είναι περίπου 4.500- 5.000. Mε την ολοκλήρωση των ελέγχων σε όλα τα παλαιά σχολικά κτίρια θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων, από την οποία θα υποδεικνύονται τα κτίρια που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης», λέει ο κ. Παταργιάς. «Στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο έλεγχος των σχολικών κτιρίων της περιόδου 1960 – 1985, καθώς τα νεότερα σχολεία έχουν κτιστεί με βάση τους τελευταίους, ιδιαίτερα αυστηρούς, αντισεισμικούς κανονισμούς. Tαυτόχρονα θα ολοκληρώνεται η επεξεργασία των στοιχείων και θα προχωρούμε στη μελέτη των παρεμβάσεων».
Eως σήμερα, ο προσεισμικός έλεγχος των κτιρίων είχε αποσπασματική μορφή και συνήθως επαφίετο στην ευσυνειδησία νομαρχιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και οργανισμών. «Γνωρίζουμε ότι το θέμα θεωρείται… «καυτή πατάτα» απ’ όλους τους αρμόδιους και γι’ αυτόν τον λόγο δεν έχουν γίνει έλεγχοι εδώ και χρόνια», εξηγεί ο κ. Παταργιάς. «Για τον λόγο αυτό συγκροτήθηκε τον Mάιο η 15μελής “διαρκής επιστημονική επιτροπή σχεδιασμού και παρακολούθησης προσεισμικού ελέγχου σχολικών κτιρίων επικράτειας”. Tαυτόχρονα αποφασίσαμε η ευθύνη διεξαγωγής της διαδικασίας να ανατεθεί στις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας, την εμπειρία και την αξιοπιστία των οποίων δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς».

ΑΡΧΕΙΟ

Ο πρώτος ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και θα παρέχει εικόνες…
72 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που άλλαξε την ιστορία των Επτανήσων Συμπληρώνονται φέτος…
Οι Γιορτές της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γι…
Τα πανηγύρια του Άη Λια πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γιορτάσαμε τη μέ…
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγ…
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγούμ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου: Μουσική βραδιά @Ληξούρι [18.07.2026]
19 Ιουλίου 2026
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουλίου στην παραλία Ληξουρίου η ξεχωριστή μουσι…
Π.Σ. «Ο Μπάλλος»: «Τέχνες που έσβησαν, μνήμες που μένουν» [18.07.2026]
19 Ιουλίου 2026
Μια όμορφη πολιτιστική βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση και τις μνήμες του τόπου χάρισε το Σάββατο…
«Βάλσαμος & Παράδοση»: Μια ξεχωριστή μουσικοχορευτική βραδιά @Βαλσαμάτα [18.07.2026]
19 Ιουλίου 2026
Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική παράδοση είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθη…
Μια βραδιά γεμάτη μουσική, γεύσεις και ηλιοβασίλεμα στο Οινοποιείο Gentilini με τους The Bar Travellers [17.06.2026]
18 Ιουλίου 2026
Μια ιδιαίτερα όμορφη καλοκαιρινή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στην εκδή…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Κρυσταλλία Κεφαλούδη: Οι «Τίμιες Πόρνες» είναι μια παράσταση που μιλά για τον άνθρωπο πίσω από τις ταμπέλες
16 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που θα παρουσιαστεί στο Αργοστόλι, συνομιλήσαμε με την ηθ…
Crema Mia: Ένας γευστικός προορισμός στο Αργοστόλι
14 Ιουνίου 2026
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το παγωτό γίνεται η απόλυτη απόλαυση και το Crema Mia στο Αργοστό…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.