Skip to main content
19 Φεβρουαρίου 2005

Στο περιβάλλον του ‘θερμοκηπίου’

Μετά το ξαφνικό «Ναι» της Ρωσίας και το ‘διαχρονικό’ προκλητικό «Όχι» της Αμερικής, το περίφημο πρωτόκολλο του Κυότο για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης τέθηκε σε ισχύ από (16 Φεβρουαρίου), αλλά είναι ίσως αργά… Η υποχρέωση των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών για μείωση (μέχρι το 2012) των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 5.2% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, είναι πλέον από τα πράγματα ξεπερασμένη. Σύμφωνα με τους ειδικούς για να υπάρξει αποτέλεσμα χρειάζεται μείωση των ρύπων τουλάχιστον κατά 60%, πράγμα μαθηματικώς αδύνατο αφού αντί για μείωση παρατηρήθηκε αύξηση παγκοσμίως κατά16%!.Παράλληλα, η μη συμμετοχή των φτωχότερων κρατών στην συμφωνία αυτή, παρά τον αλματώδη ρυθμό ανάπτυξής τους και την ολοένα αυξανόμενη συμβολή τους στο θερμοκήπιο (με πρώτη την Κίνα), δείχνει για μια ακόμα φορά ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η οικονομική και κοινωνική ανισότητα Βορρά –Νότου δεν είναι παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος : Μπροστά στο δίλημμα να πεθάνουν είτε σε μερικά χρόνια είτε σε μερικές δεκαετίες, οι αναπτυσσόμενες χώρες επιλέγουν, λογικά, το δεύτερο.

Από την άλλη πλευρά Διακυβερνητική Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής σε πρόσφατο πόρισμά της παρουσίασε τις συνέπειες της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη: Δυόμισι αιώνες βιομηχανικής επανάστασης χρειάστηκαν για να αυξηθεί η θερμοκρασία κατά μισό βαθμό. Αλλά θα χρειαστούν μόνο 50 χρόνια για να ξεπεράσει τον ένα ή και τους 2 βαθμούς! Δυστυχώς οι Κασσάνδρες κινδυνεύουν να επαληθευτούν! Ο περιβαλλοντικός ‘αρμαγεδδών’ δεν είναι πλέον σενάριο χολυγουντιανής ταινίας αλλά τεκμηριωμένο επιστημονικό συμπέρασμα: Εξαφάνιση παράκτιων περιοχών, 150 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες, σφοδροί κυκλώνες, πλημμύρες, ερημοποίηση, ασθένειες, είναι μερικά από τα δεινά που περιγράφονται λεπτομερέστατα

Για την Ελλάδα η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου του Κυότο σημαίνει την υλοποίηση μιας σειράς μέτρων ώστε οι εκπομπές να αυξηθούν το πολύ μέχρι 25% σε σχέση με το ’90, ή ακριβέστερα να μειωθούν μέχρι και 50% – σε σχέση με τα επίπεδα που θα έφθαναν το 2012 χωρίς λήψη μέτρων. Ο στόχος και τα μέσα γι’ αυτό, προβλέπονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει εκπονηθεί από το 1997 και αναφέρεται στην εξοικονόμηση ενέργειας, τον ενεργειακό σχεδιασμό των κτιρίων, την ‘καθαρή’ βιομηχανία, το καθαρό αυτοκίνητο κλπ . Όμως, ο στόχος αυτός είναι ακατόρθωτος καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το όριο του 25% από το 2002, ήτοι δέκα χρόνια πριν τη λήξη του πρωτοκόλλου! Κατά συνέπεια, η χώρα μας θα πληρώσει είτε το πρόστιμο για παραβίαση της συμφωνίας, είτε την αγορά ρύπων (8.5 ευρώ τον τόνο διοξειδίου του άνθρακα σε τρέχουσες τιμές) για να έχει το δικαίωμα να ..εξακολουθήσει να ρυπαίνει!

Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν εφαρμόστηκε και δεν εφαρμόζεται πλήρως το εθνικό σχέδιο δράσης. Η απάντηση δεν βρίσκεται μόνο στην έλλειψη πολιτικής βούλησης αλλά και στην οργανωτική ικανότητα, στα κοινωνικά πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης και γενικά στο σοβαρό έλλειμμα στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό όμως σημαίνει αγώνα για την επίτευξη των επιμέρους επιδιώξεων όπως η προώθηση βιοκλιματικών συστημάτων στα κτίρια, η αύξηση του ποσοστού των ήπιων μορφών ενέργειας (ήδη στην Πορτογαλία προγραμματίζουν να κατασκευάσουν μια «φάρμα» κυμάτων για να εκμεταλλευτούν την κινητική ενέργεια της θάλασσας) κλπ.

Έχουμε ήδη μπει στην εποχή του θερμοκηπίου. Η ανατροπή των σημερινών τάσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά στη χώρα μας. Γι’ αυτό, πέρα από την ένταση των προσπαθειών (μείωσης των ρύπων) για να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε και στις αναγκαίες ‘προσαρμογές’ για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση σε ένα διαφορετικό πλανητικό περιβάλλον. Στη νέα αυτή πραγματικότητα, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αλλαγή των κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπιών. Το πρόβλημα είναι αν η σημερινή ελληνική κοινωνία και πολιτεία είναι έτοιμη να καταβάλει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που απαιτούνται για μια τέτοια πορεία και να πληρώσει το αναγκαίο τίμημα.

Ηλίας Μπεριατος
καθηγητής χωροταξικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού
στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
beriatos@otenet.gr

ΑΡΧΕΙΟ

Μια ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική ημέρα ήταν η σημερινή για τον Δήμο Αργοστολίου και τον αθλητ…
Ο πρώτος ελληνικός οπτικός μικροδορυφόρος εκτοξεύθηκε με πύραυλο της SpaceX και θα παρέχει εικόνες…
72 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό που άλλαξε την ιστορία των Επτανήσων Συμπληρώνονται φέτος…
Οι Γιορτές της Ρομπόλας στα Βαλσαμάτα πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γι…
Τα πανηγύρια του Άη Λια πλησιάζουν, και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πώς γιορτάσαμε τη μέ…
Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και είναι ευκαιρία και φέτος να θυμηθούμε πως γιορτάσαμε την μέρα τα προηγ…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μονοπολάτα: Ιστορίες της Γης και των Ανθρώπων»: Μια εκδήλωση για την ιστορία και τη φυσική κληρονομιά της Παλικής
15 Οκτωβρίου 2026
Τρεις εισηγήσεις για την αρχαιολογία, την ιστορία και τη γεωλογία της περιοχής, σε μια εκδήλωση πο…
Εκδήλωση προς τιμήν των μεγάλων ευεργετών του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ληξουρίου
15 Οκτωβρίου 2026
Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στις 19:00, θα τιμηθούν η αείμνηστη Δέσποινα Δ. Κουρούκλη και ο Σταύρος Δ…
Ξεκινά το Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αργοστολίου
15 Οκτωβρίου 2026
Ξεκίνησαν οι Εγγραφές στα Τμήματα Θεατρικής Αγωγής. Πρώτη συνάντηση Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2026…
«Ιστορώντας τον Άγιο Γεράσιμο»: Εκδήλωση στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου
15 Οκτωβρίου 2026
Το Πολιτιστικό Σωματείο «Ο Πάλιος» διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Ιστορώντας τον Άγιο Γεράσιμο, το…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.