Skip to main content
«Ocean’s Breath» / «Η Ανάσα του Ωκεανού»: Ομαδική έκθεση
«Ocean’s Breath» / «Η Ανάσα του Ωκεανού»: Ομαδική έκθεση
15 Ιουλίου 2026

«Ocean’s Breath» / «Η Ανάσα του Ωκεανού»: Ομαδική έκθεση

Την ομαδική εικαστική έκθεση “Ocean’s Breath” / “Η Ανάσα του Ωκεανού” θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος” στην Κεφαλονιά, από 17 έως 31 Ιουλίου 2026 σε επιμέλεια της Νίνας Φραγκοπούλου, δρ Θαλάσσιας Βιολογίας και ανεξάρτητης επιμελήτριας εκθέσεων, με την υποστήριξη του Δήμου Αργοστολίου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, στις 20:30.

Συμμετέχουν: Θεοδώρα Βασιλειάδου, Θαλασσινή Δούμα, Μαρία Κελαϊδή, Eveline Kolijn, Μαρία Κορομπίλη, Παναγιώτης Κουλουράς, Χρήστος Λαζαράκης, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Βασιλική Λευκαδίτη, Αγγελική Λόη, Γιάννης Μακρίδης, Ισμήνη Μπονάτσου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Σπυριδούλα Πολίτη, Γιώργος Σταματάκης & Βιργινία Φιλιππούση.

Η έκθεση “Ocean’s Breath” αντλεί την έμπνευσή της από τον θεμελιώδη ρόλο του ωκεανού στη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη. Ο τίτλος της λειτουργεί ως υπενθύμιση μιας συχνά αόρατης, αλλά ζωτικής σχέσης: μία στις δύο αναπνοές μας οφείλεται στη φωτοσυνθετική δραστηριότητα των μικροσκοπικών οργανισμών του φυτοπλαγκτού. Δεκαέξι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες προσεγγίζουν τον ωκεανό όχι μόνο ως φυσικό τοπίο, αλλά ως ζωντανό σύστημα, πεδίο μνήμης, επιστημονικής γνώσης και υπαρξιακού στοχασμού. Μέσα από σύγχρονα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, textile art, φωτογραφίας και βίντεο, αναδεικνύονται κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τον ωκεανό όπως η παραγωγή οξυγόνου, η βιοποικιλότητα, η ρύπανση και η κλιματική κρίση.

Παράλληλα, προβάλλεται η αισθητική και βιωματική διάσταση της θάλασσας ως χώρου ηρεμίας και φυσικής ομορφιάς. Στην έκθεση αυτή, η τέχνη συναντά την επιστήμη της θάλασσας και κάθε έργο λειτουργεί ως χώρος αισθητικής εμπειρίας και γνώσης, προσκαλώντας τον θεατή να αναλογιστεί τη σχέση του με το θαλάσσιο περιβάλλον και να προβληματιστεί γύρω από την ευθύνη, τη συνύπαρξη και την κοινή «αναπνοή» που μοιραζόμαστε με τον ωκεανό. Μέσα από διαφορετικές εικαστικές γλώσσες και προσωπικές αφηγήσεις, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες συνθέτουν ένα πολυφωνικό πορτρέτο της θάλασσας, όπου η επιστημονική γνώση συναντά το συναίσθημα και την ποιητική φαντασία.

Η έκθεση δεν προτείνει μόνο μια αισθητική εμπειρία, αλλά και μια ανοιχτή πρόσκληση για επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τον φυσικό κόσμο, αναδεικνύοντας τον ωκεανό ως κοινό αγαθό, εύθραυστο οικοσύστημα και πηγή ζωής που μας συνδέει όλους.

Μια διαφορετική εκδοχή της έκθεσης “Ocean’s Breath” παρουσιάστηκε στο Μουσείο Ηρακλειδών, Αθήνα, κατά την περίοδο Νοέμβριος 2023 έως Φεβρουάριος 2024.

Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος ηλεκτρονικός και έντυπος κατάλογος.

Διοργάνωση: Δήμος Αργοστολίου

Συντονισμός: Μάγκυ Παπαδάτου, Γεωπόνος MSc.

Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Κέφαλος”

Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 20:00 – 23:00

Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Αργοστολίου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και ο δραματικός όμιλος «…
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, το Μεσολόγγι τίμησε τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων…
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Δραπανιώτισσας στο…
Στον κόσμο της Edith Piaf ταξίδεψε το κοινό η Maria Bill, μέσα από τη μουσική παράστασή της στο Δη…
Μεταγωνιστικό Δελτίο τύπου, Ο 6ος Ainos marathon ανήκει στην ιστορία. Φέτος ο καιρός ήταν σύμμ…
Δύο πρακτικές προπονήσεις για άτομα από 14 ετών και άνω. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ανάσες Σιωπηλών Κραυγών»: Θεατρική παράσταση του 2ου Γυμνασίου Αργοστολίου για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
5 Οκτωβρίου 2026
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το 2ο Γυμνάσιο Αργοστολίου και ο δραματικός όμιλος «…
Η παρουσία της Γυναικείας Χορωδίας του Δήμου Αργοστολίου στο Μεσολόγγι για τα 200 χρόνια μνήμης και τιμής στην Ηρωική Έξοδο
5 Οκτωβρίου 2026
Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026, το Μεσολόγγι τίμησε τα 200 χρόνια από την Ηρωική Έξοδο των Ελεύθερων…
Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας Δραπανιώτισσας @Αργοστόλι [04.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Οκτωβρίου, η Επιστροφή της εικόνας της Παναγίας της Δραπανιώτισσας στο…
Η Maria Bill έφερε τον κόσμο της Edith Piaf στο Αργοστόλι @Κέφαλος [03.10.2026]
4 Οκτωβρίου 2026
Στον κόσμο της Edith Piaf ταξίδεψε το κοινό η Maria Bill, μέσα από τη μουσική παράστασή της στο Δη…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.