Skip to main content
Οι εγκέφαλοι των σκυλιών είναι «προγραμματισμένοι» να αγνοούν τα πρόσωπα μας
Οι εγκέφαλοι των σκυλιών είναι «προγραμματισμένοι» να αγνοούν τα πρόσωπα μας
16 Οκτωβρίου 2020

Οι εγκέφαλοι των σκυλιών είναι «προγραμματισμένοι» να αγνοούν τα πρόσωπα μας

Τα σκυλιά δεν είναι «προγραμματισμένα» για να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα πρόσωπα των ανθρώπων και δεν υπάρχει καμία λειτουργία στον εγκέφαλο τους για τη διάκριση μεταξύ του μπροστινού και του πίσω μέρος ενός ανθρώπινου κεφαλιού, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Όπως αναφέρει το CNN, ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 20 σκυλιών, δείχνοντας τους το μπρος και το πίσω μέρος διαφόρων κεφαλιών, κάτι το οποίο πραγματοποίησαν και σε ανθρώπους, συγκρίνοντας στη συνέχεια τα αποτελέσματα των δύο ομάδων. Μέσα από αυτή τη σύγκριση, η επιστημονική ομάδα του ουγγρικού Πανεπιστημίου Eötvös Loránd κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενώ η οπτική επαφή «πρόσωπο με πρόσωπο» βρίσκεται στο επίκεντρο της εγκεφαλικής λειτουργίας των ανθρώπων, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τους τετράποδους φίλους μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη συγκριτική έρευνα στους εγκεφάλους των σκύλων και των ανθρώπων, οι άνθρωποι διαθέτουν μεγάλα νευρικά συστήματα στους εγκεφάλους τους, τα  οποία αφιερωμένα στην αναγνώριση των προσώπων από τα «μη-πρόσωπα», με τα σκυλιά από την άλλη πλευρά να μην διαθέτουν καμία εγκεφαλική λειτουργία προγραμματισμένη για αυτό τον σκοπό.

Όπως είναι γνωστό, τα σκυλιά αντλούν περισσότερες πληροφορίες από τη μυρωδιά  ή από την παρατήρηση μεγαλύτερων σημείων του ανθρώπινου σώματος, όπως τα άκρα, δηλώνει στο CNN ο Ατίλα Άντικς, ένας από τους συγγράφοντες της έρευνας, τονίζοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου δεν είναι πιο σημαντικά από άλλα χαρακτηριστικά του σώματος, καθώς και από ακουστικά ή χημικά σήματα.

Μολαταύτα, όπως δηλώνει ο Άντικς, το εντυπωσιακό είναι ότι παρ’ όλα αυτά οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου δεν αγνοούν τα ανθρώπινα πρόσωπα, ακόμη κι αν το μυαλό τους δεν είναι προγραμματισμένο για να τους δίνει ιδιαίτερη σημασία. «Πιστεύω ότι είναι εκπληκτικό, ότι παρότι δεν διαθέτουν έναν συγκεκριμένο νευρικό μηχανισμό για να επεξεργάζονται τα πρόσωπα, τα σκυλιά παρ’ όλα  αυτά διαπρέπουν στην οπτική επαφή, ακολουθούν το βλέμμα, διαβάζουν τα αισθήματα μας μέσω των εκφράσεων μας και μπορούν να αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του», προσθέτει ο Άντικς.

«Ζώντας ως κατοικίδια, τα σκυλιά προσαρμόστηκαν στο κοινωνικό περιβάλλον των ανθρώπων και έμαθαν γρήγορα ότι το διάβασμα των χαρακτηριστικών του προσώπου έχει νόημα», συμπληρώνει ο επιστήμονας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd.    

Πηγή: www.kathimerini.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο “χάρτης” των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 26 Οκτωβρίου έως 30 Οκτωβρίου Κατά την…
Μάθε, πρόλαβε, αντιμετώπισε τον καρκίνο του μαστού! Γράφει ο Αθανάσιος Γ. Κοκολάκης, Χειρουργός…
Η υπόθεση της σειράς Το «Νησί», η σειρά-φαινόμενο που άφησε εποχή στην ελληνική τηλεόραση, επισ…
Από τα φεστιβάλ κολοκύθας μέχρι την κατοικία του Κόμη Δράκουλα, αυτοί οι απόκοσμοι προορισμοί είνα…
Η επιδότηση έως 36.000 ευρώ, οι επιλέξιμες δαπάνες και τα δικαιολογητικά Σε λίγες ημέρες ανοίγε…
Οι θαυμαστές ζητούν εδώ και χρόνια από το συγκρότημα να κυκλοφορήσει νέα τραγούδια Ο Λίαμ Γκάλα…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μαζί για τη Ζωή»: Ένα ηχηρό μήνυμα πρόληψης και αλληλεγγύης στο Ληξούρι
23 Οκτωβρίου 2026
Με επίκεντρο την πρόληψη, την ενημέρωση και την έμπρακτη στήριξη κάθε γυναίκας, πραγματοποιήθηκε σ…
«Ζωντανεύουμε τις συνταγές του 1943»: Ένα ταξίδι μνήμης και γεύσης σε Ληξούρι και Αργοστόλι
23 Οκτωβρίου 2026
Στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2026, το Πολιτιστικό Σωματείο «Ο Πάλιος», η  Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκ…
Ίδρυμα Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή και Isalos.net: Εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους, την ιστορία και το μέλλον της Κεφαλονίτικης Ναυτιλίας
23 Οκτωβρίου 2026
Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026, πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βεργωτή, στα Κουρκουμελάτα Kε…
Δήμος Αργοστολίου: Εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 28 ης Οκτωβρίου 1940
22 Οκτωβρίου 2026
Ο Εορτασμός της «28 ης Οκτωβρίου 1940» αρχίζει την ογδόη πρωινή της 26 ης και λήγει με την δύση το…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Odd Frame: Διασώζοντας τις φωνές και τις μνήμες της Κεφαλονιάς του ’53
20 Οκτωβρίου 2026
Οι σεισμοί του 1953 παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη της Κεφαλονιάς, μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώ…
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
TheBarDocs: Μια πρωτοποριακή προσέγγιση που αλλάζει τα δεδομένα στον χώρο της εστίασης
2 Οκτωβρίου 2026
Οι TheBarDocs φέρνουν μια ξεχωριστή προσέγγιση στον χώρο της εστίασης, συνδυάζοντας την επαγγελματ…
Χαροκόπειο Εργαστήριο Κεφαλονιάς: Μια τέχνη που περνά από γενιά σε γενιά
23 Σεπτεμβρίου 2026
Υπάρχουν συζητήσεις που σε κάνουν να κοιτάξεις με άλλο μάτι κάτι γνώριμο. Μια τέτοια όμορφη κουβέν…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.