Skip to main content
Ο Νους σε ηρεμία, ο εγκέφαλος σε δράση: Η επιστήμη του διαλογισμού
Ο Νους σε ηρεμία, ο εγκέφαλος σε δράση: Η επιστήμη του διαλογισμού
18 Ιουνίου 2025

Ο Νους σε ηρεμία, ο εγκέφαλος σε δράση: Η επιστήμη του διαλογισμού

Ναι μπορούμε να βελτιώσουμε την υγεία μας μέσω της ενσυνειδητότητας.

Σε μια καθημερινότητα όπου ειδήσεις για πολέμους, κρίσεις, πανδημίες και οικονομική αβεβαιότητα μονοπωλούν την επικαιρότητα, είναι όλο και πιο εύκολο να εσωτερικεύσουμε το βάρος του κόσμου. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατακλύζουν τη σκέψη μας με δυσάρεστες εικόνες, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενισχύουν την ψυχική πίεση με μια αδιάκοπη σύγκριση της ζωής μας με μια εξιδανικευμένη –και συχνά ψευδή– πραγματικότητα. Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον, ο νους ζητά ένα καταφύγιο. Και μία από τις πιο ισχυρές απαντήσεις είναι ο διαλογισμός.

Αν στο μυαλό σας ο διαλογισμός θυμίζει κάποιον βουδιστή μοναχό σε απομόνωση ή εικόνες από ταινίες όπως το Eat Pray Love, ίσως είναι καιρός να τον επαναπροσδιορίσουμε. Η ουσία του διαλογισμού είναι απλή αλλά βαθιά. Δεν απαιτεί βουνά ή μοναστήρια· χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά σιωπής, μια ήρεμη τοποθεσία, άνετη στάση και, πάνω απ’ όλα, προσήλωση στο παρόν. Αυτή είναι η βάση της ενσυνειδητότητας – της πλήρους επίγνωσης της στιγμής.

Η επίδραση του διαλογισμού δεν περιορίζεται στη διάθεση ή την ηρεμία. Η επιστήμη αποδεικνύει ότι μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου. Όπως καταγράφει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας επηρεάζει τα νευρικά μονοπάτια του στρες, μεταβάλλοντας τη δομή και τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την προσοχή και τα συναισθήματα.

Μια μελέτη του 2015 δείχνει ότι όσοι κάνουν διαλογισμό εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα στρες και είναι λιγότερο επιρρεπείς σε αρνητικές σκέψεις και αντιδράσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις. Και δεν είναι μόνο ψυχολογικό το αποτέλεσμα. Ο διαλογισμός μπορεί να ρυθμίσει το αυτόνομο νευρικό σύστημα – αυτό που ελέγχει ακούσιες λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός, η πίεση, η αναπνοή και η πέψη. Με άλλα λόγια, το σώμα ανταποκρίνεται θετικά σε μια σειρά σωστών, ήρεμων σκέψεων.

Ο Δρ Robert Waldinger, καθηγητής ψυχιατρικής στο Χάρβαρντ, επισημαίνει ότι ο διαλογισμός είναι εξαιρετικά προσιτός. Ακόμη και μια απλή εφαρμογή στο κινητό ή ένα βίντεο στο διαδίκτυο μπορεί να καθοδηγήσει τους αρχάριους στη διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί τελειότητα ή απόλυτη σιωπή σκέψεων. Ο στόχος δεν είναι να «μη σκέφτεσαι τίποτα», αλλά να παρατηρείς τις σκέψεις σου χωρίς να τις κρίνεις – να βρίσκεις ισορροπία μέσα στην ίδια σου την παρουσία.

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε πως, όπως και κάθε δεξιότητα, έτσι και ο διαλογισμός γίνεται πιο εύκολος με την εξάσκηση. Ξεκινήστε με πέντε λεπτά την ημέρα. Καθίστε άνετα, αναπνεύστε ήρεμα και φέρτε την προσοχή σας στο παρόν. Δεν χρειάζεστε τίποτα περισσότερο. Το ταξίδι προς μια πιο ήρεμη, συγκεντρωμένη και υγιή εκδοχή του εαυτού σας μπορεί να ξεκινήσει… με μια αναπνοή.

Πηγή: https://www.marieclaire.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια ιδιαίτερα όμορφη παρουσία με κεφαλονίτικο «χρώμα» θα έχει η νέα μεγάλη σειρά εποχής του ΑΝΤ1 «…
Το περπάτημα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια συνήθεια που ωφελεί την καρδιά και την οπο…
20′ προετοιμασία 10′ μαγείρεμα Υλικά Μερίδες: 4 3 αυγά 300 ml φρέσκο γάλα, πλήρες…
Τέσσερις τροφές που αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας αυτή την εποχή Ο Σεπτέμβριος είναι ένας μήνα…
Με ταχύτερους ρυθμούς θερμαίνεται και γίνεται πιο αλμυρή η Μεσόγειος και μάλιστα σε βάθη χιλιάδων…
Ο Πολιτιστικός, Ιστορικός, Λαογραφικός Σύλλογος «Το Ριφόρτσο» Κεφαλληνίας και Ιθάκης εκφράζει την…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ετήσιος Αγιασμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Φωκάτων @Φωκάτα [20.09.2026]
20 Σεπτεμβρίου 2026
Με ιδιαίτερη κατάνυξη και την παρουσία πλήθους μελών και φίλων, πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια χρο…
Η Aegean Rebreath στο λιμάνι του Αργοστολίου [20.09.2026]
20 Σεπτεμβρίου 2026
Μία ακόμη σημαντική περιβαλλοντική δράση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Αργοστολίου από την Aegea…
Βράβευση Διακριθέντων Μαθητριών-Μαθητών Κεφαλληνίας & Ιθάκης στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2026 [19.09.2026]
20 Σεπτεμβρίου 2026
Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην προσπάθεια, την επιμονή και τις επιτυχίες των νέων πραγματο…
Ο μικρόκοσμος της χλωρίδας του Ιονίου @Βοτανικός Κήπος [19.09.2026]
20 Σεπτεμβρίου 2026
Το Festival Σπόρων & Βιοποικιλότητας ξεκίνησε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στον Βοτανικό Κήπο Κεφ…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Βιβλιοπωλείο «Κύβος»: Εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τη νέα σχολική χρονιά
4 Σεπτεμβρίου 2026
Πλούσια ποικιλία σχολικών ειδών για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο κέντρο του Αργοστολίου Το&nb…
Turquoise Restaurant στο Electra Kefalonia Hotel & Spa: Γεύσεις με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Ιονίου
5 Αυγούστου 2026
Το καλοκαίρι στην Κεφαλονιά έχει το χρώμα του Ιονίου, το άρωμα της θάλασσας και τη γεύση της Μεσογ…
Λίγο πριν τις «Τίμιες Πόρνες» στο Αργοστόλι, η Σοφία Παυλίδου μιλά στο Kefalonitis
24 Ιουνίου 2026
Με αφορμή την παράσταση «Τίμιες Πόρνες», που ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος στο Αργοστόλι…
«Το Χελιδόνι»: Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί μιλούν για μια παράσταση που αγγίζει την ψυχή
18 Ιουνίου 2026
Λίγες ημέρες πριν από την παρουσίαση της συγκλονιστικής θεατρικής παράστασης «Το Χελιδόνι» στο Αργ…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.