Skip to main content
Έρχεται νέο 112: Η εφαρμογή για κινητά, η επικοινωνία με βίντεο και το real time text
Έρχεται νέο 112: Η εφαρμογή για κινητά, η επικοινωνία με βίντεο και το real time text
6 Οκτωβρίου 2026

Έρχεται νέο 112: Η εφαρμογή για κινητά, η επικοινωνία με βίντεο και το real time text

Τι αλλαγές φέρνει

Η επόμενη γενιά του 112, το Next Generation 112 (NG112), παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σηματοδοτώντας τη μετάβαση του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης στη νέα ψηφιακή εποχή.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Θεόδωρος Βάγιας, ο Υπαρχηγός Αναστάσιος Παππάς, ο Επιτελάρχης Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και εκπρόσωποι των αναδόχων εταιρειών του έργου (Telekom Ελλάδος, Satways κ.ά.).

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιήθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας για λογαριασμό του Υπουργείου με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Τι φέρνει η επόμενη γενιά του 112: Εφαρμογή για κινητά, επικοινωνία με βίντεο και real time text

Η πλέον εμβληματική αλλαγή του NG112 είναι ότι η επικοινωνία με τις αρχές παύει να περιορίζεται αποκλειστικά στην παραδοσιακή τηλεφωνική κλήση. Το σύστημα αποκτά τη δική του εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα με την ονομασία e112 (διαθέσιμη σε App Store και Google Play), διευρύνοντας τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης.

Οι νέες δυνατότητες του συστήματος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

  • Βιντεοκλήσεις & Αμφίδρομα Μηνύματα: Δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βίντεο ή γραπτών μηνυμάτων σε πραγματικό χρόνο (Real-Time Text – RTT).
  • Σιωπηλή Κλήση (Silent Button): Ειδικό κομβίο σιωπηλής αναγγελίας περιστατικού για περιπτώσεις όπου ένας πολίτης βρίσκεται σε κίνδυνο και αδυνατεί να μιλήσει.
  • Προηγμένος Γεωεντοπισμός: Ταχύτατος και υψηλής ακρίβειας προσδιορισμός της θέσης του καλούντος (μέσω GPS της εφαρμογής e112, AML μέσω SMS/HTTPS) και άμεση διαβίβαση των συντεταγμένων στους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Next Generation eCall: Αυτόματη λήψη κλήσεων έκτακτης ανάγκης από οχήματα σε περίπτωση ατυχήματος, συνοδευόμενη από κρίσιμα τεχνικά δεδομένα της σύγκρουσης.
  • Καθολική προσβασιμότητα για Άτομα με Αναπηρία

Όπως επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Παπαευσταθίου, η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αποτελεί εθνική επιλογή που εναρμονίζεται με την Εθνική Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030.

Με την ενσωμάτωση του Real-Time Text, των βιντεοκλήσεων και των μηνυμάτων, τα άτομα με προβλήματα ακοής ή ομιλίας αποκτούν πλέον αυτόνομη και άμεση δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια.

Στο επίπεδο των υποδομών, ανακοινώθηκε ότι εγκαταστάθηκε το κεντρικό λογισμικό ENGAGE112 με 400 σύγχρονες θέσεις εργασίας, το οποίο προσφέρει έξυπνη αυτόματη κατανομή των εισερχόμενων επικοινωνιών. Το σύστημα δημιουργεί μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα σε πραγματικό χρόνο για το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό Σώμα, ενισχύοντας τον συντονισμό τους.

Όπως τονίστηκε κατά την παρουσίαση, η νέα αρχιτεκτονική του NG112 διασφαλίζει αδιάλειπτη λειτουργία και υψηλή διαθεσιμότητα της τάξης του 99,999%, εγγυώμενη ότι ο μηχανισμός θα ανταποκρίνεται ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε κάθε έκτακτη ανάγκη, δίχως να «πέφτει» η υπηρεσία.

Πηγή: skai.gr

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα κρατικά έσοδα από φόρους και εισφορές έχουν γιγαντωθεί από το 2019, ενώ η φορολογική επιβάρυνση…
Το 3am Latte ακολουθεί μια ευρύτερη τάση για χώρους πιο ανθρώπινους, με μέτρο, πιο απτούς και λιγό…
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελλην…
Άλμα 54,4% κατέγραψαν τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας…
Ερασιτέχνης αστρονόμος συνδύασε εκατοντάδες λήψεις για να δείξει πώς ο νυχτερινός ουρανός γίνεται…
Από τις ζούγκλες του Ντάριεν Γκαπ έως τα παγωμένα νερά του Βερίγγειου Πορθμού και τη Μάγχη, ξεπέρα…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι Βραδιές Γαλλικού Κινηματογράφου στην Alliance Française Αργοστολίου
5 Νοεμβρίου 2026
Φίλες και φίλοι – chers amis, Αυτή την εβδομάδα, η Alliance Française Αργοστολίου σας προσκαλεί…
«Δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» – Εθελοντική αιμοδοσία στο Ληξούρι
4 Νοεμβρίου 2026
Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2026, από τις 09:30 έως τις 12:30, το Γενι…
Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά: Βράβευση νεοεισαχθέντων φοιτητών/-τριών
3 Νοεμβρίου 2026
Βράβευση νεοεισαχθέντων φοιτητών/-τριών και ανθρώπων που συνέβαλαν στην προώθηση και στήριξη της ν…
Κρητικό γέντι στην «Μπαράκα» στο Ληξούρι
2 Νοεμβρίου 2026
Αυτό το Σάββατο (7/11) η Κρήτη ξαναμπαίνει στην Μπαράκα μας για ένα αυθεντικό γλέντι με λύρα, λαού…

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι 5 θρυλικές σειρές που έγραψαν ιστορία στην τηλεθέαση
3 Νοεμβρίου 2026
Ποιες σειρές θυμόμαστε ακόμη και σήμερα για την επιτυχία τους; Σε μια τηλεοπτική σεζόν όπου οι…
Τα απομεινάρια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στο υπόστρωμα της Κεφαλονίτικης γης
25 Οκτωβρίου 2026
Γράφει ο Γεράσιμος Βαρδαραμάτος Σήμερα, 83 χρόνια μετά από τις τραγικές καταστάσεις που βίωσε τ…
Odd Frame: Διασώζοντας τις φωνές και τις μνήμες της Κεφαλονιάς του ’53
20 Οκτωβρίου 2026
Οι σεισμοί του 1953 παραμένουν ζωντανοί στη μνήμη της Κεφαλονιάς, μέσα από τις αφηγήσεις των ανθρώ…
Aiora Project: Η μουσική που τους ενώνει και η Κεφαλονιά που τους κέρδισε!
9 Οκτωβρίου 2026
Η μουσική δεν γνωρίζει σύνορα και το Aiora Project είναι η απόδειξη! Ο Παναγιώτης Κυριαζίδης και ο…
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησης σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η ανάγνωση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπο μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστοτόπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.